Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

80. Kurzemes derbija gaidās - bombardiera Karlsona atgriešanās mājās

Agris Suveizda

80. Kurzemes derbija gaidās - bombardiera Karlsona atgriešanās mājās
Tobrīdējais "metalurgs" Ģirts Karlsons (no kreisās) atzīmē savus pēdējos vārtus Kurzemes derbijā - 2012. gada 26. septembrī Liepājā (1:0)
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Komandas un spēlētāji nāk un iet, mainās spēļu skaits un izspēles sistēmas, taču jau 17 gadus pēc kārtas viena no Virslīgas galvenajām rotām ir palikusi nemainīga – Kurzemes derbijs. Rīt "Daugavas" stadionā Liepājā tiks izspēlēts jau 80. Kurzemes derbijs, kopš Latvijas augstākajā līgā ir pārstāvēta gan Liepājas pilsēta, gan arī Ventspils. Virslīgā ir aizvadīti 68 derbiji, deviņi spēlēti arī kausa izcīņā, tostarp trīs finālos, bet vēl divas spēles notikušas Baltijas līgas finālā.

Pirmie vārtu guvēji – Džugeli, Dobrecovs un Pertija
Pirmais Kurzemes derbijs norisinājās 1997. gada ceturtajā maijā, kad Liepājas "Baltika"/"Metalurgs" Virslīgas debitantus ventspilniekus sakāva ar rezultātu 3:0. Par pirmo vārtu guvēju Kurzemes derbiju vēsturē kļuva gruzīns Ivans Džugeli, kuram tajā spēlē divi vārti. Šajā mačā vienreiz izcēlās arī pašreizējais "Liepājas" galvenais treneris Viktors Dobrecovs, kurš tādējādi kļuva par pirmo latvieti, kurš iesitis Kurzemes derbijā. Savukārt par pirmo "Ventspils" vārtu guvēju nākamajā derbijā (1:0) kļuva pašreizējais Rīgas "Skonto" galvenais treneris Tamazs Pertija.

VSpēlētājsKomandasSk
1.Ģ.KarlsonsMetalurgs/Ventspils21
2.A.KatasonovsMetalurgs15
3.V.DobrecovsMetalurgs11
V.RimkusVentspils11
5.K.GrebisMetalurgs/Ventspils/Liepāja10
6.A.ButriksVentspils9
G.SoloņicinsMetalurgs9

Karlsons pret savējiem, Liepājā spēlējis arī Pučinsks
Gan "Liepājas", gan "Ventspils" sastāvā ir vairāki spēlētāji, kuri savulaik bijuši otrā ierakumu pusē. Protams, vislielākā uzmanība tiks pievērsta 33 gadus vecajam liepājniekam Ģirtam Karlsonam, kuram tā būs pirmā atgriešanās dzimtajā pilsētā kopš pievienošanās "Ventspilij". Karlsons "Metalurga" rindās Virslīgā aizvadīja 219 spēles un guva 107 vārtus. Interesanti, ka Liepājas ieraksts ir arī pašreizējā ventspilnieku galvenā trenera Jurģa Pučinska CV. 2002. gada sezonā daugavpilietis Pučinsks kopā ar vairākiem komandas biedriem, Mihailu Ziziļevu ieskaitot, čempionāta priekšvakarā nonāca īrē "Metalurgā", tomēr jau maija ievadā pēc Liepājā veiktās tīrīšanas atgriezās "Dinaburg".

Tobrīdējais Latvijas izlases kandidāts Pučinsks "Metalurga" kreklā paguva aizvadīt piecas spēles. Nedaudz vairāk maču "Ventspils" sastāvā nospēlēja divi liepājnieki Pāvels Mihadjuks un Kristaps Grebis, kuri tagad ir atgriezušies dzimtajā pilsētā. Grebis "Ventspilī" pabija 2007. gadā un Virslīgā piedalījās 11 cīņās, bet Mihadjuks divu pusgada periodu laikā (2008. un 2009. gadā) dzeltenzilo krāsas aizstāvēja 16 Virslīgas spēlēs. Lai arī Virslīgā Grebis "Ventspils" sastāvā tā arī neguva nevienus vārtus, Baltijas līgas pirmajā finālspēlē viņš atzīmējās pret "Metalurgu" (1:3), joprojām esot vienīgais futbolists, kurš Kurzemes derbijā vārtus guvis, pārstāvot abas puses, - deviņi vārti "Metalurgā" un vieni vārti "Ventspilī".

Tabulā saimnieko "Ventspils", derbijos pārāki liepājnieki
Lai arī turnīra tabulā krietni biežāk augstāku vietu ieņēmusi "Ventspils", tieši Liepājas komandām – "Metalurgam" un tagad "Liepājai" – ir labāka kopējā bilance. 79 spēlēs liepājnieki ir uzvarējuši 34 reizes, bet zaudējuši – tikai 26. Tiesa, visos trijos Latvijas kausa finālos Kurzemes derbijā bija pārāka "Ventspils", kamēr "Metalurgs" var pretī likt 2007. gada triumfu mazāk nozīmīgajā Baltijas līgā.

Kurzemes derbijos ir izšķīrušies Latvijas kausu un Baltijas līgas trofejas likteņi, tajos ir notikuši lūzumi sezonas gaitā, un netrūkst arī spēļu, kuras vēsturē iegājušas ar iespaidīgajiem sižetiem. Šajā ziņā izceļas ventspilnieki, kuri nevienā vien savstarpējā spēlē neizšķirtus vai uzvaras izrāvuši pēdējās minūtēs. Īpaši var izcelt divas spēles. 2004. gada aprīlī "Ventspils" izbraukumā pēc pirmā puslaika zaudēja ar rezultātu 1:3, taču otrajā puslaikā spēja gūt trīs vārtus un izraut laimīgu uzvaru ar 4:3. Uzvaras vārtus 80. minūtē guva pašreizējais kluba sporta direktors Andrejs Butriks. Savukārt gadu iepriekš "Ventspils" vēl pārsimt sekunžu līdz pamatlaika beigām zaudēja ar 0:1, taču tad 89. minūtē izlīdzinājumu panāca Vīts Rimkus, bet 90. minūtē 2:1 izrāva Jevgēņijs Landirevs.

BilanceSLiepNFKVVārti
Kopējā79341926118:91
Derbiji Liepājā37209864:36
Derbiji Ventspilī3914101551:48

Karlsona un Žigajeva neticamās šķērītes
Kurzemes derbijā netrūkst ne tikai spilgtu spēļu, bet arī neticamu un fantastisku vārtu guvumu. Par noteikti vienu no skaistākajiem goliem Kurzemes derbijā 2007. gada maijā parūpējās tieši Karlsons, kurš šķērītē pārspēja Pāvelu Davidovu (2:0). "Atceros, piespēle no labā flanga, bumba augstu gaisā, bet es lecu un trāpīju," ventspilnieku mājaslapā citēts Karlsons. "Patīkami atcerēties, dažreiz paskatīties video. Bez šaubām tie bija vieni no skaistākajiem vārtiem manā karjerā." Savukārt pirms trim mēnešiem "Ventspils" uzvaras vārtus ar akrobātisku sitienu guva šedevru meistars Jurijs Žigajevs (1:0). "Jā, acīmredzot viņš toreiz [2007. gadā] rūpīgi sekoja līdzi translācijai un izlēma to atkārtot," sacīja Karlsons. "Ja runā nopietni, tad tādas lietas, protams, ir tīrākā improvizācija un lēmuma pieņemšana mazāk nekā sekundes laikā. Ko tādu nav iespējams sagatavot un ieplānot iepriekš."

Žigajeva vārti (no 5:00)

Dobrecovs: "Ventspils, Liepājas un "Skonto" cīņas uz mūžīgiem laikiem būs derbijs"
Pašreizējais "Liepājas" galvenais treneris Viktors Dobrecovs 20 gadu vecumā piedalījās pašā pirmajā mūsdienu Kurzemes derbijā, ar vieniem vārtiem palīdzot "Baltikai"/"Metalurgam" pretiniekus sakaut ar 3:0. "Varbūt starp jauniešiem ne visi to vēl saprot, taču Liepāja pret Ventspili, Liepāja pret "Skonto" un Ventspils pret "Skonto" bija un uz mūžīgiem laikiem paliks derbijs," sacīja Dobrecovs. "Liepāja un Ventspils allaž cīnījušās par medaļām, tāpēc katra spēle bijusi ļoti svarīga, katra spēle bijusi sešu punktu spēle."

"Spilgtākais derbijs? Atceros to maču, kurā bijām vadībā ar 3:1, es pie 3:3 neiesitu no līnijas un beigās ielaidām ceturtos…," teica Dobrecovs. "Spilgtākā spēle laikam bija 2005. gadā, kad Ventspilī uzvarējām ar 5:1 un pirmoreiz kļuvām par čempioniem. Togad mums komanda tiešām bija gan meistarīga, gan tāda, kas katrā spēlē laukumā atdeva pilnīgi visus spēkus par 120%. Arī Ventspilī mums nebija obligāti jāuzvar, jo būtu palikušas vēl četras kārtas, taču sitāmies un pat pie rezultāta 3:0 neapstājāmies un turpinājām spēlēt ar maksimālu pašatdevi."

Izmantotie resursi:
LFF: JAUNUMI | LATVIJAS FUTBOLA FEDERĀCIJA
Sākums - Futbola virslīga
FK Ventspils

     [+] [-]

, 2014-09-27 11:39, pirms 10 gadiem
SARAUJ LIEPĀJA Mēs uzvarēsim es tam ticu

     [+] [-]

, 2014-09-27 11:41, pirms 10 gadiem
Jacer,ka skonto zaudes,bet sheit,lai interesants machs!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-09-27 13:22, pirms 10 gadiem
Kāds var paskaidrot kas ir Baltijas līga, biju kādreiz dzirdējis, bet skatos, ka vairāk šāda līga nenotiek.

     [+] [-]

, 2014-09-27 13:47, pirms 10 gadiem
mostwanted8 rakstīja: Kāds var paskaidrot kas ir Baltijas līga, biju kādreiz dzirdējis, bet skatos, ka vairāk šāda līga nenotiek.
Piedalījās komandas no LT, LV un EST.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-09-27 19:10, pirms 10 gadiem
Būs interesants mačs!Sarrrauj Liepāja!

     [+] [-]

, 2014-09-27 19:11, pirms 10 gadiem
elmaars rakstīja: Liekas Ventspils pannems 1-0.
Ceru uiz rezultatīvu maču!

     [+] [-]

, 2014-09-27 21:13, pirms 10 gadiem
Rīt būšu klāt pacelt skaņas līmeni tribīnes!!!

  -1 [+] [-]

, 2014-09-28 21:53, pirms 10 gadiem
Vai tad viņš maz zin kur ir viņa mājas?