Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:118, Did:0, useCase: 3

Vaņins: "Par šo gadu sev un izlasei liktu "apmierinoši""

Miķelis Osis
Miķelis Osis @MikelisO

Vaņins: "Par šo gadu sev un izlasei liktu "apmierinoši""
Andris Vaņins
Foto: Romāns Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

Jau ziņojām, ka Šveices superlīgas komandas "Sion" vārtsargs Andris Vaņins uzvarējis Latvijas sporta žurnālistu aptaujā par gada labāko valsts futbolistu. Sarunā ar Sportacentrs.com Vaņins, kurš atlabst pēc ceļgala savainojuma, aizvadīto gadu novērtēja ar atzīmi "apmierinoši".

"Patīkams pārsteigums. Par to nemaz nebiju domājis," Andris Vaņins (34) sarunā ar Sportacentrs.com komentēja uzvaru Latvijas sporta žurnālistu aptaujā par 2014. gada labāko valsts futbolistu. Kamēr Latvijas plašsaziņas līdzekļu pārstāvji diezgan pārliecinoši Andri iebalsoja par gada labāko futbolistu, Latvijas Futbola federācija (LFF) vārtsargu nav iekļāvusi pat sešu pretendentu lokā. "Par to nebiju pārsteigts. Savainojuma dēļ tomēr izlaidu daudz – trīs mēnešus," saka Vaņins, kurš pats gada labākā futbolista titulu piešķirtu Valērijam Šabalam ("Gados jauns, progresē, izlasē gūst vārtus") vai Artjomam Rudņevam ("Spēlē tik augstā līmenī; gan Hannoverē, gan Hamburgā guvis vārtus un atdevis rezultatīvas piespēles").

Tieši augustā gūtais ceļgala savainojums liedza Vaņinam spēlēt Latvijas izlases rindās rudenī. Sākotnēji ne tik nopietni novērtētā trauma izrādījās smagāka nekā domāts. "Pēc magnētiskās rezonanses dakteris teica, ka neredz neko šausmīgu – varbūt kāds gabaliņš atšķēlies no skrimšļa. Tomēr pēc operācijas uzreiz teica, ka bijis diezgan daudz, ko darīt – ceļgala tīrīšana, šuvju likšana uz meniska utt. Minimālais atlabšanas laiks pēc tādām operācijām ir divi mēneši, un man paredzēja, ka varētu būt atpakaļ laukumā pēc trijiem. Tā arī sanāks," komentē Vaņins, kurš pēc rehabilitācijas perioda šonedēļ sācis individuāli trenēties "Sion" vārtsargu trenera vadībā, bet kopējā grupā plāno iesaistīties janvārī. Lai arī šogad "Sion" paredzēta vēl viena spēle šīs nedēļas nogalē, Andris Šveicē plāno turpināt individuālos treniņus vēl divas nedēļas ilgāk, lai pēc neilgas atpūtas janvārī būtu gatavs trenēties ar pilnu jaudu.

Jautāts par to, kādu atzīmi par aizvadīto gadu liktu sev un Latvijas izlasei, Andris abos gadījumos izvēlējās apmierinošu vērtējumu: "Pats sev liktu "apmierinoši", taču tuvāk "labi". Gada pirmā puse bija diezgan laba – nosargājām vietu superlīgā, otrā apļa spēles bija labas gan man, gan komandai. Ar izlasi vinnējām Baltijas kausu, kas mums ir nozīmīga trofeja. Pierādījām, ka esam stiprākie Baltijā. Gada otrā puse – čempionāts atsākās, pēc pirmās spēles guvu traumu, ar kuru nospēlēju vēl četrus mačus, tad arī nolēmu taisīt operāciju. Savukārt izlasei atlases ciklā divi punkti pēc četrām spēlēm – domāju, ka tas ir "apmierinoši". Paņēmām punktu pret Turciju – favorītiem. Lielajām komandām zaudējām. Paskatieties, kādas komandas mūsu grupā… Grūti no tādas grupas tikt ārā, ja skatāmies reāli – Holande, Turcija, Čehija, Islande… Tās ir super komandas ar super spēlētājiem. Mums atliek cīnīties katrā spēlē par katru punktu."

Visas četras Eiropas čempionāta kvalifikācijas cikla spēles Vaņins, protams, vēroja uzmanīgi: "Pret Kazahstānu vajadzēja vinnēt, bija iespējas. Labi, izbraukumā neizšķirts varbūt ir pozitīvs rezultāts... Spēlē pret Islandi tiešām pretinieki bija galvas tiesu pārāki. Atceros, ka pret Islandi kādreiz uzvarējām mājās ar 4:0 un izbraukumā ar 4:2. Tagad tā ir pavisam cita komanda, nevar salīdzināt. Pret Turciju nospēlējām ļoti labi – divas dažādas komandas, ja salīdzina mūsējos spēlē pret Islandi un Turciju. Visi atdeva 100% spēka, cīnījās līdz pēdējām sekundēm. Puiši ir vienkārši malači, ka izvilka tādu spēli. Neizšķirts ir tikai pozitīvs rezultāts. Pret Holandi, protams, [parādījās holandiešu] klase… Ne vienu, bet divas vai trīs galvas augstāka nekā mūsu puišiem. Paskatieties, kur spēlē Holandes spēlētāji un kur – mūsējie. Dažiem klubos vispār nav iespējas spēlēt."

Vaņina prombūtnes laikā pie iespējas "Sion" vārtos ticis gan otrais, gan trešais numurs. Tomēr, kad Andris būs vesels, spēlēs viņš – par to pārliecināts ir pats vārtsargs: "No paša sākuma [pēc traumas] biju drošs par savu vietu ["Sion" vārtos]. Gribējās ātrāk tikt atpakaļ un spēlēt, taču veselība ir dārgāka. Arī kluba prezidents uztraucas, kad varēšu spēlēt, regulāri jautā, kā norit rehabilitācija…

Novēlu visiem daudz laimes Jaunajā gadā! Par sevi – ceru pēc iespējas ātrāk atgriezties vārtos, palīdzēt "Sion" un izlasei. Un iztikt turpmāk bez traumām, novēlu to arī citiem."

  -1 [+] [-]

, 2014-12-03 09:13, pirms 9 gadiem
nav par ko būt apmierinātam, ne pašam, ne Marianam. Gads pazaudēts tukšgaitā.

  +2 [+] [-]

, 2014-12-03 09:29, pirms 9 gadiem
Tukšgaita nevar būt principā.Komandai ir jauns treneris,nomainījušies daudzi spēlētāji.Ir jāveidojās jaunai izlasei no kuras rezultātu varētu prasīt nākošajā ciklā.

  -2 [+] [-]

, 2014-12-03 15:31, pirms 9 gadiem
Ja Vanins aptauja ir atzits par labako futbolistu Latvija , tad tas visu pasaka par Latvijas patreizejo futbola limeni , Pustosais Latvijas futbols , tapat ka LFF vadiba , iesedejusies līdz bezgalibai