Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:274, Did:0, useCase: 3

Eidukai "Tour de Ski" atklāšanā 1/4 fināla pretinieces izrādās par spēcīgu

Reinis Grundspeņķis
Reinis Grundspeņķis

Eidukai "Tour de Ski" atklāšanā 1/4 fināla pretinieces izrādās par spēcīgu
Patrīcija Eiduka. Foto: imago images/Newspix24

Ar 1.4 km sprinta sacensībām brīvajā stilā 2021. gada pirmajā dienā Val Mustairā, Šveicē, tika aizvadīts prestižākā distanču slēpošanas seriāla "Tour de Ski" pirmais posms. Latvijas vadošā distanču slēpotāja Patrīcija Eiduka, otro reizi Pasaules kausa karjerā iekļūdama ceturtdaļfinālā, šoreiz nespēja cīnīties plecu pie pleca ar konkurentēm un beigās ierindojās 26. vietā. Uzvaras izcīnīja zviedriete Linna Svāna un itālietis Federiko Pellegrīno.

Laikapstākļi šorīt Šveices Alpos slēpotājiem sagādāja problēmas - bija ne vien liels aukstums (no rīta kvalifikācijā pat mīnus 10 grādi), kas 1600 m augstumā virs jūras līmeņa apgrūtināja elpošanu, bet pirms pamatsacensībām parādījās arī neliels sniegputenis. Vienīgā Latvijas pārstāve finālsacensībās bija 20 gadus vecā Patrīcija Eiduka, kura kvalifikācijā bija uzrādījusi lielisko 15. rezultātu. Ceturtdaļfinālā, kas bija otrais viņas karjerā (pirmais tika sasniegts pirms divām nedēļām Davosā), Eidukai bija jāsacenšas ar pērnās sezonas Mazā kristāla globusa ieguvēju sprintā Linnu Svānu un pasaules U23 čempioni Emmu Rībomu no Zviedrijas, pieredzējušo Sofiju Koldvelu Hamiltoni no ASV, kā arī Kateržinu Janatovu no Čehijas un Hristinu Macokinu no Krievijas.

Startā Eidukai no visām sešām dalībniecēm bija vissliktākais reakcijas laiks, kā rezultātā jau no paša sākuma nācās sekot konkurentēm no aizmugures. Gandrīz visu slēpojuma laiku Eiduka bija pēdējā vietā - pirmajā aplī viņa lielāko daļu turējās aiz čehietes Janatovas, bet gandrīz visu otro apli aiz krievietes Macokinas. Jāpiemin, ka viņa nespēja atrast arī izdevīgāko pozīciju trasē, jo vairākas reizes, mēģinot apdzīt kādu no konkurentēm, netika palaista garām. Finišā Eiduka palika sestajā vietā, no uzvarētājas Linnas Svānas atpaliekot par 2.83 sekundēm (3:42.24). Turklāt tieši šis ceturtdaļfināls arī bija pārliecinoši lēnākais no visiem pieciem.

PK posmā Davosā Latvijas slēpotāja bija krietni tuvāk iekļūšanai pusfinālā, jo savā ceturtdaļfinālā viņa ieņēma ceturto pozīciju un no kvalificēšanās atpalika par nieka 0.35 sekundēm.

Gandrīz visas galvenās favorītes sasniedza finālu, izņemot kvalifikācijas uzvarētāju Maju Dālkvistu no Zviedrijas, kura savā pusfinālā, kas izrādījās lēnāks nekā otrais, finišēja tikai vienu sekundes simtdaļu aiz slovēnietes Anamarijas Lampičas. Finālā jau no paša starta līderes lomu uzņēmās Eidukas ceturtdaļfināla uzvarētāja Linna Svāna, ko ne bez grūtībām spēja noturēt līdz pat finišam, izcīnot savu piekto individuālo uzvaru karjerā (pirmo "Tour de Ski" sacensībās). Aiz viņas lielāko trases daļu sekoja mājiniece Nadīne Fēndriha, taču aptuveni pusminūti pirms finiša viņa pagriezienā negaidīti piedzīvoja kritienu, zaudējot vietu uz pjedestāla. Šveices izlases pārstāvji pēc sacensībām iesniedza protestu tiesnešiem, kuri beigās pieņēma lēmumu diskvalificēt Lampiču, saskatot viņu kā vaininieci kritiena izraisīšanā. Tas nozīmēja, ka trijniekā iekļuva amerikāmiete Džesija Diginsa un arī zviedriete Frīda Karlsone, kura patiesībā finišēja ceturtā, bet kritienu piedzīvojusī Fēndriha palika 5. vietā.

Vīriešu konkurencē ceļā līdz finālam bija vairāk pārsteigumu. Slavenais šveicietis Dario Kolonja savā dzimtajā vietā izstājās jau ceturtdaļfinālā, kur palika trešais aiz Artjoma Maļceva un Lukasa Šanavā. Titulētais krievu sportists Boļšunovs arī bija tuvu tam, lai netiktu finālā, jo savā pusfinālā finišēja tikai kā trešais, tiesa, otrais pusfināls bija lēnāks, un Boļšunovs kvalificējās finālam kā "lucky loser". Finālā itālietis Federiko Pellegrīno ar ļoti agresīvu slēpošanas tehniku teju piedzīvoja kritienu jau pēc pirmajiem 200 metriem, taču lieliski atguvās un ar fantastisku ātrumu guva savu 16. uzvaru karjerā. Boļšunovs no itālieša atpalika nedaudz vairāk kā par pussekundi, bet francūzis Rišārs Žuvs bija trešais (+2.53).

44. vietu starp 84 dalībniekiem vīriešu konkurencē savā "Tour de Ski" debijā izcīnīja madonietis Raimo Vīgants, kuram līdz kvalifikācijai ceturtdaļfinālam pietrūka 3.54 sekundes. Šis panākums ir lielākais viņa karjerā Pasaules kausa posmos.

Lai gan Somijas un Zviedrijas izlases ir atgriezušās Pasaules kausa apritē pēc divu decembra posmu izlaišanas, ne visi labākie šo valstu sportisti ir ierindā. Piemēram, vīriešu konkurencē no "Tour de Ski" šosezon ir atteicies Somijas izlases līderis Īvo Niskanens, kurš savu izvēli pamato ar vēlmi neriskēt inficēties ar Covid-19 pirms februāra beigās gaidāmā pasaules čempionāta Oberstdorfā, Vācijā. Tiesa, Niskanens ir izlaidis "Tour de Ski" seriālus arī iepriekšējās sezonās, kurās ir bijis arī pasaules čempionāts, lai varētu tam labāk sagatavoties. Tāpat šī gada "Tour de Ski" būs bez somu sportista Ristomati Hakolas, kuram ir parādījušies gripas simptomi.

Jāpiemin, ka ar grūtībām ceļā uz Val Mustairu saskārās Krievijas izlase. Krievu slēpotāju apkalpes komanda Itālijā pie Šveices robežas piedzīvoja ceļu satiksmes negadījumu - buss ar pieciem apkalpes personāla cilvēkiem un vadītāju bija noslīdējis aptuveni 50 m no ceļa uz blakus esošo aizsalušo ezeru. Puse no spēkrata, kas atradās uz ledus, ielūza, tomēr par laimi neviens no cietušajiem neguva nopietnas traumas. Kā ziņoja Šveices laikraksts "Blick", viens no pasažieriem guva smadzeņu satricinājumu.

Nākamais "Tour de Ski" posms paredzēts rītdien, kad pulksten 13:30 pēc Latvijas laika tiks dots starts 10 km klasiskā stila distancei ar kopējo startu dāmām, bet 15:45 masu starts 15 km distancē plānots arī vīriešiem.

Sprints brīvajā stilā sievietēm, "Tour de Ski" 1. posms, Val Mustaira (Šveice)

V.SportisteValstsRezultāts
1.Linna SvānaZviedrija3:32.01
2.Džesija DiginsaASV+3.41
3.Frīda KarlsoneZviedrija+5.83
4.Rouzija BrenanaASV+8.00
5.Nadīne FēndrihaŠveice+1:02.00
6.Anamarija LampičaSlovēnijaDSQ
26.Patrīcija EidukaLatvija1/4 fināls

Sprints brīvajā stilā vīriešiem, "Tour de Ski" 1. posms, Val Mustaira (Šveice)

V.SportistsValstsRezultāts
1.Federiko PellegrīnoItālija3:08.44
2.Aleksandrs BoļšunovsKrievija+0.57
3.Rišārs ŽuvsFrancija+2.53
4.Gļebs RetivihsKrievija+4.33
5.Artjoms MaļcevsKrievija+4.82
6.Lukass ŠanavāFrancija+28.28
44.Raimo VīgantsLatvijaKvalifikācija

  +3 [+] [-]

, 2021-01-01 19:19, pirms 3 gadiem
vienalga fenomenāli.. Esmu lepns!!

     [+] [-]

, 2021-01-02 09:07, pirms 3 gadiem
Malacis. Bet izskatās,ka kontaktcīņas nav īsti priekš viņas(varbūt mazā auguma dēļ). Un tāda sprādzienveidīga finiša arī nav. Nekas svētdien nodos riktīgi uguņus.