Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:128, Did:0, useCase: 3

Profesionāļa viedoklis: "Real" un "Juventus" tiesneša lēmumi bija precīzi

Rolands Eliņš

Profesionāļa viedoklis: "Real" un "Juventus" tiesneša lēmumi bija precīzi
Vadims Direktorenko

LFF Tiesnešu komitejas vadītājs Vadims Direktorenko sarunā ar portālu Sportacentrs.com paskaidroja vakar UEFA Čempionu līgas spēlē starp Madrides „Real” un Turīnas „Juventus” novērotos tiesneša lēmumus, kuri raisījuši lielu ažiotāžu un reizē arī sašutumu daudzos futbola līdzjutējos. Direktorenko uzsvēra, ka tiesnesis, lemjot par pārkāpuma piešķiršanu, nedrīkst ņemt vērā tos argumentus, kurus izmanto līdzjutēji un arī „Juventus” spēlētāji, ieskaitot Džanluidži Bufonu, kura noraidījumu Direktorenko uzskatīja par pilnībā pamatotu.

„Skaidrs, ka te būs divas puses ar diviem pretējiem viedokļiem,” par „Real” un „Juventus” dramatiskajām pēdējām minūtēm sacīja Vadims Direktorenko, ilggadējs FIFA kategorijas tiesnesis. „Madrides līdzjutēji viss liksies pareizi, Turīnas līdzjutējiem tieši otrādi. Taču tāpēc arī ir spēles galvenais tiesnesis, kuram jāizvairās no tādām emocijām un jāprot pieņemt bezkaislīgs lēmums.”

„No profesionālā viedokļa man ļoti patika, kā Maikls Olivers vadīja vakardienas spēli,” norādīja Direktorenko. „Nosvērti un pārliecinoši pieņemti lēmumi visas spēles gaitā. Un arī beigās viņam bija jāpieņem drosmīgs lēmums. Labi taču zinām, ka, ja pendele nebūtu piešķirta, tāpat kritiķu Oliveram netrūktu, tikai nu jau „Real” nometnē. Jebkurā gadījumā šī bija grūta situācija tiesnesim, un viņš ar to tika galā pareizi.”

11 metru soda sitiens tika nozīmēts kompensācijas laika otrajā minūtē par Turīnas aizsarga Medi Benatijas uztriekšanos Lukasam Vaskesam soda laukumā no aizmugures, traucējot viņam izdarīt sitienu no pašas vārtu priekšas. Direktorenko izteica viedokli, ka noteikumu pārkāpums šeit patiešām bijis, taču to bijis grūti novērot spēles ātrumā.

„Arī es pirmajā brīdī un vēl no atkārtojumiem pārliecināts nebiju,” sacīja LFF Tiesnešu komitejas vadītājs. „Tikai šorīt no rīta redzēju epizodi no cita rakursa, no aizvārtes, kur bija skaidri redzams pārkāpuma mirklis (zemāk attēlā). Līdzjutējiem jau pēc spēles ir radusies sava izpratne, ko vairs nav tik vienkārši mainīt, pat ja redz to, kas nesakrīt ar iepriekš pieņemto viedokli. Pārkāpums tur bija, un tiesnesis pieņēma pareizu un drosmīgu lēmumu, nedomādams par to, kam tas patiks un kam nē. Jā, epizode nebija pilnībā viennozīmīga, nevarēja tā 100% apgalvot, ka cits lēmums nebūtu iespējams, taču tieši tāpēc tas bija drosmīgs lēmums.”


Direktorenko gan norādīja, ka šajā situācijā Benatijam arī būtu bijusi jāpiespriež dzeltenā kartīte: „Tādi ir noteikumi. Aizsargs, mēģinot spēlēt bumbā, no muguras klupināja pretinieku spēlētāju, ar to liedzot acīmredzamu iespēju uzbrucējam gūt vārtus. Tā ka bija mēģinājums spēlēt bumbā, tad arī tikai dzeltenā kartīte, nevis noraidījums.”

Ļoti populārs ir arguments, ka galvenajam tiesnesim Oliveram vajadzējis ņemt vērā, cik ļoti svarīga ir šī pendele, proti, tā pilnībā izšķīra Čempionu līgas ceturtdaļfināla rezultātu. Taču Direktorenko paskaidroja, ka UEFA un FIFA savās rekomendācijās tiesnešiem stingri neiesaka vērtēt spēles pēc to nozīmes, futbolistu uzvārdiem vai citiem apstākļiem.

„Katrs tiesnesis ir citāds, katrs arī savā veidā interpretē spēles situācijas, taču nav tādu vadlīniju, ka kāda epizode ir noteikumu pārkāpums spēles sākumā, bet, ja notiek spēles beigās, tad vairs nav,” sacīja Direktorenko. „Ja liktu tiesnešiem sākt izdarīt papildu vērtējumus par spēles nozīmi vai spēlētājiem, labus tiesnešus būtu grūti izaudzināt. Ideāls variants ir tad, ja tiesnesis iziet laukumā un redz nevis „Real” un „Juventus”, bet komandu A un komandu B. Tad arī var pareizus lēmumus pieņemt visvieglāk. Protams, līdzjutēji var teikt, ka nevajadzēja dot pendeli tādā brīdī, taču tas nav objektīvi. Cilvēki skatījās skaistu spēli, gribēja papildlaiku, vēlējās, lai spēle turpinās. Taču tiesnesis tā nevar domāt, sak, ļaušu lai viss izšķiras papildlaikā, jo komandas rāda skaistu futbolu un līdzjutējiem ir interesanti.”

Jāpiemin, ka Džanluidži Bufons savos pēcspēles komentāros bija paudis pilnībā pretēju viedokli, sakot, ka tiesnesim jāņem vērā spēles nozīme, kas spēlē un kur spēlē.

Taču Direktorenko arī pilnībā atbalstīja Olivera nepopulāro lēmumu noraidīt Džanluidži Bufonu par viņa asajiem protestiem pēc piešķirtā 11m soda sitiena: „Agresīva izturēšanās, fizisks kontakts ar tiesnesi – viss pamatoti. Tiesnesim laukumā jābūt neaizskaramai personai, un, ja viņš uzskata, ka šīs robežas tiek pārkāptas, tad jāparāda sarkanā kartīte. Vai nebūtu bijis iespējams iztikt ar brīdinājumu? Šeit jau atkal jānoliek pie malas emocijas. Bufona pārkāpums bija, tiesnesi viņš ar roku aizskāra un izturējās atklāti agresīvi. Vai tiesnesim viņš bija jāpasaudzē tikai tāpēc, ka viņš ir Bufons? Tāpēc ka sanāktu skaista situācija, ka Ronaldu izšķirošo pendeli izpilda pret Bufonu? Līdzjutēji to noteikti vēlējās, daži arī gribēja redzēt, kā Bufons skaisti savā pēdējā ČL spēlē atvaira pendeli. Bet tiesnesim tādiem apsvērumiem nav jābūt.”

1 2 3 4 109 komentāri
Slēpts komentārs: Maikl30

  -1 [+] [-]

, 2018-04-12 15:51, pirms 6 gadiem
Vajag video atkārtojumus, tad viss būtu skaidrs. Nu nevar tiesnesis tādā strīdīga momentā visu izlemt sekundes laikā. Cik šogad jau bundeslīgā nav bijuši gadījumi kad strīdīgus momentus noskatās atkārtojumā un pieņem adekvātu lēmumu

  +7 [+] [-]

, 2018-04-12 15:55, pirms 6 gadiem
Es saku to pašu. Pilnīgi pie kājas vai tas ir 1/4 fināls čempionu līgā vai Staicele U5 vs Lapmežciema U5.
Ja ir pārkāpums, tad pārkāpums jāfiksē.
Nav jādomā - oj, šito jau nedos, citādi nebūs papildlaika. Baigi nozīmīga spēle, labāk nedot.

Tieši šāda domāšana grauj sportu.
Un tie, kuri domā, ka man nav taisnība vienlaikus ir arī tie, kuri čīkst, ka SKA šosezon pietiesāja. Kāpēc tad tas nepatīk?

  +7 [+] [-]

, 2018-04-12 15:55, pirms 6 gadiem
Maikl30 rakstīja: Skaidrs,velviens auns ierunajas!!!!
Tapec ari tiesasi tikai LV cempionatu,

Nebija tur pendlees,ne tuvu tam,vairakas reizes noskatijos atkartojumu
Klaunada Diparenko
Miška, nomierinies. Biļeti tev uz Ruslandi nopirkšu.
Slēpts komentārs: Mucinja4

  +2 [+] [-]

, 2018-04-12 16:00, pirms 6 gadiem
jāgaida ko šītais hosee vai ka vinu tur sauca tagad raudaas

  +3 [+] [-]

, 2018-04-12 16:01, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Esmu Real fans,bet pat es saku,ka nebija tur pendeles. A šim aunam tak uz pieres rakstīts,ka no futbola sajēdz tikai tik,ka bumba ir apaļa. foto vsp spridzina-tas moments ir jau pēc bumbas izsišanas-un nevis mēģināja spēlēt bumbā,bet nospēlēja bumbā. varu momentāli apgāzt jebkuru apgajvojumu šajā rakstā. Vsp nesaprotu,kā šadiem auniem dod licenzes. pilnīga nulles sajēga par futbolu-tāpat kā lielākajai daļai LFF.
kā nebija pendeles? grūdiens mugurā! soda laukumā, vartu gušanas iespējā!!
ko tu murgo kā nebija pendeles
Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  -3 [+] [-]

, 2018-04-12 16:03, pirms 6 gadiem
Rihardilio izskatās ka tu tikpat gudrs kā intervijas sniedzējs. Auns auna galā. ja esi tik vien kā skatītājs,tad ok saprotu,vet ja kaut nedaudz esi pietuvināts futbolam-tad tu esi pilnīgs debīliķis šito rakstot.

  +5 [+] [-]

, 2018-04-12 16:04, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Esmu Real fans,bet pat es saku,ka nebija tur pendeles. A šim aunam tak uz pieres rakstīts,ka no futbola sajēdz tikai tik,ka bumba ir apaļa. foto vsp spridzina-tas moments ir jau pēc bumbas izsišanas-un nevis mēģināja spēlēt bumbā,bet nospēlēja bumbā. varu momentāli apgāzt jebkuru apgajvojumu šajā rakstā. Vsp nesaprotu,kā šadiem auniem dod licenzes. pilnīga nulles sajēga par futbolu-tāpat kā lielākajai daļai LFF.
Parādi video, kur ir spēle bumbā? Mēs laikam divas atšķirīgas spēles skatījāmies.

  -2 [+] [-]

, 2018-04-12 16:05, pirms 6 gadiem
arcsin90 rakstīja: Vajag video atkārtojumus, tad viss būtu skaidrs. Nu nevar tiesnesis tādā strīdīga momentā visu izlemt sekundes laikā. Cik šogad jau bundeslīgā nav bijuši gadījumi kad strīdīgus momentus noskatās atkārtojumā un pieņem adekvātu lēmumu
Tieši tā - īpaši tik svarīgās un strīdīgās epizodēs. Tagad bija tas pārkāpums, viņš uz tām divām sekundēm tur sastinga, no katras puses savā ausī spēlētāji bļauj pendele, līnījtiesnesis kaut ko iekrekšķ mikrafonā, pašam galvā mērkaķis sit diskus.. un tad izlemj - ok pendele.

Un pats Direktorenko tagad saka, ka strīdīga epizode un no vairākām kamerām nevar pateikt - ja strīdīga epizode, tad pendeli nav jāpiešķir.. Tāpat jāņem vērā auguma starpība starp Benetiju un Vaskesu - ja Messi tur no aizmugures būtu piezadzies, tad tā divcīņa vairs tik viennozīmīgi neizskatītos.

  -1 [+] [-]

, 2018-04-12 16:06, pirms 6 gadiem
Drosmīgi noteikti, bet sarkanā bija izzīsta, tas gan bija ne visai precīzs lēmums.
Slēpts komentārs: Mucinja4

  +8 [+] [-]

, 2018-04-12 16:08, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Ja katru šitādu grūdienu svilps tad 80% spēļu beigsies pēc 45 min,jo būs pārāk maz spēlētāju laukumā dēļ sarkanajām. ja te visi saka ka bija sods tad iesaku patīt atpakaļ apmēram uz 80 min un paskataties kā aizsargs palīda zem CR7 soda laukumā-tur tādā gadījumā uz 120% bija pendele.
https://www.facebook.com/kunal.das....

KUR IR SPĒLE BUMBĀ????

  -4 [+] [-]

, 2018-04-12 16:10, pirms 6 gadiem
Drīzāk tu biji pārāk daudz aliņu sasūcies.

  +1 [+] [-]

, 2018-04-12 16:10, pirms 6 gadiem
sprinteris2 rakstīja: https://www.facebook.com/kunal.das....

KUR IR SPĒLE BUMBĀ????
vot labs video. visu skaidri un gaisi var redzet
Slēpts komentārs: M8archa

  -2 [+] [-]

, 2018-04-12 16:12, pirms 6 gadiem
Vadims Direktorenko - un tāds auns vada tiesnešu komiteju???Cik reizes REAL spēlētāji simulēja, agresīvi (krāpjoties) vērsās pie tiesnešiem un cik par to dabūja dzeltenās kartiņas??? TIESĀŠANAI IR JĀBŪT VIENĀDAI UN JĀVADĀS PĒC FUTBOLA GARA! Arī šajā bildē redzams, ka REAL spēlētājs jau ir sācis krist pirms sadursmes! Par to pienākas dzeltenā REAL spēlētājam par simulēšanu (ne pirmā šajā spēlē!).
Es neesmu ne Juves ne REAL fans!

     [+] [-]

, 2018-04-12 16:13, pirms 6 gadiem
balts rakstīja: Vadims Direktorenko - un tāds auns vada tiesnešu komiteju???Cik reizes REAL spēlētāji simulēja, agresīvi (krāpjoties) vērsās pie tiesnešiem un cik par to dabūja dzeltenās kartiņas??? TIESĀŠANAI IR JĀBŪT VIENĀDAI UN JĀVADĀS PĒC FUTBOLA GARA! Arī šajā bildē redzams, ka REAL spēlētājs jau ir sācis krist pirms sadursmes! Par to pienākas dzeltenā REAL spēlētājam par simulēšanu (ne pirmā šajā spēlē!).
Es neesmu ne Ju
Jā, sāka krist, jo iepriekš viņu pagrūda ar roku. Tiešām jūs dzīvojat alā un nemākat atrast video???

     [+] [-]

, 2018-04-12 16:14, pirms 6 gadiem
kur var redzēt to rakursu no aizvārtes?

     [+] [-]

, 2018-04-12 16:15, pirms 6 gadiem
Šai gadījumā Oliveram nebija alternatīvas, jo pārkāpums bija pašā vārtu priekšā. Vienkārši pieņemiet to.
Slēpts komentārs: Mucinja4

     [+] [-]

, 2018-04-12 16:16, pirms 6 gadiem
balts rakstīja: Vadims Direktorenko - un tāds auns vada tiesnešu komiteju???Cik reizes REAL spēlētāji simulēja, agresīvi (krāpjoties) vērsās pie tiesnešiem un cik par to dabūja dzeltenās kartiņas??? TIESĀŠANAI IR JĀBŪT VIENĀDAI UN JĀVADĀS PĒC FUTBOLA GARA! Arī šajā bildē redzams, ka REAL spēlētājs jau ir sācis krist pirms sadursmes! Par to pienākas dzeltenā REAL spēlētājam par simulēšanu (ne pirmā šajā spēlē!).
Es neesmu ne Juves ne REAL fans!
Vai Benatia vadījās pēc futbola gara 90min- noraujot uzbrukumu un traumējot spēlētājus?(saņēma dzelteno)!

Varu uzdot vienkāršu jautājumu: Vai Benatia pārkāpa noteikumus?

  +7 [+] [-]

, 2018-04-12 16:17, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Lābākā video kvalitāte kāda var būt. bet pat šajā video,domājot par bumbas lidojuma virzienu un ņemot vērā fizikas likumus ir skaidrs ka trāpīja bumbā. savā laikā arī pats esmu nedaudz patiesājis pusprofesionālā līmenī,tāpēc pilnīgi no zila gaisa arī neko neapgalvoju. Pendele bija max uz 10%.
tak visiem poh*j ko tu tur esi pietiesājis. Aizej pie acu ārsta, ja redzi, ka trāpīja bumbā tur kāds.

  +3 [+] [-]

, 2018-04-12 16:18, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Lābākā video kvalitāte kāda var būt. bet pat šajā video,domājot par bumbas lidojuma virzienu un ņemot vērā fizikas likumus ir skaidrs ka trāpīja bumbā. savā laikā arī pats esmu nedaudz patiesājis pusprofesionālā līmenī,tāpēc pilnīgi no zila gaisa arī neko neapgalvoju. Pendele bija max uz 10%.
Pieskarties bumbai, normāli iepiwot pretiniekam pa krūtīm, neskaitās spēle bumbā, tu pusrprofpajosināl

     [+] [-]

, 2018-04-12 16:20, pirms 6 gadiem
10% pendele skaitās, ka 1 no 10 gadījumiem- Šeit būtu bijis noteikumu pārkāpums?

  +5 [+] [-]

, 2018-04-12 16:20, pirms 6 gadiem
Čalis pie savas vecmammas hruščova mājas spēlējot mīnusus pret sieniņu, tēlo ekspertu un saka, ka ir tiesnesis. kur tādi pāķi rodas kā Mucinja4?

  +2 [+] [-]

, 2018-04-12 16:23, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Lābākā video kvalitāte kāda var būt. bet pat šajā video,domājot par bumbas lidojuma virzienu un ņemot vērā fizikas likumus ir skaidrs ka trāpīja bumbā. savā laikā arī pats esmu nedaudz patiesājis pusprofesionālā līmenī,tāpēc pilnīgi no zila gaisa arī neko neapgalvoju. Pendele bija max uz 10%.
akdievs kur tadi indiviidi rodas

  +1 [+] [-]

, 2018-04-12 16:24, pirms 6 gadiem
Var kāds konkrēti argumentēt: Benatia nepārkāpa noteikumus, jo ...?
Pārkāpt noteikumus- Automātiski nozīmē 11m soda laukumā!
Slēpts komentārs: Mucinja4

  +1 [+] [-]

, 2018-04-12 16:25, pirms 6 gadiem
Man kā neitrālam skatītājam būtu labāk paticis, ka stiprāko noskaidrotu papildlaikā 2x15min, nevis viens pārkāpums kompensācijas laikā. NHL playoffos parasti tiesneši ir pielaidīgāki, it īpaši papildlaikos, lai nav tā ka tiesnesis izlemj spēli, bet lai spēlētāji paši to izdara.

  +6 [+] [-]

, 2018-04-12 16:27, pirms 6 gadiem
Mucinja4 rakstīja: Spēlēju futbolu jau 25 gadi-tiesāju 10 un ko jūs te dīvānā pirdēji un pults spaidītāji varat zināt bija pendele vai nebija?
Cik tālu esi ticis?

  +1 [+] [-]

, 2018-04-12 16:28, pirms 6 gadiem
Ak jēzus ko tik nedzirdēsi komentos. Tagad vēl redz lēmumos jāņem vērā arī augumu starpība. Nu wtf vnk.
Liecieties beidzot mierā ar saviem apgalvojumiem.
Tā bija strīdīga epizode, kas jau pēc noklusējuma nozīmē- var dot un var nedot, tā ka 100% taisnība nebūs nevienam. Ne licenzētajiem auniem, ne komentu sadaļas guru.

  -1 [+] [-]

, 2018-04-12 16:31, pirms 6 gadiem
yuka rakstīja: Ak jēzus ko tik nedzirdēsi komentos. Tagad vēl redz lēmumos jāņem vērā arī augumu starpība. Nu wtf vnk.
Liecieties beidzot mierā ar saviem apgalvojumiem.
Tā bija strīdīga epizode, kas jau pēc noklusējuma nozīmē- var dot un var nedot, tā ka 100% taisnība nebūs nevienam. Ne licenzētajiem auniem, ne komentu sadaļas guru.
Strīdīga epizode tur varēja būt (50/50), ja Benatia vietā būtu Mesi vai C. Ronaldo, kuri būtu "tīri" visu spēli spēlējuši un pret viņiem nebūtu pārkāpumi nosvilpti!
Šajā gadījumā tur bija tīra pendele!

  -2 [+] [-]

, 2018-04-12 16:33, pirms 6 gadiem
rihardilio rakstīja: Es saku to pašu. Pilnīgi pie kājas vai tas ir 1/4 fināls čempionu līgā vai Staicele U5 vs Lapmežciema U5.
Ja ir pārkāpums, tad pārkāpums jāfiksē.
Nav jādomā - oj, šito jau nedos, citādi nebūs papildlaika. Baigi nozīmīga spēle, labāk nedot.

Tieši šāda domāšana grauj sportu.
Un tie, kuri domā, ka man nav taisnība vienlaikus ir arī tie, kuri čīkst, ka SKA šosezon pietiesāja. Kāpēc tad tas nepatīk?
Nevaru pielikt mīnusu, tāpēc jākomentē! Un kā ar simulēšanu? Vai par to nav jādod dzelteno kartiņu! Bildē redzam, ka krist sācis PIRMS kontakta! Un tā nav pirma reize, kad REAL spēlētāji simulēja un agresīvi vērsās pie tiesneša! Ja jau principiāli, jādod dzeltenās!
1 2 3 4 109 komentāri