Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eiduka turpina lielisko sacensību sēriju, pēc trim posmiem ASV dubultvadība

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Eiduka turpina lielisko sacensību sēriju, pēc trim posmiem ASV dubultvadība
Patrīcija Eiduka. Foto: EPA/Scanpix

Svētdien, 3. janvārī, ar 10 km iedzīšanu brīvajā stilā sievietēm noslēdzās Val Mustairas sacensības "Tour de Ski" slēpošanas tūrē. Patrīcija Eiduka turpināja savu teicamo startu sēriju, pakāpjoties par divām pozīcijām augstāk un ieņemot 22. vietu finišā. Cīņa par uzvaru dāmu konkurencē izvērtās daudz aizraujošāka par iepriekš startējušajiem vīriem, un dubultuzvaru izcīnīja ASV slēpotājas.

Neilgi pirms iedzīšanas starta pamainījās kopvērtējuma rezultāti, jo Starptautiskā slēpošanas federācija (FIS) bija uzklausījusi Slovēnijas protestu pēc Anamarijas Lampičas diskvalifikācijas piektdienas sprintā. Proti, pēc Nadīnes Fēndrihas kritiena finālā Lampiča tika diskvalificēta, tādējādi otro vietu iegūstot amerikānietei Džesijai Diginsai, bet trešo - zviedrietei Frīdai Karlsonei. Šodien šī diskvalifikācija tomēr tika atcelta, atdodot Lampičai otro pozīciju, kā rezultātā Karlsone tomēr nav dabūjusi savu pirmo pjedestālu karjerā sprinta sacensībās. Starta pozīcijas šīs dienas iedzīšanā tas gan neizmainīja, taču Linnas Svānas pārsvars pār Diginsu pieauga no 13 līdz 19 sekundēm, bet pār Karlsoni - no 18 līdz 20 sekundēm.

Vienīgā Latvijas pārstāve Patrīcija Eiduka startēja ar 25. numuru - par 2:35 minūtēm vēlāk nekā Svāna. Startēdama vienā brīdī ar krievieti Hristinu Macokinu, Eidukas pirmais uzdevums sākumā bija noķert Zviedrijas slēpotāju Emmu Rībomu, kura startā bija viņai priekšā par 14 sekundēm. Macokina diezgan ātri no latvietes atpalika, kas nozīmēja, ka Eidukai ilglaicīgi bija jāslēpo vienatnē. Rībomu un arī Jonnu Sundlingu Latvijas slēpotāja noķēra pie 6.2 km atzīmes, kurā no līderēm atpalika nedaudz vairāk par trim minūtēm. Kopā ar abām zviedrietēm viņa slēpoja nedaudz vairāk kā pusotru kilometru, bet pirms finiša spēja no viņām aizslēpot prom, finišā noturot 22. pozīciju, kas ir arī viņas vieta pēc trim posmiem "Tour de Ski" kopvērtējumā (3:39 minūtes aiz līderes).

Nekur augstāk Eiduka šodien nevarēja tikt, jo priekšā esošā Johanna Matintalo no Somijas bija ātrāka par vairāk kā 20 sekundēm. Atsevišķi distancē Eidukai šodien izdevās uzrādīt 27. labāko rezultātu, 10 km kopumā noslēpojot nepilnās 28 minūtēs (27:58.4).

Pirmajā no četriem apļiem Linna Svāna vēl turējās vadībā, taču trešajā kilometrā viņu noķēra visas trīs tuvākās sekotājas - viņas tautiete Frīda Karlsone un amerikānietes Rouzija Brenana un Džesija Diginsa. Svāna sākumā turējās ar viņām, bet aptuveni 40 sekundes aizmugurē bija izveidojusies četru sekotāju grupa, kurā ietilpa Jūlija Stupaka un Tatjana Sorina no Krievijas, Anamarija Lampiča no Slovēnijas un Nadīne Fēndriha no Šveices. Sestajā kilometrā Svāna sāka atpalikt, un distances priekšgalā palika trīs līderes.

Aptuveni kilometru pirms finiša 21 gadu vecā Karlsone vairs nespēja izturēt amerikāniešu diktēto tempu, kas nozīmēja ASV dubultuzvaru, jo arī sekotājas pietuvoties līderēm nespēja. 29 gadus vecā Džesija Diginsa no Minesotas štata izcīnīja savu septīto individuālo PK uzvaru karjerā, izvirzoties vadībā arī "Tour de Ski" kopvērtējumā, bet viņas tautiete Rouzija Brenana no Soltleiksitijas finišēja par 5.6 sekundēm lēnāk un izcīnīja otro vietu. Eksperti zviedru televīzijas kanālā SVT norādīja, ka Karlsone izvēlējās nepareizo taktiku cīņā ar amerikānietēm, jo iztērēja pārāk daudz enerģijas pārāk agri, kas neļāva vairs cīnīties finišā.

Jāpiemin, ka sodu par masku nevalkāšanu "Tour de Ski" nopelnījušas Zviedrijas, Francijas un Krievijas izlases, kuras pārkāpušas norādītos noteikumus. FIS piešķīrusi visu trīs valstu federācijām aptuveni 230 eiro sodu. "Ir grūti ievērot nosacījumus, jo sacensību laikā sejas maskas nav obligātas, taču tās ir jāvelk tiklīdz kā ienāk, piemēram, galvenajā mītnē vai slēpju uzglabātavā. Turklāt esam redzējuši kā paši FIS pārstāvji nav valkājuši maskas vajadzīgajā brīdī," pēc soda saņemšanas sacīja Zviedrijas galvenais treneris Anderss Bīstrems.

Rītdien "Tour de Ski" tūrē ieplānota brīvdiena, bet jau parīt sacīkstes turpināsies Toblahā, Itālijā. Tad paredzētas 10 un 15 km brīvā stila distances ar intervāla startu.

10 km iedzīšana brīvajā stilā sievietēm, "Tour de Ski" 3. posms, Val Mustaira (Šveice)

V.SportisteValstsRezultāts
1.Džesija DiginsaASV26:54.1
2.Rouzija BrenanaASV+5.6
3.Frīda KarlsoneZviedrija+10.7
4.Anamarija LampičaSlovēnija+57.9
5.Jūlija StupakaKrievija+59.4
6.Linna SvānaZviedrija+1:12.9
22.Patrīcija EidukaLatvija+3:39.3

  -1 [+] [-]

, 2021-01-03 21:23, pirms 3 gadiem
Eidukai 27.labākais laiks, kas nav nekas diži labs.

  +1 [+] [-]

, 2021-01-03 21:32, pirms 3 gadiem
kasagrande rakstīja: Eidukai 27.labākais laiks, kas nav nekas diži labs.
Sākās. Kas tu par slēpošanas cienītāju (pēc foto tā sanāk) ja sāc likt šādus komentārus?
Tas ir fantastisks sasniegums kādam slēpotājam. Turklāt apskaties cik Eiduka ir jauna. Te vispār īstenībā nav ko komentēt tādas stulbības...

     [+] [-]

, 2021-01-03 21:46, pirms 3 gadiem
boleks rakstīja: Sākās. Kas tu par slēpošanas cienītāju (pēc foto tā sanāk) ja sāc likt šādus komentārus?
Tas ir fantastisks sasniegums kādam slēpotājam. Turklāt apskaties cik Eiduka ir jauna. Te vispār īstenībā nav ko komentēt tādas stulbības...
Viņa foto ir Kasagrande.
Tas, kurš velosipēdists 🤦‍♂️

     [+] [-]

, 2021-01-03 21:46, pirms 3 gadiem
Manuprāt tādā konkurencē ,starp valstu sportistēm kurās distanču slēpošanai gadiem tiek ieguldīti lieli līdzekļi,ir spēcīga nacionālā atlase un tradīcijas rezultāts ir lielisks.

  +1 [+] [-]

, 2021-01-03 22:01, pirms 3 gadiem
Es noteikti pieminētu to, ka Patrīcija šobrīd ieņēm augsto 29.vietu PK kopvērtējumā un 6.vietu U-23 vecuma grupā.

     [+] [-]

, 2021-01-03 22:22, pirms 3 gadiem
boleks rakstīja: Sākās. Kas tu par slēpošanas cienītāju (pēc foto tā sanāk) ja sāc likt šādus komentārus?
Tas ir fantastisks sasniegums kādam slēpotājam. Turklāt apskaties cik Eiduka ir jauna. Te vispār īstenībā nav ko komentēt tādas stulbības...
Vai es kritizēju?! Nē, vnk norādīju info, kas rakstā nav minēts. Diez vai autors izvilka FIS point results un paskatījās laikus distancē.

     [+] [-]

, 2021-01-04 01:22, pirms 3 gadiem
DaMarcus rakstīja: Viņa foto ir Kasagrande.
Tas, kurš velosipēdists 🤦‍♂️
Tos facepalm vari likt sev. Izlasi kārtīgi ko rakstīju. Uz foto ir Pietro Piller Cottrer. Niks ir kasagrande.