Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Paipalam uzvara, Dauškānei otrā vieta FIS klasikas sprintā Madonā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Paipalam uzvara, Dauškānei otrā vieta FIS klasikas sprintā Madonā
J.Paipals. Foto:Infoski.lv

Svētdien Madonā Latvijas Slēpošanas savienības un biedrības "A-Madona" rīkotajā Latvijas čempionātā un FIS sacensībās 1,1km sprintā klasiskajā vīriem uzvaru izcīnīja Jānis Paipals, bet dāmām atkal otrā bija Inga Dauškāne, bet šoreiz jau daudz tuvāk uzvarētājai Heidi Raju no Igaunijas.

Otrajā dienā slēpotāji atkal sacentās sprintā, bet šoreiz klasiskajā stilā. Laiks bija saulains, bet termometrs rādija mīnus 15 grādus. Ja dāmām, salīdzinot ar pirmo dienu, dalībnieču skaits bija samazinājies tikai par trim un piedalījās 10 slēpotājas, tad vīru konkurencē varēja spilgti manīt, ka klasiskais solis diemžēl ir krietni mazākā cieņā, jo pirmajā dienā slidsolī startējušo skaits (49 dalībnieki) bija sarucis vairāk nekā uz pusi un klasikā sprintoja 20 dalībnieki. Ja dāmām bija pārstāvētas tās pašas četras valstis - visas trīs Baltijas valstis un Serbija, tad vīriem vairs bija palikušas Latvija un Lietuva. Pēc sestdienas dubultuzvaras mājup bija devušies igauņi, kā arī kolorītais marokānis. Ja āfrikāņa prombūtne nelika par sevi manīt, tad spēcīgo igauņu mājup došanās atstāja lielu iespaidu uz sākotnējiem FIS punktiem, kas otrajā dienā bija kritušies par trīsdesmit vienu un sastādīja vairs tikai 112,22, ko Paipals arī ieguva kā kvalifikācijas ātrākā laika (2:18,08) uzrādītājs. Sezonas sākumā viņam tie būtu noderējuši, bet tā kā pēc sezonas laikā vairākiem labiem startiem šobrīd viņa sliktākais rezultāts no pieciem ieskaitē ņemamajiem ir 100 FIS punktiem, tad otrās dienas punkti Jāņa reitingu neuzlaboja (ja igauņi startētu arī šodien, tad gulbenieša tikšana uz Sočiem būtu jau pavisam droša, bet tagad atliek vien gaidīt - aut.piez.).
Pirms sacensībām Jānis Paipals izteicās, ka kvalifikācijā nebrauks uz maksimumu, jo, arī uzrādot labāko laiku, savu punktu reitingu viņš nevarēja uzlabot. Vai nu Jāņa forma šobrīd ir tik laba, ka to var panākt ar nepilnu spēku, vai arī, sākoties kvalifikācijai, viņš pārdomāja, bet tuvākais konkurents un otro laiku uzrādījušais Pāvels Ribakovs tika apsteigts par 5,69 sekundēm, bet vēl par divām sekundēm lēnāks bija Juris Ģērmanis. Pāvela un Jura iegūtie attiecīgi 161 un 178 FIS punkti nav starp viņu labākajiem pieciem rādītājiem (pirms kvalifikācijas sākuma, kad komentētājs izteicās, ka J.Ģērmanis varētu mēģināt atkārtot pagājušā gada kvalifikācijas labākā laika uzrādīšanu, Juris ar galvas mājienu deva ziņu, ka šogad viņš tam nav gatavs - aut.piez.). Ceturto laiku uzrādīja vienīgais ārzemnieks - Jaunius Drusis no Lietuvas, kurš no Paipala atpalika 12 sekundes, bet vēl sekundi lēnāks bija labākais V20 grupas pārstāvis Viesturs Eglītis. Ar labu rezultātu izcēlās jauniešu grupas pārstāvis Ralfs Eiduks, kurš noslēdza labāko sešinieku (+15 sekundes).

Vīriešiem, kur kopā startēja V18, V20, elites un veterānu grupas, bija savādāka finālbraucienu sistēma nekā parasti, pusfinālā iekļūstot astoņiem, bet finālā četriem slēpotājiem. Finālā, ne bez piepūles, uzvaru izcīnīja Jānis Paipals, kurš otro reizi karjerā uzvarēja FIS sacensībās (pirmā uzvara viņam pirms diviem gadiem 10km distancē brīvajā stilā Priekuļos - aut.piez.) un pēc vairāku gadu pārtraukuma uzvarēja valsts čempionātā sprintā klasiskajā stilā. Un Jānim sīvāko konkurenci izrādīja nevis Ribakovs ar Ģērmani, kā tas tika gaidīts un pēc kvalifikācijas rezultātiem arī izskatījās, bet gan lietuviešu juniors Drusis, kurš taktiski ļoti labi nobrauca un kuram otrā vieta. Grūti paredzēt, kādu vietu būtu ieguvis Pāvels Ribakovs, ja nepiedzīvotu kritienu pēc pirmajiem 100 metriem, taču beigās jau gandrīz noķēra Drusi un ieguva trešo vietu. Fināla četrinieku noslēdza Ģērmanis, kuram Latvijas čempionātā trešā vieta. Savukārt, pusfināla astotniekā iekļuva un, sasniedzot savu labāko rezultātu Latvijas čempionātā, ceturtais pie elites bija Valdis Bodnieks, kuram kopējā ieskaitē.8.vieta. Arvis Liepiņš Madonā nestartēja, jo piedalījās Pasaules kausa posmā Polijā.

Ierastās finālbraucienu sistēmas piemērošanas gadījumā finālā, kur ir seši dalībnieki, būtu ticis labākais jaunietis no V18 grupas Ralfs Eiduks, kuram sestā vieta kopējā ieskaitē, bet tūdaļ aiz fināla piektajā vietā palika labākais V20 grupas pārstāvis Viesturs Eglītis. Nav garantēts, bet ļoti iespējams, Viesturs fināla četriniekā varēja arī tikt, sastādot konkurenci saviem vecākajiem un pieredzējušajiem kluba biedriem, bet tieši pieredzes trūkuma dēļ, atrodoties ceturtdaļfināla brauciena pārliecinošā vadībā, viņš netaupīja nemaz spēkus, kas viņam tieši pietrūka pusfinālā. Tāpat kā pērn klasikas sprintā otrais V20 grupā bija Arnis Pētersons, kurš vienīgajā kāpumā ceturtdaļfinālā demonstrēja Nortuga cienīgu „skrējienu”, apdzenot tobrīdējo līderi Pāvelu Ribakovu, bet pusfinālā to atkārtot Arnim vairs nebija spēka un kopējā ieskaitē nācās palikt 7.vietā. Trešais labākais V20 grupā bija Dāvids Uķis, kurš palika tūdaļ aiz pusfināla astotnieka. Sestdien slidsoļa sprintā A.Pētersons finālbraucienos bija labākais no mūsējiem V20 grupā, kaut arī kvalifikācijā par viņu ātrākus laikus uzrādīja Eglītis un arī Jānis Šņoriņš.
V18 grupā daudz lēnāks par līderi Eiduku, bet tomēr atzīstami cīnījās otrās vietas ieguvējs Ojārs Vanags, bet Intam Sarmulim trešā vieta savā grupā otro dienu pēc kārtas.

Dāmām kvalifikācija bija interesantāka nekā sestdien, jo Inga Dauškāne igaunietei Heidi Raju bija krietni tuvāk. Raju startēja pirmā, bet aiz viņas Inga. Kad igauniete kvalifikācijā šķērsoja finiša līniju, bet Inga veica pagriezienu uz finiša taisni, bija skaidrs, ka viņu rezultāti būs līdzīgi. Šoreiz mūsu labākā distanču slēpotāja, uzrādot laiku 2:47,62, igauņu trešajai labākajai sprinterei zaudēja tikai 1,8 sekundes. Kaut arī igauniete kvalifikācijā nebija ieslēgusi maksimālo ātrumu, tomēr ar pusspēku viņa nebrauca. Finālā, kaut arī Inga centās turēties līdzi, tomēr izpaudās Raju pārākums, un igauniete varēja svinēt uzvaru otro dienu pēc kārtas, bet Ingai atkal otrā vieta un uzvara Latvijas čempionātā ieskaitē. Trešā tāpat kā sestdien slidsoļa sprintā bija S16 grupas pārstāve Vineta Pētersone, kurai otrais pjedestāls FIS sacensībās, bet tā kā S16 grupa nebija pie FIS sacensībās, tad Vinetai pirmā vieta pie S18 grupas. Aiz goda pjedestāla palika lietuviete Silvija Adomonite, bet piektajā vietā ierindojās vecākā dalībniece, bet kura tieši distanču slēpošanā trenējas vismazāk (tikai vienu gadu –aut.piez.), Laima Klauža, kura bija trešā labākā no mūsējām, iegūstot bronzas medaļu čempionātā. Fināla sešinieku noslēdza Natālija Kovaļova, kura pēdējās divas sezonās trenējas mazāk un tāpēc vairs nav starp labākajām trim. Turklāt, Madonā nepiedalījās izlases otrais numurs distancē Anda Muižniece, kura klasiskā stila spintā būtu pacīnījies par trijnieku. Tūdaļ aiz fināla septītajā vietā palika otra labākā S18 grupas pārstāve Annija Sabule, kura pamazām ir atlabusi pēc gūtās traumas, bet astotajā veitā palika vienīgā S20 grupas pārstāve Olga Kovaļova. Serbiete Anja Iliča, kas kvalifikācijā uzrādīja 7.laiku, pusfinālā uz starta neizgāja.