Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Dakša: "Virslīgas spēles, rītdien notiks vai nē, bet vairs pārceltas netiks"

Rolands Eliņš

Dakša: "Virslīgas spēles, rītdien notiks vai nē, bet vairs pārceltas netiks"
Ainārs Dakša. Foto: Latvijas Futbola virslīga

LFV izpilddirektors Ainārs Dakša sarunā ar portālu Sportacentrs.com paskaidroja situāciju Virslīgā saistībā ar rītdien paredzētajām spēlēm un dažu klubu grūtībām tās aizvadīt. Dakša kategoriski norādīja, ka spēles vairs pārceltas netiks, kā arī ieturēti komentēja LFF valdes lēmumu pabeigt sezonu līdz galam.

Rītdien futbola Virslīgā paredzētas piecas spēles, turklāt visas vienlaicīgi, taču šobrīd jārēķinās, ka par vairāku spēļu norisi ir jautājuma zīmes. "Riga" šodien informē, ka komandai šodien ir pieejami tikai septiņi spēlētāji (rītdien gan paredzēti Covid-19 testi, pēc kuriem šis skaits varētu pieaugt negatīvu testu rezultātā), karantīnā jau iepriekš bija devusies "Jelgava" un vakar par to pašu ziņoja "Daugavpils".

"Godīgi sakot, man par to, kāda ir situācija konkrētajos klubos dienu pirms spēles, ir tāda pati informācija kā jau pieejama publiski," sacīja Dakša. "Klubi šodien strādā, lai risinātu savus jautājumus, un šeit es negribētu radīt nekādu papildus drāmu vai ko tamlīdzīgu ar prognozēm, kura spēle notiks un kura nē. Zinām klubus, kuriem ir grūtības, tie visiem ir zināmi. Negribu šeit pīties terminos, kuram noteikta pašizolācija un kuram karantīna, taču klubu iespējas šobrīd ierobežo arī valstī noteiktie Covid-19 ierobežojumi, kas neļauj spēlēs piedalīties nepilngadīgajiem."

Dakša apstiprināja, ka atlikušās Virslīgas spēles tiks aizvadītas 26. un 29. novembrī: "Tāda iespēja, ka kādas komandas spēles neaizvadīšanas dēļ tā tiek pārcelta, nemaz netiek izskatīta. Reglamentā ir noteikts, ka pēdējās divas kārtas tiek aizvadītas vienlaicīgi, un tāpēc arī nekas pārcelts netiks. Par to, vai komandai pienākas tehniskais zaudējums vai pienākas kādas citas sankcijas, pēc tam savukārt lems LFF Disciplinārlietu komisija."

Virslīgas klubi iepriekš bija nobalsojuši par priekšlikumu apturēt Virslīgas sezonu, un biedrība šo priekšlikumu iesniedza federācijā, taču tas netika pieņemts. Dakša paskaidroja, ka tā bijusi kā klubu viedokļu apzināšana un iesniegšana tālāk: "Mums bija tikšanās, mēs pārspriedām situāciju un argumentāciju iesniedzām tālāk. Acīmredzami, ka šeit ir tikai divi varianti – vai nu LFF valdē bija citāds viedoklis par situāciju vai spēcīgāka argumentācija. Tādēļ par pašu lēmumu turpināt sezonu jāvaicā valdē. Savukārt klubu viedoklis šobrīd – nu, tiem ir jādarbojas tādā situācijā, kāda šobrīd ir, un tas arī notiek, tieši tādā pozīcijā arī Virslīga, kurai ir jāapkalpo un jānodrošina šīs spēles."

Dakša nepiekrita, ka lēmuma pieņemšana par sezonas turpināšanu apmēram 40 stundas pirms spēļu sākuma būtu radījusi haosu: "Šādu vārdu es nelietotu. Haoss būtu tad, ja visi jau būtu sakravājuši bagāžu un gaidītu autobusu un tad pēkšņi pateiktu, ka tomēr jāspēlē. Taču tā nav – vienkārši kļuva zināms par klubu grūtībām, tās tika apspriestas un pieņemts lēmums turpināt, attiecīgi klubiem šobrīd jārisina problēmas, par kuru esamību viņi zināja jau iepriekš. Principā lēmums ir tāds, ka, neskatoties uz šīm grūtībām, spēles ir jāaizvada."

Virslīgas izpilddirektors uzsvēra, ka klubiem būs jāiztiek bez spēlētājiem, kuriem ir konstatēta saslimšana ar Covid-19 vai kurus medicīniskās iestādes noteikušas kā kontaktpersonas: "Šim procesam ir stingra kārtība, un ne klubs, ne līga, ne federācija nevar to mainīt vai kaut ko sarunāt, lai tiek pieļauts izņēmums, proti, kurš skaitās kontaktpersona un kurš. To nosaka atbildīgās iestādes. Es turklāt nemaz nerunāšu par inficēto spēlētāju fiziskajām iespējām piedalīties, tās nosaka katra kluba pārstāvji, taču ir konkrētas juridiskās prasības, kuras jāievēro. Un nav tā, ka kāds ienāk ģērbtuvēs un pasaka kontaktpersonām, ka tagad variet spēlēt. Kaut kādi pienākumi tomēr jāievēro."

Dakša atgādināja, ka līgas organizētājiem ir pienākums parūpēties par to, ka sacensības notiek, un tad seko nākamais solis – klubi izvērtē savas iespējas, vai ir gatavi tajās piedalīties. Taču Virslīgas izpilddirektors arī aicināja novērtēt, ko tieši nozīmē Covid-19 gadījumi komandās: "Tagad satraucošas ziņas tiek saņemtas no Daugavpils, un mums pirmām kārtām vajadzētu runāt par to, ka, cerams, viss atrisināsies veiksmīgi. Taču ziņas par saslimšanu komandā ir satraucošas, un ne jau tikai spēļu aizvadīšanas vai nē ziņā."

Šobrīd "Riga" jau apsveikta kā 2020. gada Virslīgas čempione, taču reglaments paredz iespēju, ka tā tiek diskvalificēta – ja saņem divus tehniskos zaudējumus. Tas varētu notikt, ja "Riga" nevar savākt minimālo nepieciešamo spēlētāju skaitu divām atlikušajām spēlēm, un Dakša apstiprināja, ka LFF valdes sēdē šī iespēja tika piesaukta: "Šī lieta valdes sēdē tika ņemta vērā, jā, kopā ar citiem argumentiem un riskiem... pareizāk gan būtu teikt nevis "riskiem", bet objektīviem apstākļiem. Mūsu uzdevums no Virslīgas šajā gadījumā bija valdei sniegt informāciju un viedokli."

Dakša atzina, ka dažiem klubiem spēļu aizvadīšana šobrīd var sagādāt ne tikai grūtības, bet pat būt vienkārši neiespējama. Taču viņš arī norādīja, ka nonākts situācijā, kurā nav daudz izvēles iespēju, jo šīs ir sezonas pašas beigas: "Par laimi, iepriekš sezonas gaitā izvairījāmies no tik plašas inficēšanās, ar to mums zināmā arī paveicās, taču, ja sezonas vidū būtu kas tāds, iespējams, mums šobrīd būtu cita pieredze. Jāņem arī vērā visā valstī notiekošais Covid-19 sakarā, un nav tā, ka tas viss met sportam ar līkumu, gluži pretēji."

     [+] [-]

, 2020-11-25 20:38, pirms 3 gadiem
No otrās komandas nevar izsaukt?

     [+] [-]

, 2020-11-25 21:07, pirms 3 gadiem
Kas viņi jocīgi ir? Par izslēgšanu, ja nevar savākt noteikto spēlētāju skaitu?

"Tas varētu notikt, ja "Riga" nevar savākt minimālo nepieciešamo spēlētāju skaitu divām atlikušajām spēlēm..."

     [+] [-]

, 2020-11-25 21:57, pirms 3 gadiem
varenais_eksperts rakstīja: Kas viņi jocīgi ir? Par izslēgšanu, ja nevar savākt noteikto spēlētāju skaitu?

"Tas varētu notikt, ja "Riga" nevar savākt minimālo nepieciešamo spēlētāju skaitu divām atlikušajām spēlēm..."
dzer visi un laista zelta medaļas...neatžirgs..

     [+] [-]

, 2020-11-26 09:43, pirms 3 gadiem
Izskatās, ka Rīga savāks spēlētāju skaitu, kādā veidā nezinu, bet domāju, ka savāks. Varbūt šobrīd steigā apzvana kadrus, pēcpusdienā slēgs "profesionāļa" līgumus un vakarā jau spēlēs. Protams, joks, bet neticu, ka Rīga vienkārši neieradīsies uz divām spēlēm pēc kārtas.