Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:778, Did:0, useCase: 3

Svitoļinai smags sākums pret Venusu, Federers atgriežas Parīzē

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Svitoļinai smags sākums pret Venusu, Federers atgriežas Parīzē
Rodžers Federers "French Open" spēlēs pirmoreiz kopš 2015. gada. Foto: Reuters/Scanpix

Šodien Parīzē sāksies sezonas otrais tenisa "Grand Slam" turnīrs. Pirmās dienas centrālais mačs sieviešu turnīrā būs turnīra vecākās dalībnieces Venusas Viljamsas tikšanās ar "Grand Slam" turnīros bez lieliem panākumiem esošo Eļinu Svitoļinu. Tikmēr "French Open" vīriešu turnīrā pirmoreiz kopš 2015. gada uzstāsies "Grand Slam" tituliem bagātākais tenisists Rodžers Federers.

Ukrainas tenisa līdere Eļina Svitoļina 24 gadu vecumā sakrājusi 13 WTA titulus, ieskaitot prestižo "WTA Finals" trofeju pagājušās sezonas izskaņā Singapūrā, bet "Grand Slam" līmenī nav tikusi tālāk par ceturtdaļfinālu. Viņai divi zaudēti ceturtdaļfināli ir gan Melburnā (2018-19), gan Parīzē (2015, 2017). Svitoļina mīļākajā "Grand Slam" turnīrā šosezon ieradās ar četru zaudējumu sēriju. Svitoļina februārī Dubaijā guva ceļgala savainojumu, kas vēl nav pilnībā izdziedēts. Svitoļina savā pēdējā mačā Romā pēdējo divu gadu čempiones statusā pirmajā mačā ar 6:4, 1:6, 5:7 zaudēja Viktorijai Azarenkai, rangā noslīdot uz 9. vietu.

Neskatoties uz šīs sezonas savainojumu un formas problēmām, sakrājot tikai 13 uzvaras (13-8), Svitoļinai "French Open" bija garantēts izsētās spēlētājas statuss, taču tas neglāba viņu no nepatīkamas izlozes, iegūstot 1. kārtas maču pret turnīra 2002. gada finālisti Venusu Viljamsu. Pēc nepilna mēneša 39. dzimšanas dienu svinošā amerikāniete šobrīd rangā ir tikai 52. vietā, šogad gūstot par vienu uzvaru mazāk nekā Svitoļina (12-5). Arī vecākajai Viljamsu māsai pēdējā laikā ir savainojumu problēmas, radot neskaidrību par spēles kvalitāti šodien startējošajā turnīrā.

Skaidrs, ka šodienas mačā būs divu dažādu spēles stilu sadursme – Viljamsas uzbrukums pret Svitoļinas aizsardzību. Abām tā būs trešā tikšanās (1-1). Viljamsa 2015. gadā ar 6:4, 6:3 uzvarēja Romā uz māla seguma, bet Svitoļina 2017. gadā ar 6:2, 6:1 revanšējās Toronto uz "hard". Viljamsa Top 10 spēlētājas "Grand Slam" turnīrā nav uzvarējusi gandrīz divus gadus – kopš 2017. gada Vimbldonas, kur pusfinālā ar 6:4, 6:2 pieveica septīto numuru Johannu Kontu. Viņai kopš tā laika bijis tikai viens mačs pret pirmā desmitnieka tenisisti, šogad Austrālijā ar 2:6, 3:6 zaudējot pirmajai raketei Simonai Halepai.

Pirmajā mačā jaunajā Filipa Šatriē stadionā tiksies bijusī WTA ranga līdere Andželika Kerbere (#5) un bijusī junioru līdere Anastasija Potapova (#81). Kerberei "French Open" ir nesekmīgākais "Grand Slam" turnīrs, Parīzē netiekot tālāk par ceturtdaļfinālu, kas sasniegts divreiz (2012, 2018). Vācijas tenisiste katrā no pārējiem trim "major" turnīriem izcīnījusi vienu titulu. Kerbere šogad uz māla nospēlējusi tikai trīs mačus (2-1). Viņai pirms Štutgartes turnīra bija vīruss, bet Madridē treniņa laikā gūts potītes savainojums, kura dēļ nācās izstāties gan no Madrides turnīra, gan atteikties no spēlēšanas Romā. Savainojums bijis tik nopietns, ka Kerbere vien divas nedēļas pirms "French Open" sākuma nav spējusi normāli pārvietoties.

18 gadus vecā Potapova pirmoreiz spēlēs "French Open", kur viņai būs tikai ceturtais "Grand Slam" mačs (1-2). Potapovai šodien būs tikai otrais mačs pret Top 10 spēlētāju, pirmais pagājušā gada februārī Sanktpēterburgā beidzās ar 0:6, 1:6 sagrāvi pret Karolīnu Vozņacki (#1). Potapova savu karjeras lielāko uzvaru guva aprīļa pēdējā dienā, kad Prāgā ar 2:6, 6:3, 6:2 uzvarēja Anastasiju Sevastovu (#13).

2009. gada vīriešu turnīra čempions Rodžers Federers (#3) Parīzē spēlēs pirmoreiz kopš 2015. gada. Viņš 2016. gadā bija spiests izstāties muguras savainojuma dēļ, bet nākamos divus turnīrus izlaida, jo šajā laikā uz māla nespēlēja – Federers šomēnes pēc trīs gadu pārtraukuma pirmoreiz piedalījās māla seguma turnīros, sasniedzot ceturtdaļfinālu gan Madridē, kur ar divām mačbumbām zaudēja Dominikam Tīmam, gan Romā, kur pēc divu maču nospēlēšanas vienā dienā turnīru nolēma neturpināt labās kājas savainojuma dēļ.

Federers "French Open" atgriešanās mačā tiksies ar ranga 73. numuru Lorenco Sonego. Itālijas tenisistam tas būs tikai sestais "Grand Slam" mačs (2-3) un "French Open" debija. Viņš tikai vienreiz sacenties ar Top 10 spēlētāju, šogad martā Maiami divos taibreikos zaudējot devītajam numuram Džonam Isneram. Federers "Grand Slam" turnīra 1. kārtā pēdējo reizi zaudēja pirms 16 gadiem Parīzē, kur piekāpās Peru tenisistam Luisam Ornam.

Šodienas programma: https://www.rolandgarros.com/en-us/...