Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Transfēru trakums riteņbraukšanā: Skujiņa izvēle; arābi pārvilina jaunos

Transfēru trakums riteņbraukšanā: Skujiņa izvēle; arābi pārvilina jaunos
Vai Toms Skujiņš paliks Visu iespēju zemē? Foto: Scanpix/Zumapress.com

Ja futbolā vasaras pāreju logs aizveras, galvenokārt, septembra sākumā (Anglijas Premjerlīgā jau 9. augustā), tad riteņbraukšanā pēc "Tour de France" noslēguma transfēru trakums uzņem apgriezienus. Lielākā daļa skaļo darījumu tiek noslēgti pirms lapkriša, bet mazāka kalibra braucējiem jāturpina meklējumi līdz pat laikam, kad no Latvijas uz Āfriku aizceļojuši visi gājputni un mežā iestājies drūms klusums.

"Trek-Segafredo" un Toms Skujiņš

Transfēru jeb pāreju periods riteņbraukšanas pasaulē oficiāli sākas 1. augustā. Pirms dažām dienām tika ziņots par Vinčenco Nibali divu gadu līgumu ar šobrīd Toma Skujina pārstāvēto "Trek-Segafredo". Kopā ar Mesinas haizivi otrpus zemeslodei dosies līdzi brālis Antonio, personīgais treneris Paolo Slongo, kā arī fizioterapeits un ārsts. Tādējādi nākamgad komandā bez Nibali vadošie braucēji būs kalnu speciālisti: Ričijs Ports, Džūlio Čikone un Bauke Molema. Līgums uz nākamo sezonu ir arī beļģim Jasperam Steivenam, tomēr sagaidāms, ka vācu sprinteris Džons Degenkolbs komandu pametīs, ņemot vērā "Trek-Segafredo" lēmumu "Tour de France" koncentrēties kopvērtējumam, ko vēl vairāk apliecina Nibali pāreja.

Vai Skujiņš brauks vienā komandā kopā ar "Giro d'Italia", "Tour de France" un "Vuelta a Espana" uzvarējušo Nibali? Grūti spriest, bet, ņemot vērā Latvijas čempiona grupas braucienā ikgadējo progresu, dalību divos "Tour de France" velobraucienos pēc kārtas un spējas kalnainos/paugurainos apvidos, visticamāk, Skujiņš parakstīs (ja to nav izdarījis) līgumu ar "Trek-Segafredo". Tomēr seši gadi pēc kārtas amerikāņu komandās - divi gadi "Hincapie", divi "Cannondale" un vismaz divi "Trek-Segafredo" - liek domāt par palikšanu Visu iespēju zemē. Sarunā ar Valdi Valteru, atbildot uz jautājumu par nākamo sezonu, Skujiņš atzina, ka ir apmierināts ar pašreizējo komandu. Domājams, ka to pašu var sacīt arī "Trek-Segafredo" vadība par latvieti.

Ķēdes reakcija: Nibali-Landa-Mass

Pēc Nibali aiziešanas "Bahrain Merida" nācās meklēt aizvietotāju, ko atrada spāņa Mikela Landas izskatā uz vismaz diviem gadiem. Tomēr atšķirībā no priekšteča, Landa nav uzvarējis nevienā lielajā tūrē, kā arī tikai vienreiz pabijis uz goda pjedestāla - trešā vieta 2015. gada "Giro d'Italia esot Fabio Aru palīgam. Jāpiemin, ka 2017. gada "Tour de France", strādājot četrkārtējā čempiona Krisa Frūma labā, Landam pietrūka viena sekunde (!!!) trīs nedēļu garajā "Tour de France" līdz pjedestālam un Romēnam Bardē. Savukārt šā gada "Giro d'Italia" astoņas sekundes, šoreiz līdz Primožam Rogličam.

Landas Ahileja papēdis vienmēr bijis individuālais brauciens - 2019. gada "Giro" trijos individuālojas braucienos (kopā 59,8 kilometri) pret Rogliču zaudēta vesela mūžība, ko kalnos neatspēlēt - četras minūtes un 41 sekunde (4,7 sekundes uz kilometru). Pret kopvērtējuma otrajā vietā esošo Nibali - trīs minūtes un 16 sekundes (3,3 s/km). Šaubos, vai Landa ir spējīgs 29 gadu vecumā būtiski uzlabot šo tik ļoti svarīgo prasmi, bez kuras lielo tūri uzvarēt ir teju neiespējami. Ja izdotos zaudēto laiku samazināt uz pusi, tad varētu sākt domāt par spāņa triumfu trīs nedēļas garās sacensībās.

Ņemot vērā, ka "Movistar", visticamāk, pametīs vairāki līderi - Kintana un Karapass, kuri oficiāli nav parakstījuši līgumu ar kādu citu vienību, kā arī minētais Landa -, komanda meklē aizstājējus. 39 gadus vecais Alehandro Valverde bezmaz vai palicis kā Pēdējais mohikānis. Komandai pievienojies spāņu jaunās paaudzes talantīgākais braucējs Enriks Mass, noslēdzot trīs gadu līgumu, bet, visticamāk, tas nebūs pēdējais lielais papildinājums. Kā spilgtākais panākums spāņa karjerā vērtējama otrā vietā 2018. gada "Vuelta a Espana" kopvērtējumā. Tomēr šogad "Tour de France" tamlīdzīgu sniegumu neizdevās demonstrēt, lai gan līdz 13. posmam 24 gadus vecais braucējs bija ceturtajā vietā, atrodoties priekšā čempionam Eganam Bernalam. Mass turpinājumā centās palīdzēt sensacionālajam Žiljēnam Alafilipam, tomēr trešās nedēļas izskaņā pat komandas galvenais sprinteris Elija Viviāni deva lielāku artavu dzeltenā krekliņa īpašnieka labā, nekā Mass.

Viviāni, arābu dārgumi un CCC

Pats Viviāni labāko sprinta vilcienu peletonā nomainīs pret franču profesionāli kontinetālo vienību "Cofidis". Ņemot vērā "Katusha" iespējamās finansiālās problēmas un slikto sniegumu (viena Pasaules tūres uzvara, piecas kopumā), nebrīnītos, ja kāda cita vienība aizņemtu beidzamo Pasaules tūrē. Viviāni no "Deceuninck - Quick Step" līdzi paņēma palīgu sprintā Fabio Sabatīni.

Savukārt cits "Deceuninck - Quick Step" sprinteru labākais draugs pieredzējušais Maksimiliāno Ričēze dosies vismaz divu gadu ceļojumā uz "UAE Emirates", kur viņu jau gaida bijušais komandas biedrs Fernando Gavirja un spēcīgais Aleksandrs Kristofs. Tomēr argentīnietis nav vienīgais spilgtais papildinājums - arābi (komanda bāzējas Itālijā) pārvilinājuši uz trim gadiem divkārtējo pasaules čempionu individuālajā braucienā U23 grupā dāni Mikelu Bjergu un vicečempionu - Brendonu Maknaltiju. Abi jaudīgie braucēji dzimuši vien 1998. gadā. Viņi pievienosies citiem dārgumiem - kārtējam kolumbiešu brīnumbērnam Andresam Ardilam, kurš pārliecinoši triumfēja "Giro d'Italia" U23 versijā, Kalfornijas tūres čempionam Tadejam Pogačaram un beļģu sprinterim Jasperam Filipsenam.

Divus spēcīgus braucējus savā īpašumā ieguvusi Polijas "CCC" komanda. Gregam van Avermātam pievienosies kalnu speciālists no Krievijas Ilnurs Zakarins un Itālijas sprinteris Mateo Trentins. Pēdējos gados Zakarinam lielo tūru kopvērtējumā nav veicies tik spīdoši kā 2017. gadā, kad tika izcīnīta 3. vieta "Vuelta a Espana" un 5. - "Giro d'Italia". Tikmēr Trentins nav pieskaitāms kā tīrs sprinteris, tomēr šosezon gūtas četras uzvaras - lielākā no tām "Tour de France" 17. posmā, aizbēgot no pārējiem atrāviena dalībniekiem, arī Skujiņa, kurš todien izcīnīja 9. vietu.

Nozīmīgākās oficiālās pārejas

SportistsVecumsValstsNoUzLīgums*
Mateo Trentins30ItālijaMitchelton-ScottCCC2021
Ilnurs Zakarins29KrievijaKatushaCCC2021
Brendons Maknaltijs21ASVRally UHCUAE Emirates2022
Mikels Bjergs20DānijaHagens Berman AxeonUAE Emirates2022
Mikels Landa29SpānijaMovistarBahrain Merida2021
Elija Viviāni30ItālijaDeceuninck - Quick StepCofidis2020
Enriks Mass24SpānijaDeceuninck - Quick StepMovistar2022
Vinčenco Nibali34ItālijaBahrain MeridaTrek-Segafredo2021

*Līguma termiņš ar jauno komandu