Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:102, Did:0, useCase: 3

Bristoles "Bears" tiek pie pirmā lielā titula kluba pastāvēšanas vēsturē

Juris Miņins
Juris Miņins

Bristoles "Bears" tiek pie pirmā lielā titula kluba pastāvēšanas vēsturē
Bristoles "Bears" Foto:PA Images/Scanpix

Vakardien notikušajā Eiropas regbija Izaicinājuma kausa finālā Anglijas Premjerlīgas komanda Bristoles "Bears", atspēlējoties no sešu punktu deficīta, ar 32:19 pārspēja Francijas "Top 14" čempionāta pārstāvi, Tulonu.

Vakardien, aptuveni pus gadu pēc sākotnēji ieplānotajiem termiņiem, noslēdzās Eiropas regbija Izaicinājuma kausa 2019./2020. gada sezona. Eiropas otrā prestižākā starptautiskā klubu regbija turnīra finālā tikās Anglijas Premjerlīgas komanda Bristoles "Bears" un Francijas "Top 14" pārstāve Tulona.

Jāpiebilst, ka angļiem pirms mača bija daudz problēmu ar sastāvu, jo vairāki spēlētāji, kā izrādījās nebija gatavi dalībai mačā, tāpēc Petam Lāmam bija jāpalauza galva par to kā sagatavoties finālmačam.

Spēles ievadā gan nekas neliecināja par bristoliešu problēmām, jo, lai arī nevar teikt, ka tā bija jau iepriekš sagatavota izspēle, tūdaļ pēc mača sākuma sitiena, viņi pa laukuma kreiso malu strauji izrāvās uz priekšu un pārsteidza tuloniešus nesagatavotus, kas ļāva Harijam Randalam gūt piezemējumu brīdī, kad spēles tablo no mača sākuma bija atskaitījis vien 15 sekundes.

Tulonas komandai šāds spēles sākums, protams, bija nepatīkams, taču nebija tā, ka tas viņiem liktu nolaist rokas un, lai arī bristolieši bija vadībā, Francijas regbisti izdarīja uz viņiem spiedienu arī no aizsardzības un tas deva rezultātu, kad angļu kļūdu izmantoja Braiss Hīms, kurš ieskaites zonā bumbu nogādāja pēc tam kā "Bears" bija to pazaudējuši savā laukuma pusē, bet Tulonas komanda to veiksmīgi uztvēra.

Šis brīdis varēja kļūt par mača lūzuma punktu, jo pēc Tulonas piezemējuma spēle izlīdzinājās, bet puslaika viducī tulonieši jau bija panākuši neizšķirtu un nedomāja apstāties, jo trīs pēdējās puslaika minūtēs Luī Karbonels realizēja divus soda sitienus, kas ļāva Tulonai pārtraukumā doties ar sešu punktu pārsvaru – 16:10.

Otrā puslaika pirmajās 20 minūtēs abas komandas turpināja spēlēt aktīvu regbiju, kas neizbēgami noveda pie noteikumu pārkāpumiem, jo gribēšanas bija vairāk kā varēšanas. Tiesa, tāpat kļuva skaidrs, ka, ja šāda spēle turpināsies ilgi, tad tā kļūs par "viena piezemējuma maču", t.i., komanda, kas piezemēs bumbu, visdrīzāk, arī uzvarēs.

Tā arī notika, jo Bristoles komanda atkal pārrāva Tulonas aizsardzības līniju, bet Makss Malinss piespieda bumbu pie zemes ieskaites zonā.

Atlikušajā mača daļā, lai arī Tulona mēģināja lauzt spēles gaitu, punktus guva tikai Bristole un Kalums Šīdijs, kurš, starp citu, arī bija mača rezultatīvākais spēlētājs, kopumā gūstot 22 punktus.

Bristoles "Bears" komandai šis ir pirmais tituls ne tikai Eiropas līmenī, bet arī pirmais tituls visaugstākā līmeņa regbijā, jo līdz šim lielāko savas pastāvēšanas laiku klubs ir cīnījies pa Anglijas regbija sistēmas zemākajām līgām, uzvarot vien "Championship" (pēc spēka - otrā) līgā un mazāk prestižajās vietējās kausa izcīņās.

Savukārt Tulona, kas trīs reizes ir uzvarējusi Eiropas Čempionu kausā un ir uzskatāma par vienu no Eiropas regbija "grandiem", Izaicinājuma kausā tā arī nekad nav triumfējusi, jo visās trijās reizēs, kad viņi ir nonākuši līdz izšķirošajai cīņai, pretinieki ir izrādījušies labāki.

Atgādināsim, ka šodien, 18:45 pēc Latvijas laika, tiks aizvadīts Eiropas Čempionu kausa finālmačs, kurā cīnīsies Ekseteras "Chiefs" un Parīzes "Racing 92".