Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:115, Did:0, useCase: 3

Pertija ieliek "desmitnieku", Caune tic Jelgavas futbola augšupejai

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Pertija ieliek "desmitnieku", Caune tic Jelgavas futbola augšupejai
Tamazs Pertija ar kausu par 3. vietu / Foto: Jānis Līgats

Ar četrām spēlēm 27. kārtā noslēgusies Virslīgas 2020. gada sezona. Kamēr čempione "Riga" nolēma pret Ventspili laukumā neiziet, vietu Virslīgā saglabāja "Metta", savukārt pēdējo vietu ieņēma tukumnieki. Sportacentrs.com piedāvā preses konferenču apkopojumu.

FK Jelgava – FK Liepāja 0:7

Dāvis Caune (FK Jelgava): "Esmu drošs, ka futbols Jelgavā atgriezīsies agrākajos augstumos"

- Liels paldies visiem čaļiem, kas mēnešiem nav trenējušies un izrāvās no savām darīšanām, lai varētu nospēlēt sezonas pēdējās divas spēles. Paldies arī visiem citiem, kas šajās cīņās piedalījās - galvenais bija vēlēšanās. Veiksmīga nebija ne sezona, ne tās beigas, taču esmu pārliecināts, ka futbols Jelgavā atgriezīsies tajā līmenī, kur bija pirms dažiem gadiem. Man ir žēl, ka spēlētājiem un līdzjutējiem ir jāpiedzīvo šādi laiki, taču viss dzīvē iet pa apli. Un liels paldies par pieņemto lēmumu, ka čempionāta iznākums tika noskaidrots godīgos un sportiskos apstākļos. Tas tiešām priecē. Tik sportiskos un godīgos apstākļos kā pēdējās divās kārtās sen nebija redzēta čempionāta iznākuma noskaidrošana. Tagad mums ir paredzēts atvaļinājums uz nenoteiktu laiku.

Dmitrijs Mološs (FK Liepāja): "Ieguvumu no šīs spēles ir ļoti maz"

- Paldies puišiem par labu sniegumu. Jāatzīst, ka ieguvumu no šīs spēles ir ļoti maz. Tie kuri seko, saprot, kāpēc šāds rezultāts. Priecē, ka mūsu Dodo kļuvis par čempionāta rezultatīvāko spēlētāju. Tas ir svarīgākais ieguvums un dod gandarījumu. Par mača gaitu negribās neko komentēt.

- Vai būtu labāk, ja pretinieku vienkārši atteiktos iziet laukumā?
- Es apzinos "Jelgavas" treneru situāciju. Nevēlos līst citu ādā. Šāds rezultāts neko citu kā smaidu neizraisa. Ja pieņēma lēmumu pabeigt sezonu, tad to jāpieņem. Taču šādos mačos futbolisti neaug. Treniņos strādājam ar lielu intensitāte, bet te tas mirst. Brīžiem vienkārši jāstāv. Saprotu pretinieku grūtības, tāpēc negribu vairāk izteikties.

FK Metta – Valmiera FC 1:2

Andris Riherts (FK Metta): "Tā bija loterija - izkritīsim vai ne"

- Laikam jāpateicas RFS, bez kuru palīdzības mēs nenosargātu vietu Virslīgā. Paldies arī faniem, kas turējās līdz galam un atbalstīja mūs arī bezcerīgās situācijās - tas ir labākais piemērs klubā, kāds vien var būt. Par šodienas spēli - uz pretinieku kļūdas rēķina izvirzījāmies vadībā, taču ne emocionāli, ne citādā ziņā nebijām tuvumā uzvarai, lai arī tā bija viena no svarīgākajām spēlēm kluba vēsturē. Protams, pret mums spēlēja gan Latvijas nacionālās, gan U-21 izlases spēlētāji, bet Valmieras rindās bija arī dublieru komandas futbolisti, kuri centās, sevi nežēloja, uz mākslīgā laukuma lidoja izklupienos un savu iespēju spēlēt Virslīgā izmantoja. Paldies Valmierai, ka tā bija tik motivēta pretiniece.

- Vai spēles laikā zināji, kāds rezultāts ir Tukumā?
- Uz rezervistu soliņa rezultāts bija zināms, taču komanda laukumā to nezināja. Skaidrs, ka varēja notikt visādi - divi Tukuma vārti izmainītu visu situāciju. Cik saprotu, Tukumam iespējas gūt vārtus bija.

- Mača sākumā guvāt vārtus un kontrolējāt spēli. Kāpēc neizdevās turpinājums? Kā jau teici, tā bija viena no svarīgākajām spēlēm kluba vēsturē.
- Es jau vairs nevaru saskaitīt, cik gara ir zaudējumu sērija, bet pārliecību tā nedod. Gūtie vārti, protams, bija Raimonda meistarība, taču arī pretinieka individuāla kļūda. Pēc tam šķita, ka gribam gūt otros, taču īsti nesapratām, kā to paveikt.

- Laikam sezonu kopumā vērtē kā ne pārāk izdevušos?
- Kad sezonā ir četri apļi, vienmēr izgāžam trešo. Šogad bija tikai trīs, un trešajā savācām tikai vienu punktu. Pirmajos divos apļos bijām līdzvērtīgi. Ņemot vērā mūsu komplektāciju, gan sezonas sākums, gan turpinājums bija ļoti sakarīgs. Vasarā citi klubi varēja papildināt sastāvus, ko darīja arī Tukums. Mums klāt nāca praktiski tikai dublieru spēlētāji. Mums pietrūka jaunu asiņu, lai sastāvā būtu lielāka konkurence un motivācija. Protams, gads bija grūts, un mums bija jaunākā komanda, kāda ir bijusi. Domāju, ka tā bija ļoti liela kļūda komplektācijā, jo pieredzējis spēlētājs dod pavisam citu pienesumu. Man šķita, ka mēs kā treneri to pienesumu varēsim dot, taču tas nebija iespējams, jo spēlētājiem ir savs kolektīvs. Paļauties uz to, ka jauniešu sastāvs bez pieredzējušiem futbolistiem katrā spēlē būs gatavs, ir ļoti grūti. Par šo sezonu mums dodu 4 no 10 ballēm.

- Droši vien piekrīti, ka ar leģionāriem arī šogad netrāpījāt?
- Jā, leģionāri šogad nepalīdzēja - guva tikai divus vārtus. Oktobrī atbrīvojāmies no vairākiem leģionāriem, taču valstī drīz pieņēma likumu, ka nepilngadīgie spēlētāji nedrīkst spēlēt. Palikām ar 11 aizsargiem... Ar trim palikušajiem leģionāriem rēķināmies arī nākamā gada kontekstā, taču jāskatās, kāda būs situācija ar robežas šķērsošanu utt.

- Krolli vēl redzēsim "Mettas" kreklā?
- Grūti pateikt. 11 gūtie vārti ir labs rādītājs. Taču, manuprāt, Raimonds un viņa vienaudži vēl nav pierādījuši, ka var patstāvīgi risināt jautājumus. Jāskatās, kādi Raimondam būs piedāvājumi. Grūti teikt, vai viņš ir pāraudzis mūsu līmeni. Ja runa ir par šādu komplektāciju, tad droši vien ir. Ja komplektācija būtu labāka, viņam vēl būtu jāpierāda, ka var izšķirt komandas likteni, ne tikai savu statistiku. Mūsu klubs ir domāts spēlētāju attīstībai, un priecājamies, ka esam palikuši Virslīgā un šo pieredzi gūs nākamie jaunie spēlētāji, taču tā rotaļāties ar klubu vairs nevaram. Tā bija sava veida loterija - izkritīsim vai ne.

Tamazs Pertija (Valmiera FC): "Komandai ielikšu desmitnieku"

- Pēc šodienas spēles emocijas sit augstu vilni. Jau iepriekš plānojām, ka laukumā dosies jaunieši vai futbolisti, kuri šogad mazāk tikuši pie spēles laika. Puiši ļoti iepriecināja, guva divus skaistus vārtus. Paldies Gatim Kalniņam, kurš sagatavoja perspektīvus futbolistus. Pabeidzām sezonu uz pozitīvas nots. Jā, pirms trīs dienām nosvinējām 3. vietas izcīnīšanu, taču šodiena arī deva spilgtas emocijas. Puiši nospēlēja lieliski, parādīja lielu vēlmi un skaļi pieteica sevi Virslīgā.

- Varēja just, ka spēlētājiem nebija lieka spiediena.
- Ģērbtuvē paprasīju viņiem iztēloties, ka tieši šodienas mačā izšķiras bronzas medaļu liktenis. Centos noskaņot puišu tā, lai viņi spēlētu uz uzvaru. Spiedienu uztaisījām. Katrā spēlē, katrā treniņā ir jārāda sava profesionalitāte. Ieraudzīju, ka ir daudz vietējo jauniešu, kuri nākotnē apliecinās sevi Virslīgas čempionātā.

- Kurš vārtu guvums bija skaistāks?
- Ļoti sarežģīti noteikt. Abi bija meistarīgi izpildīti. Ingara vārtu guvums ir šedevrs. Kristapam arī izdevās lielisks šāviens devītniekā. Vēlos atzīmēt arī Raimonda Krolļa golu. Viņš lieliski pacīnījās presingā, atņēma bumbu un iesita.

- Kristaps Liepa bija līderis "Mettā", bet šosezon ļoti maz ticis "Valmieras" starta sastāvā.
- "Mettai" ir viens trūkums. Pret viņu līderiem, kuri atnāk uz citām komandām, uzreiz ir augstas prasības. Kristaps ar tām netika galā. Viņš ir kvalitatīvs futbolists. Viņš visu dara ļoti gudri, taču vienlaicīgi lēni. Tā ir galvenā pretenzija. Mums ir mazliet citādāks futbols. Jāatzīst, ka šodien Kristaps parādīja, ka var spēlēt augstos ātrumos. Viņam ir spēkā līgums ar "Valmieru", viss vēl priekšā. Ne kurš katrs var izturēt manas prasības, manu skaļo balsi un spiedienu. Pie tā jāpierod. Vēlos izspiest maksimumu no spēlētāja.

- Kādu atzīmi ieliksiet komandai?
- Protams, ka desmitnieku! Jo augstāk par mums tabulā palika tikai "Riga" un RFS. Klubi ar lielām iespējām, kas atspoguļojas viņu budžetos un spēlētāju izvēli. Komandā daudz jaunu futbolistu, kuri tikai attīstās. Šogad pārdevām spēlētāju uz Vācijas Bundeslīgu. Kādu vēl atzīmi gribat sagaidīt? Tikai desmitnieks! Puse komandas līdz šai sezonai nopietnā līmenī nav spēlējusi. Bija Āfrikas akadēmijās, Eiropas zemākajās līgās kā Selestīns. Milzīgs paldies cilvēkiem, kur radīja lieliskus apstākļus treniņiem.

- Cik daudz zināms par nākotni un futbolistiem, kuri nepaliek??
- Šobrīd gandrīz visiem spēlētājiem ir ilgtermiņa līgumi. Taču, protams, uz nākamo sezonu ir jāpastiprinās. Būs izmaiņas. Kāds nāks klāt, citu sūtīsim īrē. Šodien nevaru saukt konkrētus uzvārdus. Ir mazliet jānomierinās un jāizanalizē.

FK Tukums 2000/TSS – RFS 0:2

Jurģis Kalns (FK Tukums 2000/TSS): "Nākotnē būsim daudz gudrāki"

- Sezona nebija gara, taču bija patiešām smaga. Čaļu priekšā noņemu cepuri - pēdējā aplī godam vācām punktus un spēlējām atzīstami. Paldies čaļiem jau par to, ka vispār spēlēja Virslīgā - daudzi no viņiem jau tam bija atmetuši ar roku. Lai arī Virslīga jāatstāj, uzskatu, ka izspiedām maksimumu. Daudzi nemaz negaidīja, ka līdz pēdējai kārtai Tukums cīnīsies par vietas saglabāšanu Virslīgā. Ja šodien nebūtu 45. minūtē bijusi pendele uz mūsu vārtiem, kas zina, varbūt Tukums vēl būtu pārsteidzis. Bet - kā bija, tā bija. Cīnījāmies līdz galam, varējām gūt vārtus, un esmu priecīgs, ka līdz pēdējam cīnījāmies. Ģērbtuvē jau pateicu, ka starpība starp mums un RFS nav nemaz tik ļoti liela, lai arī viņi saņem lielas algas, bet mēs - praktiski neko. Ar pareizu attieksmi un smagu darbu viņi var būt turpat, kur šobrīd ir tas pats Roberts Savaļnieks. Ja būs vēlme, viņi to panāks.

- Vai nav sāpīgi, ka pietrūka tikai vienas uzvaras, lai apsteigtu "Mettu"?
- Varējām kaut kur aizķerties... Varējām arī dabūt tehnisko uzvaru, jo Valmiera pie mums atbrauca bez formām - mēs izlīdzējām un nācām pretī, un mačs tomēr notika, taču zaudējām ar 2:3. Liepājā beigās ielaidām, Daugavpilī un pirmajā spēlē pret Jelgavu varējām... Jau tad runājām, ka beigās tie punktiņi varētu būt vajadzīgi, un tā arī bija. Taču tāds ir futbols, un ar to mums ir jāsadzīvo. Analizēsim sezonu, kurā pats svarīgākais gan man, gan komandai ir iegūtā pieredze. Būsim godīgi - neviens no mums Tukumā Virslīgai nebija gatavs. Visiem tas bija izaicinājums. Nākotnē būsim daudz gudrāki un spersim vairākus soļus uz priekšu gan laukumā, gan ārpus tā.

Viktors Morozs (RFS): "Guvām 66 punktus - ar tikpat punktiem "Riga" pērn kļuva par čempioni"

- Izvērtās visai jautra spēle. Pirmajā puslaikā dominējām, kamēr Tukums cerēja uz asiem pretuzbrukumiem. Intriga saglabājās arī otrajā puslaikā un līdz pašām beigām. Neskatoties uz aukstiem laika apstākļiem, līdzjutējiem šis mačs droši vien patika. Pateicos visiem par aizvadīto sezonu, kas nebija viennozīmīga. Esmu ļoti apmierināts ar komandas attieksmi un centību, kas bija augstā līmenī. Sakrājām 66 punktus. Pērn "Riga" guva tikpat daudz punktu un kļuva par čempioniem, nospēlējot piecus mačus vairāk. Jākonstatē, ka praktiski neizsējām punktus šosezon, taču konkurents cīņā par 1. vietu punktus nezaudēja vispār.

- Šodien debitēja Vilkovs, sastāvā bija vēl vairāki jaunie futbolisti.
- Viņi visu laiku ir komandas treniņos, taču konkurence ir diezgan augsta. Čempionāta beigās jau pavērās vairāk iespēju parādīt sevi, un man nav pretenziju pret nevienu. Protams, viņi pieļauj kļūdas, taču strādāsim, lai jaunie spēlētāji progresētu. Attieksme visiem ir ļoti profesionāla.

BFC Daugavpils – FK Spartaks 1:3

Aleksandrs Gorškovs (BFC Daugavpils): "Līdz šim neesam runājuši par iespējamo sadarbības turpinājumu"

- Parādījām sniegumu, uz kādu šodien bijām spējīgi. Bija vēlme, profesionalitāte. Par spīti apstākļiem un tam, ka pēdējā spēle maz ko izšķīra, parādījām attieksmi. Spēli vērtēšu ar plusa zīmi.

- Cik sarežģītas bijušas pēdējās divas nedēļas?
- Smagi, jo bija problēmas ar treniņiem. Te drīkst trenēties, te vairs nedrīkst. Parādījās COVID-19 slimnieki, dažiem bija jādodas izolācijā. Šodien katram atšķīrās fiziskā gatavība. Kāds nedēļu palika mājās, cits trenējās. Esošos apstākļos parādījām maksimumu.

- Sezonas beigās 8. vieta. Kādu vērtējumu varat dot?
- Minimālo uzdevumu esam izpildījuši, jo saglabājām vietu Virslīgā. Prieks, ka nākamgad jauniešiem būs iespēja spēlēt un augt. Pats cerēju cīnīties par vietu pieciniekā. Dažādu iemeslu dēļ tas neizdevās. Pirmkārt, patraucēja traumas. Būtiskākais iztrūkums ir Viktors Litvinskis, kura pieejamība deva iespēju veikt rotāciju aizsardzības līnijā. Varējām pamainīt centra aizsargus vai malējo aizsargu. Otrkārt, gandrīz divus mēnešus izlaida Staņislavs Nečiporenko. Un treškārt, šķiršanās ar Činonso Oforu. Trīs futbolisti, kuru trūkums liedza pacīnīties par augstākām vietām.

- Vai jūs turpināsiet darbu Daugavpilī?
- Līgums beidzas 30. novembrī. Līdz šim neesam runājuši par iespējamo sadarbības turpinājumu. Nevaru runāt par savām perspektīvām. Man patika strādāt Daugavpilī. Bija interesanti, jo apkārt bija profesionāļi, kuri vēlējās augt un uzzināt kaut ko jaunu.

Aleksejs Jerjomenko (FK Spartaks): "Ja tiktu pie visiem ieplānotiem punktiem, tad 100% izcīnītu 3. vietu."

- Savdabīga spēle. Otrajā puslaikā sākās īsta ziema, kas mūsu dienvidniekiem kļuva par lielu pārsteigumu. Pirmajā minūtē nogulējām vārtus, pēc tam savācamies un uzvarējām. Patīkams rezultāts pēdējā spēlē. Futbolisti brauc mājās labā garastāvoklī. Pēdējās divās spēlēs guvām 10 vārtus. Paldies visiem par sezonu!

- Vai Nemaņa Belakovičs vīlies, ka neizdevās kļūt par labāko vārtu guvēju?
- Tas ir jautājums viņam. Noskaņojās gūt vārtus, taču šodien neizdevās.

- Nauris Bulvītis aizvadīja savu 200. spēli Virslīgā, taču tika nomainīts pēc puslaika.
- Bija nestabilitāte. Nauris nespēlēja gandrīz mēnesi. Mazliet neiegāja spēlē, tāpēc pārtraukumā izlēmām veikt korekcijas. Sekoja trīs maiņas, lai atgrieztos pie sastāva, kāds bija iepriekšējās spēlēs.

- Kādi iespaidi pēc sezonas beigām?
- Sajūtas divējādas. Tikām pie punktiem sarežģītos mačos, bet cietām neveiksmēs spēlēs, kur pilnībā dominējām. Ja tiktu pie visiem ieplānotiem punktiem, tad 100% izcīnītu 3. vietu. Tāpēc ir sāpīgi. Taču ir arī citi aspekti. Saskaitīju, ka šosezon izmantojām 27 laukuma spēlētājus. Pieturējāmies pie stratēģijas, rotācijas. Iepriekš sacīju, ka uzdevums ir gūt vārtus katrā spēlē. Tas izdevās. Vai ir vēl kāda komanda, kurai kas tāds izdevās?

- Pēdējo reizi to paveica "Skonto" pirms 18 gadiem.
- Lūk. Kaut ko atmiņā paliekošu šosezon izdarījām. Ierakstījām kluba vārdu vēstures grāmatā. Kopumā jāatzīst, ka šis bija interesants gads. Laba pieredze man darbā ar daudzpusīgu komandu.

- Belakovičs, protams, izceļas ar savu rezultativitāti. Kuru spēlētāju vēl izceltu pēc sezonas beigām?
- Man ļoti imponēja Saminu Abdulahi. Puisim 19 gadi, balsta pussargs un pamatsastāva spēlētājs visas sezonas garumā. Sezonas gaitā kļuva par rūdītu futbolistu. Ja būtu jānosauc viens, tad izcelšu Saminu.

  -1 [+] [-]

, 2020-12-01 15:28, pirms 3 gadiem
Caune: "Un liels paldies par pieņemto lēmumu, ka čempionāta iznākums tika noskaidrots godīgos un sportiskos apstākļos. Tas tiešām priecē. Tik sportiskos un godīgos apstākļos kā pēdējās divās kārtās sen nebija redzēta čempionāta iznākuma noskaidrošana." Nesapratu, šis ir domāts ar ironiju, ka Jelgavai atkal visi dara pāri?

  +1 [+] [-]

, 2020-12-01 15:48, pirms 3 gadiem
yankeezulu rakstīja: Caune: "Un liels paldies par pieņemto lēmumu, ka čempionāta iznākums tika noskaidrots godīgos un sportiskos apstākļos. Tas tiešām priecē. Tik sportiskos un godīgos apstākļos kā pēdējās divās kārtās sen nebija redzēta čempionāta iznākuma noskaidrošana." Nesapratu, šis ir domāts ar ironiju, ka Jelgavai atkal visi dara pāri?
Bija pateikts ar sarkasmu, bet runa iet par situāciju kopumā, nevis konkrēti par "Jelgavu", jo spēles ar "Jelgavas" līdzdalību turnīra tabulas situāciju neietekmēja.

  +2 [+] [-]

, 2020-12-01 16:43, pirms 3 gadiem
Bet vai tad bija kãda sakarïga, labãka alternatîva? Vienîgi LFF vajadzéja panãkt atłauju spelét jaunieśiem 16-18 g. Śim aizliegumam neredzu nekãdu loģiku!
Bet nekãda vienlïdzîba nebija iespéjama . Bija klubi kurus corona viruss bija maz skãris, citus daudz vairãk.
Visu vietu sadalîjumu izlemt kabinetos bûtu vél sliktãk.

     [+] [-]

, 2020-12-01 18:59, pirms 3 gadiem
Latfootball rakstīja: Bija pateikts ar sarkasmu, bet runa iet par situāciju kopumā, nevis konkrēti par "Jelgavu", jo spēles ar "Jelgavas" līdzdalību turnīra tabulas situāciju neietekmēja.
Tāpat tekstā jūtams kaut aizvainojums pret organizatoriem un smīnēšana par pieņemtajiem lēmumiem. Manuprāt, kā varēja tā optimāli nolēma, lai varētu pabeigt turnīru laukumā, nevis kabinetos.

     [+] [-]

, 2020-12-02 09:29, pirms 3 gadiem
Ja Valmierai nebūtu bijis visu sezonu Tolu..tad Valmiera nebūtu pat top 5