Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Rens un ASV hokeja "zudusī paaudze"

Juris Miņins
Juris Miņins

Rens un ASV hokeja "zudusī paaudze"
Viljams Rens
Foto: texasstars.com

Šodien Kontinentālās hokeja līgas (KHL) komanda Rīgas "Dinamo" paziņoja par līguma noslēgšanu ar Viljamu Renu, bijušo ASV U-18 komandas kapteini un pasaules čempionu. Kāpēc Rens nomainīja savu sapni par Stenlija kausu pret cīņu par Gagarina kausu un vai tas viņa paaudzei ir kas ārkārtējs?

Šodien Latvijas sporta medijos parādījās ziņa par to, ka Kontinentālajā hokeja līgā (KHL) spēlējošais Rīgas "Dinamo" klubs ir parakstījis līgumu ar bijušo ASV U-18 izlases kapteini Viljamu Renu. Kāds, protams, par šādu faktu priecājas, bet citiem var rasties jautājums – kā ASV izlases kapteinis, tātad arī viens no sava laika labākajiem jaunajiem spēlētājiem visā ASV, sasniedzot savu hokeja brieduma vecumu (šobrīd viņam ir 26 gadi), nonāca Rīgā?

Tomēr, jāsaka, ka šis stāsts nav tikai par Renu vien, bet gan par ASV hokeja "Zelta paaudzi", kura patiesībā izrādījās teju "tukšais šāviens".

Jāsāk gan ar nelielu atkāpi, lai saprastu kāpēc Rena paaudzi ASV hokejā droši var dēvēt par "zudušo". Tātad, 2009. gadā, kad U-18 pasaules čempionāts norisinājās ASV, Fargo pilsētā, mājnieki izcīnīja zelta medaļas. Vēl īpašāks šis panākums bija tādēļ, ka komanda rādīja fantastisku spēli, izslēgšanas maču pirmajā kārtā ar 8:0 sagraujot Čehiju, pusfinālā ar 2:1 pieveicot Kanādu, bet finālā neatstāja nekādas cerības Krievijai – 5:1.

Tolaik šo komandu dēvēja par ASV hokeja atdzimšanas paaudzi. Savukārt Džeks Kempbels, kurš piecās spēlēs vidēji ielaida tikai 0.75 vārtus, divos mačos nosargājot vārtus neskartus, vienā brīdī kļuva par Nacionālās hokeja līgas drafta "superprospektu", ko gadam vēlāk, pēc vēl viena ne mazāk veiksmīga U-18 turnīra ar kopējo 11. numuru izvēlējās Dalasas "Stars".

Džerijs D’Amigo, Džeremijs Morins, Kems Faulers – tie bija vārdi, kurus tolaik, bez jau pieminētā Kempbela, NHL drafta prognozētāji skandēja visbiežāk. Jā, viņi visi bija labi sava vecuma hokejisti. Jā, tā bija ļoti laba komanda. Nē, komandā nebija neviena potenciālā NHL spīdekļa. Tā bija komanda, kas tika pie zelta pateicoties vienmērīgajam sastāvam, kurā ikviens var kā pārsteigt uzbrukumā, tā labi nospēlēt aizsardzībā.

NHL tādi, protams, ir vajadzīgi, tādēļ lielākā daļa komandas arī tika izvēlēta NHL draftā, turklāt, kas situāciju padara ļoti zīmīgu – lielākā daļa komandas tika draftēti otrajā kārtā. Tas ir vēl viens aspekts, kas ir raksturīgs šai komandai, proti, tās spēlētāju novērtējumam.

Kā šīs komandas spēlētājiem ir veicies profesionālajā karjerā? Ja mēs par atskaites punktu ņemam spēlēšanu, NHL, ko šiem puišiem vairumā prognozēja 2009. gadā, tad... šī komanda ir absolūti izgāzusies, jo no šīs ASV izlases par stabilu NHL spēlētāju, kura vārds varētu kaut ko izteikt arī "svētdienas līdzjutējam", ir kļuvis vien Kems Faulers, kurš ir kļuvis par stabilu Anaheimas "Ducks" aizsardzības vērtību, regulāri sezonā gūstot ap 30 punktiem.

Džeks Kempbels? Tā vietā, lai kļūtu par "jauno Maiku Rihteru", viņš ir kļuvis par tipisku zemāko līgu spēlētāju, aizvadot savu karjeru AHL un pat noslīdot uz ECHL. Dalasai viņš, starp citu, arī vairs nebija vajadzīgs un šobrīd Kempbels cīnās pa Losandželosas "Kings" sistēmu. 25 gadu vecumā viņa kontā nomināli ir aizvadīti divi NHL mači, lai gan pēc spēles laika tās ir tikai 80 minūtes.

Komandas rezultatīvākais spēlētājs Džerijs D’Amigo NHL spēja aizvadīt vien 31 maču un pagājušajā sezonā jau bija Eiropā, Somijas čempionātā. Kevins Linčs, komandas trešais rezultatīvākais spēlētājs, līdz NHL tā arī netika un tā šo sarakstu varētu turpināt vēl ilgi, klāt pieskaitot vēl piecus hokejistus, kas aktīvās profesionālā sporta gaitas jau ir noslēguši.

Par stabiliem NHL spēlētājiem no šīs ASV hokeja "Zelta paaudzes" ir kļuvuši Kems Faulers, Mets Nieto, Džeisons Zakers, Džons Merils un, ar zināmām atkāpēm, Adams Klendenings. Piekritīsiet, ka tas būtu par maz priekš dominējošu spēli demonstrējošas ASV U-18 izlases.

Vēl bēdīgāku šo situāciju padara tas, ka, lai arī draftā šie tolaik vēl jaunekļi tika izvēlēti lielā daudzumā, vairāk kā puse komandas tur ir aizvadījuši mazāk kā 41 maču (daži draftētie līdz NHL tā arī nav nonākuši), t.i., pusi sezonas, bet kopš viņu drafta gadiem jau ir pagājuši vismaz septiņi gadi. Viljams Rens, 2009. gada drafta 43. drafta izvēle, arī līdz lielajai līgai tā arī netika.

Var teikt, ka tas ir tikai jauniešu hokejs, kur vēl nekas nav zināms. Kāds var "izšaut", kāds piebremzēt savā attīstībā. Jā, protams, tā tas ir, taču ASV no šiem jauniešiem gaidīja daudz vairāk nekā parastus AHL "fona spēlētājus" vai Eiropas hokeja leģionārus. To pašlaik atklāti atzīst arī Savienotajās valstīs – no šiem puišiem gaidīja daudz. Iespējams, ka pārāk daudz.

Atgriežoties pie rīdzinieku jaunpienācēja, jāsaka, ka augstākajā hokeja līmenī, ja mēs par tādu varam uzskatīt AHL, viņš sevi nav pierādījis kā uz uzbrukumu tendēts aizsargs un drīzāk ir piekritējs teicienam "labu aizsargu neredz". Rīgas "Dinamo" galvenais treneris Sandis Ozoliņš noteikti šo aizsargu nav ņēmis, lai tam mācītu sava hokeja gudrības, drīzāk – apzinoties, ka kādam arī būs jāspēlē aizsardzībā. To Viljams prot darīt vislabāk.

Kas nav mazsvarīgi, aļaskietis Rens dažādās skautu atskaitēs tiek minēts kā hokejists ar labu raksturu un uz komandu tendēts hokejists. "Foršs čalis" – tā varētu teikt īsāk. Šī "foršo čaļu" politika Rīgas komandas komplektācijā ir bijusi jau labu laiku un vadība to nav slēpusi. Vai Viljams Rens būs ne tikai labs komandas biedrs, bet arī labs hokejists? To mēs redzēsim.

Jebkurā gadījumā, ļoti bieži Ziemeļamerikāņi savā pirmajā Eiropas hokeja sezonā strādā ar īpašu degsmi, lai varētu sevi pēc iespējas labāk atrādīt šejienes komandu vadītājiem un vēlāk noslēgt daudz labākus līgumus. Rīgas komandai ar šādiem hokejistiem ir bijusi pieredze un tas nav nekas slikts, ja vien tas strādā "Dinamo" labā. Turklāt, kas nav mazsvarīgi, tā kā gaidāmajā olimpiādē hokeja turnīrs tiks aizvadīts bez NHL spēlētājiem, tad eiropā spēlējošajem varētu būt papildus motivācija censties, sevišķi jau bijušajam U-18 izlases kapteinim.

  +4 [+] [-]

, 2017-08-07 18:09, pirms 7 gadiem
operatīvi

  +6 [+] [-]

, 2017-08-07 18:11, pirms 7 gadiem
Paldies, vērtīgi!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-08-07 18:49, pirms 7 gadiem
Glīts formastērps! Atceros kādreiz bija arī Riga Stars ar ausekli uz krūtīm.

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 18:58, pirms 7 gadiem
Kādu nu nafig tur "nomainīja savu sapni par Stenlija kausu pret cīņu par Gagarina kausu"? Juri Tu ko tur pīpē?! Rīgas "čekistiem" līdz Gagarinam ir krietni tālāk nekā pat tādiem Buffalo līdz Stenlijam!

     [+] [-]

, 2017-08-07 18:59, pirms 7 gadiem
Gan jau Rens grib sevi labi pierādīt,lai vēlāk noslēgtu treknu līgumu ar kādu Šveices komandu. Diez vai klejošana pa Sibīrijas ārēm ir viņa hokejista sapnis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2017-08-07 20:03, pirms 7 gadiem
a_burts_a_burts_100293474021870 rakstīja: Tikšana uz OS varētu būt pietiekami laba motivācija
Amerikāņi vāks izlasi no NCAA un AHL spēlējošiem hokejistiem, tā ka nez vai.

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 20:11, pirms 7 gadiem
als rakstīja: Kādu nu nafig tur "nomainīja savu sapni par Stenlija kausu pret cīņu par Gagarina kausu"? Juri Tu ko tur pīpē?! Rīgas "čekistiem" līdz Gagarinam ir krietni tālāk nekā pat tādiem Buffalo līdz Stenlijam!
[/quote]
nu..
[quote]
Jebkurā gadījumā, ļoti bieži Ziemeļamerikāņi savā pirmajā Eiropas hokeja sezonā strādā ar īpašu degsmi, lai varētu sevi pēc iespējas labāk atrādīt šejienes komandu vadītājiem un vēlāk noslēgt daudz labākus līgumus.
palasam taču, vismaz.

  +1 [+] [-]

, 2017-08-07 20:24, pirms 7 gadiem
Paldies par lielisku rakstu!

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 20:26, pirms 7 gadiem
labs raksts.... to vai šie ahl spīleri būs mums derīgi, rādīs laiks... neticu ka šamējie baigi atvērsies iekš eiropas hoķa... diez vai...kārtējais tumšais zirdziņš ko pēc 20 spēlēm patrieks.... un pie tam mums tak ir čupa ar mhl jaunajiem aizsargiem, kas pieņemu, ka tā pat nokapātu labāk

  -2 [+] [-]

, 2017-08-07 21:04, pirms 7 gadiem
Jurim (Miņinam, protams; nejaukt ar svēto debloīdu) visu cieņu, saturīgs raksts...

p.s. ...taču tas, ka SC.com autori ir kļuvuši par nožēlojamiem Skanstes ielas kantoreļa trubadūriem, ir skumīgi.

LHF tur lemj par Hārtliju, bet nu tas jau augstāk minētajiem pakaļcaurumu laizītājiem neliekas svarīgi... (tiesa gan, LHF pats par sevi jau arī ir Skanstes ielas vasaļu statusā...)

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 21:06, pirms 7 gadiem
Abrags rakstīja: Jurim (Miņinam, protams; nejaukt ar svēto debloīdu) visu cieņu, saturīgs raksts...

p.s. ...taču tas, ka SC.com autori ir kļuvuši par nožēlojamiem Skanstes ielas kantoreļa trubadūriem, ir skumīgi.

LHF tur lemj par Hārtliju, bet nu tas jau augstāk minētajiem pakaļcaurumu laizītājiem neliekas svarīgi... (tiesa gan, LHF pats par sevi jau arī ir Skanstes ielas vasaļu statusā...)
Tavs ieteikums būtu nemaz netaisīt rakstus par DR?

     [+] [-]

, 2017-08-07 21:15, pirms 7 gadiem
Abrags rakstīja: LHF tur lemj par Hārtliju, bet nu tas jau augstāk minētajiem pakaļcaurumu laizītājiem neliekas svarīgi... (tiesa gan, LHF pats par sevi jau arī ir Skanstes ielas vasaļu statusā...)
Ko LHF tur var lemt?
Hārtlijs lemj vai strādāt par "centiem".
Es domāju, ka šis netrenēs, LHF nav spējīgi maksāt vismaz miljonu USD...tāda ir viņa cena.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 22:15, pirms 7 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Tavs ieteikums būtu nemaz netaisīt rakstus par DR?
INFANTILS jautājums no Tavas puses.

starp daudz par daudz un nemaz ir lieeels intervāls. Un rakstīt arī var visādi ne tikai vienīgi pa spalvai st. Jurim.

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 22:17, pirms 7 gadiem
zaipis rakstīja: Ko LHF tur var lemt?
Hārtlijs lemj vai strādāt par "centiem".
Es domāju, ka šis netrenēs, LHF nav spējīgi maksāt vismaz miljonu USD...tāda ir viņa cena.
stāsts jau nav par to, ko lemj vai nelemj (jeb patiesībā imitē darbību) LHF, bet gan par to, kas ir SC.com prioritātes...

  +1 [+] [-]

, 2017-08-07 22:20, pirms 7 gadiem
Abrags rakstīja: INFANTILS jautājums no Tavas puses.

starp daudz par daudz un nemaz ir lieeels intervāls. Un rakstīt arī var visādi ne tikai vienīgi pa spalvai st. Jurim.
Skatos, ka tas sliktais Dinamo Tev pamatīgi dzīvot traucē

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 23:24, pirms 7 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Skatos, ka tas sliktais Dinamo Tev pamatīgi dzīvot traucē
un Tev ir pamatīgas klapes uz acīm uzlicis...

  -1 [+] [-]

, 2017-08-07 23:51, pirms 7 gadiem
Abrags rakstīja: un Tev ir pamatīgas klapes uz acīm uzlicis...
Parādi, kur es slavēju DR? Man ziņas par šo klubu vienkārši netraucē, ne jau visas no tām es lasu

  -2 [+] [-]

, 2017-08-08 00:36, pirms 7 gadiem
Komentāri par tēmu 1 % Pārējais - gaiļu cīņas (nekā personīga) .

P.S. Paldies Jurim par rakstu!

  +1 [+] [-]

, 2017-08-08 08:10, pirms 7 gadiem
Reti labs stāsts. Prozit!

  -1 [+] [-]

, 2017-08-08 08:18, pirms 7 gadiem
sc.com raksta par to ko tauta "cepjās", abragam nepielec

     [+] [-]

, 2017-08-08 14:23, pirms 7 gadiem
Nepiekritīšu, ka "foršo čaļu" politika Dinamo sastāva veidošanā ir bijusi labu laiku. Jau pāris sezonas komandas kolektīvs nav draudzīgākajā pakāpē, vien pirmajos Dinamo atdzimšanas gados, respektīvi, Šuplera laikā bija patiešām labs kolektīvs. Pie Rautakallio un Heikilas komandas mikroklimats nebija labs, pagājušajā sezonā ne tik.