Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Noskaidroti četri labākie distanču slēpotāji atlasē uz EJOF Turcijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Divu dienu atlases sacensībās, kas notika Joulumē, noslēdzošo ceturto vietu mūsu komandā bez jau paredzētās trijotnes – madonieša Raimo Vīganta, Patrīcijas Eidukas no Vecbebriem un cēsnieces Vinetas Pēterosnes spraigā cīņā nopelnīja Reinis Upens no Cēsu pilsētas sporta skolas (CPSS). Šie četri 1999./2000.gadā dzimušie Latvijas slēpotāji ieguva tiesības pārstāvēt valsti Eiropas Jaunatnes Olimpiskajā festivālā, kas no 13.-17.februārim norisināsies Kandili/Erzerumā (Turcija).

Vakar un aizvakar “Tour de ski” ēnā tika aizvadītas atlases sacensības distanču slēpošanā uz Eiropas Jaunatnes Olimpisko festivālu (EJOF). Tā kā Latvijā otrdien tikai sāka parādīties sniegs un neliels aukstums, sacensības jau laicīgi tika pārceltas uz Igaunijas Slēpošanas trasi Joulumā, kur ir notikušas arī Skandināvijas kausa sacensības. Atlasē, kurā noteica labākos divus katrā dzimumā, kas tiks uz jaunatnes festivālu, piedalījās 13 Latvijas slēpotāji – 8 puišu konkurencē un 5 meiteņu konkurencē, pārstāvot vairākus Latvijas novadus kā Madonu, Cēsis, Talsus, Aizkraukli, Krāslavu un arī galvaspilsētu Rīgu. Lielākajai daļai pretendentu līdzi bija atbraukuši un atbalstīja treneri, bet dažiem arī vecāki.

Saskaņā ar atlases noteikumiem bija divas disciplīnas sprints brīvajā stilā un vidējā distance klasiskajā stilā ar intervāla startu. Pirmajā dienā dalībnieki sacentās sprintā, veicot divus braucienus, no kuriem skaitīja labāko, bet otrajā dienā mērojās spēkiem klasiskā stila distancē. Meiteņu konkurencē reti kurš šaubījās, ka abas vietas stabili aizņems Ingus Eiduka audzēkne un meita Patrīcija Eiduka un Ilzes Cekules audzēkne Vineta Pētersone. Vienīgi bija neliela interese, kura uzvarēs savstarpējā cīņā par pirmo vietu, kaut arī tas neko neizšķīra, bet būt par labāko gribēja pierādīt abas. Pērn janvāra sākumā Patrīcija un Vineta ļoti līdzīgi cīnījās par vienīgo vietu uz Pasaules Jaunatnes Olimpiskajām spēlēm. Toreiz nedaudz pārāka bija P.Eiduka, kurai šoreiz bija galvenās favorītes statuss, jo, lai arī abas bija uz pirmo sniegu Zviedrijā, tomēr vairāk slēpošanā iekšā ir Patrīcija. Pērn, kad sprints bija klasikā, tad savu spēku nodemonstrēja Vineta, taču šoreiz slidsolī 1,3km par četrām sekundēm ātrāka bija Eiduka. Arī 4,8km klasikā Patrīcija nostūmās ātrāk par Vinetu, apsteidzot cēsniece par 37 sekundēm. Trešā no piecām bija rīdziniece Laura Kvāle no SS “Arkādija”, bet viņa sprintā abām līderēm piekāpās vairāk nekā par 20 sekundēm, bet 4,8km deficīts līdz uzvarētājai pārsniedza divas ar pusi minūtes.

Puišiem savu krietno pārākumu nodemonstrēja Daiņa Vuškāna audzēknis Raimo Vīgants no Madonas BJSS. Sprintā 1,6km tuvāko sekotāju viņš apsteidza par 25 sekundēm, bet 8km klasikā par vairāk nekā divām ar pusi minūtēm. Ja to varēja paredzēt, tad vismaz cīņa par otro vietu solījās būt spraiga. Uz otro ceļazīmi, ņemot vērā iepriekšējās sezonās uzrādītos rezultātus, reāli pretendēja trīs – Reinis Upens un madonieši Ilvars Bisenieks un Kalvis Krīgers. Pēc sprinta otrajā vietā izvirzījās Upens, kam 2,5 sekunžu attālumā sekoja Bisenieks, bet vēl par sekundi lēnāks bija Krīgers un ārpus kārtas startējušais un par gadu jaunākais talsinieks Renārs Birkentāls. Līdz ar to ļoti interesanta solījās būt otrā diena 8km klasikā.

Labi klasiku sāka Reinis, bet viņa tuvākais konkurents pēc pirmās dienas Ilvars atradās tikai piektajā vietā, taču cēsniekam cīņā par otro vietu sīvu pretestību izrādīja cits madonietis Kalvis Krīgers, kurš beigās Upenam piekāpās 7 sekundes. Līdz ar to R.Upens vēl reiz finišēja otrais un kļuva noslēdzošās ceturtās ceļazīmes īpašnieku Latvijas komandā. Šoreiz madoniešu starpā ielauzās cits talsinieks – ceturto laiku 8km uzrādījušais Aksels Bresme.

Rezultāti:
1) Sprints (F): smeceressils.lv
2) Distance (C): smeceressils.lv