Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:5, Did:0, useCase: 3

"ZZK", “Rietumu banka” un "Sportlife" tiek pie uzvarām dažādās distancēs Vienības braucienā

Ivars Bācis
Ivars Bācis

"ZZK", “Rietumu banka” un "Sportlife" tiek pie uzvarām dažādās distancēs Vienības braucienā
Pirms starta Latvijas valsts mežu MTB distances dalībnieki ar pasaules kausa posmu desmitnieka braucējiem un braucēju atbalstītājiem priekšgalā. Foto: J.Iļjina.

Svētdien Siguldā notikušajā 26.Vienības velobraucienā, kas visās distancēs kopā pulcēja vairāk nekā 5000 riteņbraucēju, uzvaras vīriešu konkurencē izcīnīja pārstāvji no trīs lielajām komandām – Rietumu banka, ZZK un Sportlife, jo 84km šosejā “Itera” sporta distancē pirmais finišēja Pēters Prūss (Rietumu banka-Rīga), Latvijas valsts mežu 49km kalnu divriteņu (MTB) sacensībās uzvarēja Eiropas čempionāta 12.vietas ieguvējs U23 MTB krosā Mārtiņš Blūms (ZZK), bet Latvijas dzelzceļa 36km Tautas distancē ātrākais bija Pauls Rubenis (Sportlife). Sievietēm uzvaras lauri tika rīdziniecei Viktorijai Sipovičai (FANS AP Print) 84km, Latvijas čempionei MTB krosā un maratonā, valcēnietei Katrīnai Jaunslavietei (Ebike machine) 49km MTB un dobelniecei Meganai Grīslītei 36km Tautas braucienā.

Pirmie sacentās "Itera" Sporta šosejas brauciena dalībnieki, kuru skaits tuvojās diviem simtiem (194) un kuri sarūpēja spraigas un interesantas cīņas. Šajā distancē bez daudziem spēcīgajiem Latvijas riteņbraucējiem, kuru vidū nebija mūsu vadošais trio – G.Smukulis, A.Saramotins un T.Skujiņš, piedalījās arī Lietuvas, Igaunijas, Somijas un Krievijas sportisti. Veiksmīgi bija pastrādājuši "Rietumu banka – Rīga" pārstāvji, un pēdējā kāpumā Siguldas kalnā igauņu braucējs no šīs komandas Pēters Prūss bija vadībā ar pārdesmit metru pārsvaru pār tuvākajiem konkurentiem un finiša līniju šķērsoja pirmais, distanci veicot 1:56:03, par 5 un 12 sekundēm apsteidzot lietuvieti Venantu Lašini un igauni Kristo Vagu, kuri abi pārsimts metrus pirms finiša bija kopā. Latviski runājošais igaunis P.Prūss bija nepārspēts arī pirms trim mēnešiem turpat Siguldā Eiropas čempionātā XCM kalnu riteņbraukšanā. Labu darbu paveica arī "Alpha Baltic-Maratoni.lv", kuri uzvarēja komandu ieskaitē un kuru pārstāvji Viesturs Lukševics un Andris Smirnovs bija labākie no Latvijas riteņbraucējiem, ieņemot attiecīgi 4. un 5.vietu.Līdz trijniekam viņiem pietrūka 20 un 29 sekundes. Tikmēr vēl dažas sekundes vēlāk finišēja un sešinieku noslēdza Kristaps Knops (EVELO team), bet pagājušā gada uzvarētājs Krists Neilands, kurš no Rietumu banka komandas pērn pārgājis uz amerikāņu “Axeon Hagens Berman”, ierindojās 13.vietā (+1:27). Sievietēm uzvarēja rīdziniece Viktorija Sipoviča, kas 84km veica 1:58:40 un par 10 sekundēm apsteidza lietuvieti Justīni Jovaišuti, bet vēl gandrīz minūti vēlāk finišēja trešās vietas ieguvēja Gabriele Jucevičiute.

Kā otrie plkst.13.00, lietus pavadīti, trasē devās septiņi simti Latvijas valsts mežu MTB 49km distances dalībnieki. Distances sākumā, izmantojot savas šosejas riteņbraukšanas iemaņas, grupas galvgalī līderpozīcijās pirmo kilometru nobrauca „ZZK” vadītājs un savulaik panākumus riteņbraukšanā guvušais Normunds Zviedris, iesākot komandas veiksmīgo sacensību un nodot stafeti jaunākajiem „ZZK” braucējiem. Vienā brīdī līderu grupa, kuras galvgalī atradās 84km “Iteras” šosejas sporta grupā pirmajā dienas daļā uzvaru izcīnījušais “Rietumu banka-Rīga”” pārstāvis Peters Prūss, aizbrauca nepareizi, bet tikai uz īsu brīdi un ātri vien viņi bija atpakaļ uz pareizā ceļa. Pēc 7km no pārējiem atrāvienu uzsāka iepriekšējo trīs gadu uzvarētājs Arnis Pētersons, kuram sekoja tikai Pēteris Janevics „Sportlife”. Tā viņi divatā, esot priekšā pārējiem 25-30 sekundes, nobrauca aptuveni 14km, līdz abus līderus pie 21km pirms Gaujas tilta pie „Sēnītes” noķēra Mārtiņš Blūms, 2012.gada Latvijas čempions šajā disciplīnā Andris Vosekalns (Team Rietumu banka-Rīga) un vairāku sacensību uzvarētājs, pamatā tautas klasē, Jānis Ozols no Tukuma.

Turpinājumā pēc 25km pa šaurajām pļavu un mežu taciņām gar Gauju no līderu grupas „aizmuka” Mārtiņš Blūms. Šī gada Eiropas čempionāta U23 12.vietas ieguvējs pārsvaru palielināja un izcīnīja pārliecinošu uzvaru, iekļūstot trijniekā MTB sacensībās gan Latvijā, gan ārvalstīs devīto nedēļas nogali pēc kārtas. Divas ar pusi minūtes vēlāk finišēja un laiku 1:37:54 uzrādīja Pasaules kausa posma 4.vietas ieguvējs U23 MTB krosā A.Pētersons, nodrošinot „ZZK” dubultuzvaru, bet trešo vietu ieguva SEB maratonus tautas klasē daudzus gadus dominējušais tukumnieks Jānis Ozols. Labs panākums carnikavietim Kārlim Baltacim, kurš ieņēma 4.vietu un par 11 sekundēm apsteidza 2015.gada Latvijas čempionu MTB Raivi Zīmeli, bet sešinieku noslēdza Gints Jakovels (Volkswagen-Veloprofs.lv).

Sievietēm pārākumu kārtējo reizi nodemonstrēja un jau septītās uzvaras pēdējo divu mēnešu laikā MTB sacensības tika Katrīna Jaunslaviete, kura uzrādīja laiku 1:51:55 un par trim minūtēm apsteidza rīdzinieci Lāsmu Ozolu (Patria Bottechia), kurai otrā vieta, bet vēl gandrīz pēc trim minūtēm finišēja trijnieku noslēdzošā Ingrīda Šmite (Sportlife).

Latvijas dzelzceļa Tautas braucienā 36km sākuma daļā izveidojās ap 30 braucēju atrāviens, kas pie 13,5 km pirms “Sēnītes” tika likvidēts. Distances beigu daļā pēc Turaidas nobrauciena, kad sākās grūtākā daļa – kāpums Siguldas kalnā, pretēji savam otram sporta veidam kalnu slēpošanai, nevis lejā, bet meistarīgi šoreiz arī augšup kalnā uzbrauca Pauls Rubenis, ar rezultātu 50:08 svinot uzvaru un par sekundi apsteidzot Aleksu Loginu (Filter) un par trim Kristapu Kipuru (Ebike Machine). Sievietēm gan nebija līdzīgas cīņās par godalgām, jo pārliecinošā līdere Megana Grīslīte (Dobeles SS), 36km veicot 52:25, par divām ar pusi minūtēm apsteidza Anastasiju Krūmiņu, bet vēl pēc minūtes finišēja trešās vietas ieguvēja Līna Svarinska (Skanste/Virši-A).

Rezultāti:
1) 84km šoseja: https://www.velo.lv/lv/sacensibas/6...
2) 49km MTB: https://www.velo.lv/lv/sacensibas/6...
3) 36km Tautas brauciens: https://www.velo.lv/lv/sacensibas/6...