Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Sieviešu izlasei nopietnākais pārbaudījums modernajā vēsturē

Arkādijs Birjuks
Arkādijs Birjuks

Sieviešu izlasei nopietnākais pārbaudījums modernajā vēsturē
Karlīna Miksone, Anastasija Ročāne, Ieva Bidermane un Anastasija Fjodorova
Foto: LFF

Ziemas pēdējā dienā Latvijas nacionālā izlase sāks dalību starptautiskajā Turkish Women’s Cup – Alanya 2018 turnīrā, pirmajā spēlē tiekoties ar trīskārtējo Pasaules kausa finālturnīru dalībnieci Meksiku.

2017. gads latvietēm bija notikumiem un pārdzīvojumiem bagāts: uzvara Aphrodite Cup turnīrā, sāpīga neveiksme Pasaules kausa kvalifikācijas priekšsacīkstēs, ilgi gaidītā uzvara Baltijas kausā un, visbeidzot, emocionāla spēle pārpildīto tribīņu priekšā tepat Rīgā. Aizvadītajā gadā Latvijas izlase pakāpās par 14. pozīcijām FIFA rangā, šobrīd ierindojoties 82. vietā.

Nākama oficiālā spēlē mūsējām varētu būt 2019. gada pavasarī, Eiropas čempionāta kvalifikācijas priekšsacīkšu ietvaros. Tiesa, pastāv liela varbūtība, ka UEFA mainīs atlases formātu, ļaujot visām izlasēm piedalīties kvalifikācijas pamatturnīrā. Līdz ar to šogad jāmeklē iespējas dalībai dažādos starptautiskos turnīrus, kuru skaitā arī šodien startējošais turnīrs Alānijā.

Salīdzinot ar iepriekšējo sasaukumu, valstsvienības galvenais treneris Didzis Matīss veicis četras izmaiņas [ja, protams, neskaita karjeru noslēgušās Lienes Vācietes nepiesaistīšanu]. Talantīgās vārtsardzes Sofijas Ņesterovas vietā [šoziem nomainīja "Daugavpili" pret "Rīgas Futbola skolu"] izlases rindās atgriežas Nora Silvija Āboliņa, kura šosezon aizvadīja vienu spēli Zviedrijas augstākajā līgā. Izlases sastāvā šoreiz neiekļuva pieredzējušās Olga Matīsa un Guna Ozola, kā arī Renāte Fedotova, kura turpina atgūties pēc smaga savainojuma.

Pēc neliela pārtraukuma izlasē atkal redzēsim liepājnieci Rebeku Tīli [iepriekšējais izsaukums 2017. gada aprīlī], kamēr debiju valstsvienības kreklā var piedzīvot Anna Marija Valaka un Paula Linda Liniņa. "Rīgas FS" otrās komandas futboliste Valaka piedalījās izlases treniņnometnē pirms pagājušā gada Baltijas kausa, tomēr beigās palika ārpus pieteikuma. 2001. gadā dzimusī Preiļu futboliste Liniņa labi apliecināja sevi U-17 izlasē, tiekot pie pirmā izsaukuma nacionālajā komandā.

Latvijas nacionālās sieviešu izlases sastāvs

SpēlētājaPozīcijaVecumsKlubs
Marija IbragimovaVārtsargs21+Stade Brestois 29 (Francija)
Nora Silvija ĀboliņaVārtsargs26Kif Örebro (Zviedrija)
Anna PropošinaAizsargs27+Liepāja
Elīza SpruntuleAizsargs25Rīgas Futbola skola
Anna KrūmiņaAizsargs19Rīgas Futbola skola
Anastasija RočāneAizsargs25+Rīgas Futbola skola
Ieva BidermanePussargs32+SV Lichtenberg 47 (Vācija)
Rebeka TīlePussargs23+Liepāja
Paula Linda LiniņaPussargs16+Preiļu BJSS
Karlīna MiksonePussargs17+Liepāja
Anna Marija ValakaPussargs18+Rīgas Futbola skola-2
Laura SondorePussargs18+Rēzeknes BJSS/SK Progress
Viktorija ZaičikovaPussargs17+Rīgas Futbola skola
Olga ŠevcovaPussargs25+Rīgas Futbola skola
Kristīne GirždaUzbrucējs25Rīgas Futbola skola
Tatjana BaličevaUzbrucējs19+Riga United
Sandra VoitāneUzbrucējs18+Rīgas Futbola skola
Anastasija FjodorovaUzbrucējs18+Rēzeknes BJSS/SK Progress

Latvijas izlases prognozētais sākumsastāvs (Sportacentrs.com versijā): Ibragimova - Krūmiņa, Ročāne, Spruntule, Propošina - Miksone, Bidermane - Baličeva, Ševcova, Fjodorova - Voitāne

Divas futbolistes šoziem mainījušas savu klubu pierakstu. Vārtsardze Marija Ibragimova no Itālijas 2. līgas komandas "Apulia" Trani pārcēlusies uz Franciju, kur tagad pārstāvēs "Stade Brestois 29" rindas. Intervijā ar Latvijas Futbola federācijas komunikācijas nodaļu 2016. gada labākā futboliste atzīst, ka pāreja uz Francijas klubu ir liels solis uz priekšu. "Pat Latvijas 1. līga ir divreiz labāka par Itālijas 2. pēc spēka čempionātu," atzīst Ibragimova. Mainījusi komandu arī uzbrucēja Tatjana Baličeva, kura pēc divām sezonām "Liepājā" atgriezusies Rīgā, pievienojoties "Riga United" vienībai. Apsveikt Tatjanu ar izsaukumu izlasē steidza divkārtējā sieviešu Čempionu līgas uzvarētāja francūziete Laura Žoržesa.

Latvija iekļuvusi A grupā Turkish Women’s Cup – Alanya 2018 turnīrā, kur bez mūsējām ir arī Meksika, Polija un Jordānija. Sākotnēji bija paredzēts, ka turnīrā piedalīsies 12 komandas, taču Nigērija un Kosovas otrā izlase pēdējā brīdī pieņēma lēmumu nestartēt. Visas komandas aizvadīs trīs spēlēs [B un C grupas komandas nospēlēs pa vienam mačam savā starpā], pēc grupu turnīra fāzes izveidojoties kopējai 10 komandu tabulai [pēc tāda paša principa, kāds ir olimpiskajā hokeja turnīrā vīriešiem]. Noslēdzošajā sacensību dienā izlases sacentīsies par 9., 7., 5., 3. un 1. vietu, balstoties pēc kopējās tabulas rezultātiem.

Turkish Women’s Cup dalībnieces

IzlaseFIFA rangsGrupa
Latvija82.A
Meksika26.A
Polija30.A
Jordānija50.A
Francija B6.B
Kosova97.B
Kazahstāna67.B
Ukraina27.C
Ziemeļīrija55.C
Rumānija39.C

Latvijas izlases spēles Turcijā

DatumsLaiksPretinieces
28.0217:00Meksika
02.0312:00Polija
04.0312:00Jordānija
06.03xx:xx?

Meksikas izlase, kas šobrīd atrodas 26. vietā FIFA rangā, viennozīmīgi ir spēcīgākā komanda, ar ko Latvija ir spēlējusi pēdējos 20 gados. Pēc sieviešu ranga ieviešanas 2003. gadā par visu laiku spēcīgāko mūsu izlases pretinieku var uzskatīt Horvātijas izlasi, kas spēles brīdī [2008. gada 17. decembris] atradās 47. vietā.

Meksikānietes trīs reizes ir piedalījušās Pasaules kausa finālturnīros - 1999. gadā ASV, 2011. gadā Vācijā un 2015. gadā Kanādā, kā arī ņēmušas dalību 2004. gada Atēnu olimpiskajās spēlēs. Tāpat Meksika ir regulāri pārstāvēta pasaules čempionātos U-20 un U-17 jaunietēm.

No Turcijas turnīram pieteiktajām futbolistēm tikai sešas pārstāv vietējo čempionātu, pārējām spēlējot ASV, Spānijā, Islandē un Francijā. Interesanti, ka uz Alāniju nav devusies Lietuvas čempionvienībā "Gintra Universitetas" spēlējošā Kristina Murilo, kurai kopā 31 spēle Meksikas izlasē.

Latvijas sieviešu izlases spēles pret citu asociāciju komandām

DatumsNorises vietaPretiniecesRezultāts
26.09.2017RīgaJordānija1:2
13.03.2015KipraLibāna6:0
12.03.2015KipraAAE2:0

Turnīra gaitai varēs sekot LFF mājaslapā un sociālo tīklu kontos.

  +1 [+] [-]

, 2018-02-28 09:54, pirms 6 gadiem
18+ ierobezojums lai skatitos sho speli

     [+] [-]

, 2018-02-28 11:32, pirms 6 gadiem
Autors gan slinks. Tabulā atstājis pozīcijas vīriešu dzimtē.