Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:7, Did:0, useCase: 3

Mūžībā aizgājis leģendārais volejbola treneris Grigoļunovičs

Mūžībā aizgājis leģendārais volejbola treneris Grigoļunovičs
Zigismunds Grigoļunovičs
Foto: Romāns Kokšarovs/Sporta Avīze/f64

83 gadu vecumā šorīt mūžībā aizgājis leģendārais Latvijas volejbola treneris Zigismunds Grigoļunovičs.

No 1953. līdz 1955. gadam Zigismunds Grigoļunovičs spēlēja Latvijas Valsts fiziskās kultūras institūta (LVFKI) komandā, bet vēlāk Daugavpils „Ķīmiķī” (1955-1969) un Latvijas izlasē. Bijis trenera Mihaila Amaļina vadītās Latvijas izlases pamatsastāva spēlētājs (1955-1963). LVFKI trešajā kursā uzsāka pedagoģisko darbību Sporta spēļu katedrā, bet pēc LVFKI absolvēšanas tika norīkots darbā Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā. Paralēli pasniedzēja darbam bijis arī institūta volejbola komandas spēlētājs un treneris.

1969. gadā atgriezies Rīgā un uzsācis trenera darbu komandā „Radiotehniķis”, kas vairākkārt izcīnīja PSRS čempionāta sudraba un bronzas medaļas. Tāpat komanda sekmīgi piedalījās Eiropas kausa izcīņā, izcīnot trofeju 1974., 1975. un 1977. gadā.

Pēc „Radiotehniķa” un PSRS izlases trenera Genādija Paršina ieteikuma Grigoļunovičs tika iecelts par PSRS otrās izlases un PSRS studentu izlases galveno treneri, veicot šos pienākumus četrus gadus. PSRS Fiziskās kultūras un sporta komitejas uzdevumā 1979. gadā sācis darbu ar Madagaskaras vīriešu volejbola izlasi, kas ieguva trešo vietu Āfrikas kausa izcīņā (1981).

Pēc atgriešanās Latvijā 1983. gadā Grigoļunovičs atsāka darbu LVFKI Sporta spēļu katedrā. Pēc gada viņš saņēma piedāvājumu kļūt par sieviešu komandas „Aurora” galveno treneri. Kā Latvijas sieviešu izlases galvenais treneris aizveda komandu līdz Eiropas čempionāta finālturnīram (1993., 1995. un 1997. gadā). Arī turpmāk Grigoļunovičs trenēja sieviešu komandas, lai arī tās mainīja nosaukumus - „Aurora”, „Inkomi”, „Jaunība”, LU/JSC.

Grigoļunoviča vadībā „Aurora” pirmo reizi augsto piekto vietu PSRS čempionātā izcīnīja 1978. gadā, bet līdzīgu panākumu guva gadu vēlāk PSRS tautu spartakiādē Maskavā kā Latvijas izlase. Vairākas „Auroras” spēlētājas tika uzaicinātas PSRS izlasē.

Grigoļunoviča atgriešanās vīriešu volejbolā notika, uzņemoties galvenā trenera Jurija Deveikusa vadītās „Poliurs/Ozolnieki” komandas trenera asistenta pienākumus (2007-2010), bet 2014. gada sezonā viņš bija komandas galvenā trenera amatā. 2012. gadā Grigoļunovičs kļuva par Latvijas volejbola čempionāta Nacionālās līgas komandas „Mārupe” galveno treneri.

2015. gadā Latvijas Valsts prezidenta kancelejas Ordeņa kapituls par nesavtīgu un pašaizliedzīgu mūža ieguldījumu volejbola attīstībā Latvijā Grigoļunovičam piešķīra IV šķiras Atzinības krustu.

Arī pēc aktīvo trenera gaitu pārtraukšanas, Grigoļunovičs turpināja regulāri interesēties par volejbola dzīvi Latvijā, apmeklējot spēles un ievērojamākos turnīrus gan zāles, gan pludmales volejbolā, vienlaikus daloties savā ilggadējā pieredzē ar jaunajiem volejbola treneriem.

Atvadīšanās no Grigoļunoviča notiks sestdien plkst. 10.00 Rīgas krematorijas Lielajā zālē.

Izmantotie resursi:
latvijassports.lv
volejbols.lv