Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Lieliskā iespēja Zemmeringas slalomā neizmantota, bet būs vēl daudzas

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Lieliskā iespēja Zemmeringas slalomā neizmantota, bet būs vēl daudzas
L.Gasūna (vidū). Foto: Infoski.lv, E.Lukšo

2016.gada 29.decembrī Austrijas kalnu ciematā Zemmeringā notikušajā pasaules kausa posmā slalomā kārtējo uzvaru svinēja 21 gadus vecā amerikāniete Mikaela Šifrina, bet pirmo reizi pavisam tuvu iekļūšanai trīsdesmitniekā un tikšanai uz otro braucienu bija 33.laiku pirmajā braucienā uzrādījusī Latvijas izlases kalnu slēpotāja Lelde Gasūna, kurai līdz trīsdesmitniekam pietrūka pussekunde. Šajā posmā, kas bija ceturtais slaloms šosezon, viss veiksmīgi sakrita un bija ļoti reālas iespējas to izdarīt, bet nedaudz pietrūka, taču noteikti paveiksies kādu citu reizi, varbūt jau šodien Zagrebā.

Decembra pašās beigās pasaules labākās slalomistes sacentās gada noslēdzošajā pasaules kausa posmā, kurā piedalījās arī siguldiete Lelde Gasūna, sasniedzot savu augstāko rezultātu pirmajā braucienā – 33.vieta. Iepriekšējais labākais sasniegums tika uzlabots par 9 vietām, jo iepriekš augstāk par 42.vietu viņa nebija tikusi. Tātad pirmo reizi Lelde tika četrdesmitniekā, turklāt ne pašās beigās. Līdz ar to nenoliedzami lielisks rezultāts, kas ir apsveicami, tomēr paliek apziņa, ka bija reāli iekļūt pirmo reizi arī trīsdesmitniekā. Arī no pašas neatkarīgi apstākļi bija veiksmīgi sakrituši, proti, izstājās ļoti daudz spēcīgas dalībnieces.

Slalomā vairāku vadošo kalnu slēpotāju izstāšanās nav nekāds retums, jo vairāk vai mazāk izstājās katrās sacensībās, tāpēc ka tāda ir slaloma specifika, ja iet “uz visu banku” un brauc riskējot. Zemmeringā no pirmā trīsdesmitnieka izstājās septiņas, bet kopumā 11 no četrdesmitnieka. Līdzīga situācija bija arī decembra vidū šīs sezonas trešajā slalomā decembra vidū Sestrierē Itālijā, kur 1.bruacienā izstājās pat vairāk no trīsdesmitnieka (deviņas) un kur arī bija ļoti labas iespējas zemāka ranga pasaules kausa dalībniecēm tikt uz otro braucienu, taču tajā posmā Latvija nebija pārstāvēta.

Zemmeirngā, kad uz starta ar 57.numuru izgāja 26 gadus vecā L.Gasūna, 17 pēc ranga spēcīgākas dalībnieces bija izstājušās, divas neizgāja uz starta, bet vēl trīs, ieskaitot 21 gadus veco PK posma uzvarētāju P.Vlhovu no Slovākijas, bija pieļāvušas lielākas kļūdas un laika ziņā zaudēja daudz. Tobrīd 30.vietā esošā krieviete Aļopina no līderes atpalika 4,03 sekundes. Turklāt tieši pirms Leldes startējusi 28 gadus vecā andoriete Mireja Gutjeresa uzrādīja 24.laiku, pēc divu gadu pārtraukuma otro reizi karjerā tiekot trīsdesmitniekā. Līdz ar to ļoti cerīgi un daudzsološi izskatījās priekš mūsu kalnu slēpotājas, turklāt arī iepriekš parādītais sniegums un iekļūšana divdesmitniekā Eiropas kausa posmā vairoja cerības. Viss bija “pašas rokās” (un arī kājās un galvā – aut.piez.). Lelde uzrādīja tobrīd 31.laiku, tikai vienu sekundes desmitdaļu (0,1 s) aiz trīsdesmitnieka. Vēlāk vēl divas rangā zemāk atrodošās konkurentes nobrauca ātrāk, nobīdot L.Gasūnu uz 33.vietu. Beigās starpība līdz kārotajam trīsdesmitniekam – pussekunde (0,45 s). Siguldiete labi veica savu braucienu, lai gan pati atzīst, ka līdz galam tas nav izdevies, jo neiztika arī bez dažām kļūdiņām. Mūsu kalnu slēpotāja apzinās, ka viena vai divas kļūdiņas mazāk, un trīsdesmitnieks un otrais brauciens tiktu sasniegts. Apstākļi esot bijuši sarežģīti, pie kuriem ne visai pieradušas vairākas vadošās slalomistes, netiekot ar tiem galā un izstājoties. Šādos gadījumos tas paver labas iespējas kvalificēties.

Lai arī šoreiz to vēl neizdevās paveikt, kā jau iepriekš tika rakstīts, tas ir tikai laika jautājums. Zagrebas posmu sākumā bija plānots izlaist, bet plāni ir mainījušies un Horvātijā ar 55.numuru pasaules rangā 76.vietā esošā Lelde tomēr startēs (pirmā brauciena sākums plkst. 14.00 pēc Latvijas laika – aut.piez.). Pēc tam nākamais starts paredzēts sestdien un svētdien Slovēnijas otrajā lielākajā pilsētā Mariborā, sacenšoties milzu slalomā un slalomā, bet pēc tam jau 10.janvārī PK posma slaloms Austrijā. Tātad nedēļas laikā trīs starti tieši slaloma disciplīnā. Ļoti iespējams, ka gaidītais un cerētais piepildīsies jau šajos posmos, jo viss priekš tā ir – inventārs, treneris un treniņapstākļi ārzemēs tiek nodrošināti ļoti augstā līmenī, kā arī talants pašai sportistei netrūkst.

Kas Zemmeringā neizdevās mūsējai, izdevās dažām citām kalnu slēpotājām, turklāt daļai ļoti jauniņu. Pēdējā pagājušā gada posmā trīs klanu slēpotājas pirmo reizi iekļuva trīsdesmitniekā, bet trīs pēc ilgāka vai mazāka pārtraukuma to paveica otro reizi karjerā. Pirmā reize bija astoņpadsmit gadus vecajai un 28.vietu ieguvušajai slovēnietei Metai Hrovata, kura rangā ar 16,19 FIS punktiem atrodas 99.vietā un kurai tas bija tikai otrais starts PK posmā slalomā. Pirmo reizi atzīmējās vēl viena juniore, 19 gadus vecā austriete Katrīna Līnsbergere, kura ceturtajā startā PK posmos ieņēma 22.vietu. Lielā diena bija arī 23 gadus vecajai austrietei un 16.vietu ieguvušajai Rikardai Hāzerei, kura pirms tam 7 reizes bija trīsdesmitniekā citās disciplīnās.

Otro reizi karjerā trīsdesmitniekā tika andoriete Mireja Gutjeresa (26.vieta). Pēc 4,5 gadu pārtraukuma slalomā otro braucienu varēja veikt 22 gadus vecā austriete Stefānijas Brunnere, kas ieguva 20.vietu, bet vēl viena, kas sagaidīja otro reizi karjerā, bija 20 gadus vecā vāciete Elizabete Villibalde, kura 13.startā ieņēma 19.vietu. Tuvu otrajai reizei bija ātrumdisciplīnu speciāliste no Kanādas Valērija Grenjē, kura uzrādīja 31.laiku. Divas kalnu slēpotājas 11.decmbrī Sestrierē pirmo reizi tika trīsdesmitniekā, bet Zemmeringā pirmajā braucienā nefinišēja. Viena ir 23 gadus vecā britu kalnu slēpotāja Aleksandra Tileja, bet otra Leldes vienaudze no Serbijas Nevena Ignjatoviča.

Visi šie fakti parāda, ka iekļūšana trīsdesmitniekā nav ne tuvu nekas ārkārtējs, bet ir pavisam reāla. To var sasniegt ļoti dažāda vecuma, dažādu valstu pārstāves. Nav tikai kādas 35-40, kas mazliet pamainās top30, bet šis loks ir krietni lielāks. Šajā sezonā, kur ir bijuši 4 slalomi, jau 50 kalnu slēpotājas ir tikušas pie Pasaules kausa kopvērtējuma punktiem. Spēku samēri izlīdzinās, un to labi saprot arī mūsu līderi. Līdz ar to ir nepieciešamā pārliecība, kas nav mazsvarīgs faktors.

Kā var secināt no šajā rakstā minētā, tad pēdējā laikā top30 jaunpienācēju skaits aug strauji. Mums arī jāpievienojas šim pulciņam.

  +1 [+] [-]

, 2017-01-03 15:26, pirms 7 gadiem
Nu jau ir izmantota.