Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Liepiņš: "Pēc incidenta visi zina, kas es esmu"

Liepiņš: "Pēc incidenta visi zina, kas es esmu"
Emīls Liepiņš. Foto: Trek-Segafredo

Viens no Latvijas labākajiem šosejas riteņbraucējiem Emīls Liepiņš ir gandarīts par savu debiju kādā no lielākajām šī sporta veida tūrēm, un demonstrētais sniegums "Vuelta a Espana" velobraucienā vairojis viņa popularitāti, sarunā ar Sportacentrs.com norāda sportists.

"Vuelta a Espana" noslēdzās svētdien. Pēdējā – astoņpadsmitajā – posmā spēcīgo "Trek-Segafredo" komandu pārstāvošais Liepiņš izcīnīja augsto 12. vietu, bet īpaši augstvērtīgu sniegumu viņš demonstrēja devītajā etapā. Sprinteris cīnījās par vadošajām vietām, taču finiša spurtā saņēma četrus belzienus no konkurentiem un bija spiests samierināties ar 13. pozīciju.

"Man nepaveicās, tobrīd biju reāli gatavs cīnīties par pirmo trijnieku," tagad jau ar vēsāku galvu atzīst Liepiņš. Latvietim bija asa cīņa ar "Deceuninck-Quick Step" komandas braucēju Semu Benetu, turklāt Liepiņš saņēma spēcīgus sitienus, knapi noturoties uz divriteņa, taču zaudējot ātrumu un iespēju cīnīties par trijnieku. Lai arī sākotnēji posmā par uzvarētāju tika kronēts tieši Benets, īra agresīvās rīcības dēļ viņam panākumu atņēma.

Uzreiz pēc finiša Liepiņu aplenkuši Beneta komandas biedri, kuri par vainīgo uzskatījuši tieši latvieti. "Ar Benetu pēc tam nerunāju, viņš dusmīgs. Un es uz viņu arī. Tikai nezinu, kāpēc Sems dusmojas uz mani, jo necentos viņu dabūt ārā no pozīcijas."

"Devītajā posmā biju lielā uzmanības centrā. Tviteris burtiski uzsprāga, biju ietagots tūkstošos tvītu. Telefons bija karsts, visu laiku zvanīja žurnālisti. Tagad visi zina, kas es esmu, bet savā ziņā ir škrobe, ka pazaudēju savu iespēju. Tomēr jāskatās arī no pozitīvās puses – krietni pacēlās popularitāte. Par mani runāja "Eurosport" un citi kanāli,” daļu gandarījuma nosacītajā neveiksmē saredz Liepiņš.

"Trek-Segafredo" uz šī gada "Vuelta a Espana" velobraucienu bija sapulcējusi vairāk attīstības komandu. Sastāvā lielākoties bija braucēji, kuri lielajās tūrēs uz starta vēl nebija izgājuši, tostarp Liepiņš. Latvietis tieši sacensību laikā atzīmēja savu 28. dzimšanas dienu.

"Sacensībām bija pieteikti braucēji, kuri komandā startēs arī nākamgad. "Vuelta a Espana" šoreiz mums bija vairāk mērķētas attīstības virzienā, lai nākamgad mēs būtu labāki un zinātu, ko gaidīt," ar Liepiņa paveikto prestižajā velobraucienā "Trek-Segafredo" esot ļoti apmierināta. "Teica, ka braucu pat labāk, nekā viņi gaidīja. Būdams sprinteris, labi līdu pāri kalniem un varēju palīdzēt tieši kalnā braucējiem. Par to viņi bija priecīgi. Neviens no manis negaidīja uzvaru kādā no posmiem, bet "Trek-Segafredo" ir priecīgi, ka cīnījos līdz galam. Lai cīnītos par augstākajām vietām, man vajag palīdzību no komandas biedriem."

Sākotnēji Liepiņš velobraucienā bija plānots kā komandas otrais spēcīgākais sprinteris aiz itāļa Mateo Mosketi, kurš gan vezumu nevarēja pavilkt un izstājās no sacensībām. Latvietis tādēļ kļuva par vadošo, bet reālu palīgu, lai kāds aizvestu līdz labai cīņas pozīcijai par augstām vietām sprinta finišā, nebija. Savukārt vēdera vīrusa dēļ "Vuelta a Espana" velobraucienu pēc septītā posma neturpināja francūzis Kenijs Elisons, kaut arī viņš varēja pacīnīties par kopvērtējuma pirmo desmitnieku.

Emīls dzimtajā Latvijā atgriezās pirmdien un jau ķēries pie mājas darbiem. Turpmāko mēnesi viņš uz velosipēda iecerējis nesēsties. Pēc "Vuelta a Espana" Liepiņam gan esot besis.

"18 dienas, katrā no tām apmēram 200 kilometru, nenormāli kalni... Nav vienkārši. Šobrīd ir diezgan liels sagurums. No 12. līdz 15. posmam bija vistrakāk – nejutos diez ko labi. Lielajās tūrēs tā ir – labās un sliktās dienas. Šajās sliktajās dienās pārdomāju daudz, arī to, vai man tas vispār vajadzīgs. Neko daudz šādās dienās nevari darīt, ir tikai jāturpina braukt. Turklāt sprinteriem pa kalniem klājas grūti. Tāpēc tajos jāmēģina izdzīvot un pēc iespējas vairāk palīdzēt komandas biedriem, kuri ir kalnos braucēji. Par savu rezultātu tajos posmos vispār nedomā. Koncentrējamies tikai uz sprinta etapiem. Lielajās tūrēs tā ir – kopvērtējumā sprinteris nekad nebūs labā pozīcijā," atzīst Liepiņš.

"Pirmā lielā tūre – nezināju, ko gaidīt, kādas būs kājas, kā reaģēs ķermenis. Tagad ir tā, ka no rīta vēl esmu enerģijas pilns, bet vēlāk knapi varu pavilkt kājas,” atklāj Latvijas sportists, kurš tuvāko mēnesi iecerējis atpūsties un uz velosipēda nekāpt, kaut gan to joprojām griboties.

Liepiņš arī nākamajā sezonā būs Toma Skujiņa komandas biedrs "Trek-Segafredo" vienībā, ar ko latvietis pērn noslēdza divu gadu līgumu.

""Vuelta a Espana" bija grūtākais, ko dzīvē esmu darījis. Sarežģīti izstāstīt, cik šādas sacensības ir grūtas, to pašam neizbaudot. Citiem cilvēkiem ir grūti uzbraukt Siguldas kalnā, bet, ja tev šādā velobraucienā tas jādara tādā pašā, tikai 50 reizes garākā un septiņas reizes vienā etapā... Vienā no posmiem bija jāpieveic kalns ar 24% kāpumu 15 kilometru garumā. Tās bija pilnīgas šausmas. Pēc tā man ļoti sāka sāpēt ceļgals. Ar to cīnījos kādas trīs dienas, bet paldies ārstiem, kuri saveda to kārtībā," Liepiņa mērķis ir debitēt arī prestižajās "Tour de France" sacensībās.

"Iesākumam "Vuelta a Espana" ir kruta! Katram riteņbraucējam piedalīties kādā no lielajām tūrēm ir sapnis. Mūsu sabiedrībā jau saka, ka, nobraucot kādā no tām, tev ir vēl viens cilindrs un pavisam citas kājas. Cerēsim, ka ar mani būs tieši tā,” pauž Liepiņš, kurš "Vuelta a Espana" kopvērtējumā ierindojās 124. vietā. "Velobraucienā izjutu, ka tie, kuri jau iepriekš braukuši kādā no lielajām tūrēm, ir spēcīgāki par mani tad, kad veikta puse no posmiem. Viņi ir pieraduši un zina, ko gaidīt."

Decembrī Liepiņš iecerējis treniņus Spānijā, bet Jaunā gada sākumā jau būs pirmā nometne ar "Trek-Segafredo" komandu. Pirmās sacensības gaidāmas jau februārī.