Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:229, Did:0, useCase: 3

Svarcēlāja Ivanova neizpilda mērķi un samierinās ar pieticīgu rezultātu EČ

Ints Megnis
Ints Megnis

Svarcēlāja Ivanova neizpilda mērķi un samierinās ar pieticīgu rezultātu EČ
Daniela Ivanova (no labās), treneris Eduards Andruškevičs un fizioterapeits Arnis Noveičuks pirms starta Eiropas čempionātā. Foto: Latvijas Svarcelšanas federācija

Jaunajai Latvijas svarcēlājai Danielai Ivanovai pirmdien Eiropas čempionātā Batumi neizdevās izpildīt pašas uzstādīto mērķi un nācās samierināties ar pieticīgu rezultātu B grupā sacensībās svarā līdz 59 kilogramiem.

Ivanova bija jaunākā sacensību dalībniece kategorijā un ceturtā jaunākā visā čempionātā. Pirms sacensībām Latvijas Svarcelšanas federācija ziņoja, ka sportiste tēmē uz 190 kilogramu pacelšanu. Šādu rezultātu viņa nesen sasniedza arī Latvijas čempionātā, kad tika galā ar 80+110 kilogramiem.

Šoreiz raušanā Ivanova pirmajā mēģinājumā pacēla 79 kilogramus, otrajā tika galā ar 81 kilogramu, atkārtojot pašai piederošo valsts rekordu U17 grupā, bet trešajā gājienā pieteiktie 83 kilogrami nepadevās. Šis rezultāts bija vājākais starp astoņām B grupas sportistēm, turklāt labākas bija arī trīs atlētes no vājākās C grupas, līdz ar to tobrīd tas viņai deva vien 11. vietu.

Grūšanu Ivanova sāka ar paceltiem 100 kilogramiem, bet otrajā gājienā pieteiktie 104 kilogrami nepadevās. Trešajā mēģinājumā Latvijas sportiste veiksmīgi virs galvas pacēla 105 kilogramus, kas nozīmēja, ka startu čempionātā viņa noslēdza ar 186 kilogramu kopsummu.

Svara kategorijā līdz 59 kilogramiem startēs arī par četriem gadiem vecākā Rebeka Koha, kura pieteikumā ir sacensību galvenā favorīte un cer pacelt 225 kilogramus. A grupas sacensības sāksies plkst. 17:00, tās tiešraidē būs iespējams vērot kanālā LTV7. A grupā startēs desmit potenciāli spēcīgākās svarcēlājas, pēc tās būs zināma arī Ivanovas galējā vieta čempionātā. Šobrīd Ivanova ieņem astoto vietu - par viņu labākas bija piecas sportistes no B grupas un divas no C grupas.

Līdere kategorijā līdz 59 kilogramiem pašlaik ir somiete Marianna Sārhelo, kura summā pacēla 196 kilogramus.

Pērn Koha ar 220 kilogramiem ļoti pārliecinoši kļuva par Eiropas čempioni. Toreiz ar 191 kilogramu pietika sudrabam, bet daudzas spēcīgas valstis meistarsacīkstēs nevarēja startēt diskvalifikācijas dēļ.

2019. gada Eiropas čempionāts ietilpst Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas sistēmā. Šīs nedēļas sacensībās Latviju kopā pārstāvēs septiņi sportisti, bet uz Olimpiādi Latvija cer tikt pat pie 4-5 ceļazīmēm. Tām automātiski kvalificēsies astoņi labākie katras svara kategorijas sportisti, kamēr iepriekšējos ciklos ceļazīmes tika sadalītas komandu cīņās un Latvijas sportistiem parasti bija jācer uz īpašajiem ielūgumiem.