Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:875, Did:0, useCase: 3

Vīruss pret Eiropas hokeju: kurās lielvalstīs šosezon nebūs čempiones?

Agris Suveizda

Vīruss pret Eiropas hokeju: kurās lielvalstīs šosezon nebūs čempiones?
Liberecas "Bili Tygri" aizsargs Ladislavs Šmīds. Foto: hxbilitygri.cz

Ja vairums Eiropas basketbola līgu pagaidām vēl nogaida un skarbākus lēmumus, iespējams, pieņems aprīlī, bet futbola līgu likteni varētu izšķirt rītdiena, tad iepriekšējā nedēļā lielākā ietekme kroņvīrusa paveidam "Covid-19" bija pār Eiropas hokeju. Priekšlaicīgi pabeigto augstāko līgu skaits jau ir krietni pārsniedzis vienu desmitu, bet valstu prakse dalās - vieni nolēmuši medaļas dalīt pēc regulārās sezonas tabulas, bet citi šosezon titulu nemaz nepasniegs. Jāpiebilst, ka pašā Itālijā, kas Eiropā ir vīrusa uzliesmojuma epicentrs, čempionvienība tika noskaidrota jau pirms piecām nedēļām - "Asiago" finālsērijā pārspēja "Val Pusteria". Latvijas līgas - "play-off" spēles ir atceltas, bet vēl jātiek skaidrībā ar regulāro sezonu - tās liktenis varētu kļūt zināms tikai nākamnedēļ.

Sezona atcelta, čempione ir

LīgaČempione
ČehijaBili Tygri
SlovākijaBanska Bystrica
NorvēģijaStavanger Oilers
PolijaGKS Tychy
Erste LigaFerencvaros un Cszikszereda

Čehija.. Pēc tam, kad "play-off" pirmās kārtas otrās spēles tika aizvadītas pie tukšām tribīnēm, Čehijas Hokeja federācija nolēma atcelt atlikušo "play-off" turnīru. Par Čehijas čempioni kļuva regulārās sezonas uzvarētāja Liberecas "Bili Tygri", no augstākās līgas tika izslēgta regulārās sezonas vājākā komanda Kladno "Rytiri", kuras spēlējošais īpašnieks ir leģendārais Jaromīrs Jāgrs, bet augstākajā līgā iekļuva 1. līgas regulārās sezonas uzvarētāja "Česke Budejovice". Čempionu līgas ceļazīmes ieguva "Bili Tygri", Gunta Galviņa Tršinecas "Ocelari" un Prāgas "Sparta". Avots. 11.03.. Avots. 13.03.. Avots. 12.03.

Slovākija. Regulāras sezonas noslēgums sākotnēji tika atlikts līdz 23. martam, tomēr vēlāk tika pieņemts lēmums sezonu atcelt, jo klubiem spēlēšana bez skatītājiem nestu lielus zaudējumus. Dienu vēlāk tika nolemts vietas sadalīt atbilstoši regulārās sezonas otrā posma tabulām un par čempioni pasludināt "Banska Bystrica", kas arī kvalificējusies Čempionu līgai. Vēl godalgoto trijniekā iekļuva arī Bratislavas "Slovan" un "Košice", bet Jāņa Andersona pārstāvētā "Detva" 13 vienību konkurencē palika priekšpēdējā. Avots. 11.03.

Norvēģija. Trešdien tika pieņemts lēmums izbeigt šo sezonu. Norvēģijā bija pabeigta regulārā sezona, kurā triumfēja Stavangeras "Oilers", bet izslēgšanas spēles vēl nebija sākušās. Lai arī federācijas relīzē titula liktenis netika izskaidrots, Stavangeras "Oilers" savā mājaslapā paziņoja, ka klubs pēc divu gadu pauzes ir atguvis čempiona nosaukumu. IIHF Čempionu līgas mājaslapā apstiprināts, ka Norvēģijas ceļazīmi ieguvis Stavangeras klubs. Maksima Ponomarenko "Stjernen" regulārajā sezonā finišēja septītajā vietā desmit komandu konkurencē. Avots. 11.03. Avots. 13.03. Avots.

Polija. Sezona tika atcelta pirms izslēgšanas spēļu pusfināliem. Tika nolemts, ka medaļas tiks pasniegtas visām pusfinālistēm un ka vietu sadalījums tiks noteikts pēc regulārajā sezonā un ceturtdaļfināla sērijā sakrāto punktu skaita. Čempiones titulu un vietu Čempionu līgā ieguva Kirila Galohas Tihu GKS (Galoha ceturtdaļfinālā nespēlēja), sudrabu nopelnīja Osvencimas "Re-Plast Unia", bet bronzu saņēma Novi Targas "Podhale" un Māra Jasa Jastšembezdrojas GKS. Avots. 12.03.

Erste Liga. Ungārija. Ungārijas, Rumānijas un Austrijas apvienotā līga jeb Erste Liga tika atcelta pirms finālsērijas un bronzas sērijas. Tika pieņemts lēmums, ka par līgas apvienotajām čempionēm tiks pasludinātas finālistes "Ferencvaros" (Ungārija) un "Csikszereda" (Rumānija), bet pie bronzas tika "Gyergyoi" (Rumānija) un "Ujpest" (Ungārija). Par Ungārijas čempioni pasludināta "Ferencvaros", vicečempioni – "Ujpest", bet bronza, ņemot vērā regulāro sezonu, tikusi "Dunaujvaros". Par Rumāniju skaidrības pagaidām nav – Rumānijas federācija paziņojusi par savu turnīru apturēšanu, nevis izbeigšanu. Avots. 11.03.

Sezona atcelta, čempiones nav

LīgaLīga
ZviedrijaAustrija
SomijaDānija
VācijaBenilukss
Šveice

Zviedrija. Vispirms augstākās līgas izslēgšanas spēles tika pārceltas, taču sestdien visi 14 klubi lūdza Zviedrijas hokeja asociāciju atcelt "play-off" turnīru pavisam. Vakar šis lūgums tika atbalstīts, un asociācija nolēma, ka šajā sezonā čempiones nebūs. Tāpat visas komandas saglabās vietu līgā. Čempionu līgas ceļazīmju sadalījums gan vēl netika precizēts. Par regulārās sezonas uzvarētāju kļuva "Lulea". Avots. 15.03.

Somija. Ceturtdien Somijas augstākā līga lēma gaidāmās izslēgšanas spēles pārcelt vismaz līdz 23. martam, taču jau nākamajā dienā, ņemot vērā situācijas attīstību, pieņēma lēmumu sezonu izbeigt kārtu pirms regulārās sezonas beigām. Čempiones tituls netiks pasniegts, bet Čempionu līgas un Kontinentālā kausa ceļazīmes tiks sadalītas atbilstoši regulārās sezonas tabulai – kaut arī līgā ir nepāra skaits komandu un "Tappara" ir vienīgā, kas aizvadījusi visus 60 mačus. Bez šā viena mača "Tappara" varbūt finišētu vietu zemāk, taču Čempionu līgas četrinieku tas neietekmētu – Oulu "Karpat", Tamperes "Tappara", Raumas "Lukko" un Tamperes "Ilves". Kontinentālajā kausā acīmredzot spēlēs Kuovolas "Kookoo". Mārtiņa Dzierkala Mikeli "Jukurit" 15 vienību konkurencē palika 13. pozīcijā. Avots. 13.03.

Vācija. Augstākā līga tika atcelta neilgi pirms izslēgšanas spēļu sākuma. Čempiones tituls paliek vakants, bet četras vietas Čempionu līgā iegūst regulārās sezonas četrinieks Minhenes "Red Bull", Manheimas "Adler", Štraubingas "Tigers" un Berlīnes "Eisbaren". Riharda Bukarta un Kristera Gudļevska pārstāvētie klubi palika uzreiz aiz svītras – četru un deviņu punktu attālumā no pirmā kvarteta. Izkrišana un paaugstināšana uz augstāko līgu nenotiek. Avots. 10.03.

Šveice.. Šveicē tika pieņemts lēmums atcelt izslēgšanas spēles un otro reizi vēsturē (pirmo kopš 1940. gada) nenoskaidrot čempioni. Tāpat komandas neizkritīs un netiks paaugstinātas uz augstāko līgu. Piecas ceļazīmes uz Čempionu līgu ieguva regulārās sezonas labāko piecinieks – Cīrihes "Lions", "Zug", "Davos", Denisa Smirnova un Sanda Smona "Geneve-Servette", kā arī "Biel-Bienne", kuras galvenajam trenerim vakar tika apstiprināta saslimšana ar kroņvīrusu. Avots. 13.03.

Austrija. Austrijas atklātais čempionāts jeb EBEL tika atcelts pēc trešās spēļu kārtas ceturtdaļfinālā. Čempiones tituls paliek vakants, bet Čempionu ligai kvalificējas regulārās sezonas pirmā posma uzvarētāja Zalcburgas "Red Bull", otrā posma uzvarētāja "Bozen-Balzano" un otrā posma nākamā stiprākā komanda Vīnes "Capitals". Zinta Zuševica Grācas "99ers" ceturtdaļfināla sērijā ar 1-2 bija iedzinēja lomā pret "Capitals". Čempiones nebūs arī Alpu līgā. Avots. 10.03.

Dānija. Pēc regulārās sezonas beigām atcelta sezona arī Dānijā, kas "play-off" aizvadīšanu neuzskatīja par reālu, jo visu klubu bāzes pēc valdības lēmuma bija aizslēgtas uz divām nedēļām. Netiks pasniegtas nedz zelta, nedz sudraba, nedz bronzas medaļas. Čempionu līgai Dānija deleģēs regulārās sezonas čempioni Olborgas "Pirates" un Kontinentālā kausa ieguvēju "SonderjyskE", bet Kontinentālajā kausā spēlēs Dānijas kausa ieguvēja Frēderiskhavnas "White Hawks". Avots. 12.03.

Beniluksa līga. Pēc Nīderlandes federācijas lēmuma atcelt visus čempionātus līdzīgs lēmums pirms pusfinālspēlem sekoja arī Beniluksa jeb Nīderlandes un Beļģijas apvienotajā čempionātā, kas šosezon paliks bez čempiones. Avots. 12.03. Avots. 12.03. Avots 12.03.

Sezona atcelta, lēmums sekos

Līga
Lielbritānija
Slovēnija

Lielbritānija. Elites Hokeja līga cerēja pabeigt regulāro sezonu, kurā komandām vēl atlikušas 1-4 spēles, taču divu komandu pašizolācijas izsludināšana lika ne tikai apturēt sezonu, bet arī tās turpinājumu atcelt pavisam. Sīkāka informācija vēl sekos. Georga Golovkova Notingemas "Panthers" regulārās sezonas tabulā atrodas piektajā vietā, bet Egila Kalna Dandī "Stars" ieņem priekšpēdējo pozīciju. Avots. 13.03.

Slovēnija. Federācija savā mājaslapā neko nav ziņojusi kops 22. februāra, taču regulārās sezonas čempione Ļubļanas "Olimpija", kas bija pirmajā vietā arī Alpu līgas regulāras sezonas 1. posmā, pavēstījusi, ka federācija ir atcēlusi visas sacensības. Augstākās līgas pusfināliem un finālsērijai bija jānotiek aprīlī. Regulārās sezonas vicečempione Jeseņices "Acroni" apstiprinājusi, ka viens komandas spēlētājs ir saslimis ar kroņvīrusa paveidu "Covid-19". Visai komandai ir divu nedēļu karantīna.Avots. 11.03. Avots. 12.03.

Sezona apturēta

Līga
Francija
Kazahstāna
Rumānija
Horvātija
Spānija
Islande

Francija. Sezona vēl nav atcelta – tikai apturēta – Francijā, kur noskaidrotas visas četras pusfinālistes. Starp tām arī Rolanda Vīgnera un Artūra Ševčenko pārstāvētā "Mulhouse", kas regulārajā sezonā ieņēma piekto vietu un vienīgā ceturtdaļfinālā spēja pārspēt nomināli stiprāku pretinieci. Pusfinālā Milūzas komandai jātiekas ar regulārās sezonas čempioni "Grenoble". Avots. 13.03.

Kazahstāna. Ceturtdien Kazahstāna lēma par turpmāko spēļu aizvadīšanu bez skatītājiem, bet sestdien pieņēma lēmumu vēl izspēlēt sestdienas ceturtdaļfinālus, jo klubi bija ieradušies un rezervējuši viesnīcas vēl pirms jaunākajiem ministrijas ieteikumiem, bet no svētdienas "play-off" turnīru apturēt. Kazahstānā ir ieviests ārkārtas stāvoklis, un ir liela neziņa, kad un kā "play-off" spēles varēs atsākties – situāciju vēl sarežģītāku padara tas, ka spēlētāju līgumi lielākoties ir tikai līdz aprīļa beigām. No četrām ceturtdaļfināla sērijām beigusies tikai viena, bet pārējās trijās rezultāts ir 3-2. Avots. 12.03. Avots. 14.03. Avots. 15.03.

Rumānija. Rumānijas Hokeja federācija paziņojusi par visu čempionātu apturēšanu uz nenoteiktu laiku. Avots. 13.03.

Horvātija. Horvātijā visi čempionāti apturēti uz nenoteiktu laiku. Avots. 12.03.

Spānija. Spānijas Ziemas sportu federācija apturējusi visas sacensības, ieskaitot ledus hokeja čempionātu, līdz marta beigām. Avots. 11.03.

Islande. Vīriešu čempionāts apturēts līdz Lieldienām. Avots. 13.03.

Sezona nav apturēta vai priekšlaicīgi izbeigta

Liga
Krievija
Baltkrievija
Ukraina
Serbija

KHL. Kaut arī rīt apdraudētas abas Gagarina kausa otrās kārtas pirmās spēles – par izstāšanos jau paziņojis Helsinku "Jokerit" un Nursultanas "Barys", kam rīt jātiekas ar Sanktpēterburgas SKA un Novosibirskas "Sibir",-, Kontinentālā hokeja līga joprojām nav nākusi klajā ar paziņojumu par rītdienas spēlēm. Tik vien kā sakot, ka ievēros katras valsts prasības un gatavos iespējamos risinājumus, nemaz nepieminot jau tobrīd zināmo informāciju par "Jokerit". Abas spēles joprojām atrodas līgas mājaslapas kalendārā. Iepriekšējā nedēļā Ufā uz "Savalat Yulaev" un "Avangard" dueli bija vairāk par astoņiem tūkstošiem skatītāju, Jaroslavļā uz "Lokomotiv" un "Jokerit" spēli – vairāk par septiņiem tūkstošiem, un vienīgi Maskavas derbijs ritēja pie tukšām tribīnēm. Tagad gan daudzviet Krievijā tiek pieņemti individuāli ierobežojumi, un pie tukšām tribīnēm būs jāspēlē arī "Salavat Yulaev". Avots. 14.03. Avots. 14.03. Avots. 16.03.

VHL Spēles turpinās arī Krievijas Augstākajā līgā, taču Maskavas, Tatarstānas un Tjumeņas reģionu vadību lēmumu dēļ spēles Voskresenskā, Kazaņā, Almetjevskā un Tjumeņā norit bez skatītāju klātbūtnes. Toties Sanktpēterburgā piektdien uz spēli bija 4150 skatītāji. Ceturtdaļfināla sērijās aizvadītas 2-3 spēles. Avots. 14.03. Avots. 14.03.

MHL Arī Krievijas Jaunatnes līga, kuras astotdaļfinālā sestdien izstājās HK "Rīga", turpina ikdienas dzīvi. Bez skatītājiem tika spēlēts vienīgi Rīgā, un iepriekšējās dienās spēļu apmeklētība bija no 512 skatītājiem Maskavā līdz 3632 skatītājiem Čeļabinskā. Arī Maskavā tribīnes ir vaļā – Maskavas apgabalā ir aizliegti visi pasākumi ar vairāk nekā 5000 dalībniekiem, bet MHL apmeklētība Maskavā bija ap pieciem septiņiem simtiem.

Baltkrievija. Atšķirībā no basketbolistiem, kuriem no šodienas tiek apturēta sezona, Baltkrievijā spēlēt turpina gan futbolisti, gan hokejisti. Trešdien sākās pusfinālsērijas, un nedēļas nogalē spēles apmeklēja 1393 un 2166 skatītāji. Šorīt treniņnometni...pasaules čempionātam sāka Baltkrievijas izlases kandidāti. Avots. 16.03.

Ukraina. Kaut arī sieviešu, bērnu un jauniešu čempionāti ir apturēti līdz 3. aprīlim, vīriešu augstākā līga turpina norisi. Trešdien sākās izslēgšanas spēles, un šovakar tiks noskaidrota pēdējā pusfināliste. Automātiski pusfinālā iekļuva Oļega Šišļaņņikova un Ņikitas Koļesņikova pārstāvētais "Donbass", kas regulārajā sezonā sešu komandu konkurencē ieņēma otro vietu. Avots. 12.03.

Serbija.Sestdien trešo gadu pēc kārtas par Serbijas čempioni kļuva Belgradas "Crvena zvezda". Pirmajā spēlē galvaspilsētas klubs ar 3:0 pārspēja Novisadas "Vojvodina", bet uz otru finālspēli sāncenši neieradās, saņemot tehnisko zaudējumu ar 0:5. Avots. 14.03.