Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:534, Did:0, useCase: 3

Aivis Jurdžs: “It kā jau grasījos beigt spēlēt, bet, ja ir tāda iespēja...”

Anatolijs Kreipāns
Anatolijs Kreipāns

Aivis Jurdžs: “It kā jau grasījos beigt spēlēt, bet, ja ir tāda iespēja...”
Aivis Jurdžs. Foto: TV “Emsdetten”

Viens no Latvijas handbola izlases līderiem un komandas pieredzējušākajiem spēlētājiem Aivis Jurdžs piektdien sāks jauno sezonu Vācijas 2.bundeslīgā TV “Emsdetten” komandas rindās. Tajā pašā komandā, kurā viņš pabeidza nepabeigto, pagājušo sezonu.

Pēc desmit gadiem Vācijas handbola klubos (9 sezonas – 1.bundeslīgā!) Aivis Jurdžs atgriezās Latvijā un pirms pagājušās sezonas iekļāvās Latvijas čempionvienībā Dobeles "Tenax". Latvijas izlases sastāvā viņš piedalījās mums vēsturiskajā pirmajā Eiropas čempionāta finālturnīrā, taču tad jau viņš bija atgriezies Vācijā – TV “Emsdetten” komandā, kas izmisīgi cīnījās par vietas saglabāšanu 2.bundeslīgā.

Nelielās (pēc Vācija mēroga – apmēram 40 tūkstoši iedzīvotāju) Vācijas federālās zemes Ziemeļreinas-Vestfālenes pilsētas Emsdetenas komanda savā pastāvēšanas vēsturē tikai vienreiz spēlēja 1.bundeslīgā – 2013./2014. gada sezonā tā palika pēdējā vietā un visas nākamās sezonas aizvadīja 2.bundeslīgā. Pagājušajā nepabeigtajā sezonā TV “Emsdetten” ieņēma 17. vietu, taču uz 3.līgu neizkrita – divas labākās 2.bundeslīgas komandas HSC “2000 Coburg” (kluba sistēmā darbojas Ģirts Lilienfelds – pagājušajā sezonā spēlēja otrajā komandā, bet dažas spēles aizvadīja arī pirmajā komandā 2.bundeslīgā) un Esenes TuSEM iekļuva 1.bundeslīgā, bet no 2.bundeslīgas neviena komanda neizkrita. Covid-19 palīdzēja TV “Emsdetten” palikt? Iespējams, kaut gan bija palikušas vēl 10 spēles, līdz 15. vietai bija tikai trīs punkti un kopš Ārona Cīrkes stāšanās galvenā trenera amatā komanda rādīja labāku sniegumu un tai bija reālas izredzes palikt 2.bundeslīgā arī pašas pūlēm.

Tagad klāt jauna sezona un Aivis Jurdžs atkal ir TV “Emsdetten” rindās. Komandas sastāvs gandrīz nav mainījies (divi spēlētāji aizgāja un viens atnāca), tā ka Aivis atgriezās sev jau labi zināmā komandā.

“Tā sanāk. Nebija jāsāk ar iepazīšanos. Var teikt, ka atgriezos gandrīz kā mājās – it kā es nemaz nebūtu aizbraucis prom,” telefonsarunā pirms jaunās sezonas stāsta Aivis Jurdžs. “Līgums man ir līdz sezonas beigām. Ilgi domāju pirms pieņemt piedāvājumu atgriezties, it kā jau grasījos beigt spēlēt. Ja reiz ir tāda iespēja… Vēl jāspēlē.”

Pagājušajā sezonā komanda cīnījās par vietas saglabāšanu 2.bundeslīgā. Galvenais treneris – tas pats, sastāvs – arī praktiski tas pats, bet vai citādāka būs jaunā sezona?
Cerams, ka jaunā sezona būs sekmīgāka. Pagājušajā sezonā komanda sešas vai septiņas spēles zaudēja ar vienu vārtu starpību, dažreiz pēc pirmā puslaika bija 5-6 vārtu pārsvars, bet beigās – minimāls zaudējums… Komandā ir vairāki jauni spēlētāji, kuri pagājušajā sezonā guva vērtīgu pieredzi un arī tāpēc šosezon jābūt labāk. Arī sastāva stabilitāte nav mazsvarīga. Pārbaudes spēlēs sākumā bija nepārliecinošs sniegums, bet pēdējā spēlē ar 1.bundeslīgas komandu no Mindenas jau bija daudz labāks skats. Zaudējām ar dažu vārtu starpību, taču komandas sniegums bija krietni labāks. Mūsu galvenais uzdevums būs saglabāt vietu 2.bundeslīgā

Komandā esi vispieredzējušākais spēlētājs (23.augustā Aivim palika 37 gadi – A.K.). Tavā pozīcijā vēl ir tikai 22 gadus vecais Svens Veselings, tā ka spēles laiks acīmredzot nebūs mazs…
Veselings ir talantīgs spēlētājs un spēles laiku droši vien dalīsim apmēram uz pusēm – atkarībā no tā, kā kuram veiksies konkrētā spēlē. Man lielāka loma būs aizsardzībā, kur ar vienīgo jaunpienācēju Frederiku Štīberu no 1. bundeslīgas Ludvigshāfenas komandas veidosim centra aizsargu pāri. Tiesa, viņš pārbaudes spēlē salauza roku un pirmajā mačā piektdien nepiedalīsies, taču pirmajā spēlē savā laukumā 9.oktobrī ar Grosvalštates komandu jau varētu būt ierindā.

Emsdetenas komandā ir tikai trīs ārzemnieki – bez Tevis vēl slovāks Tomāšs Urbans un čehs Jans Mojžišs. Tāda ir kluba vadības komandas veidošanas koncepcija?
Visi vācu klubi afišē, ka labprāt ņemtu vairāk vācu spēlētāju, taču vieni par to runā, bet citi – dara. Savulaik Emsdetenas komandā bija vairāk ārzemnieku, kad tā spēlēja 1.bundeslīgā, tad bija pat daudz ārzemnieku. Netālu ir Nīderlande un šajā komandā ir spēlējuši daudzi holandieši, bet pēdējā laikā Emsdetenas komandā galvenokārt ir vācu spēlētāji. Liela daļa no tiem ir jauni spēlētāji, kuri vēl var progresēt un padarīt komandu spēcīgāku.

Pirmā spēle būs 2. oktobrī viesos ar ASV “Hamm-Westfalen”, pret kuru pagājušajā gadā savā laukumā guvi 10 vārtus un kuru toreiz uzvarējāt ar 31:27…
Tas tagad neko nenozīmē. Tā jau ir vēsture. Tā toreiz Emsdetenas komandai bija pirmā spēle Ārona Cīrkes vadībā. Hammas komandā ir nomainījies galvenais treneris, atnākuši jauni spēlētāji. Spēle Hammā notiks bez skatītājiem. Cerams, ka sezonu tomēr varēsim aizvadīt pilnībā. Katrā federālajā zemē ir savi likumi, vienā vietā drīkst būt pavisam neliels skatītāju skaits, citā – lielāks, vēl citā – nedrīkst būt vispār. Spēles bez skatītājiem – tas komandām ir milzīgs robs budžetā. Mums, vismaz pašreiz tā ir, ierobežots skatītāju skaits drīkst būt, tā ka ar savulaik slaveno “Grosswallstadt” pie pilnīgi tukšām tribīnēm nebūs jāspēlē (“Ems-Halle” tribīnēs ir vietas apmēram 2000 skatītājiem – A.K.).

     [+] [-]

, 2020-10-01 12:45, pirms 4 gadiem
Kreipāna kungs,vai varat arī kādus vieglatlētus paintervēt,piem. ļoti reti intervēto Madaru Palameiku vai kādus trenerus?