Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:323, Did:0, useCase: 3

Latvijas distanču slēpotāji rīt atklās sezonu ar FIS sacensībām Somijā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

Latvijas distanču slēpotāji rīt atklās sezonu ar FIS sacensībām Somijā
Arvis Liepiņš ar Latvijas izlases formu "Rossignol". Viņš bija labākais no mūsējiem pērn. Kā būs šogad? Foto:Infoski.lv

Pagājušajās brīvdienās Levi ziemas sezonu uzsāka mūsu kalnu slēpotājs Kristaps Zvejnieks, turklāt uzreiz ar dalību tik nozīmīgās sacensībās kā Pasaules kausa posms. Arī vadošie Latvijas distanču slēpotāji jauno sezonu atklās ar sacensībām Somijā, kas sāksies jau rīt, tiesa, ne tik augsta ranga, bet tik un tā diezgan iecienītām pasaules klases distanču slēpotāju vidū. Mūsējie piedalīsies Muonio Starptautiskās Slēpošanas federācijas (FIS) sacensībās distanču slēpošanā, kas notiks trīs dienas – no šīs piektdienas līdz svētdienai, un kurās paredzēts sprints un divas distances – 10km klasiskajā stilā un 15km slidsolī. Uz Muonio ir devušies Arvis Liepiņš, Pāvels Ribakovs, Roberts Slotiņš, kā arī divi jauniešu grupas pārstāvji Indulis Bikše un Artūrs Ivanovs.

Mazais ciematiņš Muonio, kas atrodas Somijas ziemeļos pie robežas ar Zviedriju un kas iedzīvotāju ziņā līdzinās mūsu Priekuļiem, ir ļoti labi pazīstams distanču slēpotāju vidū. Jau vairāk nekā desmit gadus sezonas pirmās vai vienas no pašām pirmajām sacensībām notiek tieši Muonio, un tur startējuši slēpošanas leģendas kā, piemēram, Bjorns Dēlī, Pērs Elofsons, Aleksejs Prokurorovs, šobrīd vēl aktīvi startējušie vadošie pasaules slēpotāji, kā arī mūsu Jānis Hermanis, šobrīdējais izlases treneris Jēkabs Nākums un pārējie panākumiem bagātie biatlonisti. Muonio dalībnieku skaits allaž ir tuvu diviem simtiem un pat pāri.

Pagājušajā gadā vislabāk nostartēja Arvis Liepiņš, kuram vienīgajam no mūsējiem izdevās iekļūt labāko simtniekā. Sprintā klasiskajā stilā viņš bija 80.vietā, 10km slidsolī 99.vietā, bet 10km klasiskajā stilā tūdaļ aiz labāko simtnieka (abās distancēs ieskaitot arī startējušos juniorus – aut. piez.). Arvis uzvarētājiem Snorri Einarsonam (Norvēģija) un Sami Jauhojervi (Somija) zaudēja attiecīgi 1:52 un 1:59, iegūstot 90 un 93 FIS punktus (salīdzinot ar 2010.gadu progress ir ļoti labs – par 30 un 40 punktiem – aut. piez.). Slotiņš pagājušajā gadā startēja tikai 10km slidsolī, kur ierindojās 118.vietā, par 11,5 sekundēm piekāpjoties Liepiņam un arī „palienot” zem simta punktu izteiksmē – 98 FIS punkti (starp citu, tā Robertam karjerā bija pirmā reize, kad izdodas iegūt mazāk par 100 FIS punktiem – aut. piez.). Indulis Bikše, kurš bija viens no jaunākajiem dalībniekiem un kuram tā bija debija FIS sacensībās, abās distancēs finišēja ārpus labāko divsimtnieka, attiecīgi 208. un 220.vietā, Liepiņam piekāpjoties attiecīgi par 1:45 un 2:39. Ribakovs pēc vasarā gūtās ceļa traumas izdziedēšanas pērn Muonio nestartēja, taču piedalījās tur 2010.gadā, visaugstāko vietu (149.) iegūstot sprintā. Tātad četri no pieciem mūsējiem, kas devušies uz Somiju, jau ir iepazinuši Muonio trasi, bet pašam jaunākajam mūsu pārstāvim – 16 gadus jaunajam Artūram Ivanovam, kas ar atzīstamiem rezultātiem startējis savā vecuma grupā Igaunijā, tas būs pirmais starts šajā Somijas ciematiņā, kā arī debija FIS sacensībās.

Jau kopš oktobra beigām mūsējie, kas, galvenokārt, pārstāv SS „Arkādija”, atrodas Somijā Levi pilsētiņā, kur notiek SS „Arkādija” organizētā pirmā sniega nometne. Kā izteicās Arvis Liepiņš, tad sniega esot diezgan daudz, tā kā trenēties var ļoti labi un viss pagaidām esot kartībā. Pats jūtoties diezgan labi un cer uz veiksmīgu startu, arī pēc nedēļas pirmajā pasaules kausa posmā, kas notiks Jelivārē Zviedrijā. Arvis tik piebilda, ka cerot, ka Latvijā drīz uzsnigšot sniegs (pēc šobrīdējā skata ārā un prognozēm, tik drīz tas varētu arī nenotikt – aut. piez.).

Tikmēr šajās pašās dienās Beitostūlenā Norvēģijā notiks vēl vienas FIS sacensības, kas arī ir kļuvušas par tradīciju un tiek dēvētas par "sezonas atklāšanu". Tur bez norvēģu "grandiem" startēs arī citi pasaules elites slēpotāji, kā arī pagājušās sezonas labākais biatlonists Martēns Furkads.

  +1 [+] [-]

, 2012-11-15 17:11, pirms 11 gadiem
Būtu lieliski, ja izdotos pie 80FIS vai pat zem dabūt. Abi jaunie arī var iepriecināt.

     [+] [-]

, 2012-11-15 18:54, pirms 11 gadiem
diivaini ka izlases forma neprezentee valsti Latviju, bet gan FANS izplatīto zīmolu Rossignol?
(skat parakstu zem bildes)

  +1 [+] [-]

, 2012-11-15 20:06, pirms 11 gadiem
Nu lai veicas!!!

     [+] [-]

, 2012-11-16 08:52, pirms 11 gadiem
Arvis izskatās spēcīgākais, bet Roberts var labi nobraukt. Redzēs, kādā formā būs Pāvels. Bikše progresē, tāpat arī Ivanovs. Tie tikai pirmie starti, bet tik un tā lai izdodas labi nostartēt.