Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Atmuguriski pāri latiņai - pirmo reizi pirms 45 gadiem

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Atmuguriski pāri latiņai - pirmo reizi pirms 45 gadiem
Diks Fosberijs olimpiskajās spēlēs Mehiko radīja īostu revolūciju augstlēkšanā.

Tā bija īsta revolūcija. Augstlēkšana joprojām ir vienīgā vieglatlētikas disciplīna, kurā kāds no elementiem - lēciens - nosaukts sportista vārdā. Pirms 45 gadiem Mehiko olimpiskajās spēlēs amerikānis Diks Fosberijs nodemonstrēja lēcienus atmuguriski pāri latiņai un šāda lēcina tehnika tika nosaukta par fosbury flop. Diks Fosberijs kļuva par olimpisko čempionu ar rezultātu 2,24 m, kas bija jauns olimpiskais rekords.

Tamlīdzīgā tehnikā bija lēkuši vai vismaz mēģinājuši lēkt arī citi vēl pirms Dika Fosberija. Piemēram, ir saglabājies pat fotoattēls no 1963. gada, kurā redzams, kā atmuguriski pāri latiņai lēc Raials Kamingss, taču tas notika Montanas štata vidusskolu sacensībās un palika plaši neievērots. Savukārt Diks Fosberijs jaunajā tehnikā lēca olimpiskajās spēlēs.

Par to, ka amerikānis lēc "jocīgi", vieglatlētikas aprindās jau bija dzirdējuši. Fosberijs modificēja veco labo "šķērīti". Jau augstskolā treneris centās viņu iemācīt lēkt toreiz populārajā pārvēliena stilā, viņam pat aizliedza lietot topošo jauno tehniku (kaut kas starp "šķērīti" un forbury flop) treniņos, bet sacensībās - lēc, kā gribi, ka tik labs rezultāts. Vienās no sacensībām Diks četras reizes laboja personisko rekordu un treneris beidzot lika viņu mierā. Fosberijam noteikti paveicās, ka tieši tajā laikā piezmēšanās vietu sāka pārklāt ar porolona matračiem, jo smiltīs - to atzina arī viņš pats - Diks diezin vai tā būtu varējis lēkt. Tiesa, biezā skaidu kaudzē viņš tā lēca un ne reizes nedabūja savainojumu.

Mehiko tolaik 21 gadu vecais amerikānis ieradās ne tikai kā "lielais noslēpums", bet arī kā ASV studentu čempions, papildus atlases sacensību uzvarētājs ar sezonas labāko rezultātu pasaulē - 2,21 m. Tā ka Fosberija uzvara nevarēja būt sensācija. Sensacionāla bija viņa lēkšanas tehnika. Pirms katra viņa lēciena tribīnes apklusa, bet pēc katra sekmīga lēciena - eksplodēja ovācijās. Kaut kas tāds vēl nebija redzēts!
Sākumaugstums bija 2,00 m, bet Fosberijs sāka ar 2,03 m un pārlēca ar pirmo mēģinājumu. 2,06 m viņš izlaida, 2,09 m pārlēca ar pirmo, 2,12 - izlaida, 2,14 - atkal ar pirmo, bet 2,16 m - atkal izlaida. Sektorā bija palikuši vairs tikai septiņi sportisti. 2,18 m lēca vairs tikai četri - Fosberijs, viņa tautietis Eds Karaters, Valerijs Skvorcovs no PSRS un vēl viens amerikānis Reinaldo Brauns, bet Valentīns Gavrilovs šo augstumu izlaida. Fosberijs atkal pārlēca ar pirmo, Karuters - ar trešo mēģinājumu, bet Skvrocovs un Brauns - nepārlēca. 2,20 m visi trīs - Fosberijs, Karuters un Gavrilovs - pārlēca ar pirmo mēģinājumu. 2,22 m - Fosberijs pārlec ar pirmo, Karuters - ar otro, bet Gavrilovs - nepārlēc. Latiņa tiek pacelta 2,24 m augstumā un šo augstumu pārvar tikai Diks Fosberijs (ar trešo mēģinājumu).

Diks Fosberijs nožēlo, ka viņam tā arī neizdevās labot pasaules rekordu (tas tolaik piederēja leģendārajam Valerijam Brumelam un bija 2,28 m), jo pēc uzvaras Mehiko viņam pietrūka motivācijas turpināt sportot tik augstā līmenī un viņš pievērsās savai civilās aviācijas inženiera profesijai.

Pēc četriem gadiem Minhenē Fosberija stilā lēca jau 28 no 40 sportistiem, taču par čempionu kļuva igaunis Jiri Tarmaks, kurš lietoja pārvēliena stilu. Pēc četriem gadiem Monreālā sensacionāli uzvarēja 19 gadus vecais polis Jaceks Všola, kurš lēca Fosberija tehnikā. Kopš tā laika fosbury flop kļuva par pašsaprotamu lietu.
Starp citu, sākotnēji Diks Fosberijs savu lēciena tehniku bija nosaucis par back layout - varētu tulkot kā otrāds stāvoklis, taču nosaukums nepatika žurnālistiem. Pārāk sarežģīti. Kādā Oregonas laikrakstā pēc Fosberija uzvaras bija virsraksts "Fosbury flops over the bar" un tā Dikam radās ideja lēciena nosaukumam - Fosbury flop.

  +4 [+] [-]

, 2013-10-21 16:19, pirms 10 gadiem

  +1 [+] [-]

, 2013-10-21 16:26, pirms 10 gadiem
Interesanti, Toļik!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2013-10-21 16:50, pirms 10 gadiem
kāpec mūsdienās vairs neviens pēc olipiskā čempiona statusa iegūšanas nekļūst par inženieri vai kaut ko tādu?

  +1 [+] [-]

, 2013-10-21 22:06, pirms 10 gadiem
ew,mati! rakstīja: kāpec mūsdienās vairs neviens pēc olipiskā čempiona statusa iegūšanas nekļūst par inženieri vai kaut ko tādu?
Varbūt tapēc, ka lai kļūtu par olimpisko čempoionu ir ziedota skološanās jau no pamatskolas?

     [+] [-]

, 2023-03-13 23:18, pirms gada
Re kā 10 gadus sens raksts šodien aktuāls. Dienā, kad sers Fosberijs ir aizlidojis debesu plašumos....

     [+] [-]

, 2023-03-14 19:35, pirms gada
Vispār Mexiko olimpiskās spēles vieglatlētikā bija revolucionāras stadiona seguma un rezultātu ziņā, tādi rezultāti priekš tiem laikiem, protams augstkalne arī ietekmēja. Bīmons, Fosberijs, Lī Evanss bija daudziem jaunajiem sportistiem elku līmenī, kā laiks rit