Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1392, Did:0, useCase: 3

Džokoviča un Federera 50. duelis, sieviešu pusfināli un latviešu junioru mači

Valdis Bērziņš
Valdis Bērziņš

Džokoviča un Federera 50. duelis, sieviešu pusfināli un latviešu junioru mači
Rodžers Federers un Novaks Džokovičs. Foto: imago/Scanpix

Novaks Džokovičs un Rodžers Federers ceturtdien plkst. 10:30 gaidāmajā cīņā noskaidros "Australian Open" pirmo finālistu. Pirms tam notiks abi sieviešu turnīra pusfināli – plkst. 5:00 Ešlijas Bārtijas tikšanās ar Sofiju Keninu, bet pēc tam Simonas Halepas un Garbinjes Mugurusas mačs. Kārlim Ozoliņam plkst. 2:00 gaidāms junioru turnīra ceturtdaļfināls, bet vēlāk dubultspēļu turnīra pusfināls. Par vietu dubultspēļu finālā sacentīsies arī Kamilla Bartone.

Džokoviča un Federera 50. duelis ar bažām par Federera konkurētspēju

Novaks Džokovičs (#2) un Rodžers Federers (#3) Melburnā savākuši 13 titulus – serbam ir septiņi, bet šveicietim seši. Abu leģendu tikšanās parasti tiek gaidītas ar lielu interesi, pamatoti cerot uz labas kvalitātes izrādi, taču šajā turnīrā un tieši šajā reizē ir pamatotas bažas par to, ka tāda cīņa var izpalikt. Tam ir divi iemesli – Džokoviča dominance Melburnā un Federera neapmierinošā forma/veselības problēmas.

"Australian Open" ir Džokoviča sekmīgākais "Grand Slam" turnīrs. Ja viņš tiek līdz pusfinālam, Džokovičs vienmēr uzvar turnīrā. Džokovičam gan pusfinālos, gan finālā ir perfekta 7-0 bilance. Džokovičs šogad Melburnā piecos mačos zaudējis tikai vienā setā, kas notika 2. kārtā pret Janu-Lenardu Štrufu, kopš tā laika uzvarot 13 setos pēc kārtas. Tikmēr Federeram bijušas milzīgas problēmas.

Federers divos no pēdējiem trim mačiem aizbēga no zaudējuma, uzvarot dramatiskās piecu setu cīņās. 3. kārtas mačā pret Džonu Milmanu viņam izšķirošā seta supertaibreikā bija 4:8 deficīts, uzvarot sešās izspēlēs pēc kārtas, bet vēl iespaidīga izglābšanas notika otrdien ceturtdaļfinālā pret Tenisu Sandgrenu, kad amerikānis neprata izmantot septiņas mačbumbas. Federeram bija nepieciešams medicīnas pārtraukums, vēlāk atklājot, ka viņam bija problēmas ar cirksni – sāpes, nevis savainojums.

Džokovičam pret Federeru ir 26-23 pārsvars, ieskaitot 10-6 bilanci "Grand Slam" turnīros ar piecu uzvaru sēriju. Federers pēdējo uzvaru guva 2012. gadā Vimbldonas pusfinālā. Federeram vajadzēja uzvarēt abu pēdējā "Grand Slam" cīņā pērn Vimbldonas finālā, kur viņš ar divām mačbumbām neizservēja maču un 5. setā zaudēja ar 12:13(3). Džokovičam "Australian Open" mačos ir 3-1 pārsvars. Federers vienīgo uzvaru guva 2007. gadā 4. kārtā, Džokovičs visas trīs uzvaras svinēja pusfinālu mačos (2008, 2011, 2016), trīs cīņās zaudējot tikai vienā setā.

Dāmu pusfinālos trīs "Grand Slam" čempiones un Latvijas "Fed Cup" pretiniece Kenina

Austrālijas un arī pasaules pirmais numurs Ešlija Bārtija uz karjeras otro "Grand Slam" pusfinālu ierodas ar deviņu uzvaru sēriju, kas sākās ar triumfu Adelaidas "Premier" sērijas turnīrā. Bārtija arī pirmajā pusfinālā tikās ar jaunāku sāncensi, kad pagājušā gada jūnijā Parīzē ar 6:7(7), 6:3, 6:3 apspēlēja 17 gadus veco Amandu Aņisimovu.

Melburnā viņas pretiniece būs 21 gadu vecā Sofija Kenina (#15), kura ir 2,5 gadus jaunāka. Bārtijai pret Keninu ir 4-1 bilance, viņu pieveicot arī ceļā uz "French Open" triumfu, kad Ešlija Parīzē uzvarēja 4. kārtas mačā ar 6:3, 3:6, 6:0. Kenina augustā bija pārāka ar 6:7(5), 6:3, 6:4 Toronto. Abas kopš tā laika sacentušās vēl vienu reizi, un Bārtija rudenī uzvarēja Uhaņā ar 6:3, 7:5.

Bārtija ceturtdien mēģinās kļūt par pirmo mājinieci "Australian Open" finālā kopš Vendijas Tērnbulas 1980. gadā. Bārtija būs Keninas pirmā izsētā pretiniece. Sofija, kurai pirms šīs sezonas labākais rezultāts "Grand Slam" turnīros bija astotdaļfināls, uzvaras gadījumā iekļūtu WTA ranga pirmajā desmitniekā.

Pirms diviem gadiem "Australian Open" finālā spēlējusī Simona Halepa (#3) šogad pusfinālu sasniegusi bez zaudētiem setiem. Rumānietei pretī stāsies cita divkārtējā "Grand Slam" čempione Garbinje Mugurusa (#32), kura vienmēr uzvarējusi mačos uz cietā seguma. Mugurusai pret Halepu ir 3-2 bilance ar perfektu 3-0 uz cietā seguma, bet Halepai ir 2-0 uz māla.

Abu vienīgā iepriekšējā tikšanās "Grand Slam" līmenī arī bija pusfinālā, kad Halepa 2018. gadā Parīzē uzvarēja ar 6:1, 6:4. Halepai "Grand Slam" pusfinālos 5-2 bilance ar četru uzvaru sēriju, bet Mugurusai 3-1, vienīgo zaudējumu piedzīvojot Halepai. Mugurusa šovasar Melburnā jau uzveikusi divas Top 10 spēlētājas – piekto raketi Eļinu Svitoļinu un 10. vietā esošo Kiki Bertensu.

Ozoliņš turpina cīņu par diviem tituliem, Bartone tuvu vēl vienam finālam

17 gadus vecais Kārlis Ozoliņš (#17), kurš Melburnā izsēts ar 12. numuru, ceturtdaļfinālā sacentīsies ar neizsēto krievu Jegoru Agafonovu (17, #80), kuram Austrālijā ir pirmais "Grand Slam" turnīrs. Ozoliņš spēlē otro, viņš pērn debijā zaudēja "US Open" 1. kārtā. Ozoliņš pirmajos trīs mačos uzvarēja visos sešos setos, turklāt turnīrā ticis nobreikots tikai vienreiz, kamēr Agafonovam ir 6-1 setu bilance.

Gan Ozoliņš, gan Kamilla Bartone rīt spēlēs dubultspēļu pusfinālos. Bartonei uzvaras gadījumā būs trešais fināls pēc kārtas. Viņa Vimbldonā galveno balvu neieguva, bet "US Open" kļuva par čempioni.

  +4 [+] [-]

, 2020-01-29 23:48, pirms 4 gadiem
kamēr Ostapenko junioros spēlēja ar diezgan lielu uzmanību no preses, tikmēr Ozoliņš klusām ticis līdz 1/4. Bet... jerams nebūs otrs Lībietis vai jo vairāk Podži, kas likās sasniegs vairāk nekā sanācis

  +1 [+] [-]

, 2020-01-30 06:44, pirms 4 gadiem
Ozoliņš vinnēja 1/4. SC -neguļam, uzrakstam.

     [+] [-]

, 2020-01-30 11:55, pirms 4 gadiem
rīts rakstīja: Ozoliņš vinnēja 1/4. SC -neguļam, uzrakstam.
Ko tu gribi lai uzraksta? Teniss kā tāds izskatās ne pārāk interesē? Neviena komentāra par patiešām interesantiem notikumiem AO!