Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Trīs strīdīgās epizodes: vai bija jāpiespriež pendeles?

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Trīs strīdīgās epizodes: vai bija jāpiespriež pendeles?
Ivars Caune fiksēja Vladislava Gabova pārkāpumu
Foto: rekurzeme.diena.lv

Aizvadītajā SMScredit.lv Virslīgas kārtā divās spēlēs tika piešķirtas (un arī nepiešķirtas) pendeles, kas raisīja lielas diskusijas un emocijas gan laukumā, gan ārpus tā. Kā strīdīgās epizodes vērtē šo maču tiesnešu amata brālis?

Sportacentrs.com izdevās sazināties ar Lietuvas augstākās līgas čempionāta ("A Lyga") tiesnesi (saprotamu iemeslu dēļ vēloties saglabāt anonimitāti), kurš noskatījās mūsu portāla piedāvātos video un izvērtēja strīdīgās epizodes. Viņš gan, cienot savus amata brāļus, uzreiz uzsvēra, cik sarežģīts ir tiesnešu darbs laukumā un cik viegli pēc tam vērtēt, sēžot pie datora ekrāna. Laukumā esot, bieži vien viss citādi rādās... Viņš atkārtoja vispārzināmo - tiesnešu kļūdas ir futbola neizbēgama sastāvdaļa, vien svarīgi, lai šīs kļūdas nebūtu apzinātas.

Piedāvājām viņam izvērtēt sekojošas trīs epizodes (video zemāk):
1) Vladislava Gabova ("Skonto") izklupiens pret Iļju Šadčinu ("Liepāja"), un tiesneša Ivara Caunes piespriests 11 metru soda sitiens uz "Skonto" vārtiem,
2) Jurģa Kalna ("Metta"/LU) uzgāšanās Jurijam Sokolovam ("Daugavpils"), un tiesneša Vitālija Spasjonņikova piespriests 11 metru soda sitiens uz "Mettas" vārtiem,
3) Artjoma Murdasova ("Daugavpils") "kustība" pret Romanu Rožkovski ("Metta"/LU), un tiesneša Alekseja Spasjonņikova nepiespriests 11 metru soda sitiens.

Minētā lietuviešu tiesneša domas par šīm trim epizodēm:
1) "Neredzu, par ko šeit vispār diskutēt. Tiesneša lēmums bija pareizs - domāju, par visiem 100%. Soda laukumā šādi ar kājām labāk "nelidot". Tas pat nebija "izšļūciens", jo kāja bija pacelta no zemes. Pat amatieru sacensībās tiesnesis šādu pārkāpumu fiksētu. Tiesnesi kritizē, jo viņš ir jauns? [retorisks jautājums - aut.]"
2) "Teikšu tā - ne katrs tiesnesis pamanītu šādu pārkāpumu, taču bija spēle ar elkoni. Tur bija pārkāpums. Cits jautājums, vai tas notika soda laukumā. Domāju, ka jā, kaut arī 100% nevaru dot - precīzāku atbildi varētu sniegt, ja būtu atkārtojums arī pretī 16 metru soda laukuma līnijai. Starp citu, šī tiesnesim bija ļoti sarežģīta epizode, jo teorētiski šī 16 metru līnija (vai pārkāpums notika soda laukumā, vai ārpus tā) bija jākontrolē tiesneša asistentam, taču viņš fiziski NEKĀDI nevarēja atrasties uz 16 metru līnijas, jo tikko bija izspēlēts stūra sitiens, un tiesneša asistents bija ieņēmis pareizu pozīciju pie stūra karodziņa."
3) "Domāju, arī šajā epizodē lielām šaubām nevajadzētu būt - pat žurnālistiem nē. Bumbā aizsargs noteikti nenospēlēja, un kontakts bija."

3 epizodes

  +8 [+] [-]

, 2014-04-10 23:59, pirms 10 gadiem
par skonto pendeli angļi teiktu - you don't dive in legs like that in penalty area.

  +3 [+] [-]

, 2014-04-11 00:00, pirms 10 gadiem
Pateica tā, kā es domāju. Ja jau Mettas spēlē iedeva pendeli uz vieniem vārtiem, tad arī uz otriem vārtiem tas bija jādara! Nu par Skonto tur jau skaidrs, ka daudzi nevar pārdzīvot, ka "Latvijas futbola flagmani" vairs neviens nevelk!
Slēpts komentārs: stakets

  +2 [+] [-]

, 2014-04-11 00:02, pirms 10 gadiem
1. epizode - protams 11M.
2. epizode - centrā var dot tādu sodu, bet ne soda laukumā
3. epizode - bez diskusijām 11M (nu man jau visu laiku Spasjonņikova nav licies tīrs tiesnesis)

  +4 [+] [-]

, 2014-04-11 00:25, pirms 10 gadiem
mexikano rakstīja: 1. epizode - protams 11M.
2. epizode - centrā var dot tādu sodu, bet ne soda laukumā
3. epizode - bez diskusijām 11M (nu man jau visu laiku Spasjonņikova nav licies tīrs tiesnesis)
Sods paliek sods vienalga, kurā laukuma daļā tas ir izdarīts, un nu šeit tiešām, ar elkoni pa priekšu uzlikās virsū stāvošam spēlētājam- bez variantiem sods. Par pārējo piekrītu.

  -1 [+] [-]

, 2014-04-11 00:34, pirms 10 gadiem
Latvijas futbola ari tiesnesiem butu jauzlabo limens jo katra spele tiek pielautas kludas un briezi pat izkatas kad speles epizodes ir aizdomigas nefiksejot parkapumu kaut minutes velak fikse par labu otrai komandai...

  +9 [+] [-]

, 2014-04-11 00:43, pirms 10 gadiem
Cepums Edmundam par rakstu!

  -1 [+] [-]

, 2014-04-11 00:55, pirms 10 gadiem
Didziz rakstīja: Sods paliek sods vienalga, kurā laukuma daļā tas ir izdarīts, un nu šeit tiešām, ar elkoni pa priekšu uzlikās virsū stāvošam spēlētājam- bez variantiem sods. Par pārējo piekrītu.
Taisnība vien ir, bet tad visiem tiesnešiem jādot pendeles ja ir noteikumu pārkāpums soda laukumā.

  +2 [+] [-]

, 2014-04-11 01:01, pirms 10 gadiem
Pirmaja epizode nav saubu tur pendele!
Otraja, tresaja abas saubigas situacijas, ipasi otra vai tur ir pendele vai soda sitiens, tacu sods tur bija. Tacu aizdomigu to dara fakts, ka tas notika viena un taja pasa spele un sanaca viss par labu vienai komandai.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +3 [+] [-]

, 2014-04-11 08:15, pirms 10 gadiem
Viss pareizi! Un lai Skonto ar Pertiju priekšgalā beidz nīdēt par to pendeli un tiesnešiem un labāk domā, kā izpildīt savas saistības finansiālajā jomā.

  +6 [+] [-]

, 2014-04-11 08:24, pirms 10 gadiem
Labs žurnālista mēģinājums dabūt atklātāku arī šo lauciņu,lai arī pa "sētas durvīm".Krievijas NTV sporta kanālā ir lielisks raidījums "Svistok",kur piedaloties pieredzējušiem speciālistiem(gan bijušiem tiesnešiem,gan atbildīgajiem par tiesnešu darbu,ļoti profesionāliem žurnālistiem,regulāri tiek skatītas strīdīgas spēles epizodes,analizēti momenti.Diemžēl pie mums to izdarīt ir grūti kaut vai tāpēc,ka filmēts tiek tikai no viena skatu punkta ar vienu ne visai augstas kvalitates kameru.Rezultātā vērtējums ne vienmēr var būt objektīvs.Un vēl viens interesants notikums tur tikko notika.Visi par futbolu rakstošie žurnālisti tika uzaicināti uz tikšanos ar pieredzējušu bijušo futbola tiesnesi,kur tika runāts ne tikai par strīdīgiem momentiem,bet arī žurnālisti tika iepazīstināti ar jauniem tiesāšanas virzieniem,dažām izmaiņām,kas parasti notika tikai tiesnešu korpusa iekšienē.Tāpēc jau bieži parastiem skatītājiem rodās jautājumi,ka tiesāšanas nianses ir mainījušās,bet zin par to tikai vienīgi tiesneši.Lūk šo jautājumu iespējams risināt arī pie mums.Ir vajadzīga tikai žurnālistu un ,protams arī ,LFF vēlme.

     [+] [-]

, 2014-04-11 08:37, pirms 10 gadiem
Mēs žēlojamies, ka trūkst kvalificētu tiesnešu(Turcijas tūristi neskaitās). Palasot komentus, rodas patiess prieks - zem nikiem slēpjas tik daudz profiņu. Veči, svilpi mutē un uz priekšu. Rādiet klasi!

  +1 [+] [-]

, 2014-04-11 08:48, pirms 10 gadiem
putrasgalva rakstīja: Mēs žēlojamies, ka trūkst kvalificētu tiesnešu(Turcijas tūristi neskaitās). Palasot komentus, rodas patiess prieks - zem nikiem slēpjas tik daudz profiņu. Veči, svilpi mutē un uz priekšu. Rādiet klasi!
tiesnesim sava loma, līdzjutējam sava loma!Un tā tam būt visā pasaulē!

  +3 [+] [-]

, 2014-04-11 08:52, pirms 10 gadiem
Mettas-Daugavpils spēlē abas pendeles,un esam noskaidrojuši ka arī uz skontas vārtiem pamatota pendele!

Tad par ko arbuzņiks tā šūmējās preses konferencē?Lai norāda uz kaut vienu epizodi kur soģis palīdzēja Liepājai!dobrikam gan būtu ko teikt tiesnešu sakarā!
LFF šo faktu ņems vērā(tiesnešu kritizēšana,līdzīgi gan Abramčiks pret skontu,gan Zelkevics pret Rīgu pa 200 LS bija nogrābuši savulaik)?

  +5 [+] [-]

, 2014-04-11 09:19, pirms 10 gadiem
kad kaut kaads gruziins saak smirdeet, tad redz ir jaameklee attaisnojumi. man spartaka un jelgavas speele likaas interesanta, tur divas vai triis reizes dzeltono neiedeva. taa par katru speeli var spriedeleet. taapeec jau tas futbols ir tik tizls, ja nejeedz speeleet, tad jaakriit un jaateelo beigts, varbuut taa kaadu labumu dabuus.

  -2 [+] [-]

, 2014-04-11 09:46, pirms 10 gadiem
Paldies par rakstu!
2.epizode: Taisnība, ka ir svarīgi, kur tiesnesis atrodas. Protams, ka bez tiesnešu kļūdām neiztikt. Es sēdēju tieši pretī 16 metru soda laukuma līnijai, redzēju, ka abi spēlētāji augstu gaisā sadūrās ĀRPUS soda laukuma. Video uzņemts no cita leņķa... Par elkoni: neredzēju, bet nesaku, ka nebija. Varbūt tas izskaidro dzelteno.
Bet jāpiekrīt Mexikano, ka viss liecina par Spasjonņikova interesi norakt Mettu šajā spēlē.

  +5 [+] [-]

, 2014-04-11 12:05, pirms 10 gadiem
RonaldsJ rakstīja: Paldies par rakstu!
2.epizode: Taisnība, ka ir svarīgi, kur tiesnesis atrodas. Protams, ka bez tiesnešu kļūdām neiztikt. Es sēdēju tieši pretī 16 metru soda laukuma līnijai, redzēju, ka abi spēlētāji augstu gaisā sadūrās ĀRPUS soda laukuma. Video uzņemts no cita leņķa... Par elkoni: neredzēju, bet nesaku, ka nebija. Varbūt tas izskaidro dzelteno.
Bet jāpiekrīt Mexikano, ka viss liecina par Spasjonņikova interesi norakt Mettu šajā spēlē.
Skaidri redzams, ka futbolists, pret kuru izdarīja pārkāpumu palecās soda laukumā un leca uz augšu, un pēc tam viņu izlidināja no soda laukuma ar noteikumu pārkāpumu, tāpēc sods bija soda laukumā, lai arī kā varbūt tas izskatījās no citiem leņķiem.

Screenshot by Lightshot

  -3 [+] [-]

, 2014-04-11 13:27, pirms 10 gadiem
1. Jā!
2. Nē, noteikti nē!!!
3. Grūti ideāli saskatīt, bet nedaudz aizķērā kājas, tātad, Jā!

  -1 [+] [-]

, 2014-04-11 13:54, pirms 10 gadiem
Ja jau uzrakstīts precīzi tā, kā arī man izskatījās (Mettas spēlē -- klātienē), tad -- malacis Edmunds un viņa intervētais!

  +2 [+] [-]

, 2014-04-11 15:45, pirms 10 gadiem
Aiztikt SKONTO taču nedrīkst un ka PERTIJA irnekauņa ir sen zināms!

     [+] [-]

, 2014-04-11 23:28, pirms 10 gadiem
Pertijam jau derēs tik tiesneši no Kaukāza vai vecā gvarde
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja