Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:319, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Efeja

Portugāle: Eiropas brazīliešu piektais piegājiens

Portugāle: Eiropas brazīliešu piektais piegājiens
Krištianu Ronaldu ar partneriem treniņa laikā
Foto: AFP/Scanpix

Līdz 2010. gada Pasaules kausa izcīņai palicis mazāk par trim nedēļām. Turpinām iepazīstināt ar visām 32 Pasaules kausa dalībniecēm. Šoreiz piedāvājam apskatu par Portugāles izlasi.

Vēsture

Portugālei šis būs piektais Pasaules kauss. Pirmo reizi Portugāle uz pasaules futbola skatuves uznāca 1966. gadā. Jau ar pirmo piegājienu tā finišēja trešajā vietā, pusfinālā zaudējot Anglijas izlasei ar 2:1, bet cīņā par trešo vietu ar 2:1 uzvarot PSRS vienību. Jāuzteic Portugāles futbola leģendas Eusebio paveiktais, kurš ar deviņiem vārtiem bija rezultatīvākais visā turnīrā. Portugāles izlasei 1966. gada iegūtā trešā vieta ir tās labākais sasniegums Pasaules kausu turnīros.
Pēc 20 gadu pārtraukuma Portugālei izdevās otro reizi kvalificēties prestižajam turnīram. Tomēr sasniegumi 1986. gada Meksikas futbola laukumos ne tuvu nelīdzinājās pirmīt paveiktajam – ar vienu uzvaru un diviem zaudējumiem tā palika pēdējā vietā grupā aiz Polijas, Anglijas un Marokas.
Ar pieklājīgo spēlētāju sastāvu 2002. gada Pasaules kausā tai neizdevās parādīt savu patieso spēku, ar trīs punktiem paliekot trešajā vietā aiz Dienvidkorejas un ASV vienībām D grupā. Tomēr neveiksmes Eiropas brazīlieši kompensēja iepriekšējā turnīrā 2006. gadā, atkārtoti aizkļūstot līdz pusfinālam. Tajā stājās pretī Francijas izlase, kura, pateicoties Zinedina Zidāna realizētajai pendelei, ar 1:0 uzveica Portugāli. Spēlē par bronzu pret Vāciju savu pēdējo spēles izlases rindās aizvadīja Luišs Figu un Pauleta, tomēr tas neglāba no zaudējuma ar 1:3.

Ceļš līdz Dienvidāfrikai

Kā zināms, valstīm no Eiropas zonas kvalifikācijas ceļš ir smags – valstsvienība, kas izcīna pirmo vietu sešu komandu konkurencē, automātiski kvalificējas finālturnīram, bet otro vietu ieguvējas tiekas „play-off” ar citas apakšgrupas iedzinēju. Kvalifikācija Portugāles izpildījumā bija pavisam blāva, bet beigās izrādījās veiksmīga. Pateicoties Dānijas uzvarai pār Zviedriju, Portugāle tikai vienu kārtu pirms grupas pēdējās spēles ieguva otro vietu A grupā, kuru arī spēja nosargāt, beigās finišējot ar 19 punktiem. „Play-off” kārtā pretī tika ielozēta perspektīvā Bosnijas un Hercegovinas valstsvienība ar Edinu Džeko, Zvezdanu Misimoviču un Vedadu Ibiseviču priekšgalā. Raula Meireleša un Brunu Alveša vārtu guvumi kaldināja uzvaru ar 2:0 divu spēļu summā, un Eiropas brazīlieši ieguva tiesības braukt uz Dienvidāfriku. Atlases cikla laikā rezultatīvākie sarkano rindās bija Simao Sabrosa (četri vārti) un Nani (trīs vārti).

Grupa un izredzes

Izlozi Portugālei nevarēja uzskatīt par veiksmīgu, jo pretī stāsies varenā Brazīlija, eksotiskā Kotdivuāra un neprognozējamā Ziemeļkoreja. Eksperti šo G grupu nosaukusi par nāves grupu, un jāteic, ka tas darīts pamatoti. Pieckārtējie Pasaules čempioni brazīlieši finišēja pirmajā vietā Dienvidamerikas kvalifikācijas zonas turnīrā, Kotdivuāru pārstāv tādas zvaigznes kā Didjē Drogba, Jaja Turē ar brāli Kolo, Didjē Zokora u.c. Ziemeļkoreja, iespējams, neplāno aizkļūt tālu šajā turnīrā, bet tā noteikti centīsies radīt problēmas pārējām trim vienībām. Bukmeikeri lielāku favorīta statusu atvēl Brazīlijai, kamēr Portugāles un Kotdivuāras izredzes izkļūt no grupas tiek vērtētas līdzīgi (piemēram, betsafe.com Portugāles izkļūšanu no grupas novērtē ar koeficentu 1.64, bet Kotdivuāras – ar 1.75). Sarkanā vienība ar Āfrikas valsti nav aizvadījusi vēl nevienu kopīgu spēli, tā kā pirmā cīņa gaidāma tieši Dienvidāfrikā.

Sastāvs un treneris

Mozambikas teritorijā dzimušais portugāļu treneris Karlušs Keirušs atgriezās pie Portugāles izlases vadības stūres 2008. gadā (arī laikā no 1991.-1993. gadam viņš vadīja Portugāles izlasi). Kā parāda kvalifikācijas turnīrs, bijušais Madrides ''Real'' speciālists nevar lepoties ar labiem rezultātiem – 12 uzvaras, pieci neizšķirti un divas zaudētas spēles. Lielākais pārsteigums Keiruša sastāva izvēlē skar vārtsargus – atskaitīts tika gan Portugāles čempions ''Benfica'' sastāvā Kvims, gan ''Sporting'' vārtsargs Rui Patrisio. Sakarā ar Madrides ''Real'' aizsarga Pepes apšaubāmo dalību PK, pagaidām Keirušs iekļāvis sastāvā 24 futbolistus, no kuriem viens tiks atskaitīts. Sastāvā iekļauts nav arī ''Sporting'' pussargs Žoau Moutinju un ''Chelsea'' aizsargs Žozē Bosingva, kurš dziedē savainojumu. Uzbrukumā Portugālei šķiet būs optimāli labākie spēki - Nani, Liedsons, Simao, Ugo Almeida un Krištianu Ronaldu, kurš, izrādās, kvalifikācijā neguva ne vienus vārtus.

Sastāvs*

PozīcijaSpēlētājsKlubs
VārtsargsBetuFC Porto
VārtsargsEduarduBraga
VārtsargsDaniels FernandešsIraklis (Grieķija)
AizsargsPaulu FereiraChelsea (Anglija)
AizsargsMigelsValencia (Spānija)
AizsargsFabiu KontrauBenfica
AizsargsRikardu KarvaljuChelsea (Anglija)
AizsargsBrunu AlvešsFC Porto
AizsargsRikardu KoštaLille (Francija)
AizsargsRolanduFC Porto
AizsargsPepeReal Madrid (Spānija)
AizsargsDudaMalaga (Spānija)
AizsargsZe KastroDeportivo (Spānija)
PussargsTjaguAtletico Madrid (Spānija)
PussargsDekuChelsea (Anglija)
PussargsRauls MereilešsFC Porto
PussargsMigels VelozoSporting
PussargsPedru MendešsSporting
PussargsDanniZenit (Krievija)
UzbrucējsNaniManchester United (Anglija)
UzbrucējsKrištianu RonalduReal Madrid (Spānija)
UzbrucējsLiedsonsSporting
UzbrucējsUgo AlmeidaWerder Bremen (Vācija)
UzbrucējsSimau SabrosaAtletico Madrid (Spānija)

Publicēts sastāvs ar 24 spēlētājiem. Tā kā valstsvienība uz PK var pieteikt 23 futbolistus, viens spēlētājs vēl tiks atskaitīts

Kā Portugālei veiksies PK finālturnīrā?

  • 42

  • 6

  • 28

  • 76

  • 20

  • 26



Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-05-21 21:23, pirms 14 gadiem
ja paliks otrie grupā tad zaudēs Spānijai 1/8,bet ja uzvarēs savā grupā tad var tikt līdz 1/4
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-05-21 21:27, pirms 14 gadiem
masalskis123 rakstīja: Pirmie grupā diez vai būs Brazīļi vinnēs!!
kā tu zini?nevajag ar tādu pārliecību te runāt,ka Portugāle nekur netiks un ka brazīļiem jau viss ir nodrošināts
, 2010-05-21 21:30, pirms 14 gadiem
Mani favorīti!
, 2010-05-21 21:34, pirms 14 gadiem
typhoon rakstīja: ja paliks otrie grupā tad zaudēs Spānijai 1/8,bet ja uzvarēs savā grupā tad var tikt līdz 1/4
Nebutu tik parliecinosh ka zaudes Spanijai,ja Spanija ir favorits,bet ta ir viena spele,visadi var notik,Portugale ari nav nekada perama komanda!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-05-21 22:01, pirms 14 gadiem
Portugale varbut ir Eiropas brazili, bet PC kausu viniem neredzet ka savas ausis..
, 2010-05-21 22:19, pirms 14 gadiem
mazais esporta lietotājs rakstīja: Nez man kaut kā nepatīkt Portugāle, kaut kāda gejveidīgo (Krištianu, Nani, Kvarešma...) komanda liekas.
tik galvenā geja-tevis trūkst
, 2010-05-21 22:21, pirms 14 gadiem
rihards8 rakstīja: Nu šoreiz ir jasasniedz augsti rezultāti jo sastāvs ir ļoti labs!
kad tads nav bijis?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-05-21 23:10, pirms 14 gadiem
Iespēja uzvarēt ir, bet daudzkas atkarīgs no tā cik labi komanda sapratīsies..
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2010-05-22 00:45, pirms 14 gadiem
Kur Bosingva,Mountinjo?
, 2010-05-22 09:25, pirms 14 gadiem
Butu vel normals vartsargs....
, 2010-05-22 09:39, pirms 14 gadiem
Būs interesanti paskatīties ko tad Portugāle parādīs labi aizsargi un uzbrucēji arī daži pussargi bet vai ar tikai dažiem pietiks lai tiktu tālu mūsdienu futbolā viss balstās uz pussargiem bet no grupas vajadzētu tikt laukā. Vai tiešām brazīlija ir spēcīga labs jautājums, es dodu priekšroku kamerūnai.
Džons Terijs 
Foto: AFP/Scanpix
19

Terijs beidz karjeru Anglijas izlasē

Ilggadējais Anglijas futbola valstsvienības kapteinis Džons Terijs paziņojis, ka 31 gada vecumā nolēmis koncentrēties klubu karjerai ar Londonas "Chelsea" vienību un karjeru izlasē pēc deviņiem gadiem beidz.
Francs Bekenbauers 
Foto: AP/Scanpix
22

FIFA plāno mainīt futbola noteikumu nianses

Starptautiskā Futbola federāciju Asociācija (FIFA) plāno veikt zināmas izmaiņas futbola noteikumu niansēs, īpaši par aizmugures stāvokļa fiksēšanu un sarkano kartīšu piešķiršanu par pārkāpumiem soda laukumā.
Nikolā Anelkā
Foto: AFP/Scanpix
31

Anelkā diskvalificē uz 18 spēlēm, Evrā - uz piecām

Šodien Francijas Futbola federācija lēma par to, cik bargi sodīt Pasaules kausa izcīņas antivaroņus. Visbargākais sods, protams, tika Nikolā Anelkā, kurš ir diskvalificēts uz 18 mačiem, savukārt kapteinim Patrisam Evrā būs jāizlaiž piecas spēles.