Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:125, Did:0, useCase: 3

Meksika uz pieciem gadiem ievieš slēgtas divīzijas: pie vainas finanšu krīze otrajā līgā

Agris Suveizda

Meksika uz pieciem gadiem ievieš slēgtas divīzijas: pie vainas finanšu krīze otrajā līgā
"Cruz Azul" urugvajiešu uzbrucējs Honatans Rodrigess. Foto: AFP/Scanpix

Meksikas futbola līgas prezidents Enrike Bonilja pavēstījis, ka abu stiprāko līgu klubu īpašnieki panākuši vienošanos par paaugstināšanas un izkrišanas atcelšanu uz turpmākajiem pieciem gadiem. Tāpat otrās līgas sezona ir pasludināta par izbeigtu, nepasniedzot titulu.

Pēc jaunu licencēšanas noteikumu ieviešanas, kas paredz, ka klubiem, lai tiktu paaugstinātiem uz pirmo līgu, ir jāspēj sniegt finansiālās garantijas un caurspīdību, deviņi no divpadsmit otrās līgas klubiem pirms šīs sezonas tika atzīti par nederīgiem augstākajai līgai, līdz ar to paaugstināts netika neviens klubs. Taču pandēmija tikai pastiprinājusi otrās līgas finansiālo krīzi, un virkne klubu esot uz bankrota robežas. Klubu vidējie zaudējumi šajā finansiālajā gadā esot 25 miljoni peso jeb viens miljons eiro.

Ņemot vērā finansiālos draudus, krītošo apmeklētību un arī līgā spēlējošo klubu skaitu, nolemts būtiski mainīt otrās līgas vīziju un uz pieciem gadiem to padarīt par slēgtu līgu. Tas vienlaikus par slēgtu līgu padarīs arī augstāko līgu un vēl vairāk pastiprinās runas par augstākās līgas apvienošanos ar MLS, kas varētu notikt pirms vai pēc 2026. gada Pasaules kausa kas risināsies Meksikā un ASV.

Lai uzlabotu pašreizējo finansiālo stāvokli, visiem 12 otrās līgas klubiem tiks piešķirts pa pieciem miljoniem peso jeb 200 tūkstošiem eiro, bet jaunā piecgades projekta laikā ik sezonu katrs klubs tiks pie 20 miljoniem peso jeb 800 tūkstošiem eiro. Tāpat paredzēts, ka otrā līga kļūs par jauno spēlētāju poligonu, acīmredzot ieviešot vecuma cenzu. Savukārt jauno spēlētāju kvota augstākajā līgā tiks atcelta.

Otrās līgas sezona ir atcelta bez titula pasniegšanas, savukārt augstākā līga joprojām ir apturēta. Sezonas pirmajā daļā par "Apertura" čempioni kļuva "Monterrey", kas finālā pendelēs pārspēja "America" (spēles beidzās ar 2:1 un 1:2). Savukārt "Clausura" regulārajā sezonā ir izspēlētas 10 no 17 kārtām, vadībā pašlaik atrodoties "Cruz Azul". Meksikas līgas prezidents Bonilja arī atklāja, ka ir izveseļojies no Covid-19. Futbola pasaulē viņš bija viens no pirmajiem, par kura saslimšanu tika ziņots.

Līdz Covid-19 pandēmijai CONCACAF Čempionu līgā izdevās aizvadīt trīs no četrām pirmajām ceturtdalfināla spēlēm. Visos trijos mačos zaudēja MLS klubi – Meksikas "America" un UANL apspēlēja Atlantas "United" (3:0 mājās) un "New York" (1:0 viesos), bet Hondurasas "Olimpia" izbraukumā ar 2:1 pārspēja Monreālas "Impact". Pirmo spēli vēl neizdevās aizvadīt "Los Angeles" un "Cruz Azul" duelī. Kopš 2006. gada par Čempionu līgas uzvarētājiem allaž kļuvuši Meksikas klubi, pirms tam divus titulus iegūstot Kostarikas komandām. Meksikas dominance šajos 14 gados bijusi milzīga – 14 no 14 tituliem, 24 no 28 finālistēm un 34 no 56 pusfinālistēm.

Izmantotie resursi:
LIGA MX - Página Oficial de la Liga Mexicana...

     [+] [-]

, 2020-04-19 15:26, pirms 4 gadiem
Newcastle grib Barcelona un Čīles pussargu Arturo Vidal. Nav meksikānis, bet čīlietis. Bija pēdejās spēles ļoti rezultatīvs Barcelonā.