Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

Evanss kļūst par līderi, Ārmstrongs izkar balto karogu

Niklāvs Švēde
Niklāvs Švēde

Evanss kļūst par līderi, Ārmstrongs izkar balto karogu
Endijs Šleks finišā sīvā ciņā apsteidza Samuelu Sančesu
Foto: AP/ Scanpix

Šodien prestižā "Tour de France" velobrauciena astotajā posmā patiesi aizraujošā cīņā iespaidīgu uzvaru izcīnīja Endijs Šleks no "Team Saxo Bank", finišā divcīņā apsteidzot Samuelu Sančesu ("Euskaltel-Euskadi"). Kopvērtējumā par līderi kļuvis pasaules čempions Kadels Evanss ("BMC Racing Team"), savukārt leģendārais amerikānis Lenss Ārmstrongs pēc šīs dienas posmā piedzīvotiem diviem kritieniem praktiski zaudējis cerības uz uzvaru kopvērtējumā.

Svētdien velobrauciena dalībniekus sagaidīja pirmais kalnu etaps (8. posms, 189 km) ar draudīgo pirmās pakāpes kāpumu "Col de la Ramaz", kā arī vienu trešās un diviem ceturtās pakāpes kāpumiem. Bija gaidāma pirmā nopietnā cīņa starp tūres favorītiem.

Šodien noteikumus lielās grupas priekšgalā izšķirošajos brīžos diktēja "Team Sky" un "Astana" vienības braucēji. Apmēram 40 km pirms finiša lielajai grupa tuvojoties "Ramaz" virsotnei, solīdu tempu uzņēma "Astana", un viens pēc otra nolūza vairāki pazīstami riteņbraucēji, ieskaitot dzeltenā krekliņa īpašnieku Silvēnu Šavanelu ("Quick Step"). Tobrīd vēl vadībā atradās bēgļu trio: Mario Aerts ("Omega Pharma-Lotto"), Koss Morenhuts ("Rabobank") un Amaels Moinārs ("Cofidis"). Protams, visi trīs riteņbraucēji laika gaitā tika noķerti. "Astana" ar Danielu Navaro Garsiju priekšgalā uzturēja patiesi ātru tempu, un tikai paši izturīgākie spēja noturēties vadošajā grupā.

Nepilnus trīs kilometrus pirms finiša pēc labi paveikta darba Navaro samazināja savu tempu, un nu tie, kas visu šo laiku spēja noturēties priekšgalā - Alberto Kontadors, Roberts Gesinks, Karloss Sastre, Endijs Šleks, Kadels Evanss, Ivans Baso, Bredlijs Viginss, Samuels Sančess, Levi Leifeimers, Deniss Menšovs, Jirgens van der Bruks, Maikls Rodžers, Hoakins Rodrigess un Romans Kreicigers - varēja sākt taktisku cīņu par uzvaru.

Uzbruka gan Gesniks, gan Kreicigers - neveiksmīgi. Šķiet, visi gaidīja, ka izrāvienā dosies Kontadors, taču spānis to vien darīja kā uzmanīja savus konkurentus. Sākoties pēdējam kilometram, no grupas izšāvās Šleks, kuram aiz muguras sekoja olimpiskais čempions Sančess. Uz šo uzbrukumu nespēja atbildēt pat Kontadors! Finiša divcīņā Šleks pēdējos metros apsteidza sprintā šķietami spēcīgāko Sančesu un izcīnīja savu pirmo "Tour de France" posma uzvaru karjerā. Kontadora grupa ar citiem favorītiem finišēja pēc desmit skundēm.

Kopvērtējumā par līderi nu kļuvis Evanss (arī austrālietis posma sākumā piedzīvoja kritienu), kuram 20 sekundes zaudē Šleks. Tikmēr Kontadors ieņem trešo pozīciju, piekāpjoties par vienu minūti un vienu sekundi. Līdzšīnējais dzeltenā krekliņa īpašnieks Šavanels šodien uzvarētājam piekāpās par nepilnām 12 minūtēm un kopvērtējumā atkrita uz 32. vietu.

Pagalam neveiksmīga šī diena izvērtās septiņkārtējam tūres uzvarētājam Lensam Ārmstrongam ("Team RadioShack"), kurš krita gan posma sākumā, gan, pats galvenais, tieši pirms "Ramaz" kāpuma. Amerikānim un viņa komandas biedriem nācās patērēt daudz spēka, lai atgrieztos lielajā grupā, taču kāpuma smagākajiem posmiem pulvera Ārmstrongam vairs nepietika. "RadioShack" līderis pie 40 km atzīmes acīmredzami sāka atpalikt no vadošās grupas, un, laikam ejot, bija nojaušams, ka riteņbraukšanas leģenda ir gatava pacelt balto karodziņu. Finišā posma uzvarētājam zaudētas 11 minūtes un 44 sekundes, un skaidrs, ka Ārmstronga sapnis par astoto titulu ir izsapņots. Par komandas līderi, visticamāk, nu kļūs Levi Leifeimers, kurš kopvērtējumā ieņem astoto vietu, dzeltenā krekliņa īpašniekam Evansam zaudējot nedaudz vairāk nekā divas minūtes. Ārmstrongs savulaik jau pierādījis (skatīt "Vuelta a Espana 2008"), ka spēj būt ļoti labs palīgs savam tautietim Leifeimeram.

Pirmdien sportisti varēs izbaudīt pirmo brīvdienu, bet jau otrdien jāpārvar smagākais etaps Alpos (9. posms, 204.5 km). Gaidāmi četri kategorizētie kāpumi (divi pirmās, bet pa vienam otrās un ceturtās pakāpes), bet kulminācijā jāpārvar 20 km garais, ārpus kategorijas esošais un baismīgais "Col de la Madeleine", kas viennozīmīgi atlasīs tos riteņbraucējus, kuri patiesi ir gatavi un spējīgi cīnīties par tūres uzvarētāja titulu.

"Tour de France 2010"

8. posms (189 km)

V Sportists Valsts Komanda Laiks
1.Andy SchleckLuksemburgaTeam Saxo Bank+ 4:54:11
2.Samuel Sanchez GonzalezSpānijaEuskaltel - Euskadi
3.Robert GesinkNīderlandeRabobank+ 0:00:10
4.Roman KreuzigerČehijaLiquigas - Doimo
5.Alberto Contador VelascoSpānijaAstana
6.Cadel EvansAustrālijaBMC Racing Team
7.Jurgen Van Den BroeckBeļģijaOmega Pharma - Lotto
8.Levi LeipheimerASVTeam Radioshack
9.Ivan BassoItālijaLiquigas - Doimo
10.Denis MenchovKrievijaRabobank

Kopvērtējums

V Sportists Valsts Komanda Laiks
1.Cadel EvansAustrālijaBMC Racing Team37:57:09
2.Andy SchleckLuksemburgaTeam Saxo Bank+ 0:00:20
3.Alberto Contador VelascoSpānijaAstana+ 0:01:01
4.Jurgen Van Den BroeckBeļģijaOmega Pharma - Lotto+ 0:01:03
5.Denis MenchovKrievijaRabobank+ 0:01:10
6.Ryder HesjedalKanādaGarmin - Transitions+ 0:01:11
7.Roman KreuzigerČehijaLiquigas-Doimo+ 0:01:45
8.Levi LeipheimerASVTeam Radioshack+ 0:02:14
9.Samuel Sanchez GonzalezSpānijaEuskaltel - Euskadi+ 0:02:15
10.Michael RogersAustrālijaTeam HTC - Columbia+ 0:02:31
11.Robert GesinkNīderlandeRabobank+ 0:02:37
12.Carlos SastreSpānijaCervelo Test Team+ 0:02:40
13.Ivan BassoItālijaLiquigas - Doimo+ 0:02:41
14.Bradley WigginsLielbritānijaTeam Sky+ 0:02:45
15.Alexander VinokourovKazahstānaAstana+ 0:03:05
...
21.Andreas KlödenVācijaTeam Radioshack+ 0:05:39
39.Lance ArmstrongASVTeam Radioshack+ 0:13:26
154.Rein TaaramaeIgaunijaCofidis+ 1:04:36
173.Ignatas KonovalovasLietuvaCervelo Test Team+ 1:15:10

Sacensības turpina 186 riteņbraucēji.

Labākie sprinteri

VSportists Valsts Komanda Punkti
1.Thor HushovdNorvēģijaCervelo Test Team118
2.Alessandro PetacchiItālijaLampre - Farnese Vini114
3.Robbie McEwenAustrālijaTeam Katusha105

Labākie kalnu braucēji

VSportists Valsts Komanda Punkti
1.Jerome PineauFrancijaQuick Step44
2.Sylvain ChavanelFrancijaQuick Step36
3.Andy SchleckLuksemburgaTeam Saxo Bank30

Jauno braucēju (U-25) vērtējums

VSportists Valsts Komanda Laiks
1.Andy SchleckLuksemburgaTeam Saxo Bank37:57:29
2.Roman KreuzigerČehijaLiquigas - Doimo+ 0:01:25
3.Robert GesinkNīderlandeRabobank+ 0:02:17

Komandu vērtējums

VKomanda Laiks
1.Rabobank?
2.Astana?
3.Team Radioshack?

Izmantotie resursi:
cyclingnews.com

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2010-07-11 18:55, pirms 14 gadiem
Tiesham izkara balto karogu! Bet ko var gribet ja cilveks viena posma krit tris reizes,vispar no astoniem posmiem,septinos posmos Amstrongs nokrita!
Nu nekas,bus labs paligs Leipheimer!

  +3 [+] [-]

, 2010-07-11 18:59, pirms 14 gadiem
Ir kas jauns? rakstīja: Bāc, neveiksme pēc neveiksmes Lensam. Vienīgais mierinājums, ka šodien atkrita tikai 1 reāls pretendents. Evans, Šleks, Menšovs un Basso vēl turas.
Bet nedomāju, ka tas uz ilgu laiku. Kontadors pāris posmos visu noliks pa plauktiņiem.
Es domaju ka 95 % TdF uzvaretais jau ir skiadrs(ALBERTO KONTADORS,ari pirms tures biju parliecinats ka vinsh uzvares,bet gribejas lai butu cina starp A.C un L.A,bet nesanaca)

  +4 [+] [-]

, 2010-07-11 18:59, pirms 14 gadiem
Jā Astana šodien normāli nodeva. Uzdeva tempiņu un ta lai turās līdz kurš var. Ārmstrongs, protams, pats nav vairs tas, kas agrāk + vēl neveiksmes...kopā līdz r to tūre var teikt beigusies tā īsti nesākoties.

  +3 [+] [-]

, 2010-07-11 19:04, pirms 14 gadiem
Labojums!Amstrongs krita,seshos posmos ne septinos!

  +2 [+] [-]

, 2010-07-11 19:43, pirms 14 gadiem
Nu visi te noliek Lance. Viņš vēl pacīnīsies. Būs baigi grūti atspēlēt 14 minūtes, bet viņš var!

  +1 [+] [-]

, 2010-07-11 20:56, pirms 14 gadiem
johniz rakstīja: Nu visi te noliek Lance. Viņš vēl pacīnīsies. Būs baigi grūti atspēlēt 14 minūtes, bet viņš var!
Atspēlēt 14minūtes - nereāli. Jā, kādā posmā var noplīst kāds no tiem, kas viņam priekšā, bet nu cerēt, ka noplīsīs bezmazvai visi, kas viņam priekšā..nu es nezin Un uztaisīt vienatnē (atiecībā pret pārējiem konkurentiem) 14min atrāvienu ienkārši nav iespējams. Tas arī viss, visa riteņbraukšanas abiedrība to saprot, RadioShack komanda to saprot un pats Ārmstrongs to saprot.... Kā jau posma laikā komentētāji teica - jānoņem cepure Ārmstronga priekšā par iņa fantastisko karjeru, bet šīgada (kā pats Ārmstrongs paziņojis - pēdējais) Tour de France viņam ir beidzies.

     [+] [-]

, 2010-07-12 12:58, pirms 14 gadiem
killo2000 rakstīja: Atspēlēt 14minūtes - nereāli. Jā, kādā posmā var noplīst kāds no tiem, kas viņam priekšā, bet nu cerēt, ka noplīsīs bezmazvai visi, kas viņam priekšā..nu es nezin Un uztaisīt vienatnē (atiecībā pret pārējiem konkurentiem) 14min atrāvienu ienkārši nav iespējams. Tas arī viss, visa riteņbraukšanas abiedrība to saprot, RadioShack komanda to saprot un pats Ārmstrongs to saprot.... Kā jau posma laikā komentētāji teica - jānoņem cepure Ārmstronga priekšā par iņa fantastisko karjeru, bet šīgada (kā pats Ārmstrongs paziņojis - pēdējais) Tour de France viņam ir beidzies.
2006 gada Flodids Lendijs tacu atspeleja!
Ceru ka Amstrongs neies to pashu celu ko gaja Flods!