Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Laipnieks un Jaunzemis turpina dominēt Openkart kartingā 333 trasē

Juris Grīns
Juris Grīns

Ceturtdien, 12.martā, ar kārtējo "SNB Racing" komandas biedru Andreja Laipnieka un kriša Jaunzema dominējošu dubultuzvaru noslēdzās 2015.gada Openkart sezonas 2.posms.

Aukstumā un tumsā toties atkal svaigā gaisā un pa asfaltu "best of the rest" bija Jurģis Brauers, kurš izcīnīja savu otro openkart pjedestālu un ieguva posma atbalstītāju "Movers.lv" specbalvu - apmaksātu dalības maksu nākamajā posmā, tāda pati balva arī uzvarētājam. Laipniekam šī bija septītā uzvara karjerā. Komandām otrā uzvara šosezon "SNB Racing", otrie "Movers.lv" ar Kasparu Ritumu, Kārli Kleinhofu un Artūru Freimani sastāvā, bet trešie "A Komanda Racing" - Gunārs Kepe, Oļegs Gribanovs un Vilnis Kepe.

Izaicinājuma kausā uzvara Braueram, otrā vieta Ritumam, kuram 4.vieta sacīkstē, bet trešais Ernests Bitenieks. Labākais no debitantiem šoreiz Toms Kalnītis. Sacīkstē, neskatoties uz ļoti vēso laiku, piedalijās 43 dalībnieki, tostarp 10 piedzīvoja savu Openkart čempionāta debiju.

Tieši vienu mēnesi kopš čempionāta pirmā posma, beidzot varēja notikt nākamā sacīkste. Beidzot tādēļ, ka agrais pavasaris lika otro posmu pārcelt no 26.februāra "333" Veikparka ledus trases uz 12.martu, turklāt sākotnēji bija plānots sacensties t/c "Mols 333" trasē, taču stāvvietas seguma problēmu dēļ tur sacīkste notikt arī nevarēja, līdz beidzot agrāk nekā citus gadus uzsākām lielo trašu asfalta sezonu "333" - liels paldies trasei par sagatavoto tehniku, lai šis posms vispār varētu notikt. Ceturtdienas vakars bija sauss, taču auksts, trasē vakara gaitā temperatūra nokritās zem nulle grādiem.

Šajā posmā tika nolemts atkal lietot atsvarus, lai arī tikai 5 kg, tomēr zināma ietekme tiem bija, taču, paliekot aukstākam laikam, nācās no svaru lietošanas atteikties, jo savilcēji ar ko tie tika piestirpināti pie kartiem palika cieti un ātri plīsa, kas varēja būt nopietns drošības apdraudējums, tāpēc pēdējo pusfinālu laikā no svariem nācās atteikties. Čempionāts piedzīvoja arī jaunievedumu - no "B" fināla uz finālu devās ne tikai uzvarētājs, bet arī otrās vietas ieguvējs, skaidrs tapa arī princips kādā situācijā un kā šo nolikuma punktu pielietot. Aizsteidzoties notikumiem priekšā, pirmais kurš izmantoja jauno noteikumu priekšrocības bija Oļegs Gribanovs, kuram pēc tam finālā izdevās no 11.starta vietas finišētēt astotajā vietā, turklāt pēc pusfinālā saņemtā 3 vietu soda, finālus oļegs sāka no 17.pozīcijas.

Kvalifikācija

Septīto reizi Andrejs Laipnieks uzvarēja kvalifikācijā, par 0,218 sekundēm apsteidzot Krišu un 0,264 sekundēm Jurģi Braueru, kurš sākot jau no kvalifikācijas parādīja, ka ir labākais aiz abiem līderiem. Vairāk nekā pussekundi no līdera atpalika Gunārs Kepe. Šie četri braucēji arī nodrošināja pirmās starta vietas savos pusfināla braucienos. Vienigi vēl Harijs Cīrulis spēja iebraukt vienā sekundē ar līderi, bet pārējie jau atpalika sekundi un vairāk. Augstā septitā vieta kvalifikācijā Tomam Kalnītim, labs sniegums arī iepriekšejā posma neveiksminiekam Kasparam Ritumam, kurš ir apņēmības pilns reabilitēties. Mihaila Timofejeva devītā vieta arī ir lielisks sniegums, ko nevarētu teikt par vienu no pretendentiem uz titulu Kristapu Grīnieku - viņam neierasti zemā 10.vieta. No desmit dalībniekiem, kuriem šī bija debija, labākais sniegums kvalifikācijā Kasparam Lielmežam - 18.vieta.

Pusfināli

Jau pirmais pusfināls lika nojaust, ka šajā sacīkstē būs daudz aizraujošu cīņu. Līdz pat pēdējam aplim Gunārs Kepe izmisīgi centās aiz sevis noturēt Hariju Cīrulis, bet kamēr abi cīnījās viņus noķēra arī Oļegs Gribanovs un Kristians Gozēns. Pēdējā apļa pēdējos līkumus sadursme pamatīgi sabojāja Cīrulim sacensību, finišā tikai 9.vieta un starts D finālā, sadursmes vaininiekam Gribanovam 3 vietu sods kārotā fināla vietā starts "B" fināla aizmugurē. Tā Gunāram savu poziciju izdevās nosargāt, bet Kristianam Gozēnam izdevās pakāpties uz otro vietu un iekļūt finālā. Otrajā pusfinālā savu gatavību augstiem rezultātiem atkal apstiprināja Brauers - stabils sniegums un uzvara 2,7 sekundes priekšā Renāram Paideram, kurš kārtējo reizi iekļuva finālā. Lielisks sniegums arturam Jāņkalnam, kuram izdevās pacelties uz ceturto pozīciju un iekļūt B finālā. Trešajā pusfinālā Jaunzemis nevienam neatstāja nekādas cerības - pār otrajā vietā finišējušo Artūru Freimanis ķriša pārsvars bija iespaidīgas 13,5 sekundes - un tas tikai sešu aplu laikā. Trešais finišēja Kristaps Grīnieks - vienīgais no trešajā vietā finišējušajiem, kurš automātiski iekļuva finālā. Turpat aiz Kristapa 0,282 sekundes atpaliekot finišēja Toms Kalnītis, šīs nepilnas 0,3 sekunde smaksāja vietu finālā. Gandrīz tikpat pārliecinoši kā Krišs savu pusfinālu uzvarēja arī Laipnieks, otrais finīšēja Ritums, bet viņa komandas biedrs Kārlis Kleinhofs finišēja trešais. No dienas debitantiem labākais sniegums Reinim Masulim - viņam sestā vieta savā pusfināla braucienā.

Fināli

"E" finālā brieda nopietna cīņa par uzvaru un iespēju startēt "D" finālā starp Romānu Mironovu, Raivi Ansuli un Imantu Bērziņu. Ātrākais šajā cīņā bija Imants, taču, cenšoties apdzīt Romānu tika pieļauta kļūda, pēc kuras apļu pietika tik vien lai atgūtu otro vietu, un Mironova pārsvaru sadeldētu līdz vienai sekundei - nav slikti iesācējam. "D" finālā pēc neveiksmīgā pusfināla smags uzdevums bija Harijam Cīrulim - jāizcīna uzvara, startējot gandrīz no pašas aizmugures. Ātri vien Harijs nokļuva ceturtajā pozīcijā - pēc tam pāris apļus sīvā cīņā apdzina arī Ivaru Gaili un Gati Bergmani, bet lideris Edgars Bambītis pa to laiku bija jau izveidojis apmēram 5-6 sekunžu atrāvienu. Pilnīgi noteikti tobrīd Harijs vēlētos vismaz 20 apļu garu sacīksti, jo 12 apļi bija pārāk maz, lai noķertu Bambīti, tuvāk par trim sekundēm tā arī neizdevās pietuvoties, savukārt Edgars tika pie godam pelnītas iespējas startēt "C" finālā. Bambīša uzvara un Cīruļa izmisīgā cīņa nebija vienīgie uzmanības vērtie notikumi šajā braucienā, jo aizraujošu dueli visas sacikstes garumā sarīkoja Gailis ar Bergmani, kurus finišā šķīra vien 0,002 sekundes.

Arī "C" fināls neiztika bez savas drāmas. Gabriels Ērglis ar lielām mokām aiz sevis turēja Jāni Petrāni, kurš bija ātrāks, taču garām tik vienkāršu Gabrielam tikt nebija iespējams - vairākas reizes abi braucēji līkumus izbrauca sāns pie sāna, likās, ka viss izšķirsies pēdējā apļa pēdējos līkumos, taču lemts bija notikt savādāk. Petrānis centās iespraukties iekšmalā lēnajā līkumā, pieļāva nelielu kļūdu un sagriezās, finišējot pirmspēdējā vietā braucienā, tikmēr Ērglis izcīnīja uzvaru. Otrā vieta Vilnim Kepem, bet trešais "C" finālā Mihails Timofejevs. Bambītis spēja aizcīnīties līdz piektajai vietai.

"B" fināls bija iespaidīgākais no visiem braucieniem - cīņas, turklāt pārsvarā ļoti korektas, katrā līkumā, finišā pirmo no pēdējās ietas šķīra vien 11 sekundes. Pateicoties šīm cīņām Ernestam Biteniekam izdevās jau sākumā izveidot nelielu atstarpi un tādu to arī noturēt lidz brauciena beigām, iekļūstot finālā, savukārt par otro vietu un pēdējo vakanci uz finālu notika daudz nopietnākas cīņas - ļoti ilgi gandrīz līdz beidzamajam aplim otrajā vietā turējās Kleinhofs, taču Gribanovs spēja viņu apdzīt.

Finālā lielas šaubas par pirmajām divām vietām īsti nebija, izņemot intrigu par to vai Krišam izdosies savu komandas biedru pārspēt vai nē. Savukārt par to, kurš varētu ieņemt trešo vietu, domas dalījās. Sacīkstes sākumā Laipnieks pozīciju nosargāja, Krišs bija aizmugurē, bet viņiem līdzi vismaz pirmos apļus spēja turēt arī Brauers, izdarot nopietnu pieteikumu uz pjedestālu. Pēc ne visai veiksmīgās kvalifikācijas pamazām sev ierastākā gultnē ievirzījās Kristapa Grīnieka sacīkste, kurš brauciena vidusdaļā jau nokļuva ceturtajā pozīcijā un pamazām sāka deldēt Jurģa pārsvaru, solot aizraujošus pēdējos apļus. Tomēr šajā dienā veiksme nebija "Baltie" komandas sabiedrotā - vispirms neveiksmīga sadursme pusfinālā Harijam Cīrulim liedza finišēt augstāk par trešā desmita beigām, bet fināla otrajā daļā tehnisks defekts piespieda izstāties arī Grīnieku brīdī, kad trešā vieta vairs nebija tālu. Pēc Kristapa neveiksmes vietas pirmajā trijniekā vairs netika apdraudētas un Laipnieks izcīnīja savu septīto uzvaru - trešo pēdējo četru sacīkšu laikā, vairāk uzvaru ir tikai sešiem braucējiem un tas nozīmē, ka ja Andrejs tā turpinās viņam ir visas iespējas pārrakstīt Openkart statistikas vēsturi. Vienu rekordu jau Laipnieks ir sasniedzis - ceturtdien viņš izcīnīja savu ceturto 'hetriku' (uzvara sacīkstē un kvalifikācijā, kā arī sacīkstes ātrākais aplis vienā posmā), tikpat ir arī Jurijam Višņakovam. Tas ir viens no vecākajiem Openkart rekordiem, kas ir uzstādīts 2009.gadā.

Finišējot otrajā vietā, Krišs izcinīja 19.pjedestālu un ir pavisam tuvu, lai kļūtu par septīto braucēju, kuram ir vismaz 20 pjedestāli. Jurģim Braueram izdevās otro reizi kāpt uz goda pjdestāla, pirmā bija jau diezgan pasen - 2013.gada jūnijā, kad "333" Jurģis finišeja otrais vien 0,2 sekundes aiz uzvarētāja Kristapa Grīnieka. Jurģim arī otrā uzvara Izaicinājuma kausa ieskaitē, turklāt viņš tagad kļuvis par ieskaites līderi. Pjedestāls arī nozīmē, to, ka šis Braueram ir pēdējais gads Izaicinājuma kausa ieskaitē, jo sasniegts divu pjedestālu limits. Brauera sniegums šajā sacīkstē ir īpašas uzmanības vērts - ja pie Laipnieka un Jaunzemja dominances "333" mēs jau esam pieraduši - beigu beigās tā jau ir piektā dubultuzvara, turklāt pēdējo sešu sacīkšu laikā vienīgi Mareks Štolcermanis ir spējis viņus pārspēt, tad Jurģis šoreiz bija vienīgais, kurš spēja izrādīt kaut kādu pretestību. Par to liecina 3.vieta kvalifikācijā, 3.labākais apļa laiks pusfinālos, 3.labākais apļa laiks finālos, uzvara pusfinālā un 3.vieta finālā, vienīgi abi līderi Jurģim allaž bija priekšā.

Ceturtā vieta posmā Kasparam Ritumam, kas ir personiskais labākais rezultāts (iepriekš labākais rezultāts 7.vieta), trešais pjedestāls Izaicinājuma ieskaitē. Kasparam izdevās reabilitēties pēc pgalam neveiksmīgā pirmā posma un arī iepriekšējās sezonas pēdējais Ritumam nebija īpaši labs. piekto vietu izcīnīja Gunārs Kepe, pierādīdams, ka ar viņu šosezon būs jārēķinās. Lielisks finālbrauciens Ernestam Biteniekam. Ernijs kļuvis par citu braucēju šogad un pamatīgi uzlaboja savu labāko rezultātu - pirms šis sezonas Ernests nebija finišejis sacīkstē augstāk par 15.vietu, pirmajā posmā jau bija neliels uzlabojums - 14.vieta, bet tagad uzreiz jau sešiniekā un pirmais Izaicinājuma kausa pjdestāls.

2.posma finālbrauciena rezultāti

VietaBraucējsKomandaRezultāts
1Andrejs LaipnieksSNB RACING12 apļi
2Krišs JaunzemisSNB RACING+3.399
3Jurģis BrauersBRUM DRUM+13.259
4Kaspars RitumsMOVERS.LV+22.823
5Gunārs KepeA KOMANDA RACING+26.594
6Ernests BitenieksNO FEAR RACING TEAM+27.249
7Artūrs FreimanisMOVERS.LV+27.608
8Oļegs GribanovsA KOMANDA RACING+27.877
9Renārs PaidersSPIEDIENS+28.534
10Kristians Gozēns-+35.111
11Kristaps GrīnieksBALTIEDNF

Labākais no dienas debitantiem beigās izrādijās Reinis Masulis, kurš finišēja 21.vietā.

Kopvērtējums pēc 2.posma

Ar divām uzvarām divos posmos un iegūtiem 98 punktiem no 101 iespējama Andrejs Laipnieks ir kļuvis par stabilu līderi. Abas reizes finišējot otrais, otrais arī kopvērtējumā ir Krišs Jaunzemis ar 82 punktiem, uz trešo vietu tikmēr pakāpies ir Artūrs Freimanis, kuram ir 60 punkti, piektais Grīnieks ar 58, bet piektais Brauers ar 54 punktiem.

Nākamā sacīkste marta beigās - 28.martā Tallinā "Triobet kardikeskus" trasē.

Izmantotie resursi:
OpenKart

     [+] [-]

, 2015-03-13 22:14, pirms 9 gadiem
??????????
par ko šis ir top4 raksts?

     [+] [-]

, 2015-03-13 22:15, pirms 9 gadiem
ha haaa
NOpietni
22:14 uz minūti šis rādījās kā top4 raksts
es jau sabijos, kas te atkal notiek latviešu izobretāķeļu galvās