Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

''Penguins'' treneris slavē Bļugeru: ''Viņam ir vitāli svarīga loma komandā''

Krišjānis Pundurs
Krišjānis Pundurs

''Penguins'' treneris slavē Bļugeru: ''Viņam ir vitāli svarīga loma komandā''
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix

25 gadus vecais Teodors Bļugers aizvada labāko sezonu karjerā - Latvijas izlases centra uzbrucējam izdevies nostiprināties titulētā NHL kluba Pitsburgas ''Penguins'' sastāvā, kur Bļugeram uztic arvien lielāku lomu. Sarunā ar Pitsburgas laikrakstu ''the Trib'' latvietis atklāj, ka šosezon iemācījies labāk nolasīt spēli, ko izceļ arī Bļugera komandas biedri.

"Tedijs ir smagi strādājošs čalis. Viņš ļoti labi spēlē, bet pie sava snieguma ļoti daudz strādā. Nedomāju, ka tas, ka viņam šosezon tik labi veicies, ir bijis sagadīšanās rezultāts. Viņam pienākas daudz uzslavu par nodošanos savam darbam un tam, lai kļūtu par labāku hokejistu pāris pēdējo sezonu laikā. Viņam ir lieliski treniņu paradumi un iespaidīgi liela apetīte kļūt labākam,'' savas komandas uzbrucēju slavēja ''Penguins'' galvenais treneris Maiks Salivans.

Debiju pasaules spēcīgākajā hokeja līgā Bļugers piedzīvoja pagājušosezon, Pitsburgas rindās aizvadot 28 spēles regulārās sezonas izskaņā un vienu spēli arī izslēgšanas turnīrā. ''Protams, ka tā bija citāda situācija - toreiz centos iekļūt sastāvā un nopelnīt kādas minūtes [spēles laika]. Tā tas notiek. Tiklīdz kā spēles laiks kļūst arvien lielāks, pieaug arī tava loma, bet tad jāsāk cīnīties par vairāk minūtēm un vēl lielāku lomu. To šobrīd arī cenšos darīt,'' atšķirības starp šo un pagājušo sezonu iezīmē Bļugers.

''Skaidrs, ka ir patīkami, kad spēlēju vairāk un palīdzu komandai uzvarēt. Tas dod gandarījuma sajūtu. Jūtos kā arvien lielāka daļa no komandas.'' Šosezon latviešu uzbrucējs nav izlaidis vēl nevienu spēli un 59 mačos sakrājis 22 (9+13) punktus, kas ir 11. labākais rādītājs komandā. ''Tagad skatoties uz to, kā jūtos uz ledus un ko varu izdarīt, esmu labāks spēlētājs nekā pirms gada. Katru gadu cenšos progresēt un virzīties uz priekšu. Tas nozīmē, ka, vēlos pēc gada būt vēl labāks, nekā esmu šobrīd. Ir daudz lietu, pie kā man jāstrādā, lai tur nonāktu.''

Bļugers izcēla galvenos spēles elementus, kur, viņaprāt, meklējamas lielākās rezerves: ''Iemetieni. Mans metiens. Man šosezon ir bijis daudz labu vārtu gūšanas iespēju, kuras neesmu izmantojis. Man varētu būt daudz vairāk gūtu vārtu."

Latviešu uzbrucēja ierastie maiņas partneri šosezon bijuši amerikānis Zeks Estons-Rīzs un kanādietis Brendons Tanevs. Šai trijotnei bieži vien ''Penguins'' treneru korpuss uztic pretinieku līderu neitralizēšanu, bet Bļugers izceļas ar lielāko vidējo spēles laiku mazākumā starp visiem Pitsburgas laukuma spēlētājiem (2:25 min. vidēji spēlē). Nozīmīgs faktors bijis centra uzbrucēja spēks iemetienos - aizsardzības zonā Teodors uzvarējis 437 iemetienos, bet tuvākajam sekotājam Džaredam Makenam ir 185.

"Tā loma, ko viņa [Bļugera] maiņa spēlē komandas labā, ir ļoti svarīga. Viņi spēlē grūtas minūtes. Bieži nākas sākt nomaiņu tieši no aizsardzības zonas. Viņi saprot un pieņem savu lomu komandā, un to, kā var palīdzēt komandai uzvarēt. Īpaši Tedijs. Viņš ir ļoti gudrs spēlētājs, teicami spēlē gan bez ripas, gan cīņā par to. Viņš ir viens mūsu labākajiem mazākuma hokejistiem,'' komentēja treneris Salivans.

Atzinīgus vārdus komandas biedram un maiņas partnerim veltīja arī trīs gadus vecākais uzbrucējs Tanevs. ''Viņš ļoti mīl šo spēli un izbauda laiku, ko velta sava snieguma uzlabošanai. Tas viņam šogad ir ļoti palīdzējis. Mēs kā maiņa gribam turpināt iesākto,'' pauda kanādiešu uzbrucējs, kurš Pitsburgā pavada pirmo sezonu, pirms tam trīs gadus pavadot Vinipegas ''Jets'' komandā.

''Viņš neticami labi lasa spēli. Dažādās situācijās, kurās nonākam, viņš spēj domāt jau vienu soli uz priekšu. Tajos brīžos, kad viņam nav ripas, viņš jau domā ko darīs, kad pie tās tiks. Tās noteikti ir lieliskas iemaņas. Viņš ir ļoti inteliģents spēlētājs, un līdz šim ir bijis jautri kopā spēlēt,'' saka Tanevs, kurš 59 spēlēs ticis pie 25 (11+14) punktiem.

Spēles izjūtu kā komponentu, kurā izdevies panākt lielāko progresu, izceļ arī pats stāsta varonis: ''Labāk izjūtu spēli un pieturu ripu. Esmu pacietīgāks. Pirmajās spēlēs šeit [NHL] bija jāmēģina pielāgoties augstajam spēles tempam. Visu dari maksimālā ātrumā. Tā kā šobrīd ir attīstījusies spēles izjūta, varu tempu regulēt - brīžos, kad tas nepieciešams, varu piebremzēt vai paātrināt. Redzu, kā epizodes varētu attīstīties, kur paveras kādas brīvas vietas starp pretiniekiem.''

''Šosezon viņš ir parādījis arī uzbrukuma dimensiju savā spēlē. Šajā komandā viņam ir vitāli svarīga loma, un viņš dara lielisku darbu," atzina Pitsburgas galvenais treneris Salivans, kurš komandu vada jau piekto sezonu.

Nākamo spēli Bļugers un ''Penguins'' aizvadīs rītvakar pulksten 20:00, kad tiksies ar Zemgus Girgensona pārstāvēto Bufalo ''Sabres''.

Izmantotie resursi:
https://triblive.com/sports/teddy-b...
https://www.foxsports.com/nhl/pitts...