Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:114, Did:0, useCase: 3

Mārcis Ošs par nākotnes prioritāti, goda apli ar Kazakeviču un brāļa debiju

Agris Suveizda

Mārcis Ošs par nākotnes prioritāti, goda apli ar Kazakeviču un brāļa debiju
Mārcis Ošs. Foto: LFF

Pagājušā gada novembrī Latvijas futbola izlase beidzot pārtrauca zaudējumu sēriju un "Euro 2020" atlases grupu turnīru pabeidza ar uzvaru pār Austriju (1:0). Pirmdien valstsvienība aizvadīja pirmos treniņus jaunā galvenā trenera Daiņa Kazakeviča vadībā, un pēc viena no tiem portāls Sportacentrs.com uz sarunu aicināja Mārci Ošu - centra aizsargu un limbažnieku, kurš pret Austriju guva vienīgos vārtus, kurš ar Kazakeviču bija pazīstams jau tad, kad treneris strādāja "Jelgavā", un kurš pašlaik ir neziņā par savu nākotni - Jūrmalas "Spartaka" īpašumam īre Neišateles "Xamax" ir beigusies.

Superlīgas izskaņu aizvadīja par spīti traumām
Pirmdienas vakara treniņā nepiedalījās spēlētāji, kuri svētdien Virslīgas mačos devās pamatsastāvā, bet gan Ošs, gan Antonijs Černomordijs - abi centra aizsargi ieradušies ar maziem savainojumiem - nestrādāja ar pilnu slodzi. "Simtprocentīgas gatavības šobrīd nav," atzina 29 gadus vecais spēlētājs. "Tikai iepriekšējās divās nedēļās atsāku skriet, un šī ir pirmā diena, kurā trenējos ar bumbu. Šis bija treniņš, lai pārbaudītu, kā jūtos. Skrienot un strādājot ar bumbu, neko nejutu, tā ka šobrīd galvenais ir uzņemt fizisko formu. Tik īsam periodam var sagatavoties arī mentālā veidā, tik īsam laika posmiņam var ielikt nepieciešamo fizisko bāzi, bet ilgtermiņā noteikti ir jāizveseļojas un jāsakārto veselība, lai varētu aizvadīt pilnvērtīgu sezonu. Jūtos labi, bet maziņš diskomforts vēl ir jūtams. Sanāca tā, ka Superlīgas sezonas piecas pēdējās spēles aizvadīju ar plēstu mediālo ceļgala saiti un spēles laikā bija arī daļējs plīsums kreisajā potītē – pēdējos piecos mačos spēlēju pusdzīvs un darīju visu iespējamo, lai komanda paliktu Superlīgā. Diemžēl ar to bija par maz." Oša prognoze piepildījās - otrdienas vakara treniņu viņš, tāpat kā Černomordijs, jau pilnībā aizvadīja kopējā grupā. Toties ierindā nebija Dāvja Ikaunieka un Artūra Zjuzina.

"Izkrišana no Superlīgas bija ļoti bēdīga, jo tā bija gluži kā mana mājas komanda, kurā jutos ļoti labi un kurā labprāt arī atgrieztos" teica Ošs, kuram "Xamax" pašlaik arī ir reālākais karjeras turpināšanas ceļš. "Pašlaik notiek pārrunas. Piederu Jūrmalas "Spartakam", pārrunas notiek arī ar viņiem, tāpēc tuvākajās dienās jābūt kaut kādai skaidrībai, kur spēlēšu. Vienīgais, ko zinu, ir interese no "Xamax" – viņi ir ieinteresēti, lai es paliktu, bet viss ir atkarīgs no tā, cik daudz prasa "Spartaks" un cik daudz ir gatavs maksāt "Xamax". Sarunas notiek jau trīs nedēļas, un ceru, ka tuvākajās dienās skaidrība būs – jā vai nē. Jāsaprot arī "Xamax", kas būs līgu zemāk, budžets ir samazinājies, un nevienam nav noslēpums, ka Covid-19 ir traucējis veikt transfērus."

Ja pirms gada Ošs bilda, ka negribētu palikt "Xamax", ja komandu būtu izlidojusi no Superlīgas (tā brīnumaini izglābās pārspēlēs), tad šovasar viņa nostāja ir mainījusies: "Tagad sapratu reālo situāciju. Un sapratu arī to, kas tagad notiks Šveices otrajā līgā, kur ir sapulcējušās labas komandas un kur būs diezgan grūti. Iespējams, grūtāk pat būs atgriezties Superlīgā nekā tajā noturēties. Nezinu, vai šobrīd gribu kaut ko mainīt. Ja "Spartaks" vienosies ar "Xamax", būšu laimīgs un gatavs atgriezties. Taču tas nav manās rokās – visu lems klubi. Katru dienu situācija mainās – kā zinām, futbols ir neprognozējama profesija, kurā vienu dienu var nebūt nekā, bet nākamajā dienā jau būt pavisam citādi. Šobrīd vienīgais 100% variants ir ar "Xamax", kas visu laiku tiek apspriests un diskutēts. Arī no viņu puses skaidrība nepieciešama pēc iespējas drīzāk, jo sezona sāksies jau pēc izlašu pauzes."

Latvijā atgriezties vēl nevēlas
Pat tad, ja sarunas tomēr ievilksies, Ošu fiziskās formas uzturēšanai Jūrmalas "Spartaka" kreklā visdrīzāk neredzēsim. "Godīgi sakot, mūsu saruna bija tāda, ka sevi šeit neredzu, trenējos individuāli un gaidām variantus. Tāda ir mana nostāja, un es arī pateicu, ka gribu agrāk skaidrību. Atvaļinājums man īsti nav sanācis – visu laiku stress, kas būs, kas notiks. Trīs nedēļas pēc pēdējās spēles bijušas diezgan nervozas, un neesmu īpaši atpūties – gluži kā divās iepriekšējās vasarās. Es gribu spēlēt ārzemēs – tas ir lielais futbols, uz kuru tiecies. Gribu pēc iespējas ilgāk palikt ārzemēs – atgriešanās mājās pašlaik nav mana vēlme, bet nevar zināt, kā dzīvē notiks," teica Ošs, kurš 2018. gada vasarā "Spartaku" pārstāvēja gan Virslīgā, gan Čempionu līgā. "Arī pie tukšākām tribīnēm tas Šveicē bija lielais futbols, jo televīzija un ažiotāža ir diezgan liela. Nebija arī tā, ka spēlējām pie pilnīgi tukšām tribīnēm: 1000 skatītāju bija, to tāpat varēja just. Tā ir apziņa, ka esi ārpus Latvijas un ka popularitāte futbolam ir daudz lielāka nekā šeit."

Vaicājām Mārcim, kā viņš vērtē savu aizvadīto sezonu: "Aizsargu diezin vai varētu vērtēt pēc iesistajiem vārtiem [Mārcis debijas sezonā guva vienus, bet šajā jau četrus – A.S.], tādēļ, ja komanda pameta augstāko līgu, sezona noteikti bija drīzāk ar mīnusa zīmi. Abās sezonās lielu lomu noteikti nospēlēja mans treneris [kādreizējais "Liverpool" centra aizsargs Stefans Anšo], kurš pirmās sezonas laikā pārņēma komandu un pie kura spēlēju ļoti labi. Pēc tam viņš aizgāja [uz Roberta Uldriķa "Sion" – A.S.], un sezonas pirmā puse komandai atkal bija diezgan smagnēja. Pēc trenera atgriešanās guvu vārtus, vairākas reizes iekļuvu simboliskajā izlasē [Anšo atgriezās jūlijā un pie stūres paguva aizvadīt astoņas spēles]. Tā ka no divām sezonām var salikt kopā vienu ļoti labu gadu tieši pie tā trenera. Arī šobrīd viņš ir tur, un es saprotu, ka pie viņa varu progresēt un, iespējams, pēc tam spert nākamo soli. Ja piederi "Xamax" un esi tur, tad tā ir diezgan liela iespēja kaut kur pārcelties."

Īpašie treneri Oša karjerā un brāļa debija izlasē
Anšo nav vienīgais "Mārča treneris" - liela loma viņa karjeras attīstībā bijusi arī jaunajam izlases vadītājam Kazakevičam, pie kura Ošs debitēja Virslīgā: "Kā jau esmu teicis, man ir vairāki īpaši treneri. Dainis man ir devis iespēju spēlēt lielo futbolu. [Slaviša] Stojanovičs bija treneris, kurš man deva iespēju spēlēt izlasē. Un treneris Šveicē, kurš man deva iespēju spēlēt Šveicē. Šie trīs treneri, kā arī noteikti mans pirmais treneris Valdis Matīss – tie ir mani treneri, kuri man ir devuši iespēju būt lielajā futbolā. No sarunām ar Daini man visvairāk atmiņā palicis tas, ka pēc trīs dienu pārbaudēm viņš vecajā stadionā, kas bija pie stacijas, teica, lai apejam goda apli. Gājām goda apli, un ļoti spilgti atceros, kā viņš teica, ka es tev došu iespēju, tev būs iespēja sevi pierādīt, sākumā būsi otrajā komandā, bet būsi un trenēsies ar mums – tev būs visas iespējas. Tas goda aplis atmiņā palika visspilgtāk. Kopš "Jelgavas" ir pagājis ļoti ilgs laiks, un domāju, ka treneris ir ļoti progresējis, jo arī viņam dzīves līkloči bijuši visādi – darbs federācijā, darbs ar U21 izlasi. Arī treneri laika gaitā pilnveidojas. Pirmie treniņi ir ļoti pozitīvi, un viņš akcentē, ka mēs varam un ka mums jāizveido labs kolektīvs, jo mums jābūt spēcīgiem kā kolektīvam. Pirmajās dienās treneris cenšas iezīmēt to, ko no mums sagaida. Liels akcents tiek likts uz disciplīnas ievērošanu."

Pirmoreiz uz Latvijas pieaugušo izlasi izsaukts arī Mārča brālis Dāvis - nepilnus 26 gadus vecais vārtsargs Virslīgā piecas sezonas pārstāvēja "Mettu", bet ziemā tika pārdots tieši Jūrmalas "Spartakam". "Vislielākais emocionālais pacēlums droši vien ir ģimenei, kas mūs divus ir audzinājusi. Tādēļ viņiem noteikti ir lielākais emocionālais pacēlums, ka no tādas mazas pilsētas bez lielās komandas var izaugt divi brāļi, kuri spēlē vienā izlasē," teica Mārcis. "Zināju, ka viņš ir labs vārtsargs, jo "Mettā" bija aizvadījis labu sezonu, bet šobrīd viņam ir psiholoģiski ļoti grūts nogrieznis. Spēju iedomāties, kā būtu viņa vietā, jo pats, aizbraucot uz Šveici, piedzīvoju to pašu – pirmās spēles bija ļoti grūtas, daudz kļūdu, jātiek no bedres ārā, tādēļ katra nākamā spēle kļuva arvien grūtāka. Ticu, ka viņš tiks ārā no bedres, kā to izdarīju arī es, un turpinās attīstīties. Nokļūšana izlasē ir liels plusiņš un avanss no trenera, bet viņam sevi jāpierāda treniņos. Covid-19 noteikumu dēļ pašlaik viesnīcā dzīvojam pa vienam, bet, ja būs tāda iespēja, noteikti dzīvosim kopā – man tomēr viņš ir jāpieskata un jācenšas palīdzēt, jo viņš izlasē ir jauniņais. Citreiz viņš cenšas pretoties un kaut ko pateikt pretī, bet esmu šeit ilgāk, tāpēc viņam jāieklausās manī un jāpaņem pozitīvās lietas."


Dāvis Ošs izlases treniņā. Foto: LFF.

Valstsvienībā nu jau ir trīs limbažnieki - vēl arī Mārtiņš Ķigurs -, U21 izlasē ir cits limbažnieks Emīls Birka, bet šajā desmitgadē Limbažu ceļa lauzējs valstsvienībā bija Artis Lazdiņš, kurš Latvijas kreklā aizvadīja 29 spēles. "Tas ir liels Valda Matīsa fenomens, jo no Limbažiem šobrīd izlasē ir trīs spēlētāji. No pilsētas, kurā nav ne jauniešu komandas, ne lielās komandas. Kā? Kāpēc? Tas noteikti ir trenera nopelns, kurš ir ielicis psiholoģiskos pamatus, ka nekad nevajag padoties, un vienmēr ir teicis, ka mums pašiem dzīvē būs jācīnās. Tas mūsu atmiņā noteikti palicis visspilgtāk, un tas profesionālajā karjera bieži vien ir ļoti nepieciešams – grūtajos brīžos nepadoties un tiekties uz saviem mērķiem."

"Futbolbumbu" raidījums par Limbažu tēmu, saruna arī ar Valdi Matīsu (18:20 - 26:38)

Latvijas futbola izlasēm pret Andoru iepriekšējos gados bijusi ļoti nepatīkama pieredze, taču Ošs, kurš pats nevienā no šīm spēlēm nepiedalījās, norāda, ka uzmanība jāpievērš pozitīvajai, nevis negatīvajai pieredzei: "Ļoti labs piemērs ir tā spēle, kurā es nespēlēju un kurā izlase "Skonto" stadionā Andoru uzvarēja ar 4:0. Tāpat atziņas var paņemt no mūsu iepriekšējās spēles [pret Austriju] – pašatdevi. Tās ir tās divas spēles, no kurām mums šobrīd būtu jāvadās. Pirmajā spēlē bija spēles kvalitāte un izpildījums, bet otrajā – azarts, cīņasspars un neatlaidība. Mērķim D līgā jābūt tikai vienam – uzvarēt! Jāiet soli pa solim, un vispirms jāuzvar pirmajā spēlē." Izlasē Oša kontā ir 11 spēles un vieni vārti.

     [+] [-]

, 2020-09-02 11:03, pirms 4 gadiem
Malacis, nav ko nemaz domāt par atgriešanos Latvijā. Tomēr ceru, ka kāds cits superlīgas klubs varētu paņemt pie sevis, jo challenge līgā tomēr ir līmeņa kritums. Pagājušogad vai tad nebija kaut kāda interese no Sionas arī? Ja grib palikt franciski runājošā daļā tad jau vēl jaunpienācēji Lozanna ir, kas turpat blakus Ņūšatelei atrodas.

     [+] [-]

, 2020-09-02 11:41, pirms 4 gadiem
Ko viņš var domāt vai nedomāt, ir līgums ar Spartaku līdz 2021.gada beigām un kā Trabuki/Gauračs lems, tā arī būs. Ja nav vērts Spartaka prasītās īres maksas un neviens to negribēs maksāt, lai spēlē Jūrmalā. Pats tādu līgumu parakstīja, tagad sāks vēl čīkstēt.

     [+] [-]

, 2020-09-02 12:06, pirms 4 gadiem
Gauračs lems?Tu ko,tur visu lemj Trabuki,Gaurčs tik izspilda saimnieka pavēles.Kā Trabuki nolems tā arī būs.