Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Komandu cīņās un individuāli U10 noskaidrojuši labākos Baltijas kausā kalnu slēpošanā (video)

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Komandu cīņās un individuāli U10  noskaidrojuši labākos Baltijas kausā kalnu slēpošanā (video)
Komandu sacensību apbalvošana. Foto: Infoski.lv, Emīls Lukšo

Pirmdienas rītā saulainos laika apstākļos Somijas ziemeļu ciematā Pihē Latvijas Slēpošanas federācijas rīkotajā Baltijas kausa trešajā posmā kalnu slēpošanā uz starta izgāja paši jaunākie dalībnieki – U10 grupas pārstāvji, sacenšoties individuāli savā vienīgajā disciplīnā milzu slalomā, kā arī paralēli kopā ar pieaugušo vai junioru grupas pārstāvi komandu ieskaitē. Kopumā individuāli, veicot divus braucienus, sacentās 25 jaunie kalnu slēpotāji no visām trim Baltijas valstīm, lielākajam vairumam esot no Latvijas, bet komandu cīņās bija vērojami 12 komandas, ko veidoja trīs dalībnieki – divi U10 grupas pārstāvji un viens no elites. Svētdienas vakarā notika izloze, kur komandas arī izdomāja savus nosaukumus.

Atšķirībā no Latvijas sacensībām – Vilciņa kausa posmiem, kur U10 grupas pārstāvji ir sadalīti pa vecuma grupām, ņemot vērā katru dzimšanas gadu (2007.g., 2008.g., 2009.g. utt.), tad, kā ierasts Baltijas kausā Somijā, pa vecuma grupām paši jaunākie kalnu slēpotāji netika dalīti, līdz ar to, protams, priekšrocību izbaudot 2007. vai 2008.gadā dzimušajiem. Viskuplāk no Latvijas sporta klubiem bija pārstāvēta „Virsotne”, „Apex” un „Ziemeļpols”, bet pa dažiem mazajiem kalnu slēpotājiem bija arī no „Kore” un „Pantera”. Puišiem sacentās 15 dalībniekiem no trim valstīm, bet meitenēm uz starta izgāja 10 kalnu slēpotājas, kas pārstāvēja Latviju un Igauniju. Jaunākie dalībnieki bija 2012.gadā dzimušie dvīņu brāļi Mūrnieki no „Apex”, bet meiteņu konkurencē jaunākā dalībniece bija Alesija Terlanova (Ziemeļpols).

Video autors Arnis Tenters

Puišiem favorītu statusā bija pagājušā gada uzvarētājs Markus Mesila no Igaunijas, viņa dvīņu brālis Miks, kā arī vadošais Latvijas pārstāvis 2007.g. dzimušo grupā Pauls Prancāns (SSS/Pantera), kurš pagājušajā gadā izcīnīja trešo vietu. Pēc pirmā brauciena bija skaidrs, ka par uzvaru cīnīsies Prancāns un Markus Mesila, latvietim esot par 0,2 sekundēm ātrākam, bet trešo laiku uzrādījušais Miks Mesila atpalika jau 1,37 sekundes. Otro braucienu „SSS/Pantera” pārstāvis atkal veica visātrāk un savu pārsvaru palielināja līdz 0,8 sekundēm, svinot uzvaru un nopelnot slēpju pāri no „International Ski team”. Pagājušā gada uzvarētājam Markusam Mesilam nācās samierināties ar otro vietu, toties Mesilu ģimene uz trijniekā bija pārstāvēta ar abiem brāļiem, jo 2016.gada sestās vietas ieguvējs ieguva trešo vietu. Ļoti līdzīgajā cīņā par ceturto vietu, abus „Virsonte” pārstāvjus šķirot 0,02 sekundēm, Miks Mazais tomēr bija pavisam nedaudz ātrāks par Jurģi Vaivodu. Sešinieku noslēdza labākais no lietuviešiem Nojus Užkuraitis.

Meitenēm favorītu statusā bija mūsējās jaunās kalnu slēpotājas, it īpaši abas vadošās Vilciņa kausā 2007.gada dzimušajām Loreta Reitere un Paula Sīmane (abas „Virsotne”, kā arī pagājušā gada sestās vietas ieguvēja un līdere 2009.gadā dzimušajām Elza Zelča (Ziemeļpols). Iepriekšminētās trīs tad arī sadalīja godalgas, Loretai Reiterei izcīnot pārliecinošu uzvaru, bet komandas biedrenei Paulai Sīmanei ieņemot stabilu otro vietu, kaut arī pēc pirmā brauciena viņai samērā tuvu bija Elza Zelča, kura pērn Pihē bija par 0,02 sekundēm ātrāka nekā Paula. Līdz ar to tāpat kā puišiem arī meitenēm 2016.gada sestās vietas ieguvēja šogad izcīnīja trešo vietu. Un arī meitenēm bija līdzīga cīņa par 4.vietu, Patrīcijai Pociluiko no „Virsotne” par pussekundi esot ātrākai nekā komandas biedrene Kristiāna Hartmane. Sešinieku noslēdza Paula Zepa (Apex), bet kura no vadošajām atpalika jau ļoti daudz – 15 sekundes.

Komandu sacensībās, kurās ņēma vērā bērnu otros braucienus un vienīgo elites grupas pārstāvja braucienu, pēc izlozes kārtā izveidotajiem sastāviem bija trīs izteiktākas līderkomandas, kuras tad arī sadalīja godalgotās vietas. Cīņa par uzvaru bija tik ļoti līdzīga un sīva, ka pirmās divas komandas šķīra nieka trīs sekundes simtdaļas (!). Un ar šādu minimālu pārsvaru uzvaru svinēja „Snow kids” ar Miku Mesilu, Loretu Reiteri un komandas kapteini, pašreizējo Latvijas čempionu slalomā Robertu Brišku sastāvā. Viņiem pavisam maz piekāpās komanda trīs „Virsotne” kalnu slēpotājiem, kuri arī savā nosaukumā pēc galvenās treneres ieteikuma bija iekļāvuši kluba nosaukumu – „Virsotnes riekstiņi”. Un šajā komandā startēja Jurģis Vaivods, Miks Mazais un pasaules rangā slalomā 403.vietā esošais Miks Zvejnieks. Trijnieku noslēdza „Spicy Pineapple” ar Markusu Mesilu, Patrīciju Pociluiko un Evelīnu Gasūnu, kura pirms traumas gūšanas pasaules rangā bija labāko trīssimtniekā. Ļoti līdzīga cīņa bija nākamajām trim komandām no 4.-6.vietai, kurām līdz trijniekam pietrūka sekunde un pat mazāk un ātrākajai no šīm trim līdzīgajām komandām esot „Ātrajām pankūkām” ar lietuvieti Rapoli Lapieni, Gustavu Gritānu un pasaules junioru čempionāta dalībnieku Dāvi Zvejnieku sastāvā.

Tagad būs divas dienas brīvas, kad tiks sagatavots kalns FIS sacensībām slalomā un milzu slalomā, kas paredzētas Baltijas kausa trešā posma noslēgumā no 23.-26.martam.