Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:376, Did:0, useCase: 3

Salvis Freimanis: "Krosa močus nebiju skatījis un klausījies kopš Nāciju motokrosa"

Juris Grīns
Juris Grīns

Salvis Freimanis: "Krosa močus nebiju skatījis un klausījies kopš Nāciju motokrosa"
Saldis Freimanis un motokrosisti
Foto: LaMSF

Pēdējās nedēļas laikā daudzi motokrosa fani un sportisti pamanīja paziņojumu sociālajos tīklos par fotosesiju ar Salvi Freimani. Fotosesijā tika aicināti piedalīties sportisti ar saviem močiem, kvadriem, blakusvāģiem, būt trešdien pl. 12:00 pie Salvja mājām Bolderājā. Žurnālists Ralfs Dravnieks jau ir sagatavojis interviju žurnālam "Klubs", kura tiks publicēta oktobra numurā, taču viņam bija nepieciešamas foto, kuras vēl spilgtāk iezīmētu Salvja Freimaņa dzīves stāstu un viņu pašu. Kas gan vairāk spētu Salvi un viņa dzīvi raksturot, ja ne motokross? Tādēļ bija jārada tieši šī vide un sajūtas, aicinot to radīt mums pašiem – motokrosa cilvēkiem.

Kā atzina pats žurnālists, sākotnējā doma esot bijusi aizvest Salvi uz Ķegumu, uz vietu, kuru viņš pats attīstīja un izveidoja tādu, lai tieši Ķegums būtu tā trase Eiropā, uz kuru spēcīgākie pasaules mēroga sportisti brauktu ar prieku un vienīgā trase, kurā vienlaicīgi viena gada laikā – sezonas laikā - notiek gan pasaules čempionāts MXGP, gan arī pasaules čempionāts blakusvāģu klasēm. Tieši Salvis Freimanis arī ieguva "Gada Balvu sportā 2014" nominācijā "Gada Notikums Sportā 2014". Pēc balvas Salvis pats aiziet vairs nespēja, un balvu pasniegšanas brīdī saņēma cits cilvēks, taču šo apbalvojumu visvairāk bija pelnījis tieši Salvis un visskaļākos applausus bija pelnījusi arī viņa ģimene. Lai arī pēc krietna laika, balvu viņš tomēr saņēma un pašlaik tā ir pie viņa mājās. Lai kā mēs būtu vēlējušies Salvi aizvest uz Ķegumu un foto uzņemt tieši tur, Salvja veselības stāvokļa pasliktināšanās dēļ tas vairs nav iespējams. Taču motokrosa vidi, žurnālista Ralfa Dravnieka iniciatīves rezultātā, izdevās radīt pie paša Salvja mājām ar lieliskiem mūsu sportistiem. Būt kopā ar Salvi šajā trešdienas pusdienlaikā, kad noteikti mums katram bija kas darāms un noteikti daudziem atradās lielāki un mazāki iemesli, kādēļ "nesanāca" būt tur – Bolderājā – kopā ar Salvi, atrada laiku - Matīss Karro, Ivo Šteinbergs, Kārlis Sabulis, Tomass Šileika, Valdis Seratinskis, Nikijs Platkēvičs, kā arī Kārļa Sabuļa un Tomasa Šileikas tēvi un Matīsa Karro menedžeris Armands Tēviņš.

Ticiet vai nē, bet šie sportisti un vīri mani patīkami pārsteidza ar savu vienkāršību, līdzjūtību un cilvēcību, kādu izstaroja. No viņiem, motokrosa skarbajiem "džekiem" ko tādu redzēt bija tiešām patīkami, nevērtējot, cik čempiontitulu vai cik eiro viņiem ir kabatā, bet to, ar kādu līdzjutību un kādiem skatieniem viņi sagaidīja Salvi izbraucam pa vārtiņiem. Tieši šie sportisti un tēvi uzbūra Salvim mājas priekšā motokrosa skaņu un smaržu.

"Bija jautri un daudz pozitīvu emociju. Starp citu, krosa močus dzīvajā nebiju skatījis un klausījies kopš Nāciju krosa. Emociju ziņā, kad puiši iedarbināja močus, pārņēma tāds sajūtu uzplūds caur asarām, ka kādu brīdi vajadzēja pamatīgi saņemties, lai savāktu sevi," ar asarām acīs pēc fotosesijas atzina pats Salvis Freimanis.

Fotosesija bija ne tikai foto uzņemšana žurnāla "Klubs" oktobra numuram, bet arī iespēja būt kopā ar Salvi, viņu atbalstītu un dotu pozitīvu stimulu cīņai ar smago slimību un, kuras dēļ viņš bija spiests atteikties no sava mūža darba "Zelta Zirgs" trasē. Pieļauju, ka Salvis noteikti būtu cīnījies ar finansu grūtībām un būtu vēl joprojā Ķegumā, ja ne šī nežēlīgā slimība, kura pēdējā nepilna gada laikā ir tik strauji progresējusi, ka Salvis ir kļuvis pilnībā atkarīgs no bērnu un sievas atbalsta.

Bija patiess prieks Bolderājā redzēt šo sportistu bariņu, kuri atbrauca, paspieda Salvim roku, aprunājās un radīja šo motokrosa vidi, kura tik ļoti viņam ir nepieciešama. Ja motokross Salvim nebūtu bijis arī sirds lieta, tad, iespējams, viņš nebūtu piekalts šim ratiņkrēslam, bet Salvis izvēlējās visu savu dzīvi un veselību ziedot tieši slavenajai Ķeguma "Zelta Zirga" trasei un motokrosam kopumā. Vienmēr vēloties izdarīt vislabāk un tiekties tikai uz lielajiem mērķiem. Tieši Salvis bija tas, kurš pirmo reizi uz Latviju atveda pasaules čempionātu blakusvāģiem, pirmo reiz Latvijā MXGP un pagaidām arī vienīgajā trasē ir norisinājies Ķegumā, pagaidām vienīgo reizi Latvijā ir uzņemts arī Nāciju motokross un tas arī tika paveikts Salvja Freimaņa vadībā, kad Nāciju motokrosa atklāšanā ar asarām acīs Salvis sēdēja sekretariāta ēkā, nespēdams jau tad brīvi pārvietoties un teica: "Tas ir noticis, mums izdevās!"

Lai arī no malas liekas, kas tur liels, kas tur apbrīnojams, bet to visu lielo motokrosa darbu Salvis paveica. Tādēļ vēlreiz vēlētos pateikties visiem sportistiem, kuri bija kopā ar Salvi šajā trešdienā un sniedza viņam sajūtu, ka apkārt ir cilvēki, kuri viņu atbalsta un novērtē to, ko viņš ir darījis. Kā arī vēlētos aicināt ik katru, kurš spēj palīdzēt ar vienu, diviem, desmit, piecdesmit, simts eiro – tik, cik ir mūsu katra iespējas, palīdzēt Salvim arī finansiāli, jo no septembra mēneša, viņš tiks pārvests uz specializētu aprūpes centru Jūrmalā, kas prasa finansiālus resursus. Labprātāk, Salvis vēlētos ārstēties un uzturēties aprūpes centrā tuvāk ģimenei, taču pašlaik finansiālu līdzekļu trūkuma dēļ tas nav iespējams. Ja mēs katrs, katru mēnesi, regulāri veicot kā ik katru ikdienišķu regulāro maksājumu, spētu pārskaitīt Salvim kaut vienu, vai divus eiro, mēs visi – motokrosa vides cilvēki spētu nodrošināt Salvja uzturēšanos Speciālā aprūpes centrā tuvāk viņa ģimenei un aiztaupītu uzmācīgās domas un satraukumu gan Salvim, gan viņa ģimenei par viņa veselību, jo par to jau būtu padomājuši mēs – motokrosa sportisti, draugi, fani. Vai tiešām mums katram, šie pāris eiro, katru mēnesi būtu kas pārcilvēciski liels, jo saliekot mēs visi - eiro pie eiro, labās domas pie labajiem darbiem – spēsim Salvim palīdzēt un padarīt šo dzīves posmu vieglāku.

Salvim var ziedot gan pārskaitot naudu viņa bankas kontā Salvis Freimanis pk. 200960-10703. konts: LV33PARX0001981580001,SWIFT: PARXLV22 Vai arī izmantot Paypal kontu, kurš piesaistīts e-pasta adresei "Salvis.Freimanis@gmail.com". Jau iepriekš paldies!

Informāciju sagatavoja:
Zane Cinglere