Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:338, Did:0, useCase: 3

Samoilovs par gatavību sezonai un Baltijas jūras padziļināšanu

Jānis Celmiņš

Samoilovs par gatavību sezonai un Baltijas jūras padziļināšanu
Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš
Foto: LVF

Šonedēļ Maskavā norisināsies Pasaules kausa triju zvaigžņu turnīrs, kurā startēs arī Latvijas spēcīgākais pludmales volejbola duets – Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš. Lai gan Pasaules kausa posmu kalendārs šovasar ir krietni plānāks, šī ir vasara, kad tiek aizvadīts pasaules čempionāts, bet Jūrmalā risināsies Eiropas čempionāts. “Mēs paši esam izsalkuši pēc pasaules čempionāta medaļām. Man labākais rezultāts līdz šim ir devītā vieta, Jānim – ceturtā. Tikmēr mūsu atbalstītājiem un arī Latvijas Volejbola federācijai būtiskāks būs Eiropas čempionāts,” pirms došanās uz Maskavu sarunā ar portālu Sportacentrs.com teic Aleksandrs Samoilovs.

Cik gatavi esat jaunajai sezonai?
Gatavošanos sezonai sākām jau decembrī. Fiziskās sagatavotības treniņus aizvadījām atsevišķi, katrs strādājot pēc savas programmas. Es šogad ļoti nopietni piestrādāju pie dziļo muskuļu nostiprināšanas, ko iepriekš tik nopietni nebiju darījis. Aizvadītajā sezonā man radās problēmas ar muskuļiem. Treniņnometnē ieplīsa viens no vēdera muskuļiem, bet decembrī četrgalvu muskulis, un sapratu, ka joki mazi. Piedalījāmies arī Pasaules kausa posmā ASV, bet šim turnīram nopietni negatavojāmies, tāpēc arī rezultāts nebija tik labs. Pēc šī turnīra aizvadījām divu mēnešu ilgu treniņnometni Ēģiptē. Pastrādājām labi, atgriezāmies mājās, bet šeit laika apstākļi mūs nelutināja, tāpēc bija jāmeklē alternatīvas. Vācieši mums piedāvāja aizbraukt uz Vācijas čempionāta pirmo posmu, ko arī izmantojām (5. vieta – autors). Zinot, ka treniņnometnē mēs ļoti nopietni strādājam pie fiziskās sagatavotības un sezonas sākumi mums vienmēr ir smagi, jo pietrūkst spēļu prakses, vēlāk izmantojām iespēju arī aizbraukt uz Spāniju, kur apstākļi treniņiem bija ļoti labi. Tur guvām arī labu spēļu praksi, tāpēc ceram, ka sezonas sākums būs nedaudz labāks, kā ierasts.

Vairāki turnīri Pasaules kausa tūres kalendārā ir atcelti. Nojaušu, ka spēlētāji ar to nav apmierināti. Kāda ir spēlētāju attieksme pret Starptautisko volejbola federāciju (FIVB)?
Pēc olimpiskās sezonas vienmēr bijušas grūtas. Olimpiskajās sezonās visas federācijas iztērē lielas naudas, lai sagatavotu savus sportistus, tāpēc pēc olimpiskajās sezonā ir grūti “restartēties”. Skaidrs, ka sportisti ar to nav mierā, taču tā tas bija arī 2009. un 2013. gadu sezonās. Jā, šogad solis atpakaļ, iespējams, ir vēl lielāks, taču sporta veids kopumā ir skatāms, un ceru, ka šis ir tikai īslaicīgs vājums.

Zinu, ka tu esi ļoti aktīvs arī ārpus laukuma aktivitātēs. Cik reāli, ka nākamajā vasarā Jūrmalā varētu risināties, piemēram, “Major Series” turnīrs?
Esmu vairākkārt runājis ar “Major Series” turnīra organizatoriem, un viņi ir patīkami pārsteigti par Latvijas valsts un Jūrmalas pašvaldības sniegto atbalstu, sakot, ka pilsētās, kurās notiek sacensības, šis atbalsts nav tik ievērojams. Viņus gan vienlaicīgi ļoti interesē dažādas VIP paketes. Ļoti būtiska ir arī privāto lidmašīnu piezemēšanās vieta, kā arī iespēja pie turnīra norises vietas pietauvot jahtas. Lidosta “Rīga” ir 15 minūšu attālumā, tāpēc šo punktu Jūrmala izpilda, vēl tikai jāpadziļina jūras krasts (smiekli).

Kas būs jūsu galvenie konkurenti šosezon?
Labi sevi apliecina Brazīlijas dueti. Man pašam ļoti patīk amerikāņi Bruners un Patersons. Negaidīti labi spēlē arī Krabs ar Gibu (ASV). Spēcīgi noteikti būs arī Dalhauzers ar Lucenu. Lai gan Dalhauzers sākotnēji domāja par karjeras beigšanu, “Red Bull” viņu nepalaida. Ja jāmin Eiropas pāri, tad tur lielu pārsteigumu nebūs, spēcīgi būs nīderlandieši un itāļi. Paaudžu maiņa notiek Vācijā un Šveicē. Polijas sportistu vidū notikušas rotācijas. Fijaleks un Prudels aizgājuši katrs savu ceļu, taču domāju, ka pirmajā sezonā viņi nebūs tik spēcīgi. To secinu arī pēc aizvadītajiem treniņiem kopā ar viņiem. Lai gan pludmales volejbolu ir pametis Semjonovs, noteikti jārespektē arī Krievijas pāri. Pirmais rādītājs noteikti būs trīs zvaigžņu turnīrs Maskavā jau šonedēļ. Tur būs visas spēcīgākās komandas, arī mēs.

Redzu, ka komandas krekli un arī spēļu šorti ir raibi. Izskatās, ka komandas menedžeris paveicis labu darbu, bet, kā ar starptautiskajiem sponsoriem? Joprojām atduraties pret Latvijas mazo tirgu?
Starptautiskajiem sponsoriem nav nemaz tik viegli konkurēt ar mūsu vietējiem. Arī lielās starptautiskās kompānijas skaita naudu. Esam runājuši ar to pašu “Red Bull”, bet piedāvājumi vienmēr bijuši nenopietni. Netiek slēpts, ka viņiem izdevīgāk atbalstīt desmito Vācijas komandu, nekā mūs. Tirgus tur ir krietni lielāks, līdz ar to arī atdeve krietni lielāka.

Kas šogad būs komandas galvenais turnīrs? Eiropas čempionāts? Pasaules čempionāts?
Abi būs līdzvērtīgi. Mēs paši esam izsalkuši pēc pasaules čempionāta medaļām. Man labākais rezultāts līdz šim ir devītā vieta, Jānim – ceturtā. Tikmēr mūsu atbalstītājiem un arī Latvijas Volejbola federācijai būtiskāks būs Eiropas čempionāts.

Labā ziņa laikam tā, ka abi turnīri kalendārā ir gandrīz viens aiz otra. Sportisko formu varēsiet forsēt uz jūlija beigām un augusta sākumu.
Jā, tā ir!

Apetīte pašam nav pārgājusi?
Nē, es joprojām izbaudu katru treniņu, katru spēli... Ar nepacietību gaidu sezonas sākumu.

Ievērojami progresējis ir arī tavs brālis. Kādi ir viņa plāni šai vasarai?
Par viņu liela teikšana ir tēvam. Viņš uzskata, ka nav vērts neko sasteigt. Arī es viņa vecumā gribēju piedalīties turnīros, bet tiku bremzēts, ar Mišu ir līdzīgi. Viņa prioritātes šovasar būs Eiropas un pasaules čempionāti jauniešu vecumā. Vasarā viņš kopā ar vēl dažiem Murjāņu Sporta ģimnāzijas audzēkņiem gatavosies Laura Iecelnieka vadībā.