Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2, Did:0, useCase: 3

Ešvorts: "Latvijā progresēju kā treneris"

Ešvorts: "Latvijā progresēju kā treneris"
Pols Ešvorts
Foto: Romans Kokšarovs, Sporta Avīze, f64

"Zinu Latvijas klubus, un trīs no tiem ir laba līmeņa, taču neredzu iespēju, kā es varētu palikt Latvijas futbolā," tā pagājušajā sezonā atstājot futbola kluba "Skonto" galvenā trenera krēslu sacīja Pols Ešvorts.

Šobrīd Pols atrodas Nigērījā, kur ir Ilorīnas pilsētā atrodošās Kwara futbola akadēmijas Tehniskais direktors. Piedāvājam h-side.lv interviju ar Latvijā deviņus gadus pavadījušo treneri, kurš stāsta par jauno darba vietu, atskatās uz Latvijā pavadīto laiku, kā arī izsaka savas domas par Anglijas futbola notikumiem.

Ar ko tieši Tu šobrīd nodarbojies Nigērijā?
Mans ieņemamais amats ir Nigērijas lielākās futbola akadēmijas "Kwara Academy", Tehniskais Direktors.

Kā Tu atradi šo darbu?
Līgas Menidžeru Asociācijā (League Managers Association), kuras loceklis esmu arī es pamanīju sludinājumu un nolēmu pieteikties. Tiku uzaicināts uz darba interviju Londonā, kurā piedalījās gan Kvaras Akadēmijas direktori, gan Deivs Ričardsons no LMA, intervijā gāja labi un te nu es esmu.

Vai tev šeit patīk?
Jā, protams! Šie ir labākie darba apstākļi kādos līdz šim esmu strādājis. Laukumi un aprīkojums ir tik pat labs, ja ne pat labāks, kā klubiem Anglijas Premjerlīgā un jaunie puiši ir ar patiesi labām dotībām. Es pat teiktu vienlīdzīgā līmenī ar šā paša vecuma puišiem no Premjerlīgas klubiem.

Nevarētu apgalvot, ka Nigērija ir tā iecienītākā vieta uz kurieni doties strādāt un dzīvot. Kā esi šeit iekārtojies?
Ļoti labi, es dzīvoju Akadēmijā, tā ir droša un jauka vieta kur dzīvot. Ar iekārtošanos un iejušanos nebija ne mazāko problēmu..

Kā Tu raugies uz darbu Akadēmijā, kā uz īslaicīgu vai ilglaicīgu projektu?
Mans šā brīža kontrakts ir uz trijiem gadiem un ir grūti paredzēt, kas notiks pēc tam, jo mana ģimene vēl joprojām atrodas Latvijā. Pagaidām es paskatīšos kā viss risināsies tālāk, taču pirmie iespaidi ir tādi, ka tas būs ilglaicīgs projekts.

Kāda tev šķiet Nigērijas futbola virtuve? Prese gan Anglijā, gan citur pasaulē bija sašutusi par tās valdības lēmumu pēc Pasaules Kausa neļaut izlasei piedalīties starptautiskos turnīros.
Nīgerijas futbolā līdz šim ir bijusi pārāk liela korupcija un valdības iejaukšanās futbolā lietās. Es saprastu, ja valdība Nigērijas futbolam būtu palīdzējusi nokļūt tur kur tam vajadzētu būt, proti, Top 16 pasaulē. Šeit ir 150 000 000 cilvēku – visi kā traki uz futbolu, visi labi atlēti un daudz labu futbolistu. Ja futbola struktūra šeit būtu pareiza Nigērijai vajadzētu būt lielākajam spēkam Āfrikā un cīnīties ar visām pasaules Top valstīm. Taču šobrīd tā ir ļoti vāja un tai ir vajadzīgi uzlabojumi. Es ticu, ka potenciāls šeit it milzīgs, taču to ir jāmāk pareizi izmantot.

Latvija – vai palikusi kāda nožēla par tur pavadīto laiku?
Kā valsts man Latvija ļoti patīk, mīlu tur dzīvot. Man vēl joprojām tur ir māja un arī mana ģimene šobrīd atrodas Latvijā. Arī es pats ar prieku tur paliktu, ja ne perspektīvu trūkums futbolā man liktu meklēt iespējas aiz šīs valsts robežām. Tur pavadīju deviņus gadus (ieskaitot vienu, kas tika pavadīts Krievijā) un es ticu, ka esmu progresējis, kā treneris un ieguvis fantastisku pieredzi. Mana vienīgā nožēla ir "Skonto", iespējams man vajadzēja šo vietu atstāt nedaudz ātrāk, jo pēdējā tur pavadītajā sezonā klubam bija lielas finansiālas problēmas pat neskatoties uz to, ka par labu naudu tika pārdoti četri labākie komandas spēlētāji. Cik zinu tad šosezon spēlētāji nav saņēmuši algu par pēdējiem 3 mēnešiem šobrīd algas jau ir izmaksātas, kā arī klubam vēl nav izdevies pārdot nevienu no saviem futbolistiem. Tādējādi redzu, ka esmu pieņēmis pareizu lēmumu aizejot no "Skonto". Mana nožēla ir par to, ka man vajadzēja paredzēt, ka tā būs un pamest klubu divus gadus ātrāk.

Vai pēdējos mēnešos ir bijuši arī kādi citi piedāvājumi ar iespējām pacelties kādu līmeni augstāk? Redzēju tavu vārdu starp tiem, kuri varētu vadīt Kilmarnock. Vai nākotnē mēs tevi varētu ieraudzīt Skotijā?
Jā, es biju uz interviju pie Maikla Džonstona "Kilmarnock" kluba prezidenta. Viņš ir lielisks, inteliģents cilvēks un kaislīgs sava kluba patriots. Lai gan sarunās ar viņu pavadīju veselas 8 stundas, viņš tomēr nolēma, ka mana pieredze Skotijas futbolā ir pārāk maza un darbu uzticēja Miksu Pātelainenam. Es būtu bijis ļoti laimīgs iegūt šo darbu un nonākt tādā klubā kā "Kilmarnock", taču, lai cik tuvu, kā man šķita tam biju, tomēr pie šādas iespējas netiku.

Vai Anglijas futbola federācija ar tevi uztur kādus sakarus un interesējas par to kā tev veicas ar darbu citā kontinentā?
Jā, vēl tikko satiku Seru Deivu Ričardsu. Viņš ir bijis Akadēmijā un ir kvēls tās atbalstītājs. Viņš solīja turpmāku atbalstu Akadēmijai arī caur Anglijas Premjerlīgu. Arī LMA ar mani uztur sakarus par ko esmu viņiem pateicīgs

Liebritānijas presē ir parādījušās ziņas, ka Fabio Kapello ir nodomājis pieņemt vēl kādu papildus speciālistu palīdzībai darbā ar izlasi. Kā ar to?
Tas nav nopietns jautājums! Šobrīd es tiešām neesmu gana pieredzējis, lai varētu būt gatavs darbam tādā līmenī.

Ko Tu redzi kā labāko kandidātu šai vakancei un vai Tev tā šķiet laba ideja?
Es neesmu drošs vai tā ir laba ideja vai ne. No vienas puses tas kādam angļu trenerim dod lielisku pieredzi un iespēju stažēties tāda trenere klātbūtnē, kā arī šīs zināšanas vēlāk izmantot angļu futbola līmeņa celšanai. No otras puses treneris, kā asistents var parāk satuvināties ar spēlētājiem, kas nav pozitīvs aspekts.

Kas pēc tavām domām notika ar Anglijas izlasi Pasaules Kausā?
Anglija pasaules rangā ir aptuveni desmitā ne labāka. Tāpēc par ko ir vērts celt brēku?. Mūsu spēlētāji nav pietiekami spēcīgi, lai sacenstos ar Spāniju, Nīderlandi, Vāciju, Argentīnu, Brazīliju. Kā jau visās valstīs arī mēs gaidām no savas komandas uzvaras, bet uzvar citi un uzvar tāpēc, ka viņi vienkārši ir labāki, tas arī viss.

Ko Tu būtu mainījis kā Anglijas izlases galvenais treneris?
Neko daudz, uzskatu, ka Fabio Kapello vienkārši nepaveicās ar Roberta Grīna nelaimīgajiem vārtiem (Ja ne šie vārti Anglijas izlase savā grupa būtu finišējusi pirmajā vietā, kas nodrošinātu vieglāku ceļu uz nākamo kārtu). Viņš spēlēja savu izvēlēto spēli, kuru uzskatīja par pareizu, taču tā nenostrādāja. Domāju es būtu darījis to pašu, kas būtu, spēlēt to pašu spēli ko viņi spēlēja kvalifikācijas turnīrā, kas tur izrādījās uzvaras nesoša. Katrā ziņā tagad viņam ir jāizanalizē esošā situācija, jāatbrīvojas no spēlētājiem, kas viņu pievīla un jāatkož kā ar Anglijas izlasi uzvarēt turnīru futbolā un tādā manierē sākt spēlēt jau kvalifikācijas turnīrā. Es personīgi uzskatu, ka vairāk ir vajadzīgs uzbrukuma futbols, kas ir veiksmīgāks, kamēr aizsardzības futbolu piekopjošās komandas pārsvarā izgāžas. Protams, ja atskatāmies ne uz šo, bet iepriekšējo Pasaules Kausu, Itālijas izlase uzvarēja vairāk spēlējot no aizsardzības. Arī ja paskatāmies vēl senākā vēsturē eiropieši lielāko daļu uzvaru izcīnījuši tieši tā, kamēr ne Eiropas komandas spēlē uzbrukuma futbolu un uzvar demonstrējot sev ieraso spēli. Lai nu kā tikai un vienīgi galvenais treneris ir tiesīgs izvēlēties stratēģiju un pie tās tad arī turēties.

Ja tev dotu iespēju kaut ko mainīt Anglijas futbolā, kas tas būtu?
Es ieviestu likumu, ka sākot ar Championship līgu un zemāk komandā uz laukuma būtu jāatrodas vismaz sešiem angļu spēlētājiem. Es domāju, ka ar šāda noteikuma palīdzību jaunie angļu spēlētāji iegūtu lielāku spēles laiku, tādējādi arī uzkrātu pieredzi un būtu gatavi iziet laukumā jau Premjerlīgā, piedevām attīstot arvien vairāk un vairāk vietējos angļu puišus ar laiku arī Premjerlīgā vietējo spēlētāju skaits palielinātos. Es saprotu, ka lai to paveiktu vispirms tam ir jāuzbūvē juridisks pamats, taču Latvija to dara, FIFA to vēlas, es domāju arī mums būtu vērts paraudzīties uz šādu iespēju.

Izmantotie resursi:
H-Side

Slēpts komentārs: NAMEJS 9999

  +9 [+] [-]

, 2010-08-26 11:31, pirms 14 gadiem
NAMEJS 9999 rakstīja: Šeit ir 150 000 000 cilvēku........

Vai tik te nav kāda nule par daudz???
Tāds skaitlis dots Les Rosbifs » Blog Archive » Paul... Wikipēdijā norādītais Nigērijas iedzīvotāju skaits ir 133 881 703, iespējams vienkārši noapaļojuši uz augšu!

  +2 [+] [-]

, 2010-08-26 14:04, pirms 14 gadiem
Kaut kas Ešvortam tomēr pietrūka, strādājot ar Skonto. Titulu kā nevarēja, tā nevarēja izcīnīt. Izskatās, ka Starkovam gan tas izdosies. Lai veicas turpmākajā karjerā, varbūt nokļūstot kādā labā klubā, var kādu pazīstamu letiņu ar līdz paķert. Varbūt uz Nigēriju nevajag, bet kaut kur citur. Starp citu, tas jaunais nigēriešu uzbrucējs Ahmeds Abdultaofiks, kas šovasar pievienojās FKV, nāca tieši no šitās Kwara Academy Football akadēmijas.

  -3 [+] [-]

, 2010-08-26 14:34, pirms 14 gadiem
''Mana vienīgā nožēla ir "Skonto", iespējams man vajadzēja šo vietu atstāt nedaudz ātrāk''

Taisnība. 2009.gadā brīžiem viņš bija kā Domeneks.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2010-08-26 15:14, pirms 14 gadiem
"Tur pavadīju deviņus gadus (ieskaitot vienu, kas tika pavadīts Krievijā)"

Nu, nu, kopš, kura laika tad Latvija atrodas Krievijā ?! Jebšu vienkārši neveiksmīgi pārtulkots ? Neticu, ka Ešvorts tā varētu būt kļūdījies.

Bet par interviju lielum lielais paldies, viens no labākajiem ārzemju speciālistiem, kurš ir strādājis Latvijas futbolā. Lai veicas turpmākajā karjerā.

 +20 [+] [-]

, 2010-08-26 16:27, pirms 14 gadiem
TU jau progrosēji EŠFORT ,bet SKONTO klubs TAVĀ vadībā regresēja pamatīgi ....

  +2 [+] [-]

, 2010-08-26 17:27, pirms 14 gadiem
Regbists rakstīja: TU jau progrosēji EŠFORT ,bet SKONTO klubs TAVĀ vadībā regresēja pamatīgi ....
Jā ,piekriiiiitu ,labi ,ka esi prom

  +2 [+] [-]

, 2010-08-26 17:33, pirms 14 gadiem
Nullee !

     [+] [-]

, 2010-08-26 17:36, pirms 14 gadiem
Nadals1 rakstīja: Nullee !
It kā ladzigs cilvēks ,bet rezultātu nebija nekadu .....

  +2 [+] [-]

, 2010-08-26 18:40, pirms 14 gadiem
Jānis_Bērziņš rakstīja: "Tur pavadīju deviņus gadus (ieskaitot vienu, kas tika pavadīts Krievijā)"

Nu, nu, kopš, kura laika tad Latvija atrodas Krievijā ?! Jebšu vienkārši neveiksmīgi pārtulkots ? Neticu, ka Ešvorts tā varētu būt kļūdījies.
Nū viņš jau tur nepavadīja visu gadu, domāju tāpēc arī pats uzskata, ka 9 gadus, pie tam ja arī pavadītu visus tad starpsezona tik un tā Latvijā, kur ir viņa mājās, kā viņš pats saka. Dzīvoja Latvijā, bet vienu sprīdi no tā ko pavadīja Latvijā, viņš strādāja krievijā. Un pēc teksta jau drīzāk sanāktu, ka Krievija atrodas Latvijā nevis otrādi!

     [+] [-]

, 2010-08-27 17:23, pirms 14 gadiem
Normāls mužiks!