Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:11, Did:0, useCase: 3

KNAB aizliedz Brokai pamest valsti un ieņemt amatu LU, Rāvis nenoliedz lūgumu ziedot

Agris Suveizda

KNAB aizliedz Brokai pamest valsti un ieņemt amatu LU, Rāvis nenoliedz lūgumu ziedot
Baiba Broka. Foto: Romāns Kokšarovs, F64

LETA. Uzņēmējs Guntis Rāvis nenoliedz, ka Rīgas domes deputāte un uz laiku no amata atstādinātā Latvijas Universitātes (LU) rektora vietniece Baiba Broka (VL-TB/LNNK) ir uzrunājusi viņu finansiāli atbalstīt Latvijas Biatlona federāciju, taču šajā lūgumā uzņēmējs nav saskatījis neko pretlikumīgu. Tikmēr KNAB pavēstījis par piemērotajiem drošības līdzekļiem.

KNAB paziņojums par kriminālprocesa pret Latvijas Universitātes amatpersonu virzību

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) informē, ka iepriekš uzsākta kriminālprocesa ietvaros KNAB joprojām veic neatliekamās kriminālprocesuālās darbības.

Kriminālprocess uzsākts par Krimināllikuma 320.panta otrajā daļā un 323.panta otrajā daļā paredzētajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, t.i., par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

KNAB 9.jūlijā veica neatliekamās kriminālprocesuālās darbības, tai skaitā vairāk nekā piecpadsmit kratīšanas un vairākas izņemšanas gan uzņēmumos, gan personu dzīvesvietās.

Krimināllietas ietvaros aizturētas trīs personas, kuras atbilstoši kriminālprocesa normām atzītas par aizdomās turētajām. Visas aizturētās personas šobrīd ir atbrīvotas no īslaicīgās aizturēšanas vietas, piemērojot ar brīvības atņemšanu nesaistītus drošības līdzekļus: aizliegumu izbraukt no valsts un aizliegumu tuvoties noteiktām personām. Valsts amatpersonai papildus piemērots drošības līdzeklis: aizliegums ieņemt noteiktu amatu.

Izmeklētāju rīcībā esošie fakti norāda uz to, ka valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Kriminālprocesa pirmstiesas izmeklēšanā iegūtā informācija dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu biedrībai. Iespējamā kukuļa summa – ne mazāka kā 20 tūkstoši eiro.

Šobrīd izmeklētājs izvērtē neatliekamo kriminālprocesuālo darbību laikā iegūto informāciju, un veic citas neatliekamās procesuālās darbības krimināllietas ietvaros, līdz ar to plašāka informācija izmeklēšanas interesēs netiks sniegta.

KNAB vērš uzmanību, ka ziedošana sabiedriskajām organizācijām, tai skaitā sporta un kultūras, ir vērtējama kā sociāli atbildīga rīcība, ja tā tiek veikta normatīvajos aktos esošajā kārtībā. Īpaši uzsveram, ka valsts amatpersonai attiecībā uz ziedojumu pieņemšanu ir jāievēro likuma “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” 14.pantā noteiktie ziedojumu pieņemšanas ierobežojumi. Savukārt publiskā iepirkuma komisijas locekļiem jāievēro ne tikai likumā “Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā” noteiktie ierobežojumi, aizliegumi un pienākumi, bet arī Publisko iepirkumu likumā noteiktais, tai skaitā iepirkuma komisijas darbības pamatprincipi, piemēram, iepirkuma komisijas loceklis nedrīkst pārstāvēt kandidāta vai pretendenta intereses, kā arī nedrīkst būt saistīti ar kandidātu vai pretendentu.

KNAB norāda, ka neviena persona netiek uzskatīta par vainīgu, kamēr tās vaina netiek pierādīta likumā noteiktajā kārtībā.

Vēršam uzmanību, ka jebkurā kriminālprocesā iesaistītajām personām ir tiesības uz aizstāvību, un atgādinām, ka nevainīguma prezumpciju piemēro visos kriminālprocesa posmos, t.i., sākot no brīža, kad persona tiek turēta aizdomās vai apsūdzēta, līdz brīdim, kamēr tās vaina noziedzīga nodarījuma izdarīšanā netiek konstatēta likumā noteiktajā kārtībā.

Pēc iznākšanas no Valsts policijas izolatora Čiekurkalnā Rāvis žurnālistiem norādīja, ka pēc Brokas aicinājuma viņš palūdzis "kolēģiem un labiem paziņām" jeb SIA "Roadeks" ziedot sporta organizācijai, ko uzņēmums esot apsvēris un izdarījis. Rāvis arī uzsvēra, ka viņš ziedojumam bijis tikai ierosinātājs, skaidrojot, ka viņam uzņēmumā esot tikai 25% balsstiesību. Uzņēmējs kategoriski norādīja, ka viņam nav bijusi iespēja ietekmēt jebkādas iepirkumu procedūras. Tāpat Rāvis uzsvēra, ka viņam neesot prasīti jebkāda veida kukuļi saistībā ar LU jaunā kompleksa celtniecību.

LETA jau vēstīja, ka šodien no īslaicīgās aizturēšanas izolatora tika atbrīvoti Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) pirmdien par korupciju aizturētie Broka, Rāvis un uzņēmējs Ivars Millers. Broku KNAB aizturēja pirmdien, un šodien beidzās likumā paredzētais aizturēšanas termiņš. Millera advokāts Oskars Ramiņš aģentūrai LETA apliecināja, ka klientam piemērots aizliegums izbraukt no valsts un tuvoties konkrētām personām, kuras viņš nevarot atklāt. Tāpat klientam ir izsniegts lēmums par aizdomās turēto, taču plašāk advokāts informāciju sniegt nevarot. Milleram KNAB vērstās aizdomas nav izprotamas un inkriminētais noziegums tiek noliegts, norādīja advokāts. Savukārt Rāvis pēc iznākšanas no izolatora žurnālistiem teica, ka vainu inkriminētajā noziegumā neatzīst un viņam nav izprotamas KNAB paustās aizdomas.

KNAB iepriekš paziņoja, ka birojs esot ieguvis ziņas, kas liecina, ka kāda valsts amatpersona, būdama iepirkumu komisijas priekšsēdētāja vietniece, iespējams, darbojusies konkrētu uzņēmēju interesēs. Procesa virzītāja rīcībā esošie fakti dod pamatu uzskatīt, ka valsts amatpersona, iepriekš vienojoties, pieņēmusi uzņēmēju kukuļa piedāvājumu, kukuli noformējot kā ziedojumu kādai biedrībai. Iespējamā kukuļa summa neesot mazāka par 20 000 eiro. LETA zināms, ka iespējamais kukulis bija noformēts kā ziedojums Brokas vadītajai Latvijas Biatlona federācijai. Pēdējos trīs gados Latvijas Biatlona federācija saņēmusi trīs ziedojumus, kuri bijuši 20 000 eiro apmērā, tostarp vienu no uzņēmuma SIA "Roadeks", kurš pastarpināti pieder arī Rāvim, liecina "Firmas.lv" pieejamā informācija.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka šajā kriminālprocesā iespējamā kukuļošana saistīta ar LU Akadēmiskā centra topošās Rakstu mājas būvniecību. Rakstu mājas būvniecības iepirkums izsludināts pagājušā gada pavasarī, uzvarētāju mēģinot noskaidrot konkursa procedūrā ar sarunām. Iepirkuma prognozētā līgumcena sākotnēji bija 33 miljoni eiro. Konkursa pirmā kārta bijusi atklāta, un tai pieteicās septiņi uzņēmumi. Saņemot piedāvājumus, otrajā posmā iekļuva mazāk uzņēmumu, taču to skaits publiski netiek atklāts. Uzņēmumu sākotnēji piedāvātās darbu izmaksas bijušas pārāk augstas, tāpēc augstskola pārskatījusi projektus, kam sekojuši arī jauni piedāvājumi. Šajā ceturtdienā, 11.jūlijā, plānots atvērt precizētos piedāvājumus. Augstskolā cer, ka iepirkuma uzvarētāju izdosies noskaidrot tuvākajās nedēļās, aģentūrai LETA otrdien pauda rektora vietniece infrastruktūras attīstības jautājumos Edīte Megne.

Megne norādīja, ka LU pagaidām neesot pilnīgi skaidrs, ar kādu no LU iepirkumiem saistīts kriminālprocess - neskaidrību radot KNAB publiski paustā informācija par kriminālprocesā iesaistītajām amatpersonām. Megne pastāstīja, ka konkursa pirmajā posmā bija pieteikusies arī būvfirma "Skonto būve", taču viņa neatklāja, vai uzņēmums izturējis konkursa pirmo kārtu un vai tas turpina pretendēt uz Rakstu mājas būvniecību. Rāvim pastarpināti pieder 95% būvfirmas "Skonto būve" daļu, bet Milleram - 5%, liecina "Firmas.lv" informācija. Kriminālprocess sākts par kukuļa piedāvājumu valsts amatpersonai un par kukuļa pieņemšanu.

Izmantotie resursi:
LETA
https://www.knab.gov.lv/lv/press/54...

  +3 [+] [-]

, 2019-07-10 15:03, pirms 5 gadiem
Nū.. Tagad jau taisnosies un stāstīs cik visi balti un pūkaini, bet nu situācija tāda, ka pat ja viss tika darīts ar labiem nodomiem (ha ha ha), tad tur tādas Brokas u.c. kadri, kas vienlaicīgi ieņem kaut kādus 3-5 gana svarīgus/politiskus amatus un tajā pašā laikā arī sēž visādās sporta veidu valdēs un padomēs automātiski nonāk kaut kādā interešu konfliktā, jo nu skaidrs, ka agrāk vai vēlāk, apzināti/neapzināti taču sava sporta veida atbalstītājus atcerēsies (konkursiņš uzrakstīts tā lai derētu vajadzīgajam kandidātam utml.).

Vārdu sakot tā visa sporta sistēma šķiet diezgan sapuvusi, ja visādu sporta federāciju valdēs pamatā ir politiķi, Martinsoniem un Brokām līdzīgie supercilvēki (sk. LBS valdi, piemēram) utml., kas tur ir tikai kaut kāda pašlabuma dēļ, nevis ar konkrēto sportu saistītie cilvēki..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2019-07-10 15:24, pirms 5 gadiem
hmm rakstīja: Nū.. Tagad jau taisnosies un stāstīs cik visi balti un pūkaini, bet nu situācija tāda, ka pat ja viss tika darīts ar labiem nodomiem (ha ha ha), tad tur tādas Brokas u.c. kadri, kas vienlaicīgi ieņem kaut kādus 3-5 gana svarīgus/politiskus amatus un tajā pašā laikā arī sēž visādās sporta veidu valdēs un padomēs automātiski nonāk kaut kādā interešu konfliktā, jo nu skaidrs, ka agrāk vai vēlāk, apzināti/neapzināti taču sava sporta veida atbalstītājus atcerēsies (konkursiņš uzrakstīts tā lai derētu vajadzīgajam kandidātam utml.).

Vārdu sakot tā visa sporta sistēma šķiet diezgan sapuvusi, ja visādu sporta federāciju valdēs pamatā ir politiķi, Martinsoniem un Brokām līdzīgie supercilvēki (sk. LBS valdi, piemēram) utml., kas tur ir tikai kaut kāda pašlabuma dēļ, nevis ar konkrēto sportu saistītie cilvēki..
Ja prasi man, tad konkursa procedūra ar sarunām trešajai LU ēkai jau izskatās aizdomīgi. Tb, tas tev nav vienkārši atklātu konkursu uzrīkot, kur visiem ir pieejami un zināmi kritēriji (iepriekšējās abas ēkas būvēja LNK ar diez gan labiem rezultātiem, līdz ar to mazliet dīvaini liekas trešajā kārtā mainīt procedūras veidu, bet nu labi, pieņemsim).
Par pašu Rāvja-Brokas saistību, ja vien viņi nav stulbi, tad tiešu likumsakarību sarakstēs neatradīs, bet tas, ka Rāvis ir burlakveidīgs izstrādājums, kurš pirmajās divās kārtās staigāja apkārt un bļāva pret to, ka LNK dabūja līgumus, tas ir nenoliedzami. Tas ziedojums pirmšķietami izskatās aizdomīgs un gan jau nav vienīgais, jo 20 tūkstoši pret vismaz 33 Mil līgumu izklausās smieklīgi.
Slēpts komentārs: boleks

     [+] [-]

, 2019-07-10 16:08, pirms 5 gadiem
Kā visa šitā epopeja ietekmēs Latvijas biatlona federāciju? Bez kukuļu naudas un ar sabojātu reputāciju kase taču būs tukša!

  +2 [+] [-]

, 2019-07-10 16:11, pirms 5 gadiem
boleks rakstīja: Nu sorry, tas knabs ir pilnīgie āmuri. Viņiem darīt laikam nav ko.
Tavs komentars nekads,tad loti vnk tev paskaidrosu,lai tu saprastu,ka but amuram kada dzives situacija ir ok,ja tu esi nagla.

  +1 [+] [-]

, 2019-07-10 16:13, pirms 5 gadiem
Hm, laikam arī Berkulis bijis iesaistīts shēmās:

https://jauns.lv/raksts/zinas/33959...

Ka tikai arī Rastijam tagad neaptrūkstas finansējuma...

  +3 [+] [-]

, 2019-07-10 16:27, pirms 5 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Hm, laikam arī Berkulis bijis iesaistīts shēmās:

https://jauns.lv/raksts/zinas/33959...

Ka tikai arī Rastijam tagad neaptrūkstas finansējuma...
No raksta sanāk, ka no ziedojuma biatlona federācijai daļa pēc tam aizgājusi atpakaļ kā ziedojums Nacionālajai apvienībai. Nez vai Rastijs daudz no tās naudas redzēja.

     [+] [-]

, 2019-07-10 16:31, pirms 5 gadiem
hmm rakstīja: Nū.. Tagad jau taisnosies un stāstīs cik visi balti un pūkaini, bet nu situācija tāda, ka pat ja viss tika darīts ar labiem nodomiem (ha ha ha), tad tur tādas Brokas u.c. kadri, kas vienlaicīgi ieņem kaut kādus 3-5 gana svarīgus/politiskus amatus un tajā pašā laikā arī sēž visādās sporta veidu valdēs un padomēs automātiski nonāk kaut kādā interešu konfliktā, jo nu skaidrs, ka agrāk vai vēlāk, apzināti/neapzināti taču sava sporta veida atbalstītājus atcerēsies (konkursiņš uzrakstīts tā lai derētu vajadzīgajam kandidātam utml.).

Vārdu sakot tā visa sporta sistēma šķiet diezgan sapuvusi, ja visādu sporta federāciju valdēs pamatā ir politiķi, Martinsoniem un Brokām līdzīgie supercilvēki (sk. LBS valdi, piemēram) utml., kas tur ir tikai kaut kāda pašlabuma dēļ, nevis ar konkrēto sportu saistītie cilvēki..
Lai nebūtu tikai tukša muldēšana, lūdzu konkrētāk par pašlabumu, kādu gūst LBS valde (Valdis Voins, Guntis Blumbergs, Edgars Jaunups, Guntis Šēnhofs un Žoržs Tikmers), kas kā zināms strādā bez atlīdzības.

  -4 [+] [-]

, 2019-07-10 17:02, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: No raksta sanāk, ka no ziedojuma biatlona federācijai daļa pēc tam aizgājusi atpakaļ kā ziedojums Nacionālajai apvienībai. Nez vai Rastijs daudz no tās naudas redzēja.
Tas jau tikai loģiski Nacisma apvienība ir tā pati Sasmaka vai Jenotība , jo vini ir nevis Tautas kalpi ,bet naudas vergi

  +3 [+] [-]

, 2019-07-10 17:06, pirms 5 gadiem
Veiksmes stāsts, ķeram tagad mistisko 20k kukuli... kur aiziet 20 vai 200 miljoni... pofig... Kāds varbūt Parex, Krājbankas un metalurga zadzējus varētu paķidāt, bet tur jau tik miljardi...
Protams, smuki, ka te kāds kko dara, bet kāpēc lielajām zivīm ļauj dzīvot, kamēr mazās ķidā vienu pēc otra...

     [+] [-]

, 2019-07-10 17:06, pirms 5 gadiem
SteveDavis rakstīja: Tas jau tikai loģiski Nacisma apvienība ir tā pati Sasmaka vai Jenotība , jo vini ir nevis Tautas kalpi ,bet naudas vergi
Vienotību es neminētu kopā ar NA un SC, jo tā nav tik daudz zagusi, drīzāk ZZS.

  +2 [+] [-]

, 2019-07-10 17:09, pirms 5 gadiem
viedoklis rakstīja: Veiksmes stāsts, ķeram tagad mistisko 20k kukuli... kur aiziet 20 vai 200 miljoni... pofig... Kāds varbūt Parex, Krājbankas un metalurga zadzējus varētu paķidāt, bet tur jau tik miljardi...
Protams, smuki, ka te kāds kko dara, bet kāpēc lielajām zivīm ļauj dzīvot, kamēr mazās ķidā vienu pēc otra...
Rāvis ir liela zivs, bet bagātie kā Lembergs noalgo advokātu komandu un velk visu garumā, nav viegli viņus iesēdināt.

  -3 [+] [-]

, 2019-07-10 17:19, pirms 5 gadiem
boleks rakstīja: Nu sorry, tas knabs ir pilnīgie āmuri. Viņiem darīt laikam nav ko.
Tieši tā, lai parāda cik pats Knabs izsaimniekojis Latvijas naudu, miljonos. Kāpēc zākāt cilvēku, kamēr nav nekas pierādīts, idiotu bars!!!!

     [+] [-]

, 2019-07-10 17:38, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Vienotību es neminētu kopā ar NA un SC, jo tā nav tik daudz zagusi, drīzāk ZZS.
Ja palasa Lapsu tur ir ne mazāk + premjers citas valsts pilsonis+ Āboltiņa +Dombrovska veiksmes stāsts

  +2 [+] [-]

, 2019-07-10 17:41, pirms 5 gadiem
Ka tik beigās nav tā, ka šī lieta pacelta, lai aizstātu valstiski smagāku korupcijas noziegumu izmeklēšanu. Tauta pacepsies par mazajiem shēmotājiem, kamēr treknie turpinās savas štelles. Nesaku, ka arī šeit likums paliek likums un to jārespektē, bet gan neierasti, cik daudz trokšņa šī lieta sacēlusi, kamēr par lielajiem mahinatoriem tie paši bļāvēji runā pieklusināti. Ceru, ka kļūdos.

  +4 [+] [-]

, 2019-07-10 17:47, pirms 5 gadiem
SteveDavis rakstīja: Ja palasa Lapsu tur ir ne mazāk + premjers citas valsts pilsonis+ Āboltiņa +Dombrovska veiksmes stāsts
Atradis ko citēt Lapsu,jo zzs un saskaņu viņš nav kritizējis,bet tiesiskuma koalīciju gan rēja izdodot dažādas avīzītes.

  -3 [+] [-]

, 2019-07-10 17:59, pirms 5 gadiem
coffijs rakstīja: Atradis ko citēt Lapsu,jo zzs un saskaņu viņš nav kritizējis,bet tiesiskuma koalīciju gan rēja izdodot dažādas avīzītes.
Kādu koalīciju ?Tā koalīcija smirdēja trakāk kā līķis kas mēnesi atstāts saulē !!!!

     [+] [-]

, 2019-07-10 18:20, pirms 5 gadiem
SteveDavis rakstīja: Kādu koalīciju ?Tā koalīcija smirdēja trakāk kā līķis kas mēnesi atstāts saulē !!!!
Varbūt vismaz te iztiekam bez politikas? Šodien futbola vakars

     [+] [-]

, 2019-07-10 19:15, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Varbūt vismaz te iztiekam bez politikas? Šodien futbola vakars
Tas tiesa , bet es tikai paudu savu viedokli

     [+] [-]

, 2019-07-10 20:09, pirms 5 gadiem
Oi, Baibiņa, kad dirrsa deg, tad arī meli pār lūpām līst aumaļām !!!!

     [+] [-]

, 2019-07-10 20:53, pirms 5 gadiem
SteveDavis rakstīja: Ja palasa Lapsu tur ir ne mazāk + premjers citas valsts pilsonis+ Āboltiņa +Dombrovska veiksmes stāsts
To uzperkamu luzeri pat nav verts pieminet! Spele tik uz vieniem vartiem!

     [+] [-]

, 2019-07-10 21:11, pirms 5 gadiem
Modritis rakstīja: To uzperkamu luzeri pat nav verts pieminet! Spele tik uz vieniem vartiem!
Bet tas nemaina faktu ka Jenoti ir kliķes partija kam tauta ir pie kājas ,galvenais savas lietas bīdīt

     [+] [-]

, 2019-07-10 23:58, pirms 5 gadiem
otins rakstīja: Lai nebūtu tikai tukša muldēšana, lūdzu konkrētāk par pašlabumu, kādu gūst LBS valde (Valdis Voins, Guntis Blumbergs, Edgars Jaunups, Guntis Šēnhofs un Žoržs Tikmers), kas kā zināms strādā bez atlīdzības.
Pardon, biju domājis LBS padomi (Andris Ameriks, Solvita Āboltiņa, Mārtiņš Bondars, Armands Garkāns, Uldis Grāvītis, Aigars Kalvītis, Ojārs Kehris, Irēna Krūmane, Artis Lagzdiņš, Aivars Lembergs, Māris Martinsons, Imants Parādnieks, Ilze Pētersone-Godmane, Leonīds Salcēvičs, Valdis Siksnis, Iveta Strautiņa-Ušakova, Kārlis Strēlis, Aigars Štokenbergs, Jānis Upenieks un Jānis Urbanovičs) nevis LBS valdi.