Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:8, Did:0, useCase: 3

Bičevskis: "EHF lēmums ir spļāviens sejā daudzu valstu handbolistiem"

Rolands Eliņš

Bičevskis: "EHF lēmums ir spļāviens sejā daudzu valstu handbolistiem"
Mārtiņš Bičevskis. Foto: Zigismunds Zālmanis

Latvijas Handbola federācijas (LHF) mājaslapā publicēts prezidenta Mārtiņa Bičevska komentārs pēc Eiropas Handbola federācijas (EHF) lēmuma, kas paredz pilnībā atcelt pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" 1. un 2. kārtas. Bičevskis asi kritizē šo lēmumu un cer raisīt arī citu federāciju pārstāvju iebildumus.

"Esmu absolūti šokēts par EHF lēmumu, kas principā tika pieņemts bez diskusijām," paziņojumā citēts Māris Bičevskis. "Mēs uzskatām, ka tas ir spļāviens sejā daudzu valstu handbolistiem un handbola sabiedrībai. Neskatoties uz ārkārtīgi lielajiem izaicinājumiem, ko izraisa koronavīruss, šis lēmums neatbilst "fair-play" principiem. Kā piemēru varam minēt olimpiskās spēles. Tās tika atceltas, pirmkārt, gan vīrusa dēļ, domājot par sportistu veselību, gan arī lai saglabātu godīgus principus kvalifikācijā. Tāpēc mēs aicināsim iespējami daudz valstu pārstāvjus paust viedokli, ka šis jautājums ir liekams atkārtotai diskusijai, lai izvērtētu visas teorētiskās iespējas, kas ļautu izlasēm cīnīties par iespēju piedalīties pasaules čempionātā."

"Protams, apzināsimies, ka īpaši sāpīgs šis lēmums ir vairākiem mūsu izlases spēlētājiem, jo vairāki līderi ir karjeras noslēguma fāzē. Viņiem tā pēc būtības var būt atņemta cerība jebkad dzīvē spēlēt pasaules čempionātā. Bet tas nemaina mūsu pārliecību, ka tas vispār kopumā ir negodīgi pret jebkuru izlasi, kurai vēl pastāvēja iespēja cīnīties par vietu pasaules čempionāta finālturnīrā," tā situāciju komentē LHF prezidents.

Eiropas Handbola federācijas (EHF) Izpildkomiteja piektdien videokonferencē pieņēma vairākus būtiskus lēmumus attiecībā pret izlašu turnīriem. Viens no tiem paredz, ka pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" 1. un 2. kārtas netiks izspēlētas, vietas finālturnīrā sadalot pēc "Euro 2020" reitinga.

Koronavīrusa izplatība pamatīgi ietekmējusi Eiropas handbola sacensību norisi. Jau iepriekš EHF bija informējusi federācijas par iespējamajiem datumiem, kad varētu atsākties vairākas EHF sacensības. Iepriekš vairāki turnīri tika pārcelti uz vēlāku laiku, bet piektdienas konferencē, izvērtējot situāciju un ņemot vērā visus potenciālos riskus, pieņemti vairāki ļoti nopietni lēmumi.

Latvijas handbola sakarā šobrīd skarbākais bijis attiecībā pret pasaules čempionāta kvalifikāciju. EHF Izpilkomiteja secinājusi, ka jūnijā nekādas handbola sacensības nevarēs notikt, kā rezultātā tiek pilnībā atcelta pasaules čempionāta kvalifikācijas 1. un 2. kārta. Latvijai "play-off" 1. kārtā bija jāspēlē pret Izraēlu. Sākotnēji šīs spēles no aprīļa tika pārceltas uz jūniju, bet šobrīd ir skaidrs, ka arī jūnijā tās diemžēl netiks aizvadītas.

Attiecīgi, balstoties uz Eiropas čempionāta finālturnīra rezultātiem, atlikušās ceļazīmes uz pasaules čempionāta finālturnīru iegūst Slovēnija, Vācija, Portugāle, Zviedrija, Austrija, Ungārija, Baltkrievija, Islande, Čehija un Francija. Spānija, Horvātija un Norvēģija savu vietu bija garantējušas jau iepriekš kā trīs spēcīgākās komandas Eiropas čempionātā. Savukārt Dānija uz turnīru dosies kā iepriekšējā pasaules čempionāta uzvarētāja.

2020. gada vasarā Rīgā bija plānots Eiropas čempionāta U20 izlasēm B divīzijā. Ilgāku laiku notika pārrunas par datumiem, kad turnīru varētu aizvadīt. Šodien EHF pieņēma lēmumu, kas šīs sacensības nenotiks ne šajā vasarā, ne šogad vispār. Šobrīd noteiktais laiks ir 2021. gada janvāris, bet šajā jautājumā galējais lēmums tiks pieņemts EHF Izpildkomitejas jūnija sanāksmē.

Izmantotie resursi:
Bičevskis: "Esmu absolūti šokēts par EHF...