Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:844, Did:0, useCase: 3

Mani sauc Ērls, būšu trešais

Juris Miņins
Juris Miņins

Mani sauc Ērls, būšu trešais
Robijs Ērls
Foto: AP/Scanpix

Pirms neilga laika Kontinentālās hokeja līgas (KHL) klubs Rīgas "Dinamo" paziņoja, ka ir panākuši vienošanos ar uzbrucēju Robiju Ērlu. Šis spēlētājs noteikti izcelsies uz pārējo hokejistu fona, jo ir afro-amerikānis. Zīmīgi, ka viņš būs tikai trešais melnādainais hokejists Krievijas hokeja čempionātu vēsturē.

Ir ierasts, ka konkrētos sporta veidos ir noteiktas rasu proporcijas, proti, basketbolā vai amerikāņu futbolā melnādainie spēlētāji ir nospiedošā vairākumā, arī sprinta skriešanas sacensībās, tāpat ir sporta veidi, kur attiecība visām rasēm ir daudz maz vienāda (futbols), bet ir arī tādi sporta veidi, kuros ieraudzīt melnādainu atlētu ir eksotika. Hokejs ilgus gadus bija viens no tādiem sporta veidiem.

Lai gan pirmais melnādainais hokejists Nacionālajā hokeja līgā (NHL) spēlēja jau 50-to gadu beigās, līdz pat mūsdienām afro -amerikāņi/-kanādieši/-u.c. nav izplatīta parādība. Neskatoties uz to, ka NHL vēsturē ir iegājuši vairāk hokejisti, kuriem saknes ir meklējamas Āfrikā (Grants Fūrs, Džeroms Iginla), lielākoties šie hokejisti nespēlēja pirmās lomas savās komandās un tika ņemti kā konkrētu lomu izpildītāji – rezerves vārtsargi, "policisti" utt. Vienīgi pēdējos gados NHL ir sākuši aktīvāk draftos izvēlēties melnādainos hokejistus, ļauj tiem spēlēt "pirmās vijoles" un var teikt, ka "ledus ir izkustējies". Aizvadītajā sezonā NHL spēlēja 29 melnādainie spēlētāji, bet NHL vēsturē kopumā tādi ir bijuši 70.

Taču tas viss ir par NHL, kas dotajā gadījumā ir tikai ievads, jo šobrīd ir jārunā par Robiju Ērlu un KHL, jo šajā zemeslodes pusē, tomēr, melnādainie hokejisti nav bijuši pārāk bieži viesi. Protams, tepat, pāri Baltijas jūrai, ir Zviedrijas hokeja skola, kura ir izaudzinājusi Džoniju Oduju, brāļus Ovujas, taču jāsaka, ka tā ir cita hokeja pasaules daļa.

Krievijas hokeja čempionātā (Superlīgā, KHL) tautu un rasu "kokteilis" ir arī bijis visai interesants, jo līgā ir spēlējuši gan korejiešu izcelsmes hokejisti, gan indiāņi, nemaz nerunājot par vietējo tautu pārstāvjiem utt., taču afro-kanādieši līgā ir bijuši tikai divi un abi – vārtsargi. Freds Bretveits un Rejs Emerijs. Ja otrajam KHL "ceļojums" bija tikai vienas sezonas (visai notikumiem bagātas sezonas Mitišču "Atlant" rindās) "sagatavošanās" priekš atgriešanās NHL, tad pirmais Krievijā, vēl Superlīgas laikos, pavadīja divarpus sezonas (Kazaņas "AK Bars", Omskas "Avangard"), turklāt atgriezās RSL arī pēc pusotras sezonas AHL.

Ar ko viņi palika atmiņā hokeja līdzjutējiem? Rejs Emerijs, kurš aizvadīja labu sezonu "Atlant" rindās, atmiņā vairāk paliks ar savu skandālista slavu, jo viņš ne tikai pameta komandu, kad nebija apmierināts ar līguma izpildi, bet arī mača laikā izvicināja dūres ar komandas apkalpojošo personālu. Savukārt Freds Bretveits sevi vairāk parādīja ar spēli, jo 2005./2006. gada sezonā izcīnīja Krievijas Superlīgas čempionu titulu, kā arī kļuva par līgas labāko vārtsargu. Līdz ar to var teikt, ka "pamatus" nākošajiem melnādainajiem hokejistiem viņi ir ielikuši nesliktus.

Atgriežoties pie nu jau mūsu pašu Robija Ērla un prognozēm par viņa sniegumu (t.i., vai tiks turpināts labi iesāktais), tad jāsaka, ka situācija šajā gadījumā ir mazliet savādāka, jo, pirmkārt, viņš ir uzbrucējs, otrkārt – viņa pieredze NHL ir krietni mazāka, nekā iepriekšminētie vārtsargi iespēja savās labākajās sezonās. Pievēršoties viņa spēles stilam, tad Rīgas komandas vadība turpina to pašu, ko iepriekšējās sezonās – izvēlas kanādiešus, kuri nav tipiskie Kanādas hokeja spēlētāji. Ērls var spēlēt abās malās, ir ātrs, viņam nesagādā problēmas spēlēt kombinacionālo hokeju, kā arī viņš nevairās no spēles aizsardzībā, bet... kā jau ierasts "Dinamo" gadījumā, spēka spēle nav viņa stiprā puse. Līdz ar to, īsumā raksturojot spēlētāju – ātrs "enerģijas maiņas" spēlētājs ar tendenci spēlēt un veidot kombinācijas uzbrukumā.

Vai Ērls kļūs par publikas mīluli un "skatītāju magnētu"? To rādīs sezona, taču pašam hokejistam būs jāpacenšas, lai viņš paliktu līdzjutēju atmiņā ne tikai ar savu izskatu.

1 2 3 4 109 komentāri

 +30 [+] [-]

, 2011-08-06 11:20, pirms 13 gadiem
Rasists!
Kāda šķirba kāda viņam ādas krāsa, tagad, jebkurā gadījumā viņš ir mūsējais! :p

  +5 [+] [-]

, 2011-08-06 11:21, pirms 13 gadiem
Galvenais, lai ir gatavs sezonai! Savaadaak tie ZA hokejisti ilgi ieshuupojas eiropas laukumos....

  +8 [+] [-]

, 2011-08-06 11:24, pirms 13 gadiem
da kaada raznjica- melns - balts - sarkans dzeltens vai roozaa- galvenais la ivinsh attaisno uz sevi liktaas ceriibaas , lai atstraadaa savus rubuljus godam un lai priecee fanus

  -2 [+] [-]

, 2011-08-06 11:26, pirms 13 gadiem
Tūlit te apakšā būs daudz komentāri par iespējamajām maiņam.. kā pie katra raksta par dinamo, un būs viens koments kad labak vaidzēja paņemt kādu pieredzējušu no DEL. Esmu gaišreģis vai nē??

 +17 [+] [-]

, 2011-08-06 11:26, pirms 13 gadiem
nu tai bildē diezko melns man viņš neizskatās.
tak kādā starpība, ka tik normāli kapā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-08-06 11:27, pirms 13 gadiem
Arēnas Rīga tuvākā apkārtnē aizliegt tirgot banānus, jo kā zināms, tad tauta mums ir tāda kāda tā ir. Un ja vel sadzerās stiprākus dzērienus, tad vispār ........

  -3 [+] [-]

, 2011-08-06 11:28, pirms 13 gadiem
Shitais ari ir melnadainasis Eliteprospects.com - Nigel Dawes

  +1 [+] [-]

, 2011-08-06 11:30, pirms 13 gadiem
redzot kada krievija ir attieksme pret melnadainajiem futbolistiem... jadoma, ka celosana pa Krievijas arem vinam varetu but nepatikama ne tikai del garajiem parlidojumiem vien.

  +9 [+] [-]

, 2011-08-06 11:32, pirms 13 gadiem
Es patiesībā gribētu iekš Dinamo redzēt, kādu publikas čalīti, kurš spēlē spēka spēli kaujas, ne gluži kā Vero, bet Artjuhinu.. jā viņs ir visu acīs baigais maita, bet kapēc??!! Jo viņš ir labs un no viņa baidās..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +5 [+] [-]

, 2011-08-06 11:33, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: gluži tāpat par ko vakar rakstīju, arī Talbots nebaidās spēlēt defā un pat ļoti labi ir šitie kapātāji, nežēlo spēku, tā kā varam teikt, ka RD ir ļoti paveicies, ka ir paņemts šāda tipa spēlētājs,vēl tik vajadzētu kārtīgu C.
Kā tur ir ar tiem Centriem, Delā?

  +4 [+] [-]

, 2011-08-06 11:34, pirms 13 gadiem
Vēl jau būs viens afroamerikānis Baris sastāvā.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2011-08-06 11:37, pirms 13 gadiem
Skatijos youtube, nu dzekam ar to speka speeli ir ka ir, pats dabuja ieksas.

     [+] [-]

, 2011-08-06 11:38, pirms 13 gadiem
Ērls nav afroamerikānis, viņš ir mulats. Gluži tāpat kā vairums no pārējiem melnādainajiem hokejistiem.

  +6 [+] [-]

, 2011-08-06 11:38, pirms 13 gadiem
ralfino rakstīja: nu bljin rakstā teica, ka NHL ir 29 tumšādainie, tagat tu te kā cirvis visus pa vienam liksi?
Tu dumjais viņs spēles KHL Astanas Baris un Juris aizmirsa viņu pieskaitit
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2011-08-06 11:40, pirms 13 gadiem
NickeLBack rakstīja: Tu dumjais viņs spēles KHL Astanas Baris un Juris aizmirsa viņu pieskaitit
Spēlēs. Pagaidām nespēlē. Un tā kā viņš ir Astanā, tad šoreiz ne par viņu ir stāsts.
Tb līdz šim tāpat ir bijuši tikai divi afro- spēlētāji. Šogad būs vēl [vismaz] tikpat.

  +2 [+] [-]

, 2011-08-06 11:40, pirms 13 gadiem
playthegame rakstīja: redzot kada krievija ir attieksme pret melnadainajiem futbolistiem... jadoma, ka celosana pa Krievijas arem vinam varetu but nepatikama ne tikai del garajiem parlidojumiem vien.
Sējējs nopircis sev galvas sāpes,jo katreiz izbraukuma spēlēs varēs uztraukties vai visi spēlētāji atgriezušies no pastaigas pa pilsētu, vai arī kāds kritis RU skūtgalvju ķepās.

     [+] [-]

, 2011-08-06 11:43, pirms 13 gadiem
Pedejais_vacietis rakstīja: Ar Artjuhinu Gagarins būtu rokās! vismaz tad vietējie dabūtu kārtīgi bietē- sākot ar Spruktu beidzot ar Ankipānu- būtu jāmazgā visas komandas drēbes, jāberž skapji, trepes , pat jāslauka ledus . tas būtu vareni , un laba mācība mīkstajiem, kas negrib spēlēt un aizstāvēt izlases godu!
Sējējs jau teica kad noliktava pilna ar krāsainiem krekliem, jo Pekka ņem tikai melnbaltos.. Bet tu jau nezini kādā mežoņa lomā ir Sprukstiņš.Tad vaidzētu nolīgt kādu Laraqu,Saimonu kurš ar nūjām slāna..

  +1 [+] [-]

, 2011-08-06 11:46, pirms 13 gadiem
MachimoI rakstīja: Ērls nav afroamerikānis, viņš ir mulats. Gluži tāpat kā vairums no pārējiem melnādainajiem hokejistiem.

Savā laikā Zadornovs apsmēja šo amerikāņu debīlo politkorektumu.
Tagad Robis būs eiroāfrikānis.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -3 [+] [-]

, 2011-08-06 11:50, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja:
Savā laikā Zadornovs apsmēja šo amerikāņu debīlo politkorektumu.
Tagad Robis būs eiroāfrikānis.
Pirmkārt, kas ir Zadornovs? Otrkārt, par kādu politkorektumu ir runa?

  -1 [+] [-]

, 2011-08-06 11:54, pirms 13 gadiem
Skudrinieks rakstīja: LV izlases treneris jau arī ir krāsainais.
Vitoliņa brālis no Indijas..Takā nekas īpašs..

     [+] [-]

, 2011-08-06 11:57, pirms 13 gadiem
Juris Miņins rakstīja: Spēlēs. Pagaidām nespēlē. Un tā kā viņš ir Astanā, tad šoreiz ne par viņu ir stāsts.
Tb līdz šim tāpat ir bijuši tikai divi afro- spēlētāji. Šogad būs vēl [vismaz] tikpat.
Tas puisis tika parakstīts un izziņots ātrāk, tāpēc mūsējais jebkurā gadījumā ir ceturtais.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2011-08-06 12:01, pirms 13 gadiem
MachimoI rakstīja: Pirmkārt, kas ir Zadornovs? Otrkārt, par kādu politkorektumu ir runa?
Kas nezin Zadornovu? Mūsu slaveno jūrmalnieku.
Runa ir politkorektumu ko piekopj debīlie amerikāņi.
Viņi jau vairs neuzdrošinās nēģerus saukt par melnajiem,jo tas nēesot korekti.
Krievi aizveda uz izstādi ASV gleznu izstādi, kurā viena glezna saucās ,,Melnais kliedziens'' (ja pareizi atceros tās nosaukumu), tad amerikāņu puse sāka protestēt un gribēja lai gleznu pārsauc, jo šīs gleznas nosaukumu varot pārprast melnie amerikāņi.

  +7 [+] [-]

, 2011-08-06 12:11, pirms 13 gadiem
Golden-Boy rakstīja: Vitoliņa brālis no Indijas..Takā nekas īpašs..
Indietis un Indiānis ir bik atšķirība ne ?
Indietis-Indijā, Indiānis-Amērikā.

  +5 [+] [-]

, 2011-08-06 12:14, pirms 13 gadiem
purva_velns rakstīja: Tas puisis tika parakstīts un izziņots ātrāk, tāpēc mūsējais jebkurā gadījumā ir ceturtais.
Nu nezinu gan, jo parasti šādos gadījumos ne jau līguma parakstīšana "iet ieskaitē", bet gan pats spēlēšanas fakts (pie tam, oficiālā mačā).
Tā kā Rīgas "Dinamo" sezonu sāk 9.09.2011, bet "Baris" dienu vēlāk, tad Ērlam ir IESPĒJA debitēt mazliet ātrāk un būt trešajam. Izejot no tā, arī PIEŅĒMUMS, ka tieši Robijs būs trešais.

Uzskatāms piemērs: par NHL spēlētājiem kļūst nevis pēc līguma parakstīšanas vai pārbaudes maču aizvadīšanas, bet pēc iziešanas uz ledus oficiālā NHL mačā (to vistiešākajā mērā var attiecināt uz Latvijas hokejistiem).

  +1 [+] [-]

, 2011-08-06 12:16, pirms 13 gadiem
Labāk būtu kādu somu paņēmuši no Tamperes Bet nekas skatīsimies uz dzīvi krāsaināk.

  -4 [+] [-]

, 2011-08-06 12:19, pirms 13 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Kas nezin Zadornovu? Mūsu slaveno jūrmalnieku.
Runa ir politkorektumu ko piekopj debīlie amerikāņi.
Viņi jau vairs neuzdrošinās nēģerus saukt par melnajiem,jo tas nēesot korekti.
Krievi aizveda uz izstādi ASV gleznu izstādi, kurā viena glezna saucās ,,Melnais kliedziens'' (ja pareizi atceros tās nosaukumu), tad amerikāņu puse sāka protestēt un gribēja lai gleznu pārsauc, jo šīs gleznas nosaukumu varot pārprast melnie amerikāņi.
Pirmo reizi dzirdu, tātad nav sevišķi slavens.

Man nešķiet, ka tu īsti saproti, ko nozīmē vārds "nēģeris". Tam ir identiska nozīme vārdam "melnādainais". Kas vārdā "nēģeris" ir tik svēts, ka tas jālieto katru reizi, kad runa ir par āfrikāņu izcelsmes cilvēkiem?

Man nav skaidrs, kur šeit ir problēma.

 +11 [+] [-]

, 2011-08-06 12:32, pirms 13 gadiem
kāda starpība,ka viņš ir melnais! Galvenais kā viņš hokeju spēlē!
1 2 3 4 109 komentāri