Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Futbola noteikumu izstrādātāji iesaka "nepiekasīties" pie minimālām aizmugurēm

Kārlis Justovičs
Kārlis Justovičs

Futbola noteikumu izstrādātāji iesaka "nepiekasīties" pie minimālām aizmugurēm
VAR. Foto: William Volcov/Zumapress.com/Scanpix

Starptautiskās futbola asociācijas padomes (IFAB) ģenerālsekretārs Lūkass Brads, pēc tam, kad Anglijas Premjerlīgā nedēļas nogales mačos minimālu aizmugures stāvokļu dēļ tika atcelti pieci vārtu guvumi, izteicies, ka nepieciešams mainīt video tiesneša asistenta (VAR) darbības principus.

Brads izteicās, ka futbola noteikumus izstrādājošā IFAB pārskatīs VAR lietošanas noteikumus gaidāmajā organizācijas ģenerālsanāksmē, kas paredzēta februārī.

"Ja tiesnesis pavada vairākas minūtes un video atkārtojumā izmanto līdz pat desmit dažādām kamerām un leņķiem, lai noteiktu vai aizmugures stāvoklis ir bijis, vai tomēr nē, tad spēles laikā izdarīto spriedumu nav jāmaina, jo tas nav acīmredzami nepareizs. VAR sistēmu nevajadzētu izmantot spriedumu sīkumainai uzlabošanai, bet gan acīmredzamu kļūdu novēršanai - tehnoloģijas nevajadzētu izmantot, lai strīdīgos momentos spriestu tik "piekasīgi"," izteicās Brads.

"Tuvākajās nedēļās mēs sazināsimies ar visiem turnīriem, kuros VAR sistēma tiek izmantota, lai ieviestu dažus mazākus atjauninājumus - pašreizējā sistēmā ir daudz nepilnību," viņš piebilda.

Par pārāk skrupulozo VAR sistēmas lietošanu savs viedoklis bija arī Anglijas Premjerlīgā no 1999. līdz 2013. gadam tiesājušajam Markam Holsijam: "Kaut kam VAR sistēmas lietošanā ir jāmainās, taču pārmaiņām ir jānotiek starpsezonā nevis sezonas vidū. Pārmaiņām ir jābūt skaidrām gan spēlētājiem, gan līdzjutējiem. VAR sistēma ir uz palikšanu un, lietojot pareizajā veidā, tai nav jābūt kā problēmai."

Holsijs piebilda: "Anglijas Premjerlīgā VAR sistēma netiek izmantota pareizi, jo šeit, atšķirībā no citām Eiropas labākajām līgām, tiesnesim nav iespējams uz strīdīgo situāciju nolūkoties turpat no laukuma malas. 21 no 22 anulētajiem vārtu guvumiem Premjerlīgā šosezon nav ticis ieskaitīts aizmugures stāvokļa dēļ. Domāju, ka vairākus vārtu guvumus bija jāieskaita tāpēc, ka līdzjutēji maksā ļoti lielu naudu, lai varētu vērot augstākās klases futbolu".

Saskaņā ar iegūtajiem datiem, Premjerlīgā šosezon no sev nelabvēlīgiem lēmumiem pēc strīdīgo situāciju caurskates VAR visvairāk "cietusi" jaunpienācēja Šefīldas "United", kas saņēmusi par sešiem nelabvēlīgiem lēmumiem vairāk. Savukārt lielākā ieguvēja ar sešiem pozitīviem lēmumiem pret vienu negatīvo bijusi "Southampton".

Izmantotie avoti:
https://www.bbc.com/sport/football/...



  +1 [+] [-]

, 2019-12-31 12:50, pirms 4 gadiem
Blaviens tieši tā un vispār, kapēc kā līnija tiek noteikta, pēc rokas vai pleca? Vajadzētu taču būt pēc pēdas?! Un tie milimetri, del kuriem neieskaita golu tiešām ir murgojums, bet tādi tie angli ir jebkurā situācijā ir jaturas pie reglamenta, kaut arī tas nozīmētu reāli skaldīt matus. Nevelti Anglijā lai varētu izmazgāt drēbes, no sakuma Tu noperc velasmasinu, pec tam viena brigade tev vinu piegada, pec paris dienam otra brigade piesledz pie udens, un vel pec paris dienam atbrauc pirma brigade, nokalibre, saprogramme un tad vari lietot.

  +5 [+] [-]

, 2019-12-31 13:06, pirms 4 gadiem
Kādu pielaidi viņi piedāvā "minimālai" aizmugurei? 1, 5 vai 10 cm? Turpmāk strīdus situācijas būs ap jauno pieļaujamo robežu, tā ka pa lielam nekas tur nemainīsies.

     [+] [-]

, 2019-12-31 13:50, pirms 4 gadiem
Tpc, ka tas, ko viņi pieņēma kā aizmuguri bijām vienas līnijas, kā rezultātā wolves zaudēja punktu...

  +2 [+] [-]

, 2019-12-31 14:04, pirms 4 gadiem
Damokla zobens rakstīja: Kādu pielaidi viņi piedāvā "minimālai" aizmugurei? 1, 5 vai 10 cm? Turpmāk strīdus situācijas būs ap jauno pieļaujamo robežu, tā ka pa lielam nekas tur nemainīsies.
Kāda problēma grafiski attēlot tos piemēram max +5cm? Un tad lai katrs mm talāk skaitās jau kā aizmugure.

     [+] [-]

, 2019-12-31 14:09, pirms 4 gadiem
Kommaer/// rakstīja: Kāda problēma grafiski attēlot tos piemēram max +5cm? Un tad lai katrs mm talāk skaitās jau kā aizmugure.
Tas izklausās pēc radara un km/h - nu itkā atļautais ir 50, nepiesienās līdz 60, bet radars fočē no 70. Respektīvi noliekam 5cm, novilks līniju, bet, kāds tapat strīdēsies - kāda šķirba 5 vai 6 cm. Tā ir "minimāla" aizmugure + rēķinies, ka tie noteikumi būtu jāievieš visur. Tādās zemā līmeņa valstīs, kā LV (runa par futbola infrastruktūru), būš jautri uz EK un izlases spēlēm, kā to visu nodrošinās. VAR joprojām nav. Vieglāk ir atstāt kā ir - aizmugure ir, gola nav. Kā hokejā, kur neviens nesaka - oj, tur bija minimala aizmugure, gols paliek.

  +4 [+] [-]

, 2019-12-31 14:19, pirms 4 gadiem
Reeberbahn rakstīja: Blaviens tieši tā un vispār, kapēc kā līnija tiek noteikta, pēc rokas vai pleca? Vajadzētu taču būt pēc pēdas?!
Aizmuguri nosaka pēc vietas ar kuru var iesist vārtus. Roka netiek ņemta vērā aizmugurē. Peda, galva, plecs, dibens utt.
Manuprāt visu atrisinātu elementāra vizuāla video pārbaude nezūmojot neko, bet uz aci paskatoties atkārtojumus no visiem leņķiem un, ja aizmugure ir redzama ar aci tad ir aizmugure, ja nav redzama vai šaubas, tad nav aizmugures.
Manuprāt ir arī jāmaina laika robeža kad tiek skatīts VAR, jo nesenā spēlē Madrid Real, kad VAR tika patīts 5 epizodes atpakaļ, laia trastu sodu un neieskaitītu vārtus ir bullshits.

  -1 [+] [-]

, 2019-12-31 14:21, pirms 4 gadiem
Sākās. Tagad 21.gadsimtā, kad uz kompja var nomērīt līdz milimetram un pateikt bija vai nebija aizmugurē, tagad būs 10 cm der, bet 15 cm itkā, laikam, iespējams, varbūt tomēr ir aizmgure, vienvārdsakot līnijtiesnesis pieņem lēmumu, kuru nevar apstrīdēt.

  +3 [+] [-]

, 2019-12-31 14:53, pirms 4 gadiem
Izmantot VAR, bet nepiekasīties aizmugurei ir faktiski atļaut neievērot arī pārējos noteikumus, ja tie traucē spēles gaitai. Nu un, ka piespēle bija ar roku, bet moments ta smuks, tāpēc jāieskaita vārti.

Nē jau, ja jau to VAR ieviesa, tad arī ir jāizmanto, citādāk tam vispār nav jēgas, jo strīdēšanās par minimālajām aizmugurēm arī bija viens no iemesliem kāpēc tas tika ieviests.

  +1 [+] [-]

, 2019-12-31 14:57, pirms 4 gadiem
Aizmugure vai nu ir vai nu nav. Pārējais viss ir tikai tukshā muldeshana

  +2 [+] [-]

, 2019-12-31 15:11, pirms 4 gadiem
Strīdīgas aizmugures jātraktē par labu uzbrūkošai komandai. Futbols kļūs tikai skatāmāks ar vairāk vārtiem. Sen to vajag mainīt.

  +1 [+] [-]

, 2019-12-31 15:32, pirms 4 gadiem
Tā interpretesana beigās izraisīs ļoti daudz strīdu, kuram pieļāva tik kuram tik, beigās būs vieni strīdi. Bet piekrītu knaiblei, vajag par labu uzbrukosajiem, savādāk siltais gads ar var ir vienas šausmas, kā gols tā var pa pusstundai un beigās atrod kā neieskaitit

  +5 [+] [-]

, 2019-12-31 15:55, pirms 4 gadiem
Kādēļ vispār vajag fiksēt aizmuguri?

     [+] [-]

, 2019-12-31 16:51, pirms 4 gadiem
Ja vien ir strikti noteikts, cik tad ir tas minimāli. Lai nav tā, ka viens tiesnesis ieskaita pie 20 cm aizmugures, bet otrs neieskaita pie 10 cm. Pa lielam gan kāda vaina principam, ka aizmugure vai nu ir vai nav. Vienkārši kaut ko mainīt, lai katrā spēlē rezultāts būtu 3:3 līmenī, nav pietiekams iegansts.

  +1 [+] [-]

, 2020-01-01 18:41, pirms 4 gadiem
RAZOR rakstīja: Kādēļ vispār vajag fiksēt aizmuguri?
Ja ieteikums tiks pieņemts, tad Tev taisnība.

     [+] [-]

, 2020-01-02 10:42, pirms 4 gadiem
ļoti daudz spēles sačakarētas neieskaitot normāli gūtus vārtus.
Vai nu ir vai nav aizmugure tas nav tik vienkārši , īpaši skrējienā, kad iedod piespēli. Skatīt uz cm tas vispār ir murgs, ja vienā līnijā- kāda tur aizmugure, kaut uzbrucējam krūts vai pēda priekšā? Ja starp uzbrucēju un aizsargu ir šķirba, tad var būt runa par aizmuguri.
Bet vispār būtu lietderīgāk atsacīties no aizmuguru fiksēšanas. Būs kāds gols vairāk, nedaudz pamainīsies spēle, kādam aizsargam visu laiku jābūt modram un jāpaliek tuvāk vārtiem!