Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:124, Did:0, useCase: 3

Autors: Agris Suveizda

Francijā turpinās rasisma skandāls; Blāns iesniedzis atlūgumu?

Francijā turpinās rasisma skandāls; Blāns iesniedzis atlūgumu?
Lorāns Blāns
Foto: AFP/Scanpix

Francijas futbola sabiedrībā jau vairāk nekā nedēļu plosās rasisma skandāls. Francijas Futbola federācija (FFF) un Sporta ministrija uzsāka divas atšķirīgas izmeklēšanas. Lai arī rezultāti tiks izvērtēti tikai nākamnedēļ, arī šonedēļ presē gājis visai karsti - pēc pašu vai žurnālistu iniciatīvas viedokli izteikuši daudzi ar futbolu un sportu saistīti cilvēki, 1998.gada pasaules čempionus un Lorāna Blāna komandas biedrus ieskaitot.

Jau rakstījām par to, ka aprīļa izskaņā pēc šokējošiem portāla Mediapart paziņojumiem Francijas futbolā izcēlās rasisma skandāls. Mediapart apgalvoja, ka FFF pagājušajā gadā ir izstrādājusi speciālu projektu, kurā paredzēts samazināt melnādaino un arābu skaitu. Proti, turpmāk futbola akadēmijās 12-13 gadus vecus bērnus vajadzētu atlasīt ne tikai pēc viņu futbola prasmes, bet arī ādas krāsas – paredzēts ieviest neoficiālu kvotu 30% apmērā.

Mediapart publicēja arī nelielu sarunas fragmentu no 2010.gada 8.novembrī notiekošās sanāksmes. Skandāls joprojām nav norimis, un FFF uzsāka iekšējo izmeklēšanu, kuru pabeigt plānots nākamās nedēļas sākumā. Tāpat savu izmeklēšanu veic arī Sporta ministrija. Otrdien kā pirmie uz FFF noklausīšanos ieradās Fransiss Blakārs (Tehniskā departamenta (DTN) direktors), Eriks Mombārs (U-21 izlases galvenais treneris), Žerārs Prešē (Futbola institūta (INF) direktors) un Žans Klods Džuntīni (U-16 izlases galvenais treneris). Bija paredzēts, ka izlases galvenais treneris Lorāns Blāns tiks uzklausīts jau šonedēļ Parīzē, tomēr viņš šobrīd atpūšas Itālijā. Savukārt otrdien norisināsies speciāla Ģenerālās padomes sēde, kurā tiks izvērtēti FFF izmeklēšanas rezultāti.

Ouest France: "Blāns ir iesniedzis atlūgumu"

Lai arī Blāns sarunās par iespējamo kvotu ieviešanu piedalījies tikai vienreiz, turklāt tajās neesot spēlējis galveno lomu, tieši viņš nonācis skandāla epicentrā. Pēc katastrofālās Pasaules kausa izcīņas Blāns tika sagaidīts kā visa Francijas futbola glābējs, tomēr nu, iesprostots skandāla virpulī un neveikli centies atspēkot savus izteikumus, milzīgā spiediena rezultātā varētu salūzt un atkāpties no galvenā trenera amata.

Kā vēsta reģionālais laikraksts Ouest France, kuram savukārt šo informāciju nodeva kāds valdībai tuvs cilvēks, Le President (Blāna iesauka) varētu būt jau iesniedzis atlūgumu federācijā. Tā, protams, ir tikai neoficiāla informācija, un FFF prezidents Fernāns Dišosuā no rīta sarunā RMC Sport to neapstiprināja: "Nevaru apstiprināt šo informāciju. Pēdējās dienās vairākkārt esmu pa telefonu sarunājies ar Blānu. Nevienu mirkli viņš neieminējās par atkāpšanos. Tomēr šie lēmumi var tikt izdarīti mirkļa iespaidā. Pēc iespējas ātrāk centīšos ar viņu sazināties."

Par Blāna iespējamo atkāpšanos neko nezināja arī federācijas preses atašejs Filips Turnons: "Sazinājos ar viņu piektdienas vakarā. Viņš ir satriekts par to, kā šī afēra attīstījusies, taču nedomā par atkāpšanos. Runājām par viņa ierašanos Parīzē uz noklausīšanos un par to, ko darīsim pēc tam." Kā raksta Ouest France, ja Blāns ir iesniedzis atlūgumu, iesaistīties varētu pat Francijas prezidents Nikolā Sarkozī – ar mērķi pierunāt 45 gadus veco treneri palikt amatā.

Sporta ministre: "Kvotas ir kas pilnīgi idiotisks, sportā tām nav vietas"

Masu medijos skandāls joprojām nenorimst, un savas domas izsaka daudzi ar futbolu saistīti cilvēki. Viens no tiem bija Alū Diarā, kurš Blāna vadībā spēlējis gan "Bordeaux", gan izlasē, un abās vienībās ir bijis kapteiņa lomā. Diarā, kurš perfekti atbilst spēlētāju tipam (garš, spēcīgs, atlētisks un ar afrikāņu izcelsmi), no kura Blāns un FFF vēlētos atbrīvoties, aizstāvēja treneri: "Lorāns Blāns nav rasists. Viņa piezīmēs nesaskatu neko rasistisku. Redzu tikai vīlušos treneri, jo viņa spēlētāju resursi ir ierobežoti.

Francijas izlasē ir ļoti grūti iekļūt. Saprotu, ka daži spēlētāji domā [par spēlēšanu citā izlasē], jo līdz Francijas valstsvienībai ir tālu. Tagad Āfrikas izlases ir labāk organizētas un spēj pārliecināt daudzus spēlētājus ar afrikāņu izcelsmi," Diarā turpināja. Tāpat pussargs sacīja, ka viņu savulaik uzrunājusi Mali izlase: "Esmu šeit [Francijā] piedzimis un uzaudzis, man nebija nekādu šaubu [par palikšanu Francijas izlasē]." Tāpat Diarā piebilda, ka, viņaprāt, Blāna lietotā frāze "lielie melnie" [grands Blacks - aut.] nebija domāta rasistiski: "Tas ir visai plaši pazīstams termins, tas nav jāuztver burtiski."

"Nerijs, Gilāms un Zuma – lai arī visi aizsargi, viņi ir ļoti atšķirīga profila spēlētāji. Loriss ir 176cm garš, Kurtam ir 187cm un Favzi – 182cm. Tas pierāda, ka mēs nesekojam nekādām kvotām," teica "St.-Etienne" treniņcentra direktors Žans Filips Primārs. "Mēs veicam plānošanu, tādējādi nosakām, vai mums vairāk nepieciešams aizsargs, malējais pussargs vai kreisās malas aizsargs…Skauti pēc tam saņem instrukcijas. Nekad neesam tādas saņēmuši no DTN. Katru gadu visi treniņcentru direktori tur pavada trīs vai četras dienas. Pagājušajā reizē tur bija Blakārs, un mēs par tām [kvotām] nerunājām. Mēs meklējam labus spēlētājus – nav svarīgi, vai lielus vai mazus vai baltus vai melnus."

Tāpat Mediapart publicēja Blakāra veiktu pētījumu par to, cik daudz šobrīd Francijas jauniešu izlasēs ir spēlētāju ar dubulto nacionalitāti. Pētījums atklāja, ka U-16 izlases kandidātu lokā tādu ir 39%, U-17 un U-18 ir attiecīgi 48% un 41%, bet U-19, U-20 un U-21 izlasēs – attiecīgi 49%, 35% un 46%. Tiek lēsts, ka šāds pētījums veikts, lai Blakārs varētu FFF pierunāt ieviest projektu, taču Sporta ministre Šantāla Žuanno presē izteicās, ka pētījuma veikšana nav nekas nosodāms, toties attiecīgu mēru pieņemšana gan: "Ideja par kvotu ieviešanu ir pilnīgi idiotiska, un sportā tām nav vietas."

Savukārt "Bordeaux" galvenais treneris Žans Tiganā atteicās preses konferencē komentēt skandālu, piebilstot, ka savas domas izteiks pēc tam, kad būs noslēgusies izmeklēšana. Tomēr Tiganā atsauca atmiņā senākus notikumus, kad viņš pēc 2004.gada Eiropas čempionāta ar Raimonu Domeneku pretendēja uz izlases trenera vietu. Amatu ieguva Domeneks, bet Tiganā vēlāk intervijā France Football izteicās, ka viņš esot atsijāts ne jau kvalifikācijas dēļ.

Tiganā intervijā sacīja, ka par Domeneka uzvaru uzzinājis jau vairākas dienas pirms viņa iecelšanas amatā. Tiganā apgalvoja, ka tobrīdējais FFF prezidents Klods Simonē esot sacījis, ka Francijas izlasē jau tā ir pārāk daudz melnādaino. Mēs nevaram melno iecelt arī par galveno treneri. "Tagad visi jau ir aizmirsuši 2004.gadu un manus komentārus. Netaisīju drāmu, komentārus izteicu vairāk nekā gadu vēlāk. Turpināju strādāt Turcijā ["Besiktas"], tagad esmu "Bordeaux". Pat, ja pastāv apstākļi un tā sauktās rasisma problēmas, vienmēr esmu lūkojies uz priekšu. [2016.gadā] Francijā rīkosim Eiropas čempionātu, un mums tajā ir jāuzvar. Visiem ir jāstrādā kopīgi," preses konferencē teica Tiganā.

Spēlētāji vaino federāciju un sociālo situāciju

"Manā klubā ["Newcastle"] bija Lomāns Lualua. Viņa ģimene man visu laiku teica, ka man jāpalīdz savai valstij [Kongo DR]," sacīja Šarls Nzogbija, kurš savulaik lēma par labu Francijas izlasei. "Un izdarīju pareizi. Izgāju cauri visām jauniešu komandām. Loģiski, ka vēlējos iekļūt arī lielajā izlasē. Ja esi piedzimis Francijā, tu esi francūzis. Pēc tam, ja par tevi neviens neliekas ne zinis, ir tikai normāli lūkoties etniskās dzimtenes virzienā.

Tāpat, ja redzi, ka tavi draugi, ar kuriem esi kopā spēlējis, piedalās Pasaules kausa izcīņā, kamēr pats esi atvaļinājumā…Šaubīties ir tikai dabiski," Nzogbija turpināja. Tāpat 24 gadus vecais pussargs uzskata, ka problēma nav šajos spēlētājos, bet gan iestāžu uzmanības trūkumā. "Paskatieties uz [senegālieti] Musu Sovu. Viņš trīs četrus gadus gaidīja kādu zīmi, taču tikai tagad, kad viņš ir [Francijas čempionāta] rezultatīvākais spēlētājs, sākam nožēlot, ka viņš neizvēlējās Franciju. Tā ir viņu kļūda…"

"Kad spēlēju Francijas U-21 izlasē, ar lepnumu valkāju formastērpu, taču ar laiku mani uzskati attīstījās. Kļūstot vecākam, vēlējos uzzināt ko vairāk par manām saknēm, un tas notika FFF dēļ," teica Kamerūnas izlases aizsargs Sebastjēns Basongs. "Tā ir sociāla problēma. INF tev saka, ka esi labs, tu klausies, būsi gatavs, (…) taču tik un tā neesi francūzis…"

"Jūtos ļoti aizskarts un ceru, ka viss atrisināsies taisnīgi. Taču nedomāju, ka Lorāns Blāns ir rasists. Viņš ir spēlējis un izvēlējies daudz krāsainos. Alū Diarā, kurš ir trenējies pie Blāna, teica, ka viņš nav rasists," izteicās Lionas "Olympique" uzbrucējs Bafetimbī Gomiss, kurš ir senegāliešu izcelsmes. "Personīg es, lai arī mani vecāki nav francūži, izvēlējos pārstāvēt Franciju un nenožēloju savu izvēli. Tieši pretēji – esmu ļoti lepns un sapņoju, ka kādu dienu atkal spēlēšu izlasē."

Kā viens no piemēriem nepareizi izvirzītajiem jauniešu atlases kritērijiem (fiziskie dotumi dominē pār bumbas pārvaldīšanas tehniku) tika minēts Spānijas kluba "Real Sociedad" pussargs Antuāns Grjezmans. Tikai 20 gadus vecais futbolists, kurš ļoti agrā vecumā pārcēlās uz Spāniju, sacīja: "Varu tikai piekrist. Spānijā nevienu neinteresē fiziskie dotumi, taču tik un tā Spānija ir pasaules čempione. Tas pats ar "Barcelona". Viņu spēlētāji ir īsi, taču tas neliedz Barsai būt labākajai pasaulē. Kad sacīju, lai komandas biedri izlasē pārceļas uz Spāniju, viņi atbildēja - nē, tā mums ir pārāk tehniska, labāk paliksim Francijā."

Grjezmans minēja, ka savulaik viņam pieci klubi ("Sochaux", Lionas "Olympique", "Auxerre", "St.-Etienne" un "Metz") atteica tieši nelielā auguma dēļ – 140cm 13 gados. "Katru reizi tas bija tā paša iemesla dēļ – izmēra dēļ. Ar to bija grūti sadzīvot, un ātri apjautu, ka, lai progresētu, man bija jādodas prom. Francijā man nekad netiktu dota iespēja…Tai pat laikā man allaž teica, ka tehniskā ziņā manī ir kaut kas vairāk…" teica Grjezmans.

Blāna izteikumi sašķeļ 1998.gada zelta izlasi

Kā vienmēr, ļoti aktīvs presē ir 1998.gada pasaules čempions Liliāns Tirāms: "Man skandāla sākumā bija iespēja runāt ar FFF prezidentu un [Noela] La Graeta kungu. Viņi teica, ka, ja raksts izrādīsies patiess, tiks piespriestas sankcijas. Atceros, ka Blāns [pirms sarunas publicēšanas] pats teica, ka, ja cilvēki tiešām izteikuši tādus komentārus, viņi būtu jāizslēdz no federācijas. Domāju, ka, ja Blāns rīt atnāktu un vienkārši pateiktu, ka aizgāja par tālu, ka visi aizgājuši par tālu, un atvainotos... Viņa kļūda bija visu noliegt."

Savukārt cits 1998.gada pasaules čempions Kristofs Digarī aizstāvēja Blānu: "Mani uztrauc tas, ka Tirāms vēlas kļūt par Augstākās tiesas tiesnesi. Viņš vēlas visiem pasniegt pareizas uzvedības lekcijas. Patrisu Evrā [par notikumiem autobusā iepriekšējā PK izcīņā] viņš gandrīz giljotinēja. Tagad avīzēs lasu, ka Blāns ir jāatlaiž. Viņam vajadzētu savos komentāros izrādīt pieklājību, vienotību un solidaritāti, nevis agresivitāti. 1998.gadā radījām ko īpašu. Jūtu, ka ar savu uzvedību viņš vēlas sašķelt Francijas futbola sabiedrību.Tirāms ļoti labi pazīst Blānu un zina, ka viņš nav rasists un ka lietas var tikt pārprastas."

Tāpat Digarī atminējās kādu gadījumu no 1998.gada fināla. "Atradāmies ģērbtuvēs, fotografējāmies. Atceros, ka fotografējos ar Vensānu Kandelu, Bišenti Lisarasu, ar Zizū [Zinedinu Zidānu]. Un tad dzirdēju Tirāmu, un es nebiju vienīgais – to dzirdēja arī Franks Lebefs, sakām: "Aiziet, uztaisīsim bildi ar visiem melnajiem." Tad Lebefs piecēlās un sacīja: "Liliān, ko tu runā?" Iedomājieties, ja mēs būtu teikuši: "Aiziet, uztaisīsim bildi ar visiem baltajiem." Kā jūs reaģētu? Tās ir diskriminējošas piezīmes, un ne mirkli mēs tās nepārpratām. Mani tas neaizvainoja, jo ļoti labi zinu, ka Tirāms nav fašists vai rasists. Tāpēc nesaprotu, kā viņš varēja saklausīt, ka Blāns varētu būt fašists vai rasists."

"Lasīju, ka viņš [Blāns] ir teicis, ka spāņi saka: "Mums tā nav problēma. Melnie - mums tādu nav." vai kas ir lieli, dūšīgi un atlētiski? Melnie. Tas ir šausmīgi! Tie ir nopietni komentāri," sacīja senegāliešu izcelsmes pussargs Patriks Vjerā. "Pazīstu Blānu, man ar viņu vienmēr bijušas labas attiecības. Nedomāju, ka viņš ir rasists, taču esmu pārsteigts par šiem komentāriem. Cilvēki var teikt, ko viņi vēlas, taču neviens sanāksmes laikā nebija iesprostots. Nevienam netika likts izteikt šos komentārus, un tomēr viņi tos pateica. Tas ir fakts, un tas ir šokējoši. Nekad nespēju iedomāties, ka Francijas futbola līderi var rīkot šādas sarunas. Nekad!"

Bišente Lisarasu pievienojās Digarī un aizstāvēja Blānu: "Ja starp 1998.gada izlases pārstāvjiem ir nesaskaņas, tāda ir dzīve. Vai mums vajadzētu nocirst Blānam galvu? Es saku, ka nē. Viņam nav rasista ideoloģijas. Viņš ar Francijas izlasi ir paveicis lielisku darbu. Nedrīkstam tagad visu sabojāt. Ceru, ka viņš neatkāpsies. Nevēlos, lai viņš atstāj Les Blues. Liliānam Tirāmam un Patrikam Vjerā ir jānomierinās. Ja Blāns aizies, Francijas izlasē radīsies vēl lielāks haoss. Ir jānoskaidro, kurš sarunas ierakstu nodeva Mediapart. Fotografēšanās 1998.gadā, par ko runāja Digarī? Neatbildēšu uz šo jautājumu. Francija'98 šobrīd nav prioritāte."

Izmantotie resursi:
L'EQUIPE : toute l'actualité sportive en...
Accueil - OLWEB.fr
France Football : toute l'actualité du...
Girondins de Bordeaux
ouest-france.fr - Le site internet du journal...


, 2011-05-07 14:03, pirms 13 gadiem
Kvalitatīvas žurnālistikas piemērs. Saprotu, ka tas viss ir tulkots un tomēr - tas ir sasodīti labs tulkojums.
Runājot par pašu problēmu - varu saprast visas iesaistītās puses. Bet Francijas izlases vadība ir vainīga, ka spēlētājus, kuri bija tuvu un tomēr netika izlasē, neuzaicināja uz oficiālām pārbaudes spēlēm. Pietiktu ar vienu spēli (uz maiņu ~85. minūtē), lai spēlētājs viars nekad nevarētu pārstāvēt savu etnisko dzimteni. Tagad paši var kost pirkstos par tiem spēlētājiem, kuri nevar spēlēt Francijas izlasē.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2011-05-07 16:34, pirms 13 gadiem
un vēl noņem nost jautājuma zīmi virsraksta beigās un viss būs uz tip top
, 2011-05-07 17:07, pirms 13 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: Kvalitatīvas žurnālistikas piemērs. Saprotu, ka tas viss ir tulkots un tomēr - tas ir sasodīti labs tulkojums.
Runājot par pašu problēmu - varu saprast visas iesaistītās puses. Bet Francijas izlases vadība ir vainīga, ka spēlētājus, kuri bija tuvu un tomēr netika izlasē, neuzaicināja uz oficiālām pārbaudes spēlēm. Pietiktu ar vienu spēli (uz maiņu ~85. minūtē), lai spēlētājs viars nekad nevarētu pārstāvēt savu etnisko dzimteni. Tagad paši var kost pirkstos par tiem spēlētājiem, kuri nevar spēlēt Francijas izlasē.
Piekrītu. Tā krietni varētu paplašināt savu izlases redzesloku un izskaust uzaugšanu un skološanos Francijā, pēcāk pārstāvot citu valstsvienību. Bet nu jautājums ir - vai visi uzķersies uz šiem solītajiem zelta kalniem vai varbūt tomēr pirms spēles apzināsies, ka tās var būt arī viņu vienīgās un pēdējās 5 minūtes izlašu futbolā. Pārvilkt svītru cerībai kādreiz spēlēt, piemēram, PK nieka 5 minūšu dēļ Francijas kreklā... Nu nezinu. Diez vai.
, 2011-05-07 18:37, pirms 13 gadiem
''Aiziet uztaisīsim bildi ar visiem melnajiem''
nu gan Turāms pateica pēc 1998. gada triumfa
, 2011-05-08 18:48, pirms 13 gadiem
ļoti informatīvs un apkopojošs materiāls, paldies autoram. Bet tas, ka melnādaino daudzums grauj Francijas izlases morāli, tas ir fakts
Ngolo Kantē. Foto: imago/PanoramiC/Scanpix
1

Pasaules vicečempione Francija paziņo "Euro 2024" sastāvu: negaidīti atgriežas Kantē

Ja "Euro 2024" mājiniece Vācija šodien paziņoja 27 spēlētāju sarakstu, kurā vajadzēs izvēlēties lieko vārtsargu, tad 2018. gada pasaules čempione un 2022. gada pasaules vicečempione Francija jau šovakar nosaukusi 25 spēlētāju sastāvu, kuram vēl drīkstēs pievienot vienu futbolistu – ja vēlēsies.
Kiljans Mbapē. Foto: EPA/Scanpix
1

Mbapē oficiāli paziņo par PSG pamešanu pēc šīs sezonas beigām

Francijas kluba Parīzes ''Saint-Germain'' līderis Kiljans Mbapē šodien izplatījis paziņojumu, kurā viņš paziņojis par vienības pamešanu pēc šīs sezonas beigām.
Foto: AFP/Scanpix
1

PSG trešo reizi pēc kārtas kļūst par Francijas čempioni

Līdz ar "Lyon" šī vakara uzvaru 3:2 pār "Monaco" kļuvis skaidrs Francijas futbola čempionāta uzvarētājs - par to kļuvis Parīzes "Saint-Germain" klubs, kas konkurentiem turnīra tabulā vairs nav aizsniedzams. PSG triumfējis 12. reizi savā vēsturē.