Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Papētīsim Latvijas futbola pretinieces no Ungārijas, Islandes un Ziemeļīrijas

Edmunds Novickis
Edmunds Novickis @EdmundsN

Papētīsim Latvijas futbola pretinieces no Ungārijas, Islandes un Ziemeļīrijas
"Ferencvaros"
Foto: fradi.hu

Jau ceturtdien trīs Latvijas klubi "Jelgava", "Ventspils" un "Liepāja" uzsāks UEFA Eiropas līgas kvalifikācijas turnīru. Mūsējo pretinieki pirmajā kārtā - Ungārijas "Ferencváros", Islandes "Valur" un Ziemeļīrijas "Crusaders". Kādi ir šie pretinieki un ko savā vēsturē iespējuši?

UEFA reitingi

Mūsu pretinieku pārstāvētās līgas, Ungārijas, Islandes un Ziemeļīrijas čempionāti, UEFA līgu rangā ieņem attiecīgi 33., 35. un 47. vietu. Latvijas līga šai rangā, kurā tiek ietverti pēdējo piecu sezonu rezultāti Eirokausos, ieņem 41. pozīciju, taču konkrēti pēdējās divās sezonās (šie dati arī tabulā tikai informatīvi, lai indikatīvi parādītu līgu aktuālo spēku) Latvija bijusi pārāka par Islandi un arī Ungārija diži varenāka par Virslīgu Eiropas līmenī nav bijusi.

VietaValstsRangsPēdējās 2 sezonas
33.Ungārija9.5003.500
35.Islande8.3752.125
41.Latvija6.1253.000
47.Ziemeļīrija4.5001.250

Tālāk aplūkosim mūsējo trīs pretinieces, kuru reitingā pie pašu komandu sakrātajiem piecgades punktiem vēl tiek pieskaitīti 20% no līgas reitinga. Otrajā tabulā zemāk redzam, ka "Ferencváros" un "Crusaders" kopējais reitings ir absolūti vienāds, tomēr šis tiešām ir no gadījumiem, kad statistika "melo" vai vismaz nedaudz piepušķo.

Tabulā saskatīsiet, ka "Crusaders" no 3.900 reitinga 3.000 punktus devis pašas komandas sakrātais. Respektīvi, Ziemeļīrijas čempionāts kā vājš turnīrs tā klubiem dod maz punktus. Neiedziļinoties varētu teikt, ka šāds punktu sadalījums liecina par konkrētās komandas spēku, bet jāpaskatās, par ko tad šie punkti tika piešķirti. "Crusaders" ir 2014./15. un 2015./16. gada Ziemeļīrijas čempione, kas startējusi Čempionu līgā, abas reizes izstājoties kvalifikācijas otrajā kārtā, katru reizi saņemot 1.000 punktu. Vēl tikpat sakrāts ar trim startiem Eiropas līgas kvalifikācijas turnīrā. Citiem vārdiem sakot un mazliet vienkāršojot, "Crusaders" salīdzinoši solīdais reitings skaidrojams ar ikgadēju piedalīšanos Eirokausos un konkrēti Čempionu līgā, kurā mazo valstu čempiones, pat izstājoties jau pēc pirmā dueļa, sakrāj sevišķi daudz punktu.

Salīdzinājums - "Crusaders" pēdējās piecās sezonās no septiņiem dueļiem Eirokausos uzvarējusi tikai divus, kamēr "Jelgava" sešos mēģinājumos uzvarējusi trīs reizes. "Crusaders", kā jau minēts, sakrājusi 3.000 punktus, kamēr "Jelgava" tikai 1.750 punktus. Starpība lielā mērā veidojas tieši uz ienesīgās Čempionu līgas rēķina. "Ferencváros" no pieciem dueļiem uzvarējusi divus, taču Čempionu līgā piedalījusies tikai reizi (pērn) un "Crusaders" 3.900 reitingu izdevies atkārtot, pateicoties līgas 20% devumam - Ungārijas klubi Eiropā startē neapšaubāmi spēcīgāk nekā Ziemeļīrijas klubi. Savukārt "Valur" gadījumā pati komanda Eirokausos no pēdējām piecām sezonām piedalījusies tikai reizi, Eiropas līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā saņemot 1:10 no "Brondby" un arī Islandes līgas reitings "Valur" šeit neizglābj. "Valur" kā reta Eirokausu dalībniece ir vienīgā no trim Islandes komandām Eiropas līgā ar neizsētās statusu.

MūsējiePretinieksValsts20%VRKPReitings
JelgavaFerencvárosUngārija1.9751.9253.900
VentspilsValurIslande1.6750.2501.925
LiepājaCrusadersZiemeļīrija0.9003.0003.900

20%VR – 20% no attiecīgās valsts/līgas reitinga, kuri tiek pieskaitīti kluba kopējam reitingam (kamēr pirmajā tabulā atspoguļoju valstu reitingus pēc pēdējās, 2016./17. gada sezonas, šai 2017./18 gada Eirokausu sezonai par pamatu tiek ņemti 20% no valstu reitingiem pēc 2015./16. gada sezonas); KP – komandas sakrātie punkti Eirokausos pēdējās piecās sezonās.

Nacionālie čempionāti

Mūsu pretinieču vēsturēs vēl ieskatīsimies, bet uzreiz jāmin, ka slavenais "Ferencváros" pēc 2005./06. gada sezonas finansiālo problēmu dēļ nesaņēma licenci startam Ungārijas augstākajā līgā un tajā atgriezās tikai 2009./10. gada sezonā, kas, protams, ilgtermiņā atstāja ietekmi uz klubu. Šādas vietas savos nacionālajos čempionātos ieņēma mūsējo trīs pretinieces:

SezonaFerencvárosValurCrusaders
2012./13.5.8.2.
2013./14.3.5.3.
2014./15.2.5.1.
2015./16.1.5.1.
2016./17.4.5.2.

Par Ungārijas čempionāta pēdējo gadu labāko komandu var uzskatīt "Videoton", kas pēdējās astoņās sezonās tikai reizi palika ārpus TOP2 un vienreiz, 2012./13. gada sezonā pratusi sasniegt Eiropas līgas grupu turnīru. Neskatoties uz "Videoton" stabilitāti vietējā čempionātā, starp vadošajām komandām notiek visai liela rotācija un pēdējās 10 sezonās labāko trijniekā iekļuvušas 10 dažādas komandas! Par Ungārijas čempioni šopavasar pirmo reizi kopš 1993. gada kļuva "Budapest Honvéd", kura kopā ar Jūrmalas "Spartaku" bija Čempionu līgas kvalifikācijas otrās kārtas neizsēto grozā - Ungārija noteikti vēlētos, lai klubu reitingu Eirokausos pēc iespējas lielākā mērā veido valsts reitings, nevis pašu komandu (tās maina viena otru) sasniegtais... Piemēram, "Zalaegerszegi TE" (jeb ZTE), kuru 2009./10. gada sezonā pārstāvēja Artjoms Rudņevs un kura 2010 gadā pārstāvēja Ungāriju Eiropas līgā, šobrīd spēlē vairs tikai valsts otrajā spēcīgākajā līgā.

"Jelgavas" pretiniece "Ferencváros" pēc atgriešanās Ungārijas spēcīgāko sabiedrībā jau ar otro piegājienu (2010./11. gada sezona) ieņēma trešo vietu, tomēr pēc tam sekoja divas vājas sezonas (11. un 5. vieta), līdz 2014.-2016. gadā trīs reizes pēc kārtas izdevās iegūt medaļas, turklāt 2016. gadā kļūt par Ungārijas čempioni ar 21 punkta pārsvaru pār tuvāko sekotāju! Pagājušajā sezonā atkāpšanās no 1. uz 4. vietu, kā pēdējai iekļūstot Eiropas līgā, tiesa, 5. vietas īpašniece palika septiņus punktus aiz "Ferencváros". Piebilstams, ka Ungārijas jaunais čempionāts startēs jau 15. jūlijā.

Islandes čempionāta reitings ir tikai mazliet švakāks nekā Ungārijas, taču būtiska atšķirība ir tāda, ka Islandē regulāri dominē vienas un tās pašas komandas, attiecīgi sakrājot labākus UEFA reitinga punktus. Starp Islandes pēdējo gadu vadošajām komandām (FH, "Stjarnan", KR) gan nav minama "Ventspils" pretiniece "Valur", kas medaļu garšu pēdējo reizi izbaudīja tieši pirms 10 gadiem, 2007. gadā kļūstot par Islandes čempioni. Kopš tā laika ne reizi nav izdevies tikt pat TOP4 un arī pauze bez Eirokausiem varēja sasniegt tos pašus 10 gadus, ja vien 2015. un 2016. gadā neizdotos iegūt Islandes kausu. Pagājušā gada 13. augustā "Valur" finālā ar 2:0 pārspēja ÍBV. Neskatoties uz "iecienīto" piekto vietu Islandes čempionātā iepriekšējos gados, "Valur" teicami sākusi šo sezonu (Islandē tāpat kā Latvijā izspēles sistēma pavasaris-rudens) un pēc deviņām kārtām ar 6-2-1 atrodas turnīra vadībā.

"Valur" svinības pēc titula iegūšanas 2007. gadā

Vēl citādi ir ar Ziemeļīrijas čempionātā spēlējošo "Crusaders", kas kopā ar Ziemeļīrijas titulētāko klubu "Linfield" dominē jau vairākus gadus no vietas, protams, nepiemirstot, ka turnīra līmenis ir salīdzinoši zems. Pēdējās septiņās sezonās starp TOP2 komandām (tātad 14 "vietas") "Linfield" no maksimāli iespējamajām septiņām reizēm tika sešas reizes, bet "Crusaders" piecas reizes, visām pārējām komandām kopā spējot to paveikt tikai trīs reizes.

"Linfield" un "Crusaders" dominance sevišķi iespaidīga bija pagājušajā sezonā - abas sakrāja attiecīgi 89 un 87 punktus, kamēr trešajā vietā palikusī "Coleraine" tikai 65 punktus. Pirmajos divos apļos "Linfield" un "Crusaders" savstarpējos mačos vārtus neguva (0:0, 0:0), bet titula likteni lielā mērā izšķīra "Linfield" pārākums trešajā un ceturtajā duelī (2:1, 1:0). Tiesa, pēc pēdējā savstarpējā zaudējuma "Crusaders" vēl saglabāja viena punkta vadību, tomēr pēdējās četrās kārtās nācās vēl vienu reizi zaudēt, kamēr "Linfield" turnīru pabeidza ar kopumā deviņām uzvarām pēc kārtas (pēdējās 14 spēlēs 13-1-0). Starp citu, "Linfield" Čempionu līgas kvalifikāciju sāks jau rīt (trešdienas vakarā) pret Sanmarīno čempioni un panākuma gadījumā varēs paspēkoties ar slaveno Glāzgovas "Celtic". Ziemeļīrijas vadošajiem klubiem Eirokausu dēļ laicīgi jāsāk gatavošanās jaunajai sezonai - pašmāju čempionāts sāksies tikai 12. augustā.

Futbolisti un treneri

Šo materiālu caurstrāvo secinājums, ka spēcīgākais pretinieks ticis "Jelgavai". Arī apskatoties komandas sastāvu, varam pārliecināties, ka "Ferencváros" ir vairāk nekā nopietns sāncensis. Ungāru klubs, kuru kopš 2013. gada vada vācu treneris Tomass Dolls ("Jelgavas" trenera Aleksandru Kurtejana bijušais komandas biedrs "Hamburger" SV rindās 90.-to gadu beigās!), šovasar aktīvi darbojas transfēru tirgū un pievienojis sev virkni solīdu futbolistu. Četri no viņiem debitēja 21. jūnijā "Ferencváros" pārbaudes mačā pret jelgavnieku pērnā gada pāridarītāju Jeruzalemes "Beitar" (ungāri uzvarēja ar 1:0). Par viņiem sīkāk.

Nigēriešu centra aizsargs Kenijs Otigba piecu gadu vecumā pārcēlās uz Ungāriju, ieguva tās pilsonību un uzspēlēja arī Ungārijas U-19 un U-21 izlasē, no 2012. līdz 2017. gadam Nīderlandes čempionātā aizvadījis 82 spēles, pēc tam mazliet īrē uzspēlēja turku "Kasimpasa" pret Robinu van Pērsiju, Samuelu Eto'O, Vāgneru Lovu, Lukašu Podoļski un Vesliju Šneideru, bet šovasar atgriezies Ungārijā, lai pārstāvētu "Ferencváros". Jautāts par izvēli, Otigba sniedz atbildi, kas labāk liek saprast, ko šis klubs nozīmē Ungārijā, kaut titulu pēdējos gados nav sevišķi daudz: "Pārgāju, jo komandu vada vācu treneris Dolls - aprunājāmies ar viņu, viņam ir labas idejas, tās mani pārliecināja. Bija labas sajūtas, ka viņš komandā vēlas mani redzēt. Un man nav jāstāsta, cik varens ir šis klubs Ungārijā. "Ferencváros" ir "Ferencváros". Kad biju bērns, par čempioni kļuva MTK, taču tas nav tas - pēc tam tik un tā tieši pret "Ferencváros" spēlēt bija atšķirīgi. Kad izgājām laukumā, sajūtas bija patīkamas, zinot kluba fantastisko vēsturi."

Arī urugvajiešu pussargs Fernando Gorrjarans pārcēlies uz "Ferencváros" šovasar un viņš, joprojām būdams tikai 22 gadus vecs, pēdējos četrus gadus pavadīja dzimtenē "River Plate" rindās. Vairākkārt rakstīts par 30 gadus veco Tomāšu Priskinu - "Euro 2016" finālturnīra dalībnieks (izlasē kopā 17 vārti) ar milzīgu pieredzi klubu karjerā. Anglijas Čempionāts, Anglijas Premjerlīga, Krievijas Premjerlīga, Izraēlas Premjerlīga, bet pēdējās divas sezonas pavadītas Slovākijas "Slovan", tostarp piekāpjoties "Jelgavai" Eiropas līgā. Un Balāžs Lovrenčičs, kura brālis Georgē arī pārstāv "Ferencváros" (un arī piedalījās "Euro 2016"). Pats Balāžs līdz šim spēlēja Ungārijas otrajā līgā un daudz zināmāks ir Georgē, kurš savukārt no 2012. līdz 2016. gadam pārstāvēja Poznaņas "Lech", bet "Ferencváros" tagad pavadīs otro sezonu.

Vakar, 26. jūnijā "Ferencváros" paziņoja par kārtējo ieguvumu portugāļa Rui Pedru izskatā. "Porto" audzēknis pagājušo sezonu pavadīja Sofijas CSKA un kļuva par Bulgārijas čempionu. Pussargam 25 spēles (pamatsastāvā 16) un četri gūti vārti. Vēl iepriekš "Ferencváros" parakstīja līgumu arī ar 27 gadus veco kreisās malas pussargu Lukāču Beli, kuram pēdējās trīs sezonas Rumānijas augstākajā līgā.

Runājot par pagājušās sezonas sastāvu, atskaitot minēto G.Lovrenčiču, atslēgas spēlētāji bija vārtsargs Fēnešs Dibušs (Ungārijas izlases rezerves vārtsargs), austriešu aizsargs Emirs Dilavers (spēlējis Austrijas U izlasēs, dzimtenē pārstāvējis Vīnes "Austria"), 38 gadus vecais veterāns Zoltāns Gera (astoņas sezonas Anglijas Premjerlīgā, kamēr Ungārijas izlasē 97 spēles un 26 vārti - vairāk spēļu visā vēsturē tikai diviem futbolistiem), cits pieredzējis uzbrucējs Dāniels Bede (pēdējās piecās sezonās "Ferencváros" rindās Ungārijas čempionātā 148 spēlēs guvis 68 vārtus), 35 gadus vecais brazīliešu aizsargs ar Ungārijas pasi Leandru Almeida un vēl daži citi.

Minētais treneris Dolls kā futbolists 90.-tajos gados ir spēlējis Vācijas Bundeslīgā un Itālijas A Sērijā, aizvadījis 29 spēles Austrumvācijas izlasē un 18 spēles Vācijas izlasē, bet kā treneris iepriekš vadījis tādus klubus kā Dortmundes "Borussia" un "Hamburger SV".

Dāniela Bedes gūtie vārti 2015./16. gada sezonā

Protams, atsevišķa stāsta vērti būtu "Ferencváros" fani/ultras, bet aprobežošos ar dažu video ielikšanu, kas cita starpā parāda pēdējo gadu konfliktu starp kvēlākajiem faniem un kluba prezidentu Gāboru Kubatovu. Konflikta un arī boikotu iemesls - kluba vadības lēmums ieviest stingrākus drošības pasākumus, tai skaitā stadionā ieejošo personu identificēšanu, kas ultrām nav pieņemami.

Fani protestē pret lielākiem drošības pasākumiem stadionā


"Ferencváros" līdzjutēji








Par pārējo divu mūsu pretinieču futbolistiem stāstāmā ievērojami mazāk. Piemēram, "Crusaders" savā būtībā ir pusprofesionāla komanda, kurā praktiski nav leģionāru. To, ka klubs ikdienā nepārdzīvo lielas vētras (ja vien neskaita principiālos derbijus pret "Cliftonville"), daļēji liecina kaut vai fakts, ka kopš 2005. gada(!) komandai ir nemainīgs treneris - Stefens Baksters.

Komandas kapteinis ir Kolins Koutss, kura kontā 2009.-2011. gadā ir sešas spēles Ziemeļīrijas izlasē, taču tikai pārbaudes spēlēs un turnīros. Kopš 2008. gada "Crusaders" pārstāv Džordans Ouvenss, kuram Ziemeļīrijas čempionātā vairāk nekā 400 spēļu un gandrīz 200 gūto vārtu. Tomēr velti meklēt "Crusaders" rindās kādu futbolistu (kaut vai pagātnes sakarā), kurš būtu paveicis ko varenu vai spēlējis ļoti augstā līmenī ārpus Ziemeļīrijas.

Vienīgais izņēmums ir dāņu 42(!) gadus vecais vārtsargs Braians Jensens, kuru treneris Baksters piesaistījis pēc tam, kad vietējais pamatvārtsargs guvis savainojumu un pārcietis operāciju, kuras dēļ nevar spēlēt vairākus mēnešus, arī pret "Liepāju" ne. Jensens vēl 2009./10. gada sezonā "Burnley" spēlēja Anglijas Premjerlīgā, ir ielaidis vārtus no Veina Rūnija un daudzām citām slavenībām, bet pēdējās divas sezonas pavadīja Anglijas pēc spēka ceturtajā līgā "Mansfield Town" rindās. Klubs Jensena pāreju komentēja šādi: "Ne katru dienu mums tiek piedāvāts tāda kalibra profesionālis kā Jensens."

Mazliet labāk ir ar "Valur". Lai gan normālajā Islandes izlasē ("Euro 2016", tāpat PK2018 kvalifikācijas pēdējos mačos) neviena vīra no Islandes čempionāta nebija, februārī valstsvienības galvenais treneris Heimirs Hallgrīmsons izvēlējās eksperimentālu sastāvu, iekļaujot astoņus futbolistus no vietējā čempionāta un no viņiem uzreiz trīs tika paņemti no "Valur". Islande Lasvegasā zaudēja Meksikai ar 0:1 - divi "Valur" laukuma spēlētāji Orri Omarsons (tobrīd 21 gadu vecs, centra aizsargs) un Sigurdurs Larusons (25 gadi, kreisās malas pussargs), neskatoties uz sešām veiktajām maiņām, nospēlēja pilnu maču, kamēr "Valur" pamatvārtsargs Antons Einarsons palika rezervē. Gan Omarsonam, gan Larusonam tā bija otrā spēle Islandes izlases rindās.

Jau minēts, ka šosezon "Valur" atrodas Islandes čempionāta vadībā. Minētā Islandes izlases gaisu apostījusī trijotne, protams, ir starp līderiem spēles laika ziņā savā klubā. Tāpat par komandas līderiem uzskatāmi vidējās līnijas spēlētāji 29 gadus vecais Haukurs Sigurdsons (komandas kapteinis, pārstāv "Valur" kopš 2010. gada), Einars Karls Ingvarsons (23 gadi, Islandes augstākajā līgā debitēja 16 gadu vecumā), Arnars Geirsons (25 gadi, pirms šī gada sezonas iepriekšējos divus gadus pavadīja Islandes otrajā līgā), dāņu aizsargs Rasmuss Kristiansens (27 gadi, pabijis visās Dānijas U izlasēs, tāpat, atskaitot Islandes čempionātu, spēlējis Dānijas un Norvēģijas otrajās līgās), 35 gadus vecais centra aizsargs Bjarni Eriksons (senākos laikos 21 spēle Islandes izlasē, spēlējis Dānijas un Norvēģijas superlīgās), pussargs Gudjons Lidsons (29 gadi, uz brīdi ticis izīrēts zviedru "Helsingborgs", pamatā spēlējis Islandē), amerikānis Dions Ekofs (sāka ar Islandes otro līgu, kur parādīja sevi spilgti, palīdzēja citai komandai tikt augstākajā līgā, bet tagad nonācis "Valur") un Kristinns Haldorsons (spēlējis tikai Islandē, "Valur" tā viņam ir ceturtā sezona).

Kopš 2014. gada oktobra komandu trenē Olafurs Johannesons, kurš nākamajā dienā pēc mača Ventspilī svinēs 60. dzimšanas dienu. Viņš par treneri kļuva 24 gadu vecumā. Trīs reizes viņa vadībā FH kļuva par Islandes čempioni un tas notika trīs gadus pēc kārtas - 2004.-2006. gadā. Nākamajā gadā, 2007., viņš FH aizveda līdz sudrabam un pēc sezonas tika apstiprināts par Islandes izlases galveno treneri. Interesantākais, ka šādu pavērsienu ietekmēja arī iepriekšējā trenera vadībā divi piedzīvotie zaudējumi "Euro 2008" atlases ciklā pret Latviju (0:4, 2:4, tiesa, tai ciklā bija arī 1:1 un 0:3 pret Lihtenšteinu). Izlasi Johannesons vadīja līdz pat 2011. gada beigām (atnāca zviedrs Lāšs Lāgerbeks), tad darbs ar Islandes klubu "Haukur", kam sekoja atnākšana uz "Valur".

Stadioni

Mūsu Eiropas līgas pārstāvju mājas stadioni ietilpina 1 560, 3 200 un 5 100 skatītāju un šī ir tā retā reize Latvijas futbolā, kad par stadioniem nav jāsarkst, jo pretiniecēm, atskaitot, protams, "Ferencváros", stadioni ir salīdzināmi. Pieticīgākais stadions ir "Valur", kas spēlē 2008. gadā atklātajā "Hlíðarendi" stadionā ar 3 000 skatītāju vietām - tas gan ir tikai astotais ietilpīgākais stadions Islandē. "Crusaders" liepājniekus uzņems "Seaview" stadionā, kas ietilpina 3 383 skatītājus un nav pat starp 10 lielākajiem stadioniem Ziemeļīrijā. Toties šis stadions ir ar jaunākās paaudzes 3G mākslīgo segumu un ik pa laikam tiek modernizēts.

"Ferencváros" kopš 1911. gada spēlēja "Stadion Albert Flórián" (iepriekš zināms kā "Üllői úti stadion") stadionā, kas atkarībā no laika perioda ietilpināja 18-40 tūkstošus skatītāju. Tiesa, Eirokausu lielie mači un vietējā līmeņa derbiji nereti tika aizvadīti Ferenca Puškāša stadionā - ne velti "Ferencváros" apmeklētības rekords ir 85 tūkstoši 1958. gadā, bet 1959./60. gada sezonā vidējais apmeklējums bija 49 tūkstoši!

Kluba prezidenta Gābora Kubatova vadībā vecais stadions tika nojaukts un tai pašā vietā tika uzbūvēts jauns stadions, kurā jau ceturtdien spēlēs jelgavnieki, - "Groupama Arena". 2014. gadā atklātais stadions izmaksāja ap 45 miljoniem eiro un tā ietilpība ir 22 tūkstoši, un tas ir otrs lielākais stadions Ungārijā aiz tā paša Ferenca Puškāša vārdā nosauktā stadiona. 2014. gada augustā "Groupama Arena" atklāšanas spēlē, pirms kuras ar uzrunu uzstājās Ungārijas premjers Viktors Orbāns, "Ferencváros" tikās ar grandu "Chelsea", zaudējot vien ar 1:2.

"Groupama Arena"

Vēsture

Aplūkojām, ar kādām sekmēm mūsu klubu pretinieces spēlējušas pēdējos gados nacionālajā čempionātā un esam mēģinājuši saprast šo komandu aktuālo spēku un iepazinušies ar komandu stadioniem, bet noslēgumā ielūkosimies to vēsturē - cik un kādi tituli iegūti, kāda ir bijusi vēsturiskā pieredze Eirokausos. Uzreiz jāsāk ar saistošu faktu - visas mūsu pretinieces nāk no galvaspilsētām (Budapešta, Reikjavīka, Belfāsta), kamēr Latviju otro reizi pēc kārtas un otro reizi vispār, kopš piedalāmies Eirokausos, nepārstāvēs neviena galvaspilsētas Rīgas komanda. Tāpat interesanti, ka "Crusaders" un "Ferencváros" dibināti ar viena gada starpību - 1898. un 1899. gadā. "Valur" dibināts salīdzinoši nesen (šeit jāpasmaida) - 1911. gadā.

Ferencvaroša (imperatora "Franca pilsēta") ir Budapeštas vēsturiskā daļa. "Ferencváros" krāsas ir zaļi baltās, iesauka ir "zaļie ērgļi" un kluba ietvaros tiek piekopta virkne sporta veidu kā vīriešiem, tā sievietēm. Runājot tieši par vīriešu futbola komandu, tā piedalījās visos Ungārijas augstākās līgas čempionātos no 1901. līdz 2007. gadam, kad tika pazemināta par vienu līgu finansiālo parādu dēļ. Atgriešanās augstākajā līgā notika pēc izlaistiem trim gadiem un šobrīd finansiālā situācija kluba prezidenta Kubatova vadībā esot nostabilizējusies.

Ātri izskriesim cauri vēsturei (tiešām ātri un īsumā - lai gūtu priekšstatu, cik vēsturiski bagāts ir šis klubs, atliek kaut vai pārskriet acīm kluba Wikipedia lapā atrodamajai informācijai). "Ferencváros" ir Ungārijas titulētākais klubs ar 29 čempionu tituliem, kamēr MTK ir 23 tituli. 17 no 29 tituliem "Ferencváros" sakrāja līdz 1949. gadam, nākamais tituls bija jāpagaida līdz 1963. gadam un tieši 60.-ajos un 70.-ajos gados "Ferencváros" piedzīvoja zelta laikus, triumfējot divos prestižos Eiropas klubu turnīros - " Inter-Cities Fairs Cup" un Eiropas kausa ieguvēju kausā. Arī 90.-tie gadi "Ferencváros" bija sekmīgi ar četriem Ungārijas tituliem, bet šajā gadsimtā Ungārijā triumfēts trīs reizes - 2001., 2004. un 2016. gadā. Ungārijas kauss izcīnīts 23 reizes (tagad trīs reizes pēc kārtas, arī nupat, 31. maijā, finālā pendelēs pret "Vasas").

Atgriežoties pie Eirokausiem, "Ferencváros" tajos debitēja 1960. gadā UEFA kausu ieguvēju kausa izcīņā pret "Glasgow Rangers" (2:4, 2:1). Turpmākajos gados "Ferencváros" ļoti sekmīgi piedalījās "Inter-Cities Fairs Cup", kas ir UEFA kausa izcīņas (tagad - Eiropas līga) priekštece, tiesa, UEFA mūsdienās to neatzīst par UEFA oficiālām sacensībām un UEFA kausa izcīņas (tagad - Eiropas līga) vēsture sākas ar 1971./72. gada sezonu, kamēr "Inter-Cities Fairs Cup" risinājās no 1958. līdz 1971. gadam. Tas gan nemaina faktu, ka "Inter-Cities Fairs Cup" bija prestižs turnīrs ar ļoti spēcīgu dalībnieku loku. Lūk, "Ferencváros" šai turnīrā piedalījās piecas reizes un trīsreiz darīja to izcili - 1965. gadā iegūts tituls, 1968. gadā zaudējums finālā, bet 1963. gadā sasniegts pusfināls.

Triumfa sezonā "Ferencváros" pārspēja sešas pretinieces. Tostarp pārspēta "Roma" (2:1, 1:0), Bilbao "Athletic" (1:0, 1:2, 3:0), "Manchester United" (2:3, 1:0, 2:1), bet finālā 1965. gada 23. jūnijā Turīnā 30 tūkstošu skatītāju klātbūtnē "Juventus" (1:0). Pēc trim gadiem fināls notika divu spēļu summā un pēc zaudējuma viesos "Leeds United" ar 1:0 Budapeštā uz atbildes maču "Népstadion" (2002. gadā pārsaukts Ferenca Puškāša vārdā) sapulcējās 76 tūkstoši(!) skatītāju, tomēr vārtus gūt neizdevās (0:0).



Jau minēts, ka zem UEFA izkārtnes pirmā UEFA kausa izcīņa risinājās 1971./72. gada sezonā un arī tur "Ferencváros" savu vārdu teica, aizcīnoties līdz pat pusfinālam, kur zaudēts "Wolverhampton" (2:2, 1:2). 1974./75. gada sezonā "Ferencváros" aizkļuva līdz UEFA kausa ieguvēju kausa finālam, pa ceļam izsitot "Liverpool", "Malmo" un "Red Star". Finālmačā Bāzelē 0:3 pret Valērija Lobanovska vadīto Kijevas "Dynamo".

Pamazām iestājās kritums, kaut arī "Ferencváros" Eirokausos turpināja spēlēt ļoti regulāri. 1995./96. gada sezonā šis ungāru klubs piedalījās Čempionu līgas grupu turnīrā (ceturtā sezona pēc prestižākā klubu turnīra rebrendinga), tostarp cīnoties ar Amsterdamas "Ajax" (1:5, 0:4) un Madrides "Real" (1:1, 1:6). Toreiz ielaisti vārti no tādiem vīriem kā Jari Litmanens, Patriks Kluiverts, Marks Overmarss, Franks de Būrs, Rauls, Fernando Jerro. 2004./05. gada sezonā "Ferencváros" iekļuva UEFA kausa izcīņas grupu turnīrā, bet kopš tā laika sanācis uzspēlēt tikai Eirokausu kvalifikācijas turnīros.

Pagājušajā sezonā pēc ilgāka pārtraukuma "Ferencváros" atkal spēlēja Čempionu līgā, taču ļoti nesekmīgi - negaidīta izstāšanās pret Albānijas "Partizani" (1:1, 1:1, zaudējums pendelēs). Savā vēsturē "Ferencváros", pat neskaitot UEFA neatzīto "Inter-Cities Fairs Cup", UEFA Eirokausos aizvadījusi 146 spēles. "Jelgava" pagaidām iekrājusi 14.

"Ferencváros" nospēlē 1:1 ar Madrides "Real" 1995. gada rudenī

"Valur" un "Crusaders" ir ar pietiekami bagātu vēsturi vietējā līmenī, bet starptautiskā līmenī, protams, tik daudz panākumu un spēļu kā '"Ferencváros" tiem nav. "Valur" ir izcīnījusi 20 Islandes čempiones titulus, kas ir otrs labākais rādītājs valstī aiz KR (26 tituli), mazliet apsteidzot ÍA un "Fram" (pa 18 tituliem). Vairāk nekā pusi no saviem tituliem (11 no 20) "Valur" izcīnīja līdz 1945. gadam, bet kopš 1987. gada Islandes čempionātā izdevies uzvarēt tikai reizi - 2007. gadā. Islandes kauss iegūts 11 reizes un jau minēts, ka par spīti bezmedaļu sērijai čempionātā kauss iegūts pēdējos divos gados (sērija neturpināsies, jo 2017. gada turnīrā 31. maijā zaudēts 1/8 finālā).

Eirokausos "Valur" nospēlējusi 48 spēles, ne reizi nepiedaloties grupu turnīrā - tātad 24 "mājās/viesos" cīņas. No 24 dueļiem "Valur" divu spēļu summā uzvarējusi tikai divas reizes. 1967. gadā ar pūlēm pārspēta Luksemburgas "Jeunesse Esch" (1:1, 3:3), bet 1993. gadā izsista Somijas MYPA (3:1, 1:0). Savā vēsturē ir spēlēts ar Glāzgovas "Celtic" (1975. gads, 0:2, 0:7), "Juventus" (1986. gads, 0:4, 0:7) un citām pazīstamām komandām.

Pēc pēdējā titula 2007. gadā Čempionu līgā tika spēlēts ar BATE (0:1, 0:2), kas tajā sezonā guva vēsturisku panākumu, pirmo reizi Baltkrievijas futbola vēsturē iekļūstot Čempionu līgas grupu turnīrā. Savukārt pēc 2015. gada kausa izcīnīšanas "Valur" Eiropas līgā pērnvasar smagi norāvās no Dānijas ceturtās labākās komandas "Brondby" (1:4, 0:6), kura vēlāk pārvarēja vēl divas barjeras (tostarp "Hertha"), bet apstājās pie pēdējās barjeras pirms grupu turnīra (zaudējums "Panathinaikos").

Ja runājam par "Valur" uzvarām atsevišķās spēlēs, atskaitot divus panākumus pret somu komandu, 48 cīņās gūtas vēl četras uzvaras - pa reizei pret Ziemeļīrijas un Īrijas ne tām spēcīgākajām komandām un divas reizes pret Francijas klubiem "Nantes" (1985. gads, 2:1, 0:3) un "Monaco" (1988. gads, 1:0, 0:2).

"Valur" - "Brondby" 1:4 (2016. gada vasara)

Skaidrs, ka arī "Crusaders" Eiropā ir klājies un turpina klāties smagi, toties ir ar ko palepoties nacionālajā līmenī, tiesa, tas vairāk attiecas uz pēdējo desmitgadi. Neskatoties uz kluba dibināšanu vēl 19. gadsimtā, Ziemeļīrijas augstākajā līgā izdevās debitēt vien 1949. gadā. Turpmākajos gados klubs malās pa tabulas vidusdaļu/apakšdaļu, līdz 1964./65. gada sezonā pirmo reizi medaļas - bronza. Līdz nākamajam panākumam bija jāgaida gandrīz 10 gadi - 1972./73. gada sezonā iegūts pirmais Ziemeļīrijas tituls. 1976. gadā otrs, bet līdz trešajam čempionu titulam bija jāgaida gandrīz 20 gadi - to izdevās paveikt 1994./95. gada sezonā. 1997. gadā ceturtais tituls, bet 2005. gadā pirmo reizi 56 gadu laikā nācās augstāko līgu pamest.

Atgriešanās spēcīgāko sabiedrībā notika ātri un kopš tā laika "Crusaders" kļuva par vienu no vadošajiem Ziemeļīrijas klubiem - sākot ar 2008./09. gada sezonu deviņos čempionātos ārpus trijnieka nācies palikt tikai divas reizes, bet pēdējās piecās sezonās divas pirmās vietas, divas otrās vietas un viena trešā vieta. Ar kopumā iegūtiem sešiem tituliem "Crusaders" Ziemeļīrijā šai rādītājā ieņem ceturto vietu aiz "Linfield" (52 tituli), "Glentoran" (23) un sen vairs neeksistējošā "Belfast Celtic" (14). "Crusaders" pēdējos gados uzstājīgi met izaicinājuma cimdu "Linfield".

Ziemeļīrijas kausu "Crusaders" izcīnījusi trīs reizes, turklāt divas reizes tas notika divu gadu laikā - 1967. un 1968. gadā. Tieši šie panākumi ļāva debitēt uz Eiropas skatuves 1967. gadā, startējot UEFA kausa ieguvēju kausa izcīņā un uzreiz pret tādu pretinieku kā "Valencia" (0:4, 2:4). Pavisam bēdīga debija "Crusaders" bija Eiropas spēcīgākajā klubu turnīrā pēc kļūšanas par čempioni - 1973. gadā pēc 0:1 savā laukumā 0:11 viesos Bukarestē pret "Dinamo". 1976. gadā "Crusaders" Eiropas čempionu kausā (mūsdienu Čempionu līga) pirmajā kārtā spēlēja pret "Liverpool" (0:2, 0:5), kas tajā sezonā turnīrā triumfēja.

"Crusaders" divu spēļu summā zaudēja visus savus pirmos 13 dueļus (spēlēs 1-4-21), bet vēl pieci dueļi aizvadīti pēdējos četros gados un Ziemeļīrijas klubam izdevies pārvarēt divas kārtas, turklāt abas pret Baltijas pretiniecēm - Lietuvas "Ekranas" un Igaunijas "Levadia". Tā ka šajā ziņā "Liepājai" jāuzmanās, lai nepapildinātu "Crusaders" trofeju sarakstu. 2014. gadā "Crusaders" pārspēja Panevēžas "Ekranas" abās spēlēs (3:1, 2:1), pēc tam izstājoties pret zviedru "Brommapojkarna" (1:1, 0:4), savukārt 2015. gadā Čempionu līgas kvalifikācijas pirmajā kārtā ziemeļīri pēc mājas sausā neizšķirta 0:0 viesos Tallinā izspēlēja derīgo 1:1 un tika otrajā kārtā, kur piekāpās albāņu "Skënderbeu" (1:4, 3:2). Pērn "Crusaders" atkal spēlēja Čempionu līgā, taču šoreiz sāka ar otro kārtu, kur bezcerīgi 0:3 un 0:6 pret Dānijas "København". Jāatgādina, ka Kopenhāgenas klubs pēcāk aizcīnījās līdz Čempionu līgas grupu turnīram.

"København" - "Crusaders" 6:0 (2016. gada vasara)


Izmantotie resursi:
Live scores, results, fixtures, tables,...
Nemzeti Sport Online
The Official Site of Ferencvárosi Torna Club -...
BBC - Home
The Introduction Page of the RSSSF—The...

  +6 [+] [-]

, 2017-06-27 22:35, pirms 7 gadiem
Kas par apjomīgu darbu, moins!

Te jau vienā reizē līdz galam nevar tikt!

  +3 [+] [-]

, 2017-06-27 22:41, pirms 7 gadiem
Kā Tev iet, Bērziņ? rakstīja: Kas par apjomīgu darbu, moins!

Te jau vienā reizē līdz galam nevar tikt!
Līdz mūsu klubu startam Eirokausos gan jau paspēsi izlasīt

  +1 [+] [-]

, 2017-06-27 23:07, pirms 7 gadiem
Tradīciju ziņā Latvijas klubi nevar stāvēt līdzi nevienam. Mūsu klubi ir zīdaiņu vecumā. Varētu šķist, ka vēsturei nav nozīmes tagadnē, tomēr tā īsti nav. Klubiem ar tradīcijām ir liels skaits līdzjutēju, kuri uz Eirokausu spēlēm pieslēdzas ar divkāršu spēku. Cik līdzjutēju atnāks uz mūsu klubu spēlēm Eirokausos? Otrs moments. Spēlētājiem ir piederības un atbildības sajūta pret savu komandu, kurai ir tik sena vēsture. Mūsu klubu spēlētājiem diemžēl interesē tikai individuāli iesist kādu golu, lai tiktu pamanīti no skautiem. Pašaizliedzība un komandas vienotība (daļēji izņemot Jelgavu) mūsu klubos nevienu neinteresē
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2017-06-28 00:00, pirms 7 gadiem
No "Ferencvaros" sastāva 5 futbolisti bija Ungārijas izlases sastāvā EURO 2016 - Dibušs, G.Lovrenšičs, Gera, Priskins un Bede.

Edmund, pie pazīstamajiem "Ferencvaros" spēlētājiem neesi pieminējis pussargu Hajnalu, kurš ir aizvadījis vairāk nekā 50 spēles Ungārijas izlasē, kā arī spēlējis tādos vācu klubos kā "Borussia (D)", Schalke 04", "Stuttgart" u.c.

  +3 [+] [-]

, 2017-06-28 00:04, pirms 7 gadiem
Šādus rakstus lasu pat tad, kad jāguļ un jāievēro režīms...

Edmund, no kurienes smelies šādus faktus:
"vācu treneris Tomass Dolls ("Jelgavas" trenera Aleksandru Kurtejana bijušais komandas biedrs "Hamburger" SV rindās 90.-to gadu beigās!)"

  -1 [+] [-]

, 2017-06-28 00:05, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Tradīciju ziņā Latvijas klubi nevar stāvēt līdzi nevienam. Mūsu klubi ir zīdaiņu vecumā. Varētu šķist, ka vēsturei nav nozīmes tagadnē, tomēr tā īsti nav. Klubiem ar tradīcijām ir liels skaits līdzjutēju, kuri uz Eirokausu spēlēm pieslēdzas ar divkāršu spēku. Cik līdzjutēju atnāks uz mūsu klubu spēlēm Eirokausos? Otrs moments. Spēlētājiem ir piederības un atbildības sajūta pret savu komandu, kurai ir tik sena vēsture. Mūsu klubu spēlētājiem diemžēl interesē tikai individuāli iesist kādu golu, lai tiktu pamanīti no skautiem. Pašaizliedzība un komandas vienotība (daļēji izņemot Jelgavu) mūsu klubos nevienu neinteresē
6 JUL piebrauc Liepu ielā...

  -2 [+] [-]

, 2017-06-28 00:19, pirms 7 gadiem
un tāds darbs dēļ sētas mača... bet nu ok, vismaz kaut kas tiek darīts

     [+] [-]

, 2017-06-28 00:20, pirms 7 gadiem
Liepājai spēle spēle bez vīzām un uz sintētikas nav labākā spēka maize, bet aiz visa tā tas nav ferencvāroš, ko nepārvārīt : )

     [+] [-]

, 2017-06-28 00:21, pirms 7 gadiem
Valūru ievērtēsim jau rīt

  -1 [+] [-]

, 2017-06-28 00:22, pirms 7 gadiem
Mūsu Eiropas līgas pārstāvju mājas stadioni ietilpina 1 560, 3 200 un 5 100 skatītāju

Liepājā ir 4100

  +4 [+] [-]

, 2017-06-28 00:28, pirms 7 gadiem
portal rakstīja: un tāds darbs dēļ sētas mača... bet nu ok, vismaz kaut kas tiek darīts
Netrūkst cilvēku šajā portālā, kuri prot novērtēt Novicka darbu un noteikti visu rakstu izlasīs (piemēram, es izlasīju un bija ļoti interesanti) Eirokausus nosaukt par sētas mačiem? Tev jau laikam pietiktu tikai ar copy-paste rakstiem, tādu šajā portālā arī netrūkst, izbaudi

  -1 [+] [-]

, 2017-06-28 09:30, pirms 7 gadiem
H.E.N.R.Y. rakstīja: Netrūkst cilvēku šajā portālā, kuri prot novērtēt Novicka darbu un noteikti visu rakstu izlasīs (piemēram, es izlasīju un bija ļoti interesanti) Eirokausus nosaukt par sētas mačiem? Tev jau laikam pietiktu tikai ar copy-paste rakstiem, tādu šajā portālā arī netrūkst, izbaudi
Diemžēl šāds uzskats ir lielākajai daļai sporta skatītāju. Viss sākas un beidzas ar lielo valstu čempionātiem. Latvijā nav attīstīta līdzjušana vietējiem klubiem. Un tā nav tikai futbolā. Basketbolā ar ļoti retiem izņēmumiem nav labāk. Ne Ventspilī, ne Rīgā uz basketbola klubu spēlēm LBL un Eirokausos nesanāk pat puse arēnas
Atrunas par līmeni neiztur kritiku, ja paraugāmies uz citām valstīm. Islandē un Ziemeļīrijā vietējais čempionāts nav spēcīgāks par virslīgu, bet vidējais spēles apmeklējums ir virs 1000 skatītājiem
Un skaidrs, ka tas pārnesas arī uz spēlētājiem. Tukšu tribīņu priekšā nav tik lielas motivācijas nospēlēt katru epizodi maksimāli labi, līdz galam. Bet šāda "pieslinkošana" arī neveicina spēlētāju izaugsmi. Ja skatītāji dzītu uz priekšu savas komandas spēlētājus katrā epizodē, arī spēlētāju meistarības līmenis celtos

  +2 [+] [-]

, 2017-06-28 10:08, pirms 7 gadiem
Labi pastrādāts ,Edmund! Man izpētot visus par Valur pieejamos datus netā,kā arī par pašiem spēletājiem,pilnīgi saprotu,cik daudz laika tas aizņem.

PS.Laika prognoze šobrīd uz rītdienas mača laiku Ventspilī galīgi neiepriecinoša,jo tiek solīts lietus visu dienu un tieši ap spēles sākuma laiku tas tikai pastiprināsies.Atliek vien cerēt uz sinoptiķu kļūdu.

  -1 [+] [-]

, 2017-06-28 12:00, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Diemžēl šāds uzskats ir lielākajai daļai sporta skatītāju. Viss sākas un beidzas ar lielo valstu čempionātiem. Latvijā nav attīstīta līdzjušana vietējiem klubiem. Un tā nav tikai futbolā. Basketbolā ar ļoti retiem izņēmumiem nav labāk. Ne Ventspilī, ne Rīgā uz basketbola klubu spēlēm LBL un Eirokausos nesanāk pat puse arēnas
Atrunas par līmeni neiztur kritiku, ja paraugāmies uz citām valstīm. Islandē un Ziemeļīrijā vietējais čempionāts nav spēcīgāks par virslīgu, bet vidējais spēles apmeklējums ir virs 1000 skatītājiem
Un skaidrs, ka tas pārnesas arī uz spēlētājiem. Tukšu tribīņu priekšā nav tik lielas motivācijas nospēlēt katru epizodi maksimāli labi, līdz galam. Bet šāda "pieslinkošana" arī neveicina spēlētāju izaugsmi. Ja skatītāji dzītu uz priekšu savas komandas spēlētājus katrā epizodē, arī spēlētāju meistarības līmenis celtos
Biju uz vienu virslīgas spēli Valmierā, tas jau bija sazin cik sen, bet nu, vairāk man nav bijusi vēlme skatīties to, un klausīties pa retam, kā kāds uzpūš taurīti, ja es varu vērot La Liga, Serie A, PL, pasaules kausu utt.

Stadionu arī šeit normālu nav, kur tad būs līdzjutēji?

  +1 [+] [-]

, 2017-06-28 12:34, pirms 7 gadiem
M8archa rakstīja: Biju uz vienu virslīgas spēli Valmierā, tas jau bija sazin cik sen, bet nu, vairāk man nav bijusi vēlme skatīties to, un klausīties pa retam, kā kāds uzpūš taurīti, ja es varu vērot La Liga, Serie A, PL, pasaules kausu utt.

Stadionu arī šeit normālu nav, kur tad būs līdzjutēji?
Kā jau daudzkārt ir sacīts - viss atduras pret to, ka Latvijā, salīdzinot ar citām valstīm, sports kā līdzjušanas objekts diemžēl nav populārs. Mums ir tāds kā apburtais loks. No vienas puses - līdzjutēji runā, ka pašmāju sacensības ir zemā līmenī, vāja organizācija, slikta atmosfēra utt., no otras puses - pati sporta saimniecība par to, šķiet, neuztraucas, nepieiet šīm lietām nopietni un nemaz necenšas labot situāciju un ieinteresēt līdzjutējus. Būtu tiešām interesanti rast atbildi uz jautājumiem: kāpēc mums šīs līdzjušanas tradīcijas ir tik vājas un arī lāgā neveidojas, kādēļ sportam valstī nav tādas lomas kā daudz kur citur pasaulē? Vai tiešām neesam savu pilsētu patrioti? Vai tiešām esam tik izlutināti, ka tikai lielvalstu zvaigznes var ieinteresēt vidējo līdzjutēju?

  +1 [+] [-]

, 2017-06-28 14:35, pirms 7 gadiem
Te jābūt citai motivācijai just līdzi. Latvijas čempionāts nekad nevarēs sacensties ar top valstu čempionātiem ne spēles kvalitātes ziņā, ne apkārtējo apstākļu nodrošinājumā. Latvijas futbolā ir jāmeklē cita veida kaifs. Atbalstīt savu pilsētu, vietējos spēlētājus, kuriem klāt ir kādi interesanti leģionāri, pavadīt svaigā gaisā brīvo laiku, pavingrināt balsi, gūt emocijas utt.
Par stadioniem sūdzības ir nepamatotas. Skonto stadions, Arkādija, Ventspils, Liepājas, Slokas, Jelgavas stadions ir laba līmeņa stadioni. Klubi arī cenšas dažādi ieinteresēt līdzjutējus. Te runa ir vairāk par stereotipiem, kas valda
Līmeņa ziņā Latvijas virslīga nav sliktāka par daudzu valstu čempionātiem, uz kuriem 1000 skatītāji ir minimālā apmeklētība

  +1 [+] [-]

, 2017-06-28 15:19, pirms 7 gadiem
fkscd rakstīja: Te jābūt citai motivācijai just līdzi. Latvijas čempionāts nekad nevarēs sacensties ar top valstu čempionātiem ne spēles kvalitātes ziņā, ne apkārtējo apstākļu nodrošinājumā. Latvijas futbolā ir jāmeklē cita veida kaifs. Atbalstīt savu pilsētu, vietējos spēlētājus, kuriem klāt ir kādi interesanti leģionāri, pavadīt svaigā gaisā brīvo laiku, pavingrināt balsi, gūt emocijas utt.
Par stadioniem sūdzības ir nepamatotas. Skonto stadions, Arkādija, Ventspils, Liepājas, Slokas, Jelgavas stadions ir laba līmeņa stadioni. Klubi arī cenšas dažādi ieinteresēt līdzjutējus. Te runa ir vairāk par stereotipiem, kas valda
Līmeņa ziņā Latvijas virslīga nav sliktāka par daudzu valstu čempionātiem, uz kuriem 1000 skatītāji ir minimālā apmeklētība
Atbalstīt savu pilsētu - tas attiecas uz tām, kuras pārstāv viens klubs Virslīgā. A Rīgā ir veseli 3 - Metta/LU, Riga FC, RFS ... galīgi nav ne jausmas par kuru tad lai fano.. kā jau pieminēja, visi klubi jauni, nav līdzjutēju bāzes un tāpēc arī nekādas līdzjušanas tradīcijas tuvākajos desmit,divdesmit gados nebūs.. ja nesāks kkā vairāk un aktīvāk piesaistīt, tad vispār pat tuvākos 50 nekas nemainīsies.

  +1 [+] [-]

, 2017-06-28 16:45, pirms 7 gadiem
Nevar teikt, ka nekas netiek darīts. Bet lielai daļai sporta skatītāju valsts čempionāts jau automātiski nozīmē, ka nekā interesanta tur nav

     [+] [-]

, 2017-06-28 18:29, pirms 7 gadiem
Nu, problēma tā, ka šeit 95% ir interesantāk pašiem ar čomiem paspārdīt bumbu, nekā skatīties virslīgu, ja seko kādai no top līgām un ČL (kā arī izlašu spēlēm)

Tad tā starpība līmenī ir pārāk augsta, lai būtu interese.