Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Mārcis Ošs: "Lai gūtu tādus vārtus, veiksme ir jānopelna treniņos"

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Mārcis Ošs: "Lai gūtu tādus vārtus, veiksme ir jānopelna treniņos"
Mārcis Ošs (pa kreisi) svin vārtu guvumu. Foto: "Xamax"

Šveices Superlīga pēc ziemas pārtraukuma atsākās astotajā februārī, tomēr Mārcis Ošs pirmās spēles savainojuma dēļ izlaida. Sestdien viņš atgriezās laukumā un uzreiz guva vārtus "Xamax" komandas labā. Sportacentrs.com sazinājās ar latviešu centra aizsargu, lai uzzinātu vairāk par savainojumu, tā ārstēšanu un, protams, gūtajiem vārtiem Cīrihē.

Mārcis Ošs vasarā svinēs 29. dzimšanas dienu. 2016. gadā viņš uz īsu brīdi parādījās Polijas Ekstraklasē, taču komanda no augstākās līgas, un limbažnieks atgriezās Virslīgā. Pagrieziena punkts bija 2018. gada vasarā, kad Ošs no Jūrmalas "Spartaka" uz īres tiesībām pārcēlās uz Šveices Superlīgas komandu "Xamax". Tur latvietis ātri vien izkaroja vietu pamatsastāvā un joprojām ir uzskatāms par vienu no komandas līderiem.

Pagājušā gada pavasarī Neišateles "Xamax" bija spiesta piedalīties pārspēlēs par palikšanu Superlīgā un pirmo spēli savā laukumā pret "Aarau" zaudēja ar 0:4. Atbildes spēlē notika neticamais - viesos 4:0, vienus vārtus gūstot arī Ošam, bet 11 metru sitienu sērijā "Xamax" uzvarēja ar 5:4. Arī šosezon "Xamax" cīnās pa tabulas apakšu, un neizkrišanas jautājums atkal ir aktuāls.

Ošs 7. decembrī nospēlēja pilnu maču 1:1 neizšķirtā pret "Lugano", bet pēc ziemas pārtraukuma ilgāku laiku nespēlēja savainojuma dēļ. Mārcis laukumā atgriezās sestdien un atgriezās karaliski - jau 6. minūtē gūti vārti viesos pret Andra Vaņina un bijušā "Ventspils" spēlētāja Tosina Aijeguna pārstāvēto "Zurich". Mačs noslēdzās neizšķirti 1:1. Tagad "Xamax" ir pirmspēdējā vietā, bet tikpat punktu ir pēdējā vietā esošajai "Thun", un svētdien, 1. martā, abas šīs komandas tiksies savā starpā Neišatelē. Superlīgu automātiski pametīs pēdējā 10. vieta, bet 9. vietas ieguvējai priekšā būs pārspēles ar otrās līgas vicečempioni. Šveices Superlīgā tāpat kā Virslīgā ir četri apļi un šobrīd rit trešais aplis. Sportacentrs.com sazinājās ar mūsu centra aizsargu, lai uzzinātu pēdējās aktualitātes no Alpu zemes.

Ošs par iepriekšējām traumām: "Pirmkārt, vēlos teikt, ka šajā sezonā ir bijis pietiekami daudz traumu, taču līdz šim tās nebija liegušas man spēlēt. Piemēram, jau pirmajā spēlē man tika salauzts deguns, kas diemžēl atstāja iespaidu uz manu sniegumu. Turpinājumā guvu vārtus [26. oktobrī 2:0 uzvarā pret "Luzern" - aut.], bet rezultatīvā sitiena brīdī saņēmu spēcīgu sitienu ar kāju pa galvu... Nācās izlaist pāris treniņus. Šāda raustīšanās un netrenēšanās liedz sasniegt labāko formu."

Par pēdējām izlaistajām spēlēm. "Ja par pēdējo traumu, tad tā ir veca kaite, kas bieži par sevi atgādināja. Teicu dakteriem, ka nejūtos labi - spēlēt varu, bet ne uz visiem 100%. Ar kluba vadību izspriedām, ka trauma ir jāizārstē. Pēc papildus pārbaudēm tika konstatēts dziļš patellas [ceļa kaula] iekaisums, kā rezultātā arī biju zaudējis divus centimetrus no labās kājas muskuļa! Šobrīd var teikt, ka esmu veiksmīgi ticis atpakaļ. Tiesa, ar piezīmi, ka man diezgan daudz laika pēc treniņiem jāvelta darbam ar fizioterapeitiem - tieši labā ceļgala stiprināšanai."

Atgūšanās pēc traumas. "Pēc jebkuras traumas ir grūti atgriezties sastāvā. Pārējie spēlētāji ir labā spēļu ritmā, labās kondīcijās. Lai viņus panāktu fiziskajos rādītājos, ir ļoti daudz jāstrādā papildus. Tomēr man nekad nav bijis problēmu ar darbu pēc treniņiem, vienmēr esmu vēlējies palikt ilgāk un piestrādāt pie piespēļu izdarīšanas vai veikt specifiskus vingrinājumus. Tāpēc pašam bija pārliecība - ja vien fiziski būšu gatavs, tad nepalikšu bez spēles laika. Galvenais ir smagi strādāt un pierādīt trenerim, ka vēlos pēc iespējas ātrāk tikt atpakaļ pamatsastāvā."

Gūtie vārti. "Gūt vārtus Cīrihē bija patīkami, jo to izdevās paveikt uzreiz atgriešanās mačā pēc ilgākas pauzes. To paveicu sestajā minūtē, tāpēc tas noteikti iedeva papildus pārliecību un motivāciju. Vārti padevās ļoti veiksmīgi - komandas biedram pagalam nesanāca sitiens, taču bumba lidoja tieši manā virzienā, un es vienkārši vairāk pavirzīju bumbas lidojuma virzienu uz vārtiem. Bumba ielidoja vārtu stūrī. Lai gūtu tādus vārtus, veiksme ir jānopelna tieši treniņos. Laikam biju visu darījis pareizi."

Vārtu svinēšana, paceļot rokas pret debesīm. "Pirms Ziemassvētkiem aizsaulē devās mans vectēvs. Šos vārtus veltīju viņam."

Komandas mērķis. "Protams, komandas mērķis ir tieši tāds pats, kāds bija pagājušajā sezonā - noturēties Superlīgā. Šobrīd notiek cīņa starp mums un "Thun" par pārspēļu vietu, taču, ja izdosies kāda laba sērija, var aizķert arī priekšā esošos, kuri nav nekur tālu aizskrējuši no mums. Šobrīd ļoti svarīgi koncentrēties tieši nākamajai mājas spēlei, kas mums būs pret "Thun". Tā noteikti būs sešu punktu spēle."

Kazakeviča kļūšana par izlases galveno treneri (Ošs ir vienīgais šī brīža Latvijas izlases spēlētājs, kurš spēlējis Kazakeviča vadībā tieši klubu futbolā). "Esmu jau teicis, ka Dainis bija pirmais treneris, kurš deva man iespēju spēlēt profesionālajā līmenī. Savukārt Stojanovičs ir pirmais treneris, kurš patiešām uzticējās man un deva iespēju spēlēt izlasē. Tāpēc pret abiem šiem treneriem man ir ļoti liela cieņa. Abi šie treneri man ir īpaši. Ir pagājuši daudzi gadi, kopš pēdējo reizi spēlēju Daiņa vadībā. Atceros, tajā laikā bija jāievēro disciplīna un jācenšas izpildīt konkrēts trenera uzdevums. Skaidrs, ka mūsu agrākā saikne nebūt nenozīmē, ka man būs jelkādas atlaides attiecībā uz iekļūšanu izlasē. Lai saņemtu kaut vai izsaukumu uz izlasi, ir jābūt labām spēlēm klubā."

Par otro vietu Latvijas mediju un arī Latvijas Futbola federācijas aptaujā par 2019. gada labāko Latvijas futbolistu, piekāpjoties vienīgi Pāvelam Šteinboram. Vai Šveicē to kāds ievēroja? "Protams, ir patīkami, ka cilvēki tevis ieguldīto darbu novērtē. Bez darba nevar būt labs sniegums laukumā. Tik augstu esmu novērtēts pirmo reizi. Tas ir patīkami un dod papildus stimulu strādāt vēl vairāk. Šveicē par šo manu atzinību neviens nav runājis un, godīgi sakot, domāju, arī nezina. Tur visiem svarīgs ir mans sniegums tieši kluba rindās."

Šveices Superlīgas tabula (pēc 23 no 36 kārtām)

VKlubsSUNZP
1FC St. Gallen23143645
2BSC Young Boys23136445
3FC Basel 189323124740
4Servette FC23107637
5FC Zürich2395932
6FC Luzern23941031
7FC Lugano2368926
8FC Sion23651223
9Neuchâtel Xamax FC233101019
10FC Thun23541419