Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

"Tour de France" izcili braukušais Skujiņš atzīts par gada labāko Latvijas riteņbraucēju

Ints Megnis
Ints Megnis

"Tour de France" izcili braukušais Skujiņš atzīts par gada labāko Latvijas riteņbraucēju
Toms Skujiņš ar "Tour de France" Kalnu karaļa krekliņu. Foto: Reuters/Scanpix

Vasarā "Tour de France" velobraucienā Kalnu karaļa godu īslaicīgi ieguvušais Toms Skujiņš piektdienas vakarā tika atzīts par 2018. gada Latvijas labāko riteņbraucēju. Savukārt labākā jaunā braucēja gods ticis BMX riteņbraucējam Nikam Rožukalnam.

Skujiņš vasarā nokļuva pasaules mediju uzmanības lokā, kad piedalījās prestižā daudzdienu velobrauciena "Tour de France" piektā posma centrālajā atrāvienā un kļuva par līderi Kalnu karaļa ieskaitē. Viņš kļuva par vēsturē pirmo Latvijas riteņbraucēju, kurš uzvilcis kādu no "Tour de France" līderu krekliņiem, Kalnu karaļa godu saglabājot piecos posmos, līdz sākās "īstie kalni". Tomēr ar to Skujiņš neaptājās un sacensību 15. etapā izcīnīja ļoti augsto, piekto, vietu, kas ir Latvijas augstākais sasniegums kopš 2003. gada, kad vienā no posmiem piektais bija arī Romāns Vainšteins.

Tāpat Skujiņš gada sākumā Spānijā triumfēja 1.1 kategorijas sacensībās "Trofeo Lloseta - Andratx", bet maijā viņš uzvarēja Pasaules tūres ietvaros iekļautā Kalifornijas velobrauciena etapā. Kaut Kalifornijā kādā no etapiem viņš uzvarēja trešo reizi, pirmoreiz tas notika Pasaules tūres ietvaros. Iepriekšējo reizi kāds Latvijas sportists uzvaru Pasaules tūrē bija svinējis 2011. gadā, kad Gatis Smukulis bija labākais vienā no Kalifornijas tūres posmiem.

Jāņu laikā Skujiņš Rīgā ar lielisku ātrumu svinēja uzvaru Latvijas čempionāta individuālajā braucienā, bet sezonas izskaņā viņš uzvarēja arī HC kategorijas velobraucienā "Tre Valli Varesine". Pēc lieliskā gada Skujiņš ieņem 95. vietu pasaules rangā un arī nākamajā sezonā viņš pārstāvēs Pasaules tūres komandu "Trek - Segafredo".

Iepriekš Skujiņš pie Latvijas labākā riteņbraucēja balvas ticis arī 2013. un 2015. gadā.

Tikmēr labākā Latvijas jaunā riteņbraucēja balvu saņēmis Niks Rožukalns, kurš šogad izcīnīja otro vietu pasaules BMX čempionātā U16 vecuma grupā.

Tāpat pasākumā balvas par starptautiskajiem sasniegumiem saņēma šosejas riteņbraucēji Toms Skujiņš, Emīls Liepiņš un Krists Neilands, MTB riteņbraucējs Arnis Pētersons, BMX riteņbraucēji Vineta Pētersone, Edžus Treimanis un Edvards Glāzers, kā arī frīstaila riteņbraucēji Ernests Zēbolds un Patriks Vīksne.

Pērn par Latvijas gada labāko riteņbraucēju tika atzīts MTB olimpiskā krosa braucējs Mārtiņš Blūms. Tāpat pa reizei titulus ieguvuši Māris Štrombergs (2014. gadā) un Gatis Smukulis (2016. gadā), bet Skujiņš ar trim tituliem ir pārliecinoši titulētākais sportists.