Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:742, Did:0, useCase: 3

LHF iemūžina Žoltoka 33. numuru un godina viņa piemiņu

Rolands Eliņš

LHF iemūžina Žoltoka 33. numuru un godina viņa piemiņu
Foto: Romāns Kokšarovs/F64

Šovakar Arēnā Rīga pie griestiem blakus Artūra Irbes, Helmuta Baldera un Kārļa Skrastiņa krekliem iemūžināts tika arī Sergeja Žoltoka 33. numurs.

Sergejs Žoltoks mūžībā aizgāja 2004. gada novembrī 31 gada vecumā, vēl atrodoties savas hokejista karjeras plaukumā. LHF par viņa numura iemūžināšanu bija paziņojusi jau iepriekš, un šodien uz to klātienē ieradās izcilā Latvijas uzbrucēja māte.

Žoltokam pirms Latvijas un Krievijas izlašu pārbaudes spēles Arēnā Rīga tika veltīts īpašs video, kurā savu cieņu Sergeja apņēmībai, talantam, cīņassparam un komandas garam izteica viņa bijušie partneri Latvijas izlasē Aigars Cipruss un Artūrs Irbe, kā arī hokeja apskatnieks Mārcis Zembergs, kurš kā Žoltoka izcilākos vārtus karjerā nosauca mazākumā iemesto ripu pasaules čempionātā pret Zviedriju.

Uzrunu veica arī LHF prezidents Aigars Kalvītis, pateicoties Žoltoka mātei Dženijai Čaginai par dēlu, kuru viņa izaudzināja.

„Sergejs deva Latvijas hokejam tik daudz prieka,” sacīja Čagina. „Gribētos domāt, ka šovakar arēnā ir ne tikai viņa numurs, bet arī viņa gars ir šeit pat, un viņš palīdzēs Latvijas hokejistiem. Hokejs – tā bija Sergeja dzīve. Viņš mīlēja hokeju, tā bija ļoti svarīga lieta viņa dzīvē. Kad viņam vaicāju, kurš uzvarēs, viņš teica – ripa ir apaļa. Sergeja gars ir ar mums. Sarauj Latvija!” Čagina uzrunas lielāko daļu veica krieviski, bet pēdējos vārdus izteica latviski.

Pēc numura oficiālās pacelšanas pie arēnas griestiem Čagina veica simbolisko iemetienu, kurā no Latvijas puses simboliskā kārtā piedalījās Kaspars Daugaviņš, izlases līderis, kurš spēlē ar Žoltoka ilggadējo 16. numuru. Pie Arēnas griestiem tika pacelts Žoltoka 33. numurs, kurā viņš aizvadīja savu pēdējo spēli Latvijas izlasē.

Žoltoks bija viens no spožākajiem neatkarības laika Latvijas hokeja uzbrucējiem un viens no pirmajiem latviešu spēlētājiem Nacionālā hokeja līgā. 1992.gadā, divdesmit gadu vecumā Sergejs devās uz Ziemeļameriku, kur sāka savu ceļu uz NHL. Pirmais klubs, kur Sergejs spēlēja bija Bostonas "Bruins" un 1993.gada 18. novembrī, spēlējot pret „Sanhosē Sharks” Sergejs guva arī savus pirmos vārtus NHL, kurus tovakar sargāja Artūrs Irbe.

Žoltoks ir otrs visu laiku rezultatīvākais Latvijas spēlētājs NHL – viņš guvis 258 punktus 588 spēlēs un vairāk ir tikai Sandim Ozoliņam (564). Žoltoks Latvijas izlasi pārstāvējis sešos pasaules čempionātos, ieskaitot vēl 1994. gada B divīzijas turnīru. Kopā ar Žoltoku Latvijas izlase izcili debitēja elites divīzijā (toreiz A grupā), iegūstot septīto vietu pasaulē, bet 2004. gada PČ viņš bija izlases kapteinis.

Latvijas izlasē tagad ir iemūžināti četri numuri – Žoltoka 33., Kārļa Skrastiņa 7., Helmuta Baldera 19. un Artūra Irbes pirmais numurs.

  +5 [+] [-]

, 2019-04-24 20:41, pirms 5 gadiem
Jā.... tik daudz laika pagājis, bet Sergejs vienmēr paliks mūsu sirdīs.
Sirds sažņaudzas vēl tagad.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2019-04-25 07:50, pirms 5 gadiem
Pareizi darīts!
8.numuru arī vajadzētu iemūžināt. Ko viņi gaida, kad viņš nomirs?