Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2889, Did:0, useCase: 3

M. Dukurs: "Četrus gadus esi tik smagi strādājis ar vienu mērķi. Sāpīgi..."

M. Dukurs: "Četrus gadus esi tik smagi strādājis ar vienu mērķi. Sāpīgi..."
Martins Dukurs
Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Latviešu skeletonists Martins Dukurs pēc izcīnītās ceturtās vietas Phjončhanas olimpisko spēļu sacensībās izteicās, ka kļūda trases sākumā radījusi vairāku kļūdu virkni, bet trases beigās jau bijis skaidrs, ka izlieto ūdeni sasmelt neizdosies.

- Kas īsti notika pēdējā braucienā?
- Problēmas radās jau augšā - ceturtās un piektās virāžas pārejā, bet tad viss bruka kā kāršu namiņš. Nākamajās trīs četrās virāžās varēja tikai vākt kļūdas, labi apzinoties, ka tas viss maksā gan tur, gan tur, gan tur. Nedabūju izlabot kādas četras piecas virāžas, kas arī maksāja medaļu.

- Vai arī treniņos bija gadījusies līdzīga kļūda?
- Īstenībā līdzīgu kļūdu pieļāvu pirmajā braucienā. Nekad nebiju domājis, ka tā varētu notikt sacensībās. Var nesanākt viena vieta, bet ne jau četras pēc kārtas. Bet pēc devītās virāžas jau bija garām taisne.

- Kā radās šī kļūda?
- Principā es jau no otrās virāžas iznācu ne tā, kā vajadzētu. Pie visa vainīga bija otrās virāžas trajektorija. Es arī pirmajā braucienā šo vietu izbraucu līdzīgi. Tur nozīme ir desmit centimetriem. Atkarībā no tā, cik tālu esi no apmales. No tā mainās trajektorija trešajā virāžā.

- Pēc finiša ilgāku laiku pavadīji vienatnē. Kas bija tās domas, kas grozījās prātā?
- Tā ir sāpīga diena, varbūt pat viens no sāpīgākajiem braucieniem manā karjerā. Šķita, ka nupat, nupat jau medaļa ir rokā. Pirmais brauciens bija neveiksmīgs, otrais un trešais jau bija labāki. Sāpīgi. Pēdējās virāžās man pa lielam jau viss bija skaidrs. Protams, saglabājas kaut kāda naiva cerība pēc finiša uz tablo ieraudzīt, ka esi otrais vai trešais, bet prātā bija skaidrs, ka tur nekas nebūs. Paies laiks un varbūt būs citas domas. Šķita, ka nepiedošu sev šādas kļūdas. Četrus gadus esi tik smagi strādājis ar vienu mērķi. Sports reizēm mēdz būt nežēlīgs.

- Vai šī bija tava pēdējā sezona skeletonā?
- Es domāju, ka jā. Šobrīd saku, ka jā. Vēl braukšu mājās un patestēšu jaunās kamanas, kamēr ir noķertas braukšanas sajūtas. Par nākotni pašlaik neko nevēlos teikt, tomēr domāju, ka pietiks...

- Vai šo lēmumu apspriedīsi ar tēvu un brāli?
Jā. Pirmkārt, ir jāsaprot, kāds ir mērķis. Ja ej uz olimpiādi un uzstādi sev par mērķi zelta medaļu, tad Pasaules kausus principā vari izmest laukā. Nevar domāt par katras sezonas kausu budžetu un vienlaikus atļauties testēt. Paši redzējāt - angļus interesē tikai vienas sacensības četros gados. Pasaules kausa posmos viņš [Doms Pārsons] bija ap desmito, 15. vietu, bet viņiem bija cits mērķis. Jāsaprot, ko grib un ko var. Pēc četriem gadiem man jau būs 37 gadi. Tomēr sagatavoties var, Tomass to jau pierādīja.

- Kā tev šķiet, kas bija Pārsona panākuma atslēga?
- Domāju, ka drīzāk tas ir slidas zīmējums. Ar slieci ir trāpīts perfekti. Viņam piepalīdz arī tas anglis, kurš trenē korejieti. Šodien varēs redzēt pēc vienas kanādietes, kurai arī visam jābūt kārtībā. To varēja redzēt arī pēc jaunzēlandieša, kurš bija diezgan augstu.

- Jums jau šādas slieces viņi netirgotu?
- Nē. Kaut gan es tās jau apskatījos.

- Kas tur varētu būt tāds, ka pat driftējot spēj saglabāt ātrumu?
- Tur jau tā lieta, ka viss sastāv no niansēm. Piemēram, piektā daļa no milimietra brauciena laikā jau ir sajūtama. Noķert vajadzīgo konfigurāciju trasei, laika apstākļiem, mitrumam. Tagad tas ir arvien izteiktāk. Ja agrāk katrs brauca ar to, kas bija, tad tagad katrs ir atradis sev konkrētiem apstākļiem piemērotāko.

- Ņemot vērā, kā skeletons ir attīstījies kopš tavas pirmās olimpiādes, vai mēs esam pārdomu priekšā, cik un kādi resursi mums nepieciešami, lai attīstītos un noturētos līmenī.
- Mums lielā mērā viss balstās uz tēva baigo iniciatīvu. Viņš rij tos putekļus pa vasarām. Bet kopumā ir daudz cilvēku, kas ar mums strādā. Nav tik vienkārši, ka es tikai patrenējos un braucu. Bet šobrīd es saku - ja gribam rezultātus, tad ir jāstrādā citā līmenī.

1 2 3 4 116 komentāri

 +33 [+] [-]

, 2018-02-16 06:34, pirms 6 gadiem
Izskatās, ka viena spoža karjera ziemas sportā Latvijā ir beigusies... Paldies, Martin, par visu līdz šim parādīto! Un ceturtā vieta tādā reizē tiešām ir vissāpīgākā.

  -4 [+] [-]

, 2018-02-16 06:34, pirms 6 gadiem
Dukurus izmantoja krievu nomelnošanai un izspļāva kā izgremotu košļeni atstājot bez medaļām! Sports mēdz būt nežēlīgs.

 +10 [+] [-]

, 2018-02-16 06:36, pirms 6 gadiem
Šī sezona kopumā Martinam nebija izdevusies, un olimpiskās spēles ir tam pierādījums...

 +12 [+] [-]

, 2018-02-16 06:52, pirms 6 gadiem
ir jau labi.zeltu nebija pelnijis.jo si sezona tiesam kliboja.bet bronzu vajdzeja.nekas laiks poeversties uz 100%gimenei.turas dukuri.😊

  +7 [+] [-]

, 2018-02-16 06:54, pirms 6 gadiem
wolmar rakstīja: Izskatās, ka viena spoža karjera ziemas sportā Latvijā ir beigusies... Paldies, Martin, par visu līdz šim parādīto! Un ceturtā vieta tādā reizē tiešām ir vissāpīgākā.
Man jau šķiet, ka punktu neliks.
Tomass Sočos ķiveri lidināja, bet te atkal brauca.

  +7 [+] [-]

, 2018-02-16 06:55, pirms 6 gadiem
murziks rakstīja: Šī sezona kopumā Martinam nebija izdevusies, un olimpiskās spēles ir tam pierādījums...
Ja sportistam PK Kkopvērtējumā 4.vieta un OS 4.vieta nav izdevusies, tad šis sportists ir leģenda.

  +9 [+] [-]

, 2018-02-16 06:57, pirms 6 gadiem
Paldies par visu! Panākumiem bagāta karjera!

  +7 [+] [-]

, 2018-02-16 06:59, pirms 6 gadiem
Konkurenti arī nesnauž, diemžēl...

 +10 [+] [-]

, 2018-02-16 06:59, pirms 6 gadiem
Sāpīgi. Bet tā pat liels paldies jasaka Dukuriem.

 +16 [+] [-]

, 2018-02-16 07:11, pirms 6 gadiem
Sāpīgāk bija Sočos. Šeit uzvarēja sezonas līderis ar spožiem panākumiem gandrīz visās sezonas trasēs.

Atslēgas vārdi ir Martina teiktajā-ja gribam rezultātus, tad ir jāstrādā citā līmenī.Un šis līmenis diez vai atkarīgs no sportistiem
Slēpts komentārs: kosmos713
Slēpts komentārs: doksnomarsa

  -4 [+] [-]

, 2018-02-16 07:25, pirms 6 gadiem
A nevajadzēja tik atklāti svinēt ar fāteru to feika zelta medaļu. Un ne tikai Martins tos 4 gadus rukāja. Rukāja arī tie zēni kas viņu šodien apbrauca
Slēpts komentārs: gomes

  +1 [+] [-]

, 2018-02-16 07:49, pirms 6 gadiem
Cilvēcīgi žēl, pat ļoti, šajā olimpiāde pirmo x redzu tik blivus rezultātus pēc 4 br. Konkurenti malači gribēja ļoti un izcīnija

  +3 [+] [-]

, 2018-02-16 07:49, pirms 6 gadiem
Ļoti ceru, ka neliks punktu uz šādas nots, vajag aiziet skaisti.

  +4 [+] [-]

, 2018-02-16 07:52, pirms 6 gadiem
Mani vairāk interesē tas rasējums kamanām, jo ja brits un Juns var tā nobraukt, kaut kas tur ļoti labs ir. Es domāju Martins joprojām ir 2.labākais pasaulē, nevajadzētu mes mieru, jāsadusmo sevi un jāatrod motivācija un nākamajā sezonā jāierāda vieta. Bet būtu jau forši to skici no brita dabūt, domāju būtu citas kamanas.

  -2 [+] [-]

, 2018-02-16 07:52, pirms 6 gadiem
Briedis,Štrombergs Latvijas hokeja izlase..kautka neveiksmigi...
Slēpts komentārs: Karalis Hokejs
Slēpts komentārs: zigmārs112

  +1 [+] [-]

, 2018-02-16 08:28, pirms 6 gadiem
Mani pārsteidz tie pēdējie vārdi "jāstrādā citā līmenī"... man visu laiku pēc viņu pašu teiktā bija sajūta ka tiek strādāts kā nekad. Te izrādās ka neesam kārtīgi stādājuši?!
Citādi man nav ko pārmest. Tas ir sports un tā mēdz būt. Nevar visur un vuenmēr uzvarēt. Sasniegums gan šis ir labs, gan jo vairāk Martina visi sasniegumi ir kosmosa līmenī. Bet kaut kas pietrūkst, citi strādā, atrod, kaut kur ir labāki. Viena lieta kas man vēl liekas nav normāla, tas ir korejieša lielais pārsvars. Nu tas gan nav normāli un ar godīgu cīņu to nevar paveikt. Bet mājinieku priekšrocības ir arī kopumā loģiskas.

  +9 [+] [-]

, 2018-02-16 08:33, pirms 6 gadiem
boleks rakstīja: Mani pārsteidz tie pēdējie vārdi "jāstrādā citā līmenī"... man visu laiku pēc viņu pašu teiktā bija sajūta ka tiek strādāts kā nekad.
Par tehnikas jomu tas domāts...

 +11 [+] [-]

, 2018-02-16 08:43, pirms 6 gadiem
Paldies par spožo karjeru. Bet kamēr pie mums pārsvarā viss balstās uz sportistu un viņu treneru iniciatīvu par medaļām varam sapņot.

  +8 [+] [-]

, 2018-02-16 08:55, pirms 6 gadiem
nauris noviks rakstīja: ir jau labi.zeltu nebija pelnijis.jo si sezona tiesam kliboja.bet bronzu vajdzeja.nekas laiks poeversties uz 100%gimenei.turas dukuri.😊
Kāds sakars sezonai ar Olimpiskajām spēlēm,ka dēļ sezonas nav pelnījis zeltu????
P.S.Paldies Dukuriem par emocijām,kuras snieguši šo gadu laikā!Turās,veči!

  +7 [+] [-]

, 2018-02-16 09:10, pirms 6 gadiem
Paldies Martin par visu. Es joprojām ceru,ka tu nedosies pensijā un līdzīgi kā Tomass karjeru beigsi 37 gados. Tomass tev kā trases treneris un pēc revanša Ķīnā.

  +1 [+] [-]

, 2018-02-16 09:13, pirms 6 gadiem
Tā ka nav labu jauno sportistu,katras nākamās spēles būs arvien čābīgākas-diemžēl

  +3 [+] [-]

, 2018-02-16 09:13, pirms 6 gadiem
zigmārs112 rakstīja: Briedis te ir lieks. Viņš zaudēja līdzīgā cīņā un nevaidēja pēc tam,ka viss ir tik slikti un ir tik smagi rukājis
Nesalidzini tehmisko sportu ar boksu

  +4 [+] [-]

, 2018-02-16 09:15, pirms 6 gadiem
Jācer uz bobiem
diezgan smiekligi bija klausities rīmeni,kad jacer uz Denisu daislidotāju jauno tas bija reali smiekligi,rimenis brīžiem nesaprot ko komentē kliedz,bļauj kā āzis..
Slēpts komentārs: mytila

  +4 [+] [-]

, 2018-02-16 09:25, pirms 6 gadiem
Visa sporta sistēma Latvijā ir šķērsām. Jau Riodežaneiro palikām bez medaļām, tagad arī visumā šķidri. Varbūt bobslejā ir kādas cerības?
Bet tas jau nemaina kopējo ainu. Līdz šim funkcioāri aizsedzās ar kāda atsevišķa indivīda medaļu, fanātisku darbu. Bet aiz dažiem lideriem ir tukšums. Normāli jābūt, šoreiz nepaveicās kādam no līderiem, bet izšauj cits. . . Mums tas nav. . .Jāmaina LOK vadība, valdībai vairāk jādomā par sporta attīstību valstī. Medaļas jau arī visu neizsaka, var nepaveikties un pie tām netikt, bet būt daudzas vietas pirmajā sešniekā, desmitniekā. Mums arī tās var saskaitīt tik uz vienas rokas pirkstiem. Ja vēl pieminam hokejistu netikšanu uz olimpiādi, futbolistu totālo nespēju. . .nu nav sportā Latvijai ar ko lepoties! Visi panākumi cik nu tie ir, balstās vien uz atsevišķu individu fanātismu, ģimenes arbalstu. . . .

  +3 [+] [-]

, 2018-02-16 09:30, pirms 6 gadiem
mytila rakstīja: Šādos sportos, kuri valstij nenes nekādu labumu arī jāpaliek treneru un vecaku iniciatīvai. Neesam tik bagāti lai no nodokļu maksātāju naudas atbalstītu sportus kur auditorija ir 500 cilvēki, kuri ir gimenes locekļi sportistiem. Arī šī medaļa, nu ko viņa dotu valstij ? ķeksīti pie statistikas par medaļam ? Un tālāk ? Ir jāatīsta sportus, kuri var nest Latvijas vārdu pasaulē. Basketbols, futbols, teniss, hokējs, vieglatlētika utt utt, nevis ragavu braucējus.
Iespējams, ka Latvijā valsts naudu, nodokļu maksātāju naudu tērē sportā neracionāli., ka visus sporta veidus nevar uzturēt augstā, profesionālā līmenī.
Bet vai mums ir kaut viens sporta veids, kur esam , ja ne pasaules, tad Eiropas pirmajās vietās? Jā, rene, bet tie principā ir daži cilvēki.
Visu laiku ceram uz basketbolistiem, bet joprojām tās ir vairāk cerības, bet medaļas kā nedoda rokās, tā nedodas, nu jau drīz bū 30 cerību gadi. . .

  +1 [+] [-]

, 2018-02-16 09:33, pirms 6 gadiem
mytila rakstīja: Šādos sportos, kuri valstij nenes nekādu labumu arī jāpaliek treneru un vecaku iniciatīvai. Neesam tik bagāti lai no nodokļu maksātāju naudas atbalstītu sportus kur auditorija ir 500 cilvēki, kuri ir gimenes locekļi sportistiem. Arī šī medaļa, nu ko viņa dotu valstij ? ķeksīti pie statistikas par medaļam ? Un tālāk ? Ir jāatīsta sportus, kuri var nest Latvijas vārdu pasaulē. Basketbols, futbols, teniss, hokējs, vieglatlētika utt utt, nevis ragavu braucējus.
Piekrītu. Pie tam, mēs esam ar tik maz iedzīvotājiem, ka nevaram visus sportus pavilkt. Tas pats BMX - pēc Štrombja nekā nav un izskanēja runas - ko nu darīs, steidzami kaut kas jādara - jābūvē trases, jātaisa BMX internāti, jāgrūž milzu nauda, jo redz, vajag tak mums noturēt to līmeni. Jo citādi mums Latvijā jāievieš jauna sēru diena - pazaudētā BMX spozme. Kad visa Latvija nolaiž karogus pusmastā un raud visu dienu, ka nevaram katru olimpiādi BMX dabūt medaļu. Tāda pati raudāšana būs pēc Dukuriem.
Bet ar prātu paskatoties - nu ja bija šie pāris talanti šauri specializētajos sportos un uzspīdēja, nu i labi. Bet valsts stratēģijai, ņemot vērā ierobežotos cilvēk un finanšu resursus, būtu jābūt pāris prioritātēm. Man, piemēram, nekas nebūtu pretī, ja mums nebūtu, piemēram, handbola, frīzbija un florbola izlases (mēs nečakarētos ar tādiem sīkumiem), bet kā Lietuvā basketbolā, visu grūstu futbolā (hokejs arī tomēr ir pašaurs sporta veids, ko spēlē augstā līmenī 7-8 valstis) un mūsu izlase regulāri spēlētu finālturnīros, no mums raustītos, mūsu futbolisti spēlētu augstās līgās un saņemtu miljonus, ko tērētu mūsu ekonomikā un celtu to (ko pelna Dukuri un atstāj mūsu ekonomikā?).

  +7 [+] [-]

, 2018-02-16 09:40, pirms 6 gadiem
Jānis Derums rakstīja: Visa sporta sistēma Latvijā ir šķērsām. Jau Riodežaneiro palikām bez medaļām, tagad arī visumā šķidri. Varbūt bobslejā ir kādas cerības?
Bet tas jau nemaina kopējo ainu. Līdz šim funkcioāri aizsedzās ar kāda atsevišķa indivīda medaļu, fanātisku darbu. Bet aiz dažiem lideriem ir tukšums. Normāli jābūt, šoreiz nepaveicās kādam no līderiem, bet izšauj cits. . . Mums tas nav. . .Jāmaina LOK vadība, valdībai vairāk jādomā par sporta attīstību valstī. Medaļas jau arī visu neizsaka, var nepaveikties un pie tām netikt, bet būt daudzas vietas pirmajā sešniekā, desmitniekā. Mums arī tās var saskaitīt tik uz vienas rokas pirkstiem. Ja vēl pieminam hokejistu netikšanu uz olimpiādi, futbolistu totālo nespēju. . .nu nav sportā Latvijai ar ko lepoties! Visi panākumi cik nu tie ir, balstās vien uz atsevišķu individu fanātismu, ģimenes arbalstu. . . .
Kā to ņem, varbūt nekā pārsteidzoša nav? Salīdzinājumā ar Igauniju un Lietuvu, esam ziemas sporta lielvalsts. Vienīgā valsts, ja skatāmies LAT izmērus, kas ar mums var sacensties, ir Slovēnija, par kuru tomēr esam manāmi nabagāki. Pie drusku veiksmīgāka scenārija, mums varēja tagad būt divas medaļas, un tad tu dziedātu citu dziesmu? Skatoties reāli, valstij ar 1.9 miljoniem, mums ir daudz, daudz panākumu... tenisā, basketbolā, vieglatlētikā, boksā, u.t.t. Mums ir Top10 hokeja izlase piedevām. Nezinu, neredzu iemesla raudāt! Un, jā, daudzi no šiem panākumiem balstās uz individuāli sportistu darbu.

P.S.

Paskatoties medaļnieku listi, nav neviena valsts ar LV iedzīvotāju skaitu vai mazāku. Tā, lūk.

  +5 [+] [-]

, 2018-02-16 09:42, pirms 6 gadiem
heh, ar katru gadu paliek arvien smieklīgāk: olimpiskās spēles tagad ne tikai palikušas par medicīniskajām spēlītēm, bet arī dažās disciplīnās nav ne smakas no sportiskā gara - mājinieki var ņemties pa trasi cik uziet, bet pārējiem ir limitimistiski.

bobā taču visiem deva vienas slidas un ar tām jāstrādā, a te izrādās katrs var savas cept, sanāk ka vidējs burātājs ar labām slidām var daudz vairāk sasniegt nekā labs burātājs ar vidējām, plus mājinieki dara ko grib.

bet nu tāpat jēgas nav nekādas, OS vēl gadus 50 moš novilks līdz paliks tik pat interesants kā šī gada hokeja turnīrs tur bez NHL.

  +2 [+] [-]

, 2018-02-16 09:43, pirms 6 gadiem
žēl Martinu, bet būs labi.
1 2 3 4 116 komentāri