Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Rudņevs un Ķelne – vai saskanēs?

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Rudņevs un Ķelne – vai saskanēs?
Artjoms Rudņevs
Foto: www.fc-koeln.de

Pavasarī, kad “Hamburger SV” vadība paziņoja, ka līgums ar Artjomu Rudņevu netiks pagarināts, līdzjutēji varēja sākt prātot, kurā virzienā vedīs tālākais uzbrucēja ceļš. Paliks Vācijā, atgriezīsies Polijā, vai tomēr izmēģinās spēkus kādā citā valstī? Izvēle krita uz Vācijas Bundeslīgas vidusmēra klubu “1. FC Köln”, kas pērn turnīra tabulā finišēja 9. vietā. Tātad pat augstāk nekā Hamburga.

Ķelne Rudņevu gribēja jau pirms gada

Lai arī savā pirmajā sezonā Vācijā Rudņeva statistika bija spoža (12 vārtu 34 spēlēs), nākamajos trijos gados sekoja vien daži spilgti uzplaiksnījumi, tāpēc līguma parakstīšana ar pēdējā laikā stabilo Ķelnes klubu pat bija mazliet negaidīta. Šī gada sākumā Artjoms pēc vairāk nekā pusgada pārtraukuma tika pie spēles laika Hamburgā, gūstot arī divus vārtus, kas acīmredzot bija pietiekami, lai Latvijas futbolista uzvārdu Vācijas augstākajā līgā neaizmirstu. 2. Bundeslīgas kluba “St. Pauli” variants vairs nebija interesants pat par spīti tam, ka būtu bijusi iespēja palikt iemīļotajā Hamburgā. Pie Rudņeva aģentiem klauvēja gan Bundeslīgas pastarīte “Darmstadt”, gan Frankfurtes “Eintracht”, kā arī citu valstu klubi. Taču izvēlē par labu Ķelnei nospēlēja fakts, ka futbolistu noteikti iegūt vēlējās gan komandas galvenais treneris austrietis Peters Štēgers, gan sporta direktors Jergs Šmatke, turklāt ne pirmo reizi.

“Jau ilgāku laiku bija skaidrs, ka viņa piesaiste mums varētu kļūt saistoša jebkurā brīdī,” sarunā ar “Kölner Stadt-Anzeiger” atklāj Štēgers. Tomēr pirms gada, kad Ķelne par Artjomu interesējās pirmoreiz, Ziemeļreinas-Vestfālenes klubam būtu bijis jāmaksā pārejas summa Hamburgai, taču tagad Latvijas futbolists bija pieejams par brīvu. Treneris turpina: “Pirmoreiz ar Artjomu runājām jau pirms laba laika. Viņš ir neērts pretspēlētājs jebkurai komandai, cīnās, daudz skrien, meklē brīvās zonas. Uzbrukumā nu mums būs iespējas dažādot spēli.”

Ķelnes komanda parasti spēlē ar vienu uzbrucēju, un pagājušajā sezonā 15 vārtu guva Francijas snaiperis un kluba uzbrukuma līderis Entonijs Modests. “Modestam pirms ierašanās Ķelnē aiz muguras arī bija ne īpaši laba sezona, taču pirmajā gadā pie mums Entonijs nospēlēja lieliski. Ticam, ka arī ar Artjomu var notikt tāpat. Spēles stila ziņā viņi abi ir līdzīgi, taču Rudņevs laukumā strādā mazliet citādi,” pirms dažām dienām komentēja Štēgers, pieļaujot iespēju, ka abi uzbrucēji varētu spēlēt laukumā arī vienlaikus, tādējādi dodot papildus variantus treneriem taktiskajā arsenālā.

Tiesa, tobrīd Štēgers vēl nezināja, ka Modests pēc pāris dienām izmantos līgumā ierakstīto punktu par izpirkuma summu un komandu, visticamāk, pametīs jau šovasar. Tā Ķelnē šobrīd ir galvenā sarunu tēma, ja runa ir par vietējo futbola klubu. Modesta pārstāvji gan nav juristiski precīzi līgumā iekļauto punktu “aktivizējuši”, līdz ar to Ķelnei ir visas iespējas francūzi nepārdot. Tomēr likt futbolistam palikt komandā pret paša gribu nebūtu laba augsne labiem rezultātiem nākamsezon. Ķīnas un Anglijas klubi Modestam piedāvā vairāk naudas, un pavisam ticams, ka drīz vien Rudņevam plānotā konkurenta vietā būs kāds pavisam cits futbolists.

Artjoms Rudņevs pēc līguma parakstīšanas sarunā ar kluba TV

Paldies, Slavo!

28 gadus vecais Artjoms pirmo interviju Ķelnes vienības TV sniedza vāciski, uzsverot, ka lēmuma pieņemšanā vissvarīgākā bijusi kluba uzstājīgā vēlme parakstīt līgumu tieši ar viņu. “Šis ir jauns solis manā karjerā. Laukumā vienmēr esmu izsalcis un agresīvs. Vēlos uzvarēt katru spēli un gūt daudzus vārtus. Iepriekšējos gados bieži skatījos Ķelnes mačus, jo tur spēlēja mans draugs Slavomirs Peško. Runājām pa telefonu, es prasīju par pilsētu un komandu, un viņš man teica: “Tev jādodas turp!” Paldies, Slavo!” paziņam pateicas Daugavpilī dzimušais futbolists. Ar Peško Rudņevs savulaik spēlēja kopā Poznaņas “Lech”, kas teju katru pusgadu cer uz Latvijas futbolista atgriešanos, taču nu cerības būs jāatliek vel uz labu laiku.

Ķelnes fani līguma parakstīšanu ar Rudņevu nevērtē viennozīmīgi. Viena daļa ir apmierināta ar šo darījumu, Artjomu uzskatot par krietni pienācīgu dublieri Modestam nekā pārējie komandas rīcībā esošie uzbrucēji – turklāt arī finansiālais risks ir mazs, jo Rudņevs pievienojies kā brīvais aģents. Tikmēr otra daļa ir neizpratnē par kluba dāvāto trīs gadu līgumu uzbrucējam, kurš iepriekšējās sezonās īsti nav spējis pārliecināt nevienu treneri un trīs sezonas pēc kārtas vairāk vērojis Bundeslīgu no malas nekā pats iesaistījies spēlēs.

“Es uzskatu, ka Rudņevs ir ļoti solīds spēlētājs. Ar to domāju faktu, ka visi zina par Artjoma spējām, uzticamo raksturu un vieglo iekļaušanos kolektīvā. Tāpēc viņš lieliski iederas Ķelnē un noteikti ir izmantojams vairāk par desmit minūtēm spēļu beigās. Manuprāt, Rudņevs, pateicoties savam cīņassparam un spēlei ar galvu, ir ļoti labs papildinājums Modestam, ja vien viņš paliks komandā. Noteikti varu iztēloties, ka viņi reizēm spēlētu kopā. Tas ir atkarīgs no pretinieka, un Ķelnes treneris Štēgers taktiski ir daudzveidīgs, bieži mainot šo to arī mača gaitā,” sarunā ar Sportacentrs.com atzīst viena no Ķelnes vadošajiem laikrakstiem “Kölnische Rundschau” žurnālists Martins Zauerborns.

Kādā klubā Rudņevs ir nokļuvis? Zauerborns atzīmē, ka Ķelnes un Hamburgas futbola klubi ir ļoti līdzīgi – abi no pilsētām ar vairāk nekā miljonu iedzīvotāju, bagātīgu vēsturi Bundeslīgā, skaistiem stadioniem un neticamu līdzjutēju atbalstu. Tomēr, ja neskaita sportiskos rezultātus, tad teju viss Hamburgā bija mazliet lielāks un spožāks nekā Ķelnē. Abu vienību biedru skaits tuvojas 80 000 robežai, taču atšķirībā no HSV Rudņeva jaunais darba devējs “1. FC Köln” nav dibināts aizpagājušajā gadsimtā, bet gan vien 1948. gadā. Tas neliedza ķelniešiem būt par Bundeslīgas līdzdibinātājiem 1963. gadā. Augstākajā Vācijas līgā Ķelne trīsreiz kļuvusi par čempioni (pēdejoreiz 1977./1978. gada sezonā) un četrreiz ieguvusi Vācijas kausu. Mājas spēles komanda aizvada “Rheinenergiestadion”, kurš var pulcēt līdz 50 000 skatītāju. Vidējais apmeklējums pērn bija 48 676 skatītāji, kas ir astotais labākais rādītājs Vācijā. “Es teiktu, ka stadions un fani ar kluba himnu – skaistāko Bundeslīgā! – var sarūpēt vēl vairāk zosādas nekā to spēj Hamburga. Ķelne var lepoties ar faniem, un pilsēta stāv aiz kluba. Tas ir vienreizēji!” žurnālista Zauerborna vārdos jūtams lokālpatriotisms.

Komandas sastāvā pazīstamu spēlētāju gan ir mazāk nekā Hamburgā. Par vienu no Bundeslīgas labākajiem vārtsargiem tiek uzskatīts Timo Horns. Eiropas čempionātā patlaban spēlē trīs ķelnieši – Vācijas izlases aizsargs Jonass Hektors, albānis Mergims Mavrajs un slovāks Dušans Švento, kurš gan klubu vasarā atstās. Hannoverē ar Rudņevu jau kopā spēlēja brazīliešu izcelsmes vācietis Leonardo Bitenkūrts. Tiem, kas pagājušajā rudenī sekoja līdzi Kaspara Dubras sekmēm Borisovas BATE, iespējams, prātā palicis serbu malējais aizsargs Filips Mladenovičs, kurš uz Ķelni pārcēlās ziemā. Bez iepriekš pieminētā uzbrucēja Modesta, citi uzvārdi, ieskaitot kapteini Matiasu Lēmanu, plašākai publikai nez vai ir zināmi. Uzbrukumā Modestam konkurenci veidoja austrietis Filips Hosiners un japānis Juja Osako, taču viņiem ar vērā ņemamu rezultativitāti izcelties neizdevās, turklāt Hosiners Ķelnē nepaliks.

Ķelnes kluba himna stadionā pirms spēles

Palikuši pat mazliet garlaicīgi…

Mazāki nekā Hamburgai Ķelnē ir arī parādi (šobrīd ap 20 miljoniem eiro) un skandāli, lai gan to var teikt tikai par pēdējiem gadiem. 2012. gadā visa Vācija runāja par Ķelnes aizsargu Miso Brečko, kurš ar 1,7 promilēm alkohola asinīs pēc karnevāla svinībām brauca pie auto stūres pa dzelzceļa sliedēm. Nepatikšanās pēc alkohola lietošanas savulaik iekūlās arī pieminētais polis Peško. “Ķelne savulaik pavisam noteikti bija tāds pats haosa apsēsts klubs ar milzīgiem parādiem kā Hamburga. Varbūt pat vēl haotiskāks. Taču reizē ar jauno kluba valdi, vadību un treneri Štēgeru – ar viņiem visiem ir ilgtermiņa līgumi – Ķelnē iegriezies arī miers. Iepriekšējos trijos gados nav bijis neviena skandāla, klubs izveidojies sportiski stabils un ekonomiski solīds – parādi pakāpeniski tiek samazināti. Rodas pat iespaids, ka klubs ir kļuvis garlaicīgs, taču visās jomās tiek strādāts ļoti veiksmīgi,” komentē Zauerborns. Viņa vārdus pasvītro arī statistikas ailes – kopš pirmās kluba izkrišanas no Bundeslīgas 1998. gadā komandu trenējuši jau 16 dažādu treneru. Pēc austrieša Petera Štēgera stāšanās pie stūres 2013. gada Ķelne nostabilizējusies pirmajā Bundeslīgā un lielas pārmaiņas nav piedzīvojusi.

Tāpat kā visā slavenā Doma pilsētā, arī futbola klubā nozīmīgu lomu spēlē slavenais Ķelnes karnevāls. Iepriekšējos gados karnevāla gājienā Rožu pirmdienā piedalījušies arī kluba pārstāvji un spēlētāji, un novembrī komanda mēdz spēlēt speciālos karnevāla kreklos. 2014. gadā ikgadējā karnevāla atklāšanas dienā 11. novembrī komanda pat trenējās dažādos karnevāla tērpos. Pateicoties karnevālam un vietējam cirkam, klubs 1950. gadā tika pie sava talismana – dzīva āža Hennesa –, kurš attēlots arī kluba logo. Ja āzis mirst, arī viņa pēctecis tiek nosaukts par Hennesu, un šobrīd jau astotajā paaudzē Henness ir stadionā ikvienā Ķelnes mājas spēlē. Starp citu, āža Hennesa gaitas 24 stundas diennaktī tiešraidē filmē TV kamera, un Ķelnes kluba mājaslapā ikviens līdzjutējs var pārliecināties, ka kluba talismans tiek aprūpēts pienācīgi. “Karnevāls un āzis Henness klubam piešķir kaut ko īpašu,” prāto uzrunātais ķelniešu žurnālists, un viņa teikto apliecina fakts, ka nereti visā Vācijā “1. FC Köln” tiek saukta par karnevāla vienību. Jāatzīmē, ka slavenākais Ķelnes kluba audzēknis ir Lukašs Podoļskis, kurš šobrīd pārstāv turku “Galatasaray”, taču sevi joprojām asociē ar Ķelni. Podoļska vārdā ir nosaukta viena loža stadiona tribīnes.

Reinas krastos gatavoties jaunajai sezonai komanda sāks 4. jūlijā turpat Ķelnē. Jūlijā un augusta sākumā plānotas divas treniņnometnes Austrijā un, protams, vairākas pārbaudes spēles. Sezonas pirmo oficiālo maču Ķelne aizvadīs pēc diviem mēnešiem, augusta vidū (19. – 22. augustā) Vācijas kausa izcīņas 1. kārtā tiekoties ar Berlīnes “Preussen”, savukārt nedēļu vēlāk startēs Vācijas Bundeslīgas jaunā sezona.

Izmantotie resursi:
1. FC Köln: Artjoms Rudnevs wechselt zum FC |...
Der 1. FC Köln startet am 4. Juli in die...
1. FC Köln: Darum begeistert der Rudnevs-Deal...
Bundesliga 2015/2016 » Zuschauer »...

  +4 [+] [-]

, 2016-06-23 11:40, pirms 8 gadiem
Paldies Miķeli!
Cerams ka būs iemesls aizbraukt uz Koln un paskatīties kā Rudņevs spēlē!

     [+] [-]

, 2016-06-23 12:34, pirms 8 gadiem
Labi vēl, ka ne uz Eintracht! Ķelne, protams, ir muļķīgs klubs, bet tādā pozitīvā nozīmē muļķīgs, ar ievērojamu vēsturi un bez šaušalīgi negatīvām īpašībām. Normāli fani. Pašiem savs āzis. Lai veicas!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +4 [+] [-]

, 2016-06-23 12:53, pirms 8 gadiem
Superīgs ieskats par Ķelnes klubu ... priecīgus Līgo Miķelim!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2016-06-23 15:07, pirms 8 gadiem
Paldies par saturīgo rakstu.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -1 [+] [-]

, 2016-06-23 19:45, pirms 8 gadiem
Āži jaunā sezonā daudzus sabadīs!

     [+] [-]

, 2016-06-23 21:03, pirms 8 gadiem
Veiksmi Rudņevam! Domāju, ka viņam ir paveicies, jo stadions un atmosfēra tajā ir vienkārši neaprakstāma (PS. Decembrī biju uz fantastisku spēle pret Dortmundes Borussia). Manuprāt Koeln tas ir Artjoma līmenis, Hamburgā tomēr visu laiku kaut kādas iekšējas razborkas, neviens prakstiski nespēj realizēt savu potenciālu utt. Cerēsim, ka Artjoma rezultatīvākā sezona Bundeslīgā ir vēl tikai priekšā!

  -1 [+] [-]

, 2016-06-23 23:26, pirms 8 gadiem
Bail to interviju skatīties, akcents jau baigais, bet baigi cenšas tomēr runāt vāciski!

  -1 [+] [-]

, 2016-06-24 13:27, pirms 8 gadiem
Un tomēr... cilvēks pats palūdza, lai viņa uzvārdu raksta Rudnev, bez s

     [+] [-]

, 2016-08-15 01:56, pirms 8 gadiem
fall in love rakstīja: Un tomēr... cilvēks pats palūdza, lai viņa uzvārdu raksta Rudnev, bez s
Kā arī vācu valodu pāris gados var iemācīties, turpretī nacionālās izlases valodu...ne jau 28 gadu laikā.