Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

Melbārdis un Ķibermanis šonakt aizvadīs pirmos olimpiskos braucienus četriniekos

Rolands Eliņš

Melbārdis un Ķibermanis šonakt aizvadīs pirmos olimpiskos braucienus četriniekos
Oskara Melbārža četrinieks Phjončhanas trasē
Foto: Reuters/Scanpix

Phjončhanas ziemas olimpisko spēļu priekšpēdējās dienas programma tiks atklāta ar bobsleja četrinieku sacensībām. Pirmā brauciena sākums jau 2:30 naktī, bet otrais brauciens paredzēts ap četriem, un uz labiem rezultātiem cer arī divas Latvijas ekipāžas ar Oskaru Melbārdi un Oskaru Ķibermani priekšgalā. Savukārt 13:45 ātrslidošanas masu starta sacensību pusfinālā piedalīsies Haralds Silovs.

Oskars Melbārdis un Jānis Strenga divnieku sacensībās sarūpēja Latvijai pirmo un līdz šim vienīgo medaļu Phjončhanas olimpiskajās spēlēs. Šonakt viņiem pievienosies stūmēji Arvis Vilkaste un Daumants Dreiškens, piedaloties pirmajos divos braucienos četriniekos. Melbārža ekipāža trasē dosies ar desmito starta numuru.

Oskars Ķibermanis un Matīss Miknis tikmēr divniekos ieguva devīto vietu, otrajā sacensību dienā neaizvadot pašus sekmīgākos braucienus, par ko arī pats pilots publiski izteica neapmierinātību. Četriniekos Ķibermanis startēs ar stūmējiem Mikni, Jāni Jansonu un Helviju Lūsi. Ķibermanim ticis 12. starta numurs, turklāt jāpiemin, ka šobrīd Phjončhanas trases starta rekords četriniekiem joprojām pieder Ķibermaņa ekipāžai – pirms gada PK posmā izdevās iestumt bobu 4.87 sekundēs.

Savukārt trases rekords šobrīd pieder Krievijas pilotam Aleksandram Kasjanovam, bet paredzams, ka tas ātri vien sacensībās kritīs. Jau treniņos teju visi favorīti bija gandrīz sekundi ātrāki par Kasjanova pašreizējo rekordu (49.97).

Oficiālajos treniņos Latvijas ekipāžas izmēģināja dažādus slieču un braukšanas variantus un labāko trijniekā iekļuva tikai vienreiz – Melbārdis to paveica pēdējā treniņbraucienā, kamēr Ķibermanis tad bija ceturtais. Tie gan ir ļoti aptuveni kontrolrādītāji, taču Melbārdis pēc treniņos novērotā pauda pārsteigumu par Dienvidkorejas pilota Junjonga Vona ātrumu. Vons šosezon piedalījies tikai divos PK posmos, bet treniņbraucienos konkurēja ar Vācijas ekipāžam. Jāpiezīmē, ka tieši Vons pirmajā braucienā pirmais dosies trasē.

Galveno favorītu vidū noteikti ir visas trīs Vācijas ekipāžas ar pilotiem Lohneru, Frīdrihu un Valteru priekšgalā. Viņi visi trīs startēs cits pēc cita ar attiecīgi sesto, septīto un astoto numuru. Pasaules kausā šosezon vislabāk veicās Lohneram, kurš uzvarēja četros posmos, kamēr Valteram divas uzvaras. Latvijas ekipāžas PK posmos katra vienreiz iekļuva trijniekā – Ķibermanis ieņēma trešo vietu Alternbergā, bet Melbārdis bija otrais Kēnigszē pēdējā posmā.

Atšķirībā no divnieku sacensībām, četrinieki trasē dosies no rīta pēc vietējā laika, kas nozīmēs Latvijas līdzjutējiem sacensību vērošanu melnā naktī. Melbārdis pats šo sākumlaiku gan nosauca par savu plusu: „Man vienmēr ir paticis startēt no rīta. Divniekos sacensības bija ļoti vēlu. Visu dienu nebija ko darīt. Forši, ka četrinieku sacensības būs no rīta. Tad diena ir jēdzīgāka, bet mačos nav apkārt tumsa.”

Rītdien starts arī ātrslidotājam Haraldam Silovam, kurš tika medaļas tuvumā 1500m distancē, iegūstot ceturto vietu, bet šodien ieņēma 15. pozīciju viena kilometra slidojumā. Sestdien viņš būs viens 24 dalībniekiem sacensībās ar masu startu, un 13:45 piedalīsies pirmajā pusfināla slidojumā. Finālā iekļūs seši labākie katra pusfināla ātrslidotāji. Šajās sacensībās tiek piešķirti punkti par vietu labāko trijniekā trijos kontrolpunktus, kamēr vislielāko punktu skaitu iespējams iegūt finišā.

„Jā, masu startā man teorētiski ir lielākās izredzes uz augstu vietu. Man ir šai distancei piemērotas īpašības,” intervijā skaidroja Silovs. „Šīs īpašības man piemīt vēl no šorttrekā pavadītā laika. Tas ir slidojums grupā, mazāks pagrieziens, vairāk jāieguļas. Tur ir apdzīšanas un pozicionālās cīņas. Masu starts ir ļoti fizisks. Ja temps ir ātrs, tad ir skaidrs, ka beigās būs sagurums. Šī disciplīna olimpiskajās spēlēs ir iekļauta pirmoreiz, un ar tādām likmēm nevienas sacensības masu startā vēl nav bijušas. Līdz ar to ir ļoti grūti saprast, kas notiks. Teorijas un versijas ir ļoti daudz, bet, kā būs patiesībā, neviens nezina. Tur nekas nav garantēts.”

„Masu startu iekļāva, jo šajā distancē ir lielāka dinamika. Tā patiešām ir interesanta. Visi to gaida, jo neviens nezina, kā būs. Daudzi domā, ka tas būs kaut kas traks, būs liela plēšanās,” saka Haralds, kurš iepriekš izteicās, ka masu startā būs jāriskē. „Tas nozīmē, ka tu veic izvēles, kuras var būt gan pareizas, gan nepareizas. Vari izvēlēties vaktēt, sekot vienam sportistam, bet šī izvēle var neatmaksāties. Vaktēs mani? Domāju, ka būšu citiem mazāk interesants. Tur ir interesantāki kadri, kas man ir tikai labi.”

Vēl Latviju 24. februāra programmā pārstāvēs distanču slēpotājs Indulis Bikše, kuram priekšā grūts starts 50 kilometru klasiskajā distancē. Sacensības sāksies 7:00 pēc Latvijas laika, un Bikše būs viens no 71 sportista plašā loka, kas centīsies pieveikt slēpošanas maratonu. Jau šobrīd skaidrs, ka goda pjedestāls būs pilnīgi citāds nekā tas bija pirms četriem gadiem Sočos, kad visu pirmo trijnieku aizņēma Krievijas sportisti. Sočos labāko četrinieks finišēja teju reizē, medaļu likteni nosakot ar vienas sekundes intervālu.

Tāpat rītdien vairākas medaļas tiks sadalītas kērlinga turnīros vīriešiem un sievietēm, savukārt hokejā maču par trešo vietu izspēlēs Čehija un Kanāda. Čehi nespēja pusfinālā pārvarēt Krievijas olimpiešu izlases pārbaudījumu, bet kanādieši negaidīti zaudēja Vācijai. Par spīti šai neveiksmei, Kanādas izlases pārstāvji pauda apņēmību Phjončhanu bez medaļām neatstāt.

24. februāra programma olimpiskajās spēlēs

SākumsSporta veidsDisciplīnaLatvijas sportisti
2:30BobslejsČetrinieki (1. brauciens)O. Melbārža un O. Ķibermaņa ekipāžas
3:00SnovbordsVīriešu ”Big Air” fināls
4:00Kalnu slēpošanaKomandu sacensības (pirmās trīs kārtas)
4:07BobslejsČetrinieki (2. brauciens)O. Melbārža un O. Ķibermaņa ekipāžas
5:34Kalnu slēpošanaKomandu sacensības (fināls)
6:30-7:37SnovbordsParalēlais slaloms vīriešiem un sievietēm
7:00Distanču slēpošana50km klasika vīriešiemBikše
8:35KērlingsVīriešu fināls. SWE - USA
13:00-15:00ĀtrslidošanaMasu starts vīriešiem un sievietēmSilovs
13:05KērlingsBronzas spēle sievietēm. JPN - GBR
14:10HokejsBronzas spēle vīriešiem. CZE-CAN
1 2 3 79 komentāri

  +2 [+] [-]

, 2018-02-23 19:54, pirms 6 gadiem
Cerams, ka šoreiz izdosies savākt arī zeltu medaļu kādam no Oskariem.

     [+] [-]

, 2018-02-23 19:57, pirms 6 gadiem
buuus nr 1

  -1 [+] [-]

, 2018-02-23 20:33, pirms 6 gadiem
nu kāpēc bobi nevarēja šakties uz tiem pašiem 10 no rīta pēc mūsu laika.

  +4 [+] [-]

, 2018-02-23 20:43, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: nu kāpēc bobi nevarēja šakties uz tiem pašiem 10 no rīta pēc mūsu laika.
Un parīt brauktu tajā laikā, kad notiek noslēguma ceremonija?

     [+] [-]

, 2018-02-23 20:48, pirms 6 gadiem
Par medaļām!

     [+] [-]

, 2018-02-23 21:12, pirms 6 gadiem
No vāciešiem kā pirmo numuru lieku Valteru. Treniņos viņam bija labākā tendence. Turklāt jau divniekos parādīja, ka šī trase viņam sanāk, pēc diviem braucieniem esot līderis. Valters startēs kopā ar tiem pašiem stūmējiem, ar kuriem pēdējā PK posmā Kēnigszē negaidīti uzstūma labākos startus abos braucienos. Arī Frīdrihs un Lohners treniņos izskatījās ātri, bet, manuprāt, viņiem vēl būs jāpacīnās, lai tiktu trijniekā, jo ļoti labas tendences ir Vonam un Peteram. Un arī Beskjū. Ja Beskjū starta ieskrējienam ir jābūt TOP līmenī, tad Vona un Petera ekipāžu starta ieskrējiens (kas prognozējami varētu būt par kādām 0,05-0,09 sekundēm sliktāks nekā ātrākājiem) var patraucēt iesaistīties cīņā par zeltu. Kanādieši treniņos nepārliecināja. Šķiet, ka mazliet labāk slīd Springam. Rezumējot - cik nu var spriest pēc treniņu rezultātiem, ātrākie bobi ir Valteram, Vonam un Peteram. Jā, Kostergam arī bobs nesas, bet ar tik katastrofālu startu franči diez vai tiks TOP 6.

Ja par mūsējiem. Grūti būt objektīvam, jo, neraugoties uz ne pārāk labajām tendencēm treniņos (un to no rīta intervijā atzina arī Prūsis), protams, ceru, ka mačos pēkšņi mūsu bobi aizies. Var gadīties, ka ar ātrāku starta ieskrējienu un mazliet lielāku ātrumu kaut kas pamainas slīdamībā. Galvenais, lai vismaz viens mūsējais ir cīņā par medaļām.

  +2 [+] [-]

, 2018-02-23 21:13, pirms 6 gadiem
Par zeltu un bronzu jācīnās.

     [+] [-]

, 2018-02-23 21:15, pirms 6 gadiem
Visneprognozējamākie mači bobslejā:
KOR, 3 VAC, AUT, ŠVE, LAT, KAN. Vismaz 8 pretendenti.

  +2 [+] [-]

, 2018-02-23 21:18, pirms 6 gadiem
Nav korekti, ka rakstā ar šādu virsrakstu ir ielikta arī informācija par Bikšes un Silova startu.

Bikše malacis, ka pieteicās garajai distancei. Dalībnieku sarakstā ir grupiņa sportistu, ar kuriem Bikše varētu pacīnīties un apsteigt.

Vai masu starta slidojumā arī pusfinālos (nevis tikai finālā) tiek piešķirti punkti starpfinišos? Ja tā, tad laikam nevar riskēt un tikai koncētrēties uz finišu, bet ir arī jācenšas starpfinišos gūt punktus?

     [+] [-]

, 2018-02-23 21:20, pirms 6 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Visneprognozējamākie mači bobslejā:
KOR, 3 VAC, AUT, ŠVE, LAT, KAN. Vismaz 8 pretendenti.
Man pēc treniņu rezultātiem izskatās, ka Maieram nesanāks iesaistīties cīņā par augstākajām vietām. Un arī pērn PK posmā Korejā viņš bija tikai 16. vietā.

     [+] [-]

, 2018-02-23 21:49, pirms 6 gadiem
Prieks par Ilondas Lūses komentāriem. Daudz var uzzināt. Viņas vienaudze Klaudija Pehštaine vēl tagad pa 10nieku sitas 46 g.v. : )

     [+] [-]

, 2018-02-23 21:49, pirms 6 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Man pēc treniņu rezultātiem izskatās, ka Maieram nesanāks iesaistīties cīņā par augstākajām vietām. Un arī pērn PK posmā Korejā viņš bija tikai 16. vietā.
OK - mainu pret Baskū.

  -4 [+] [-]

, 2018-02-23 21:58, pirms 6 gadiem
Assasinss' rakstīja: Un parīt brauktu tajā laikā, kad notiek noslēguma ceremonija?
nu poh , tā pat tā ceremonija nav vajadzīga

  +1 [+] [-]

, 2018-02-23 22:50, pirms 6 gadiem
Kopš kura laika bobslejā ieviests masu starts?

  -3 [+] [-]

, 2018-02-23 22:54, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: nu kāpēc bobi nevarēja šakties uz tiem pašiem 10 no rīta pēc mūsu laika.
vai ta tu neskaties tās KP mērkaķbola spēles pa naktīm?

     [+] [-]

, 2018-02-23 22:59, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: vai ta tu neskaties tās KP mērkaķbola spēles pa naktīm?
es nekad neēsmu cēlies pa nakti , lai redzētu Kristapu spēlējot
Labāk highlights paskatos

  -3 [+] [-]

, 2018-02-23 23:00, pirms 6 gadiem
drošvien pie ceremonijas komenta mīnusu man ielika sieviete

  +1 [+] [-]

, 2018-02-23 23:12, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: nu kāpēc bobi nevarēja šakties uz tiem pašiem 10 no rīta pēc mūsu laika.
A, tas nekas, ka starts ir priekš Melbārža īstajā dienas daļā??
Apbrīnojams egoisms
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2018-02-23 23:34, pirms 6 gadiem
Kommaer/// rakstīja: A, tas nekas, ka starts ir priekš Melbārža īstajā dienas daļā??
Apbrīnojams egoisms
Kā tu zini , ka starti tiks aizvadīti īstajā dienas daļā? Tagad uz galda konkrētus faktus!

     [+] [-]

, 2018-02-23 23:43, pirms 6 gadiem
Gaidu letus ar abu militāro patruļu stafešu noskatīšanos, kas nebija redzētas darbiņu dēļ.

     [+] [-]

, 2018-02-23 23:53, pirms 6 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Gaidu letus ar abu militāro patruļu stafešu noskatīšanos, kas nebija redzētas darbiņu dēļ.
kā DM?

  +1 [+] [-]

, 2018-02-24 00:08, pirms 6 gadiem
Bija grūti ielikt visu starting listi? Zb... 5reiz jālasa, lai saprastu kādi starta nr... Melbārdis 10., Ķibermanis 12., vācieši 6., 7., 8., (laikam)...raksta beigās ielieciec listi lai man, letiņu duraciņam, viss būtu skaidrs. Arī par secību pārējos braucienos nav ne vārda, kauns šim portālam zb... šeit informāciju vajag duraciņiem, gudrie paši zinās kur sameklēt.. bet gudro/duraku attiecība lv runājušo vidū ir 10/90

  +1 [+] [-]

, 2018-02-24 00:08, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: kā DM?
Delfos iekomentēju
10 of the 10

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:16, pirms 6 gadiem
sasperjods-k rakstīja: Delfos iekomentēju
10 of the 10
Uz Votersu iesi?

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:25, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: Uz Votersu iesi?
Kasabian vai Florence an the Machine - jā.
Pārējais ar pierunāšanu.

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:28, pirms 6 gadiem
Domāju ,ka Fridrihs un Kripss nebūs reāli pretendenti uz medaļām,jo Fridrihs ir švaks četrniekos,bet Kripsam vienkārši neslīd.
Pečka ar Vonu gan labi braukuši treniņos

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:31, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: Domāju ,ka Fridrihs un Kripss nebūs reāli pretendenti uz medaļām,jo Fridrihs ir švaks četrniekos,bet Kripsam vienkārši neslīd.
Pečka ar Vonu gan labi braukuši treniņos
Kuriem būs labākie starti?

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:32, pirms 6 gadiem
Silovam itkā vajadzētu tikt finālā ,skatoties sezonas rezultātus.Šajā disciplīna Korejietis Sengs ir spēcīgākais

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:34, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: Kuriem būs labākie starti?
Fridriham vai nu Lielā Oskara komandai.

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:38, pirms 6 gadiem
comon88 rakstīja: Fridriham vai nu Lielā Oskara komandai.
Es šauju uz Beskjū

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:43, pirms 6 gadiem
ice F-1 rakstīja: Es šauju uz Beskjū
Varbūt,bet vienalga TOP 10 šim netikt tā pat kā citiem jeņķiem

     [+] [-]

, 2018-02-24 00:44, pirms 6 gadiem
Kaningems vispār tik ZA māk braukt,Eiropā viņš ir Poļu līmenī

     [+] [-]

, 2018-02-24 01:05, pirms 6 gadiem
Kāds bija starta numurs?

     [+] [-]

, 2018-02-24 01:09, pirms 6 gadiem
puucinss rakstīja: Kāds bija starta numurs?
10 un 12.
1 2 3 79 komentāri