Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:345, Did:0, useCase: 3

Tiešraide: Gulbis – Federers 6:7(5), 7:6(3), 6:2, 4:6, 6:3 (spēle galā!)

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Tiešraide: Gulbis – Federers 6:7(5), 7:6(3), 6:2, 4:6, 6:3 (spēle galā!)
Ernests Gulbis un Rodžers Federers
Foto: AFP/Scanpix

Latvijas labākais tenisists Ernests Gulbis (ATP 17.) šodien trešo reizi karjerā cenšas iekļūt "Grand Slam" sacensību ceturtdaļfinālā, 4. kārtas maču aizvadot "French Open". Gulbja pretinieks Parīzē ir titulētais Rodžers Federers. Gulbis pret pašreiz ranga 4. vietā esošo Federeru uzvarējis vienu no trim iepriekšējām spēlēm. Sportacentrs.com piedāvā cīņas teksta tiešraidi.

Ernests Gulbis otro reizi karjerā uzvar Rodžeru Federeru un arī otro reizi iekļūst "French Open" ceturtdaļfinālā, atkārtojot 2008. gada panākumu!

5. sets 6:3

6:3. Federers ar divām kļūdām pietuvina Gulbi uzvarai. Pēc tam auts Ernesta izpildījumā, seko eiss. Tas nozīmē divas mačbumbas! Pietiek ar vienu, jo Federers trešo reizi geimā izsit autā. UZVARA!

5:3. Federers servi paņem uz 15, liekot Gulbim servēt par uzvaru mačā. Savu vienīgo iepriekšējo uzvaru pret Federeru Ernests guva ar septīto mačbumbu. Kāda drāma mūs sagaida šoreiz?

5:2. Septītais geims sākas ar ļoti garu izspēli, kuru Gulbis zaudē. Mazliet neprecīzs sitiens no gaisa, atrodoties pie tīkla. Gulbis nākamo punktu paņem ar "bekhendu" pa līniju. Federes atbild ar veiksmīgu izgājienu pie tīkla – 15:30. Gulbim laba serve, pēc tam serves un "forehand" kombinācija ļauj iegūt geimpunktu. Geimu, kas sākās problemātiski, Ernests pabeidz ar "dropšotu".

4:2. Federeram "sausais" serves geims. Gulbim vēl tikai divas reizes jānotur serve...

4:1. Federers dažreiz tiek klāt Gulbja iespaidīgajai servei, taču nopietnus draudus izdarīt izspēlēs nevar. Ernests gudri spēlē uz šveicieša vājo "bekhendu" un nokļūst divu uzvarētu geimu attālumā no karjeras otrā "Grand Slam" ceturtdaļfināla.

3:1. Federers pierakstās uz tablo 5. setā.

3:0. Gulbis breiku nostiprina ļoti viegli. Palīdz laba servēšana, kurai Federeram atbildes nav. Rodžers bez tam regulāri turpina pārbaudīt tīkla izturību.

2:0. BREIKS! Federeram katastrofāls geima sākums – 0:40. Pirmās breikbumbas izspēlē Gulbis atsit tīklā otro servi. Pēc tam vēl viens sitiens tīklā, pabeidzot dažu sitienu izspēli. Trešā iespēja veiksmīga, jo Federers palīdz ar "forehand" sitienu autā.

1:0. Gulbis 5. setu sāk pozitivi. Arvien spēlē agresīvi, pagaidām precīzi.

Noderīga informācija – "French Open" 5. setā pie rezultāta 6:6 taibreiks netiek spēlēts. Uzvar tas, kuram pēc 12. geima izdosies iegūt divu geimu pārsvaru. Gulbim slikta piecu setu bilance, taču šodien priekšrocība servēt pirmajam, kas nav mazsvarīgi.

4. sets 4:6

4:6. Kortā atgriezies pavisam cits Gulbis, Federers ir izsists no sliedēm un pēdējā geimā pēc diviem teicamiem Ernesta uzbrukumiem spiests atspēlēties no 0:30. Ne bez grūtībām viņam tas izdodas Rodžers šodien ir ļoti vokāls un bieži pēc uzvarētām svarīgām izspēlēm sevi uzmundrina ar bļaušanu vairākās valodās. Šķiet, visvairāk šodien esmu dzirdējis vācu valodu. Federers punktu setam pieliek ar otro setbumbu (pirmajā auts).

4:5. Lietas kļūst mazliet interesantākas. Gulbis spēlē tīri, uzvar otro geimu pēc kārtas. Federers pēc brīža otro reizi servēs par uzvaru setā.

3:5. BREIKS! Gulbis ir atpakaļ kortā. Pauze viņam acīmredzot ļoti palīdzējusi, jo Ernests vienkārši ārdās un vienu breiku atgūst. Vai izdosies atspēlēt arī otro, uzzināsim pavisam drīz.

Federers savas spožās karjeras laikā uzvarējis 22 mačus, kas noslēdzās piecos setos. Zīmīgi, ka "French Open" viņš ne reizi vēl nav zaudējis piecu setu mačā (6-0). Parīzē tādā veidā uzveikti Mihels Kratohvils, Sargiss Sargisjans, Hāss, divreiz Huans Martins Del Potro un vienreiz Simons, par ko jau informēju.

Kamēr ir neliela pauzīte, informēšu par abu tenisistu statistiku piecu setu cīņās, jo tieši tas mūsu drīzumā sagaida. Gulbim tikai trīs uzvaras deviņos mačos, tās gūstot 2008. gadā Deivisa kausā pret Andreasu Sepi, gadu vēlāk arī izlases sastāvā pret Luku Gregorču un visbeidzot 2012. gadā Ņujorkā apspēlējot Hāsu.

Gulbim medicīnas pārtaukums ārpus korta. Izskatās, ka Ernestam ir problēmas ar muguru.

2:5. BREIKS! Gulbis ir pazaudējis koncentrēšanos. Ernests geimu zaudē ar trim sitieniem tīklā pēc kārtas. 5.sets izskatās nenovēršams.

2:4. Neskatoties uz diviem paviršiem sitieniem, Federers nostiprina breiku. Lielākā skatītāju daļa ir sajūsmā, aktīvi atbalstot savu elku.

2:3. BREIKS!. Piesaucu...Pirmais problēmātiskais geims Gulbim. Ernests pie 15:15 izceļas ar drausmīgu "dropšotu". Labāks saīsinātais sitiens palīdz tikt līdz 30:30. Federers nākamajā izspēlē trāpa labu apvedošo sitienu pa līniju, Ernests aizsniedzas līdz bumbiņai, novirza to pāri tīklam, taču netrāpa laukumā. Pirmā breikbumba setā. Šoreiz "dropšots" Federera izpildījumā, Gulbis tiek klāt bumbiņai un šveicieti soda ar apvedošo sitienu pa līniju. Gulbis netrāpa pirmo servi, riskē ar otro un dubultkļūda! Tas nozīmē otro breika iespēju Federeram. Šoreiz Ernestam pirmā serve izdodas, pie tam ļoti laba, taču Federers teicami uzņem. Izspēle beidzas ar Latvijas tenisa līdera sitienu autā.

2:2. 4. sets sācies tāpat kā iepriekšējais – abi tenisisti pārliecinoši uzvar savos serves geimos. Kad (un vai) notiks lūzums?

2:1. Ernests turpina servēt "bombas", viegli uzvar arī otrajā serves geimā šajā setā.

1:1. Federers ar "sauso" serves geimu apliecina, ka padoties negrasās.

1:0. Federers ar agresīvu tenisu cenšas Gulbi izsist no sliedēm, taču tas nedarbojas. Gulbis pārliecinoši notur servi, turpinot izdarīt spiedienu uz titulēto pretinieku.

Gulbis karjeras laikā tikai divreiz nav spējis uzvarēt mačā, kurā viņš ir vadībā ar 2-1. Pirmā reize bija 2012. gadā Vimbldonā pret Ježiju Janoviču, otrā – pērn "US Open" pret Andreasu Haideru-Maureru. Savukārt Federers no 1-2 atspēlējies 10 reizes, pēdējā no tām bija pirms gada "French Open" pret Žilu Simonu.

3. sets 6:2

6:2. BREIKS! Gulbim nemaz nav jāservē par uzvaru setā, jo Federers izgāž astoto geimu. 17-kārtējam "Grand Slam" čempionam seta izskaņā divi auti pēc kārtas...

5:2. Šķita, ka Gulbis trešo reizi mačā breiku atdos jau nākamajā geimā pēc tā iegūšanas, taču šoreiz tā nenotiek. Gulbis atspēlējas no 0:30, iztur iespaidīgus Federera uzbrukumus un nokļūst viena uzvarēta geima attālumā no panākuma 3. setā.

4:2. BREIKS! Sestais geims sākas ar Federera kārtējo neprecīzo "bekhendu". Federers pārliecinoši uzvar nākamās divas izspēles, bet tad atkal izsit autā – 30:30. Abi tenisisti sarīko skaistu izspēli, kurā Federers bija spiests izpildīt "hotdogu". Izspēli viņš zaudēja, jo Gulbis situāciju kontrolēja pie tīkla. Federeram noraujas "bekhends" (kas šodien ir pilnīgi bezcerīgs), un Gulbis iegūst breikbumbu. Ko Federers izdara breikbumbas izspēlē? Jā, jūs uzminējāt – iesit no neērtās puses tīklā.

3:2. Pirmās grūtības Gulbim. Ernests no 40:15 zaudē divas izspēles pēc kārtas, bet Federers līdz breikbumbai netiek, jau atkal iesitot tīklā "bekhendu". Šajā geimā vairāk garo izspēļu. Ernests vienā no tām ar "forehand" stūrī pabeidz geimu savā labā.

2:2. Ja abi turpinās tā servēt, taibreiks būs arī šajā setā. Pagaidām setā uzņemšanā iespēju nav ne Gulbim, ne Federeram.

2:1. Gulbis vēlreiz viegli notur servi.

1:1. Federers savā pirmajā serves geimā 3. setā zaudē tikai vienu izspēli. Federers pēc 2. seta zaudēšanas darbojas maķenīt agresīvāk.

1:0. Gulbis pārliecinoši notur servi 3. seta pirmajā geimā.

2. sets 7:6(3)

TAIBREIKS 7:3 Gulbis ar "bekhenda" uzbrukumiem uzvar septītā punkta izspēlē, pēc tam "bekhends" pa līniju dod otro minibreiku setā – 5:3. Tāds pats pārsvars viņam bija pirmajā taibreikā... Šoreiz pārsvaru izlaist neļauj Federers, iesitot tīklā un dodot Gulbim trīs setbumbas (6:3). Federeram vēl viena kļūda, un sets, kurā šveicietim bija divas setbumbas ar paša servi, tiek Gulbim! Būs vismaz vēl divi seti.

Gulbis arī otrajā taibreikā pirmais iegūst minibreiku, to nokārtojot jau pirmā punkta izspēlē, pēc tam ir priekšā ar 2:0. Federers minibreiku atspēlē ar "bekhenda" apvedošo sitienu pa līniju – 2:1. Mainoties tīkla pusēm, neizšķirts 3:3. Federers trešo punktu ieguva, sarežģīti paceļot viņam kājās iesisto bumbiņu un to precīzi ar elegantu sitienu raidot uz sānu līnijas. Gulbis nepārcēla pāri tīklam.

6:6. Negatīvu seku iepriekšējam geimam nav, jo Gulbis notur servi un tiek līdz taibreikam. Pirmajos trīs mačos abu starpā nebija neviena taibreika, tagad divi pirmajos divos setos.

5:6. Federers turpina spēlēt drausmīgi. Gulbja aizsardzība ir viens no iemesliem, kāpēc tas notiek. Gulbis pēc kārtējās Federera kļūdu sērijas iegūst divas breikbumbas (15:40). Federers pirmo atspēlē ar otro servi. Gulbim ir laba iespēja otrās breikbumbas izspēlē, taču gara sitienu apmaiņa beidzas ar Ernesta "bekhenda" raidījumu tīklā. Šoreiz Gulbja rakete neizdzīvo. Gulbis ne vien to nomet zemē, bet arī salauž ar kājas palīdzību. Federera trešais pēc kārtas iegūtais punkts izpelnās pamatīgas ovācijas.Tūlīt seko eksčempiona eiss. Kārtējās neizmantotās iespējas Gulbim..

5:5. Gulbis viegli notur servi, pietuvinot mūs vēl vienam taibreikam.

4:5. BREIKS! Servējot par uzvaru setā, Federers viegli iegūst divas setbumbas (40:15), Ernests abas atspēlē un pēc Federera kārtējā neprecīzā "bekhenda" (tīkls) iegūst breikbumbu. Rodžers kontrolē izspēli, taču jau atkal kļūdās ar sitienu tīklā, šoreiz bumbiņu tajā ietriecot ar "forehand".

3:5. BREIKS! Gulbis astoto geimu sāk ar "slaisu" pāri gala līnijai, pēc tam vēl viens auts pēc labas Federera spēles aizsardzībā – 0:30. Serve palīdz tikt pie pirmā punkta geimā, taču pēc tam vēl viens auts, laukumā netrāpot diagonālo "belhendu" – divas breikbumbas Federeram. Gulbis izveido šķietami labu uzbrukumu, taču neprecīzi nospēlē pie tīkla (bumbiņa nepielūdzami piezemējas aiz sānu līnijas).

3:4. Servētāji pēdējos geimos turpina dominēt, pretiniekam nedodot cerības aizķerties.

3:3. Gulbis joprojām spēlē kā pa viļņiem, sestajā geimā viņa serve netiek apdraudēta.

2:3. 2009. gada čempionam vēl viens viegls serves geims, Gulbim šoreiz tiek viena izspēle.

2:2 Gulbis sāk ar 40:0, tad divas kļūdas, bet Federera seta sākumā paveikto Gulbis neatkārto, trāpot eisu.

1:2. Federers šoreiz 40:0 pārsvaru pie serves neizlaiž, notur "sausā".

1:1. BREIKS!. Tāpat kā 1. setā, arī šoreiz Gulbis breiku uzreiz atdod atpakaļ, pieļaujot vairākas rupjas kļūdas. Gulbis pēc neveiksmes gandrīz iznīcina raketi, tomēr nolemj pažēlot darbarīku.

1:0. BREIKS! Federers apbrīnojamā veidā servi zaudē no 40:0 pārsvara. Dažas kļūdas, daži lieliski Gulbja uzbrukumi. Ernests breikbumbas izspēlē nospēlē pacietīgi un precīzi, punktu pieliekot ar "bekhendu" pa līniju.

Federers "Grand Slam" mačos 11 reizes zaudējis pēc uzvaras 1. setā. Pēdējo reizi tas notika pērn Vimbldonā pret Sergiju Stahovski.

Gulbis "Grand Slam" turnīros četras reizes atspēlējies pēc zaudēta 1. seta. Vienreiz viņam tas izdevies šajā turnīrā – 1. kārtā pret Kubotu. Pārējās trīs uzvaras pret Tomiju Hāsu 2012. gadā Ņujorkā, pērn Vimbldonā pret Žo-Vilfrīdu Tsongu (ar izstāšanos) un šogad Melburnā pret Huanu Monako.

1. sets 6:7(5)

TAIBREIKS 5:7. Mirkli vēlāk ir 5:3 latvieša labā jeb Gulbis otro reizi ir divu punktu attālumā no uzvaras setā. Dāvina ar Gulbis, minibreiku atdodot ar "forehand" sitienu tīklā. Federers pie 5:5 ar eisu iegūst setbumbu. Gulbis netrāpa pirmo servi. Otrā ir laukumā, Ernests dodas pie tīkla, bet Federers atbild ar fantastisku sitienu no stūra bumbiņu raidot pa diagonāli. Nav šaubu – sets Ernesam izslīdēja no rokām. Federers setā uzvarēja, neskatoties uz 19 nepiespiestajām kļūdām.

Gulbis taibreiku sāk ar labu servi, bet pēc tam gandrīz iegūst minibreiku. Ernestam izdodas laba "svece", taču Federers tiek klāt bumbiņai un pie tīkla izgājušo Gulbi apspēlē ar apvedošo sitienu. Mainoties tīkla pusēm, rezultāts neizšķirts – 3:3. Pirmais minibreiks tiek Gulbim. Un tā ir dāvana no Federera. Viņš izveido teicamu uzbrukumu, taču vienkāršā situācijā pie tīka izsit autā "smešu". Gulbis atradās laukuma pretējā pusē...

6:6. Tātad laiks pirmajam taibreikam Gulbja un Federera attiecībās. Ernestam pirmais taibreiks šajā turnīrā, bet Federers vienīgo aizvakar ar 6:7(7) zaudēja Dmitrijam Tursunovam. Rodžers toreiz izlaida minibreika pārsvaru, kā arī nepaņēma setbumbu. Abu tenisistu karjeras un sezonas taibreiku statistiku ar redzēt zemāk.

6:5.. Ernestam labi uzbrukumi mijas ar kļūdiņām, taču geimā uzvarēt izdodas. Gulbis nodrošina vismaz taibreiku. Interesanti, ka Gulbja un Federera iepriekšējos deviņos savstarpējos setos nav bijis neviena taibreika. Izskatās, ka 10. mēģinājums būs sekmīgs. Federeram gan vēl jānotur serve.

5:5. Federers geimu sāk pārliecinoši, taču vairākas kļūdas noved pie "vienādi" jeb Gulbis nokļūst tikai divu punktu attālumā no uzvaras setā. Rodžers uzvar agresīvā "forehand" sitienu apmaiņā, neļaujot Ernestam tikt pie breikbumbas, kas būtu setbumbas vērtībā. Latvijas pirmais numurs geimu pabeidz ar sitienu tīklā.

5:4. Gulbis ir izpildījis mājasdarbu. Proti, zina, ka vairāk jāspēlē uz Federera "bekhendu". Vairumā gadījumu tas dod vēlamo rezultātu.

4:4. Federers servi notur no 0:30. Rodžeram šajā geimā bija rets gadījums, trīs reizes pēc kārtas ar pirmo servi skarot tīklu.

4:3. BREIKS! Gulbis no 30:15 ar kļūdām zaudē divas izspēles pēc kārtas, uzreiz dodot Federeram iespēju atspēlēties. Gulbis paliek uzticīts agresīvai taktikai, taču precizitāte šajā geimā nav viņa draugs. Traks "forehand" sitiens autā...

4:2. BREIKS! Federers sāk ar 30:0, vēlāk pēc dubultkļūdas ir "vienādi". Federers iesit tīklā ar "forehand", dodot Ernestam pirmo breikbumbu. Seko gara izspēle, kurā Gulbis labi spēlē aizsardzībā un sagaida Rodžera sitienu autā ar "bekhendu", kas pēdējos gados ir viņa vājā vieta.

3:2. Tagad 15:30 uzņemšanā Federeram. Gulbim vispirms dubultkļūda, pēc tam auts, sitot ar "bekhendu" pa līniju. Gulbis nav pārliecināts, ka bumbiņa patiešām bija autā, veic nelielu vārdu apmaiņu ar tiesnesi. Skatītājiem tas nepatīk. Arī Federeram viena kļūda ar sitienu tīklā un līdz breika iespējai aizsniegties neizdodas.

2:2. Federeram mežonīgs "forehand" auts, un Gulbis iegūst pusiespēju – 15:30. Seko Ernesta sitiens tīklā. Pēc tam vēlreiz, šoreiz Federers to piespieda izdarīt. Rodžeram laba serves un "forehand" kombinācija palīdz nosargāt servi.

2:1. Servētāji pagaidām dominē, tagad "sausais" geims arī Ernestam!

1:1. Federers atbild ar "sauso" geimu.

1:0. Gulbim pārliecinošs sākums, servi noturot uz 15. Ernests jau ar mača pirmajām izspēlēm darbojas agresīvi, diktējot notikumus.

Neilgi pirms spēles

Spēli rāda Eurosport 2!

14:23.. Ernestam katrā mačā ne vien cits pretinieks, bet ar cits tiesnesis. Šoreiz kārta Lielbritānijas pārstāvim Džeimsam Kjotavongam, bijušās britu pirmās raketes Annas brālim.

14:21. Ka pienākas, pirmais kortā iznāk reitingā zemāk esošais tenisists, šajā gadījumā mūsu Gulbis. Aiz viņa seko smaidošais Federes, kurš, protams, saņem lielākas ovācijas.

14:15. Šodienas pirmie divi mači Šatriē arēnā beidzās ļoti ātri, tāpēc Gulbis ar Federeru kortā būs pavisam drīz. Jau zināms, kurš būs šīs spēles uzvarētāja pretinieks ceturtdaļfinālā. Pirmais astoņniekā iekļuvušais ir Čehijas tenisa līderis Tomāšs Berdihs, kurš ar 6:4, 6:4, 6:4 izslēdza Džonu Isneru.

Ar šodienas maču saistītā statistika

✦ Gulbis "Grand Slam" turnīros izliktajiem tenisistiem nav zaudējis jau četrus gadus. Pēdējā neveiksme 2010. gadā Austrālijā pret 30. numuru Huanu Monako. Kopš tā laika četras uzvaras pēc kārtas, 2011. gadā "US Open" apspēlējot Mihailu Južniju (#16), nākamajā vasarā Vimbldonā Berdihu (#6), togad "US Open" Tomiju Hāsu (#21) un visbeidzot pērn Vimbldonā tiekot galā ar Žo-Vilfrīdu Tsongu (#6), kurš izstājās ceļgala savainojuma dēļ
✦ Gulbis Parīzē tikai vienreiz uzvarējis izsēto tenisistu, 2008. gadā apspēlējot ar septīto numuru izlikto Džeimsu Bleiku
✦ Gulbja bilance "Grand Slam" 4. kārtas mačos: 1-1. Federeram 38-7. Pēdējais zaudējums pagājušajā gadā "US Open" pret Tomiju Robredo. Tas Rodžeram bija pirmais zaudējums "Grand Slam" 4. kārtā kopš 2003. gada
✦ Gulbja vienīgā uzvara "Grand Slam" 4. kārtas mačā bija tieši "French Open"
✦ Gulbis "Grand Slam" turnīros četras reizes uzveicis Top 10 spēlētājus – 2007. gadā "US Open" Robredo, 2008. gadā "French Open" Bleiku, bet pēdējās divas uzvaras gūtas Vimbldonā jau pieminētajos mačos pret Berdihu un Tsongu
✦ Federers šodien lūkos sasniegt 10. "French Open" ceturtdaļfinālu pēc kārtas
✦ Abi šodienas mača dalībnieki atrodas sezonas uzvaru līderu saraksta Top 3. Pirmais ir Rafaels Nadals ar 37 uzvarām, Federers 2. vietā ar 31. Gulbim, Davidam Fereram, Marinam Čiličam un Berdiham par vienu mazāk
✦ Federers savu servi trīs mačos zaudējis tikai vienreiz, Gulbis trīs reizes, pie tam visas bija pašā pirmajā mačā pret Lukašu Kubotu
✦ Gulbis ar Federeru savā starpā izspēlējuši deviņus setus, taču nevienā nav bijis taibreika

Pirmsspēles apskats

Izmantojot lielisku izlozi, Gulbis tikai trešo reizi karjerā sasniedzis "Grand Slam" 4. kārtu. Pirmā viņam bija 2007. gadā "US Open", kur četros setos zaudēts Karlosam Moijam. 2008. gadā Parīzē Gulbim mačā par iekļūšanu ceturtdaļfinālā trāpījās daudz vieglāks pretinieks – Mikelu Lodrā izdevās apspēlēt bez zaudētiem setiem.

Šoreiz Gulbis nav favorīts, jo jāsacenšas ne vien ar rangā augstāk esošu tenisistu, bet ar ļoti titulēto Rodžeru Federeru. Neskatoties uz to, ka šveicieša karjeras labākie gadi ir aiz muguras, viņš arvien spēj būt konkurētspējīgs augstākajā līmenī. Protams, neskaitot mačus pret Rafaelu Nadalu.

Gulbis ar Federeru visus trīs iepriekšējos mačus izspēlēja 2010. gadā no janvāra līdz maijam. Zīmīgi, ka vismaz vienu setu Ernests uzvarēja visās trīs cīņās, bet vienā no tām – Romas "Masters" turnīra 2. kārtā – pret Federeru uzvarēja divus setus, kas nozīmēja uzvaru arī visā mačā, 2:6, 6:1, 7:5. Federers toreiz (visos trīs mačos) bija ranga līderis, tātad Gulbis pirmo reizi karjerā uzvarēja pasaules pirmo numuru. Tas viņam izdevās ļoti nervozā galotnē ar septīto mačbumbu.

Tagad Federers vairs nav virstonē, bet pieciniekā atrodas, ieņemot 4. vietu. Gulbim karjeras laikā ir četras uzvaras (4-23) pret Top 5 spēlētājiem. Bez Federera apspēlēti arī Novaks Džokovičs (#3) 2009. gadā Brisbenā, pērn Sinsinati Endijs Marejs (#2) un šogad februārī Roterdamā savainotais Huans Martins Del Potro (#4). Ernests zaudējis pēdējos divu mačus pirmā piecinieka tenisistiem, abas reizes piekāpjoties Davidam Fereram, kurš Madridē un Romā notikušajos mačos bija 5. vietā.

Gulbja un Federera savstarpējie mači (1-2)

DatumsRangs *SegumsTurnīrsRezultāts
07.01.201090-1HardDohas ¼fināls2:6 6:4 4:6
27.04.201040-1MālsRomas 2. kārta2:6 6:1 7:5
14.05.201034-1MālsMadrides ¼fināls6:3 1:6 4:6

* - vispirms norādīta Gulbja vieta rangā konkrētajā turnīrā, pēc tam pretinieka tā brīža pozīcija

Tāpat kā Gulbis, arī Federers trīs mačos zaudējis vienu setu. Šveicietis turnīru sāka ar 6:2, 6:4, 6:2 uzvaru pār Lukašu Lacko, kam sekoja vēl viens trīs setu panākums – 6:3, 6:4, 6:4 pār Djēgo Sebastianu Švarcmanu. Tā Federeram bija jubilejas 60. uzvara "Roland Garros" kortos. Rodžeram vismaz 60 uzvaras tagad ir katrā no četriem "Grand Slam" turnīriem.

Vienīgo setu turnīrā Federers zaudēja aizvakar Dmitrijam Tursunovam – 7:5, 6:7(7), 6:2, 6:4. Federeram zaudētajā 2. setā bija četras setbumbas, tiesa, visas uzņemšanā, taču divas droši realizējamas. Rodžers pret Tursunovu nospēlēja visnotaļ nepārliecinoši, tomēr meistarību prata apliecināt. Federeram piektdien ļoti vāja breikbumbu realizācija – tikai 4/21. Ļoti daudz breikbumbu netika izmantots ar kļūdām.

Federers "French Open" 4. kārtu sasniedzis 10. gadu pēc kārtas un kopumā 12. reizi 16 turnīros, kas ir rekords. Iepriekšējo (11 reizes) viņš dalīja kopā ar Giljermo Vilasu. Federeram Parīzē ir 61 uzvara, kas ir otrais labākais rādītājs aiz astoņkārtējā čempiona Rafaela Nadala (62).

Federers vienīgo "French Open" titulu izcīnīja 2009. gadā, kad viņam ļoti palīdzēja Robins Sēderlings, toreiz 4. kārtā izslēdzot Nadalu un sagādājot spānim vienīgo zaudējumu šajā turnīrā. Federers vēlāk Sēderlingu apspēlēja finālā – 6:1, 7:6(1), 6:4. Federers Nadalam četras reizes zaudējis finālā (2006-08, 2011).

17-kārtējais "Grand Slam" čempions Federers piedalās 58. "Grand Slam" turnīrā pēc kārtas, kas ir vēl viens švecietim piederošs rekords. Otrs labākais sasniegums ar 56 "major" turnīriem pēc kārtas pieder Dienvidāfrikas tenisistam Veinam Fereiram.

Kopš sezonas sākuma zviedra Stefana Edberga vadībā spēlējošais Federers šogad iekrājis 31-6 bilanci. Federers janvārī Brisbenas finālā zaudēja Leitonam Hjuitam, "Australian Open" pusfinālā piekāpās Nadalam. Sezonas vienīgais tituls izcīnīts februārī Dubaijā, kur pusfinālā uzveikts Džokovičs, bet finālā apspēlēts Tomāšs Berdihs. Federers Džokovičam zaudēja Indianvelsas finālā, bet serbu, kurš toreiz spēlēja ar savainojumu, otro reizi šogad uzveica Montekarlo pusfinālā. Nākamajā dienā finālā zaudēts Stanam Vavrinkam.

Federers šogad uz māla pirms "French Open" piedalījies tikai divos turnīros. Bez jau pieminētā Montekarlo fināla viņam ir zaudējums pret Žeremī Šardī savā vienīgajā mačā Romas "Masters 1000" turnīrā (2. kārta). Federers toreiz Romā ieradās neilgi pēc savu otro dvīņu piedzimšanas un francūzim zaudēja, neizmantojot mačbumbu.

Gulbis ar Federeru nav ticies četrus gadus. Kas mainījies abu spēlē? Skaidrs, ka abi tenisisti dodas pretējos virzienos. Gulbja progress nav noliedzams. Tas pats attiecas uz Federera regresu. Vecums tomēr dara savu. Rodžers ir palicis ievērojami lēnāks, vājā vieta viņam ir "bekhends", ar kuru vairs nevar tik labi aizsargāties kā agrāk, bez tam uzbrukums no neērtās puses Federeram ļoti bieži ir nekvalitatīvs. Ļoti agresīva spēlēšana uz Federera "bekhendu" var būt viena no panākuma atslēgām gaidāmajā spēlē.

Ernests apzinās, ka nav gaidāmās cīņas favorīts, taču tas viņu nebiedē. Gulbis zina, kas viņam jādara, lai uzvarētu: "Nevēlos atklāt savas kārtis, taču spēles plāns man ir – zinu, kā pret viņu spēlēšu. Pret Federeru nedrīkst baidīties darīt konkrētas lietas. Lielākā daļa viņam ir zaudējusi jau pirms iziešanas kortā. Varu pateikt, ka ar mani tas nenotiks."

Federers "jauno" Gulbi pēdējā laikā vienspēlēs nav daudz redzējis (abi pavasarī sacentās dubultspēlē), taču ļoti labi zina, kas viņu sagaida: "Gulbim ir lieliska serve. Viņa "bekhends" ir ļoti vienkāršs, taču ar spēku darbojas ļoti labi. Gulbis "bekhendu" var izpildīt virs pleciem, Ernests ir ļoti labs tenisists. Viņš ir uzlabojis kustēšanos kortā, Gulbim ir lielāka apņemšanās un uzvaras turnīros pastiprinājušas pārliecību."

Gulbja un Federera ceturtais duelis notiks "Roland Garros" galvenajā arēnā – Filipa Šatriē vārdā nosauktajā kortā. Plkst. 12:00 tur uzmanība dāmām, kad labāko noskaidros Džīnija Bušāra un Andželike Kerbere. Pēc tam jāpabeidz vakar neizspēlētais mačs starp Fernando Verdasko un Rišāru Gaskē (6:3, 6:2, 2:2), un tad vārds tiks dots Latvijas pirmajam un Šveices otrajam numuram. Piebilstams, ka Verdasko un Gaskē kortā nebūs agrāk par 13:30. Cerams, Gulbja maču varēs redzēt kādā no diviem Eurosport kanāliem. Šodien problēmas rada apstāklis, ka noslēdzās "Giro d'Italia", kas ir neatņemama Eurosport programmas sastāvdaļa. Daži spēles skatīšanās varianti internetā šeit vai šeit.

Gulbja un Federera profilu salīdzinājums

GulbisKategorijaFederers
25Vecums32
1.90 mAugums1.85 m
17Rangs4
23-26Grand Slam bilance268-42
10-7French Open bilance61-14
191-154Karjeras bilance954-221
30-10Sezonas bilance31-6
6Vienspēļu tituli78
0Grand Slam tituli17
61-45Karjeras māla bilance197-60
15-4Sezonas māla bilance7-2
73-78Karjeras taibreiki349-190
11-6Sezonas taibreiki7-8
3-65-setu mači22-17
10-134-setu mači64-19
4-15Zaudēts 1. sets26-31
3 reizesAtspēlēšanās no 0-28 reizes
6:38Laiks kortā6:14

Piezīmes: norādīta informācija tikai par ATP pamatturnīru, "Grand Slam" un Deivisa kausa spēlēm. 4 un 5 setu maču statistikā iekļauti gan "Grand Slam", gan Deivisa kausa rezultāti. Tas pats attiecas uz kategoriju "atspēlēšanās no 0-2". Savukārt informācija par spēlēm, kurās zaudēts 1. sets, ir tikai "Grand Slam" ietvaros. Laiks kortā – šajā turnīrā trīs mačos nospēlētais laiks.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1446 1609 komentāri

  -1 [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
Hmm līdz cik setiem šī ciņa iet?

     [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
5:5

     [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
Fedja notrīcēja!

     [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
Es domāju, ka te pat vislielākais optimists necerēja. Fantastika...

     [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
Nu gan nospīdēja Gulbis kā slīkonim! Pirms 5-6 gadiem Fedja tādus brīnumus nekad nesastrādātu...

  -3 [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
šī spēle pilnīgi parāda ka Gulbis nekad nebūs top10 spēlētājs,un tie kas domā savādāk ir naivi muļķīši.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-01 15:59, pirms 10 gadiem
Es nesaprotu, kas par stulbu tv kanālu ir "Ntv Tennis", ja visu laiku tagad rāda kaut kādu 2010. gada Australian Open.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:00, pirms 10 gadiem
kuklitis25 rakstīja: PUTNS !!!!! :O Ir tomeer iekshaas , NEPADODAS !
Putins?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:00, pirms 10 gadiem
Ziiigfrīds_1 rakstīja: grozi kā gribi,LV vēl ilgi tāda tenisista kāds ir Ernests neredzēt!
To jau tik bagātie var atļauties.

  +1 [+] [-]

, 2014-06-01 16:00, pirms 10 gadiem
Tagad jautājums vai atdos uzreiz breiku atpakaļ!

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:01, pirms 10 gadiem
cepuri nost!

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:01, pirms 10 gadiem
4 punkti pēc kārtas!!:O wow

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:02, pirms 10 gadiem
Malacis!

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:02, pirms 10 gadiem
Te laikam lielākā daļa Glory Hunteru tālāk par dinamo Rīga nav redzējuši. Kā zaudē geimu, ta uzreiz noliek, malači.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-06-01 16:02, pirms 10 gadiem
gii1981 rakstīja: Tagad jautājums vai atdos uzreiz breiku atpakaļ!
izņēmi man vārdus no mutes! ..bet šoreiz nē

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:02, pirms 10 gadiem
pie 40 : 15 uz gulbja uzvaru otraja seta @bet365 bija 61.00 koef. tagad ir 2.20 xD

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:02, pirms 10 gadiem
nekas nav galā

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:03, pirms 10 gadiem
Ziiigfrīds_1 rakstīja: tas,ka esi bagāts vēl nenozīmē ka vari buut TOP špielers
Nē, es gribēju teikt, ka tenisu var atļauties tikai bagātie.
Un Gulbja ģimene nav nekādi nabagi.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:03, pirms 10 gadiem
Davaj, breikiņu. !!!

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:03, pirms 10 gadiem
Jābreiko un jāņem sets!!!

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:04, pirms 10 gadiem
Var paņemt šito setu! Lets go Gulbis!!!

  -1 [+] [-]

, 2014-06-01 16:04, pirms 10 gadiem
KAS IR PAR GULBI?

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:04, pirms 10 gadiem
SKAISTA IZSPĒLE

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:04, pirms 10 gadiem
YES

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:05, pirms 10 gadiem
labais Ernests tā turpināt

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:05, pirms 10 gadiem
breiks

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:05, pirms 10 gadiem
Skaisti!!!

     [+] [-]

, 2014-06-01 16:05, pirms 10 gadiem
super spēlē abi, vinnē Ernests
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 1446 1609 komentāri