Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:365, Did:0, useCase: 3

Latvijas BMX izlase olimpisko sezonu aizvadīs bez galvenā trenera

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

Latvijas BMX izlase olimpisko sezonu aizvadīs bez galvenā trenera
Helvijs Babris, Kristens Krīgers un Filips Rozītis vasarā uzvarēja Valmierā notiekošā Eiropas čempionāta komandu sacīkstē. Foto: eurobmx2019.eu

Šajā nedēļas nogalē Austrālijā ar pirmā un otrā posma Pasaules kausa izcīņas sacensībām sāksies olimpiskā BMX riteņbraukšanas sezona. Pirms starta barjera jau kritusi, Sportacentrs.com sarunā ar LRF preses sekretāru Tomu Marksu lūkoja noskaidrot ko sīkāk par joprojām vakanto Latvijas izlases galvenā trenera posteni un kvalifikācijas iespējām Tokijas spēlēm.

Kā zināms, līdzšinējais Latvijas BMX izlases galvenais treneris Ivo Lakučs pēc sešu gadu darba 2019. gada decembra sākumā paziņoja par atkāpšanos no amata. Šādu lēmumu Lakučs atklātā vēstulē skaidroja ar to, ka "ir cilvēki, kuri ar izvēlēto attīstības ceļu nav mierā, nespēj skatīties uz sporta veida attīstību ar plašu redzējumu, bet gan kritizē par sīkumiem un neesošām prezentācijām. (..) esmu pārliecināts, ka šādos destruktīvos apstākļos turpināt uz BMX sporta attīstību vērstu darbu man nav iespējams".

“Šobrīd izlasei galvenā trenera nav, un līdz olimpiādei arī nebūs. Katrs no vadošajiem elites braucējiem trenējas pie sava pamattrenera – Kristens Krīgers un Vanesa Buldinska ir Ivo Lakuča audzēkņi, Helvijs Babris, Filips Rozītis un Niks Rožukalns [Nikam šis vēl pēdējais gads junioru vecumā – aut. piez.] trenējas pie Mika Puķīša, Mikus Strazdiņa un Edvarda Glāzera treneris ir Olafs Lakučs, bet Vinetai Pētersonei – Ģirts Kātiņš,” sarunā ar Sportacentrs.com atklāja LRF preses sekretārs Toms Markss.

"BMX tomēr ir diezgan izteikti individuāls sports – gribot negribot, katram elites sportistam, vai vismaz diviem kopā, ir viens savs treneris, pie kuru plāniem un norādījumiem viņi arī pieturas. Līdz ar to, ja olimpiādei kvalificēsies, piemēram, Helvijs Babris, tad viņam attiecīgi līdzi brauks Miks Puķītis, ja kvalificēsies Kristens Krīgers – Ivo Lakučs un tamlīdzīgi,” principu skaidro LRF preses sekretārs.

Izlases galvenā trenera vakancei paliekot brīvai, Markss izcēla, ka lielu darbu paveic izlases menedžeris Artis Ozols, kurš noņem daudz organizatorisku jautājumu no sportistu dienaskārtības: "Viņa pārziņā ir izstrādāt izlašu kritērijus, koordinēt ar ceļošanu saistītās lietas."

2020. gada Tokijas olimpiskās spēles būs pirmās, kurās, ņemot vērā dzimumu līdztiesību, gan vīriešu, gan sieviešu konkurencē piedalīsies 24 sportisti - iepriekšējās trīs olimpiādēs startēja 32 vīriešu braucēji, bet sieviešu konkurencē - 16 sportistes. Pa vienai vietai katrā kategorijā jau rezervēts olimpiādes saimniekiem japāņiem.

18 sportisti kvalificēsies spēlēm caur UCI Nāciju rangu - pirmās divas vietas uz Tokiju varēs sūtīt trīs sportistus, no 3. līdz 5. vietai - divus, savukārt no 6. līdz 11. vietai - pa vienam braucējam. Ja uz iepriekšējām olimpiskajām spēlēm, ieņemot augstu vietu Nāciju rangā, Latvija varēja uz spēlēm sūtīt pat divus un trīs sportistus vīru konkurencē, tad šoreiz par šādu iespēju var tikai pasapņot. Pašreiz Latvija ar sakrātiem 1137 punktiem ieņem 16. vietu, no 11. pozīcijā atpaliekošās Krievijas atpaliekot par 476 punktiem. Sieviešu rangā Latvija nedaudz augstāk - 14. pozīcijā, taču līdz 11. vietai tāpat gana tālu.

UCI Nāciju rangs vīriešiem/sievietēm

V.ValstsPunktiV.ValstsPunkti
1.Nīderlande51531.Nīderlande5350
2.Francija50292.ASV4960
3.ASV37023.Francija3600
4.Šveice31794.Austrālija2768
5.Kolumbija27485.Krievija3131
6.Austrālija26056.Brazīlija2768
7.Lielbritānija25457.Jaunzēlande2728
8.Argentīna24108.Kolumbija2610
9.Ekvadora21849.Dānija2222
10.Brazīlija211010.Kanāda2075
11.Krievija161311.Šveice1862
16.Latvija113714.Latvija1275

Nākamā iespēja kvalificēties olimpiskajām spēlēm ir caur UCI individuālo reitingu. Līdz 2. jūnijam cītīgi jākrāj punkti, un tad pa vienai ceļazīmei saņems trīs valstis, kuru kāds no braucējiem ir starp trim labākajiem UCI individuālajā reitingā no tiem, kuri OS jau nav kvalificējušies caur Nāciju rangu. Savukārt ''pēdējais salmiņš'' būs pasaules čempionāts, kurš no 26. līdz 31. maijam norisināsies Hjūstonā, ASV - tur pie pēdējām divām ceļazīmēm tiks divas valstis, kuru kāds no braucējiem būs labāko divu starpā no tiem, kas OS vēl nebūs kvalificējušies.

UCI individuālajā reitingā vīriešiem visaugstāk starp Latvijas braucējiem ir 22 gadus vecais Babris, kurš jau otro sezonu ziemā atrodas arī pie bobsleja kamanu stūres - Vecpiebalgas pārstāvim 356 punkti un 47. vieta, bet uzreiz seko pašreizējais valsts čempions Krīgers ar 352 punktiem, savukārt bijušajam bronzas medaļniekam junioru PČ, valmierietim Strazdiņam 294 sakrātie punkti dod 57. pozīciju. Priekšā Babrim pašlaik ir arī pa vienam Norvēģijas, Itālijas, Kanādas, Dānijas, Čīles, Indonēzijas pārstāvim.

Savukārt sievietēm 29. pozīcijā ar 565 punktiem ierindojas Vineta Pētersone, kamēr Vanesai Buldinskai 400 punkti un 43. vieta. Priekšā Pētersonei no braucējām, kuras nekvalificējas caur Nāciju rangu, ir tikai pa vienai Vācijas un Japānas sportistei, taču japānietēm viena vieta pie Tokijas olimpiskās starta barjeras jau nodrošināta.

Kā atklāj Toms Markss, izstrādātie kritēriji par kvalificēšanos olimpiādei ir izstrādāti jau sen un mainīti netiks: "Tas, kurš ceļazīmi izcīnīs, arī brauks uz Tokiju. Starp vīriešiem kandidāti uz olimpisko ceļazīmi ir visi iepriekšminētie, bet lielākas izredzes vismaz šobrīd ir Babrim un Krīgeram UCI reitinga dēļ, bet sievietēm - Pētersonei."

Pasaules čempionātā Latvijai vīriešiem ir garantētas trīs vietas - divi dalībnieki šobrīd jau esot skaidri, bet par atlikušo vietu cīņa vēl notiks. "Helvijs Babris un Kristens Krīgers čempionātam jau ir kvalificējušies, bet ir izstrādāti iekšējie kritēriji cīņai par trešo vietu – protams, svarīgs būs UCI [Starptautiskā riteņbraukšanas federācija – aut.piez.] rangs maija beigās. Par trešo ceļazīmi uz pasaules čempionātu favorīts ir Strazdiņš, tomēr izredzes pie ļoti veiksmīga sezonas sākuma būtu arī Rozītim vai Glāzeram [Edvards, kuram šis būs pirmais gads elites grupā, gan atgūstas no ceļgala savainojuma - aut. piez.]."

Šajā nedēļas nogalē Austrālijas pilsētā Šepartonā tiks dots starta šāviens Pasaules kausa izcīņas sezonai. Tā kā šovasar gaidāmas olimpiskās spēles, PK sezona sākusies neierasti agri. Sestdien un svētdien gaidāmajās sacensībās Latviju pārstāvēs Babris, Krīgers, Strazdiņš, Pētersone un Buldinska.

''Bija diezgan pamatotas bažas par sacensību norisi sakarā ar Austrālijas ugunsgrēkiem, bet viss ir kārtībā un sportisti var mierīgi gatavoties startiem," atklāj Markss. Pēc nedēļas Austrālijā, Batērstā tiks aizvadīts arī trešais un ceturtais PK posms.

“Uz Austrālijas posmiem izlasei līdzi ir devušies treneri Miks Puķītis un Ivo Lakučs, kuri gādās par saviem sportistiem un viņu katra mērķiem, bet no federācijas puses tiek nodrošināts, lai katrās lielajās sacensībās kāds no šiem treneriem pieskatītu arī pārējos izlases braucējus, kuru treneri nav klātienē – šoreiz tas būs Puķīša ziņā,” atklāj LRF preses sekretārs.

Šosezon no februāra līdz maija vidum tiks aizvadīti visi desmit Pasaules kausa izcīņas posmi, bet svarīgākais atskaites punkts būs maija beigās gaidāmais pasaules čempionāts. Olimpiskās spēles Tokijā risināsies 30. jūlijā, bet galīgais dalībnieku saraksts būs zināms 9. jūnijā.

UCI Pasaules kausa BMX superkrosā kalendārs

DatumiSacensībasVieta
01. - 02. februāris1. un 2. posmsŠepartona (Austrālija)
08. – 09. februāris3. un 4. posmsBatērsta (Austrālija)
18. – 19. aprīlis5. un 6. posmsMančestra (Lielbritānija)
02. – 03. maijs7. un 8. posmsPapendāle (Nīderlande)
15. – 16. maijs9. un 10. posmsRokhila (ASV)

Izmantotie resursi:
https://www.uci.org/bmx-racing/over...

  -2 [+] [-]

, 2020-01-27 09:56, pirms 4 gadiem
BMX Latvijā ir nolaists līdz klinķim un tur noteikti ir arī Lakuča atbildība.

     [+] [-]

, 2020-01-27 11:05, pirms 4 gadiem
Izskatās, ka cerības ir, ka olimpiādē varētu startēt arī kāds no mūsējiem.

Traki, 3,5 mēnešu laikā desmit PK posmi. Nez, kādā formā ir Babris? Fiziskais gan jau varētu būt labs pēc bobsleja treniņiem, bet kā ar BMX braukšanas garšu?

     [+] [-]

, 2020-01-27 21:23, pirms 4 gadiem
Skats uz to visu pagaidām ļoti miglains...