Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:4, Did:0, useCase: 3

Rimi Rīgas maratonā pastiprināti drošības pasākumi Covid-19 risku mazināšanai

Toms Mālmeisters
Toms Mālmeisters

Rimi Rīgas maratonā pastiprināti drošības pasākumi Covid-19 risku mazināšanai
Foto: Rimi Rīgas maratons

Sadarbībā ar Veselības ministriju, Slimības profilakses un kontroles centru (SPKC) un Neatliekamās medicīnas palīdzības dienestu Rīgas maratona organizatori izstrādājuši virkni pasākumu Covid-19 risku mazināšanai.

Starts, kas ierasti paredzēja masveidīgu dalībnieku pulcēšanos un kopā būšanu 11. novembra Krastmalā, šogad pie Brīvības pieminekļa “viļņos” un koridoros sadalīts būs, lai minimizētu kopā esošo cilvēku skaitu, kopā būšanas laiku un vienā laikā startējošo skaitu. Vienā koridorā pulcēsies ne vairāk kā 500 dalībnieku, vienā vilnī – ne vairāk kā 2500 dalībnieku. Jaunās trases paredz nodalīt startu pie Brīvības pieminekļa no finiša 11. novembra Krastmalā, vēl vairāk sadalot dalībnieku plūsmu. Savukārt visas aktivitātes trasē un finišā būs orientētas uz to, lai dalībnieki finišētu, izklīstu un nedrūzmētos.

“Esam izveidojuši detalizētu grafiku maratona dalībnieku izkliedēšanai, lai mazinātu inficēšanās riskus ar Covid-19. Rimi Rīgas maratona Bērnu dienas mazajās trasītēs 10.oktobrī starta laiki šogad norādīti uz dalībnieku numuriem, un vienā stundā startēs ne vairāk kā 500 bērnu. Savukārt maratona dienā 11.oktobrī maksimālais dalībnieku skaits startā būs 10 km distancē, bet arī tas būs mazāks par 3000. Starta koridoros aicinām lietot līdzpaņemtās sejas maskas, un Bērnu dienā maskas aicinām lietot arī bērnu vecākus,” komentē Rimi Rīgas maratona direktors Aigars Nords.

Ņemot vērā, ka no trešdienas visos sabiedriskajos transportos obligāti jālieto sejas maskas un daļa dalībnieku uz maratona startu ieradīsies ar sabiedrisko transportu, organizatori aicina maskas nenoņemt pa ceļam uz startu un starta koridoros. Pēc starta vienreizlietojamās maskas varēs izmest speciāli iekārtotos Latvijas Zaļā punkta atkritumu konteineros trases malā. Bērniem līdz 13 gadiem sejas maskas nav obligātas, taču vecākus Bērnu dienā organizatori aicina būt atbildīgiem un lietot maskas. Maratona organizatori aicina arī visus dalībniekus, kuri vēl nav lejupielādējuši “Apturi Covid” lietotni, izdarīt to pirms starta, lai atvieglotu kontaktu meklēšanu, ja būs tāda nepieciešamība.

Rimi Rīgas maratons klātienē šogad norisināsies bez Zelta maratoniem raksturīgās apjomīgās elites skrējēju izlases, kā arī bez to ārvalstu skriešanas mīļotāju un maraton-tūristu dalības, kuri nevarēja atļauties 10 dienu pašizolāciju un pārcēla dalību uz 2021. gada maiju vai izvēlējās Rīgu “izskriet” jebkurā pasaules malā, izmantojot Rimi Rīgas maratona virtuālā skriešanas kluba platformu. Vienīgie ārvalstnieki, kuriem tiek kārtotas īpašās ar MK noteikumiem apstiprinātās atļaujas, ir tie elites skrējēji, kas izteikuši vēlmi Rīgā izskriet olimpisko normatīvu kvalifikācijai Tokijas olimpiskajām spēlēm.

Kopumā 10. un 11. oktobra nedēļas nogalē dažādu distanču trasēs izkliedēti startēs vismaz 15 tūkstoši Latvijas dalībnieku un saujiņa ārvalstnieku. Bērnu dienas mazajās trasītēs 10.oktobrī no 10.00 līdz 14.00 200 m distancē katru stundu startēs 300 līdz 400 bērnu, 400 m distancē – 400 līdz 500 bērnu, bet Happy mazuļiem trasītē 100 līdz150 mazuļu. Bērnu dienas noslēgumā paredzētajam Ģimeņu skrējienam plkst. 15.00 reģistrēti 1716 dalībnieku. Maratona dienā svētdien 11. oktobrī 42 km distancē plkst. 7.30 dosies 795 maratonistu, plkst. 9.30 startēs 2364 pusmaratona dalībnieki, savukārt 12.30 tiks dots starts 2734 10 km dalībniekiem. 5,5 km distance sadalīta divos viļņos un katrā no tiem startēs ap 2000 skrējēju.

Drošības apsvērumu un pulcēšanās ierobežojumu dēļ šogad nenotiks EXPO – dalībnieki pirmoreiz starta numurus saņēma un turpina šonedēļ saņemt ar maratona oficiālo kurjerpastu. Arī mantu glabātuves būs tikai garajām (42 km un 21 km) distancēm, lai izvairītos no iespējamās 6 km un 10 km distanču dalībnieku drūzmēšanās. Organizatori aicina 6 km un 10 km skrējējus jau laicīgi padomāt par oktobrim piemērotu apģērbu, ņemot vērā, ka mantu glabātuve mazākajām distancēm netiks nodrošināta. Tāpat šogad nebūs arī komandu teltis un aktivitātes, kuras paredz pulcēšanos.

Vēl daži būtiski drošības aspekti, kas jāņem vērā dalībniekiem, – dalībnieku labumi enerģijas punktos un finišā tiks piedāvāti tikai fasētā veidā – ūdens (0.5 l Mangaļu ūdens pudelītes), fasētas SIS želejas garo distanču dalībniekiem, fasēti našķi finišētājiem un citi labumi.

Maratona startā un finišā regulāri tiks atskaņoti Covid-19 ierobežošanas paziņojumi. Gan startā, gan finišā, gan arī pie mantu glabātuvēm būs izvietoti informatīvi vides stendi ar aicinājumu ievērot divu metru distanci. Visur būs pieejami arī roku dezinfekcijas līdzekļi.

Maratona organizatoru un brīvprātīgo palīgu komanda, kas strādās ciešā kontaktā ar skrējējiem, piemēram, medaļu dalītāji, būs aprīkoti ar Shield48 vizieriem un sejas maskām. Pārējie darbinieki būs nodrošināti ar daudzreiz lietojamām sejas maskām un lietos tās ikreiz, kad nevarēs ievērot 2 metru distanci.

Informāciju sagatavoja:
Rimi Rīgas maratona organizatori

     [+] [-]

, 2020-10-07 12:41, pirms 3 gadiem
Paskaidrojiet, nafui tāds maratons jārīko, lai sērgas rādītājus paaugstinātu atbilstoši eiropas prasībām?

  -1 [+] [-]

, 2020-10-07 13:32, pirms 3 gadiem
Tādu neapmierināto pilna d..., arī tad, kad viss ir labi (nav covid u.c.) un ja esi tikai datorpeles spaidītājs nesapratīsi, kaut šeit uzrakstītu veselu rakstu par to...

     [+] [-]

, 2020-10-07 14:08, pirms 3 gadiem
latvānijs rakstīja: Paskaidrojiet, nafui tāds maratons jārīko, lai sērgas rādītājus paaugstinātu atbilstoši eiropas prasībām?
Ja aizietu šodien un paskaitītu cik cilvēki pārvietojas pa Brīvības ielu, 5-6 stundu laikā droši vien saskaitīti vairākus tūkstošus. Cik, Jūsuprāt, bīstama ir skriešana svaigā gaisā?

     [+] [-]

, 2020-10-07 14:14, pirms 3 gadiem
Par tiem uz Tokiju tikt gribošajiem ārzemniekiem- vai tad līdz 1.decembrim visa kvalificēšanas sistēma nav "iesaldēta"? "Performances achieved between 6 April 2020 and 30 November 2020 are not considered in the World Rankings and in the Qualification system", kā raksta vieglatlētikas federācijas lapa.

     [+] [-]

, 2020-10-07 14:25, pirms 3 gadiem
Nu nekas prātīgs tas nav - varam gaidīt vismaz pāris simtus inficētos... Vai tad tiešām nevarēja pagaidīt??? Kāda velna pēc tad ierobežojumi sabiedriskajā transportā, ja pat aklajam ir redzams, ka šis pasākums uzsviedīs inficēto skaitu ''gaisā'', iespējams, tūkstošos... Nākat tak pie prāta!

     [+] [-]

, 2020-10-07 15:24, pirms 3 gadiem
elements rakstīja: Par tiem uz Tokiju tikt gribošajiem ārzemniekiem- vai tad līdz 1.decembrim visa kvalificēšanas sistēma nav "iesaldēta"? "Performances achieved between 6 April 2020 and 30 November 2020 are not considered in the World Rankings and in the Qualification system", kā raksta vieglatlētikas federācijas lapa.
https://www.runnersworld.com/uk/new...

     [+] [-]

, 2020-10-07 15:32, pirms 3 gadiem
elements rakstīja: Par tiem uz Tokiju tikt gribošajiem ārzemniekiem- vai tad līdz 1.decembrim visa kvalificēšanas sistēma nav "iesaldēta"? "Performances achieved between 6 April 2020 and 30 November 2020 are not considered in the World Rankings and in the Qualification system", kā raksta vieglatlētikas federācijas lapa.
7dien Londonā daudzi arī skrēja pēc normatīviem, visam ar to vajadzētu būt ok...